Tuesday, May 1, 2007

Första maj

Jag har aldrig gått i något demonstrationståg men idag är det många människor, både i Sverige och övriga Europa, som gör det. Första Maj firas inte alls här i USA och det beror säkert delvis på att man inte har samma politiska tradition som många länder i Europa har.
Första Maj anses fortfarande vara arbetarnas dag och det är den dag då deras stämma skall göras hörd.

När jag bodde i Sverige var Första Maj för mig en röd dag (ingen anspelning på demonstrationstågen) som innebar en dag ledigt från jobbet eller skolan. Det var härligt med en dags ledighet och ibland blev det ju till och med en långhelg om den kom på en måndag eller fredag. Här i USA är det alltså en helt vanlig vardag och ingen tänker säkert ens på att det är Första Maj.

Majblomman var något jag köpte under några år och den brukade komma ut ungefär vid den här tiden på året. Det var en tradition för mig under flera år att ha en majblomma på min jacka. Den såg olika ut varje år och jag tror att jag till och med sparade blommorna under ett tag. Majblomman firar 100-årsjubileum i år. Något jag inte visste är att Drottning Siliva är den första som får en majblomma och att det orsakar litet extra mediabevakning.

Ibland förundras jag över hur olika Sverige och USA är - framför allt när det gäller helger och traditioner. Vid en snabb betraktelse verkar de två länderna så lika varandra men det finns väldigt många olikheter. Första Maj är en sådan skillnad.

Bilden från Wikipedia - 2006 års majblomma

3 comments:

Desiree said...

Håller helt med dig Ann-Marie att man först tror att USA ska vara ganska likt europa men det är det absolut inte. Även om de inte firar första maj så finns det ju ändå en helg som heter Labor day här. Det är väl den som ska motsvara våran första maj helgdag.

Annika said...

För socialistiskt för US att ha första maj, skulle jag tro. Själv brukade jag ibland gå o demonstartionståg med mina fldrar, ibland. Absolut inte varje år. Det var kul, och en hejdundrande stämning!

Majblomman ja...Fin tradition!! Kommer ihåg att en del hade kransar med majblommor på jackan också...Fint!

Anne-Marie said...

Desiree: Det är intressant tycker jag att man upptäcker fler och fler skillnader ju längre man bor här i USA. Det stämmer att de har Labor Day men inte är det en så "stor" dag antar jag som Första Maj i Europa.

Annika: Jag minns också kransarna med majblommor. Det låter som en upplevelse att ha varit med i demonstrationstågen.