Monday, May 7, 2007

Greyhounds busstation

I tidigare inlägg har jag berättat om mina öden och äventyr med Greyhounds busslinjer. Nu bor jag faktiskt i stort sett mitt emot Greyhounds busstation i Weed. Det är en mycket liten station som bara är öppen några få timmar per dag och det är också bara några få bussar som stannar här. Själva stationen ser ut som om den skulle kunna ligga i Mexiko eller något annat latinamerikanskt land.

I kväll var det helt plötsligt ett väldigt oväsen utanför och jag tittade ut. Mycket riktigt var det Greyhoundbussen som hade anlänt. Det var folk som steg av och på och tydligen hade busschauffören svårt att hitta någon passagerares baggage eftersom jag såg hur de öppnade lucka efter lucka. Skulle jag någon gång vilja åka buss har jag ju onekligen nära till hållplatsen.

Greyhound betjänar idag 2200 städer i Nordamerika. Något jag inte kände till är att bolaget faktiskt grundades av en svensk - Carl Wickman. Han föddes 1887 i Sverige och flyttade till USA där han 1914 startade ett bussbolag som transporterade gruvarbetare.

Wickmans bolag expanderade och 1926 föddes Greyhound Lines. Redan på den tiden gick bussarna från t ex Kalifornien till New York. Wickman gick i pension 1946 och bolaget togs över av en av hans partners.

Här kommer några dramatiska händelser under senare år där Greyhounds bussar varit inblandade:

1980 kolliderade en fraktbåt med Sunshine Skyway Bridge i Tampa, Florida. En Greyhound buss var en av de fordon som föll i vattnet. Många människor dog då.

Den 3 oktober, 2001, attackerade en Greyhound passagerare bussföraren. Bussen körde av motorvägen och flera människor dog och många fler skadades. Eftersom den här händelsen inträffade strax efter 11 september lade tydligen Greyhound ner hela sin verksamhet under en kortare tid eftersom man var rädd för att det som hade hänt kunde vara en del av en större attack. FBI ledde utredningen och kunde konstatera att det var en isolerad händelse. Sedan dess har Greyhound höjt sina säkerhetskontroller.

10 comments:

Monica said...

Intressant inlägg. När jag åkte jorden runt som 20-åring så åkte jag Greyhound längs kusten, San Francisco, Portland, Seattle. Superkul!

Anonymous said...

Jag har alltid vela åka från kust till kust i USA med just Greyhoundbussarna. Det är säkert inte så romantiskt som det låter, men vilken upplevelse! Hur lång tid skulle det ta? En vecka?

Annika said...

En svensk som grundade Greyhound...Coolt. Har bara åkt greyhound en enda ggn, till NYC när tågrälsen låg under vatten efter en orkan 1999. Det var ingen höjdare. Nordiska långfärdsbussar är mkt finare!
Jag minns den där attacken 2001 mkt väl, otäckt!!!

Desiree said...

Kul att få lära sig att en svensk grundad Greyhound.

SweFlo said...

Vår stad 8r ju inte direkt liten, men Greyhound-stationen låter som din! Jag har bara åkt Peter Pan, men det är ju typ detsamma. Det var från Boston till NYC. Verkligen inte trevligt! Sverige har en del att l8ra ut vad gäller säkerhet och fräscha bussar!

Anne-Marie said...

Monica: Jag åkte en gång Greyhound mellan San Francisco och Los Angeles. Tyvärr gick vägen inte utmed kusten men det var intressant och roligt ändå. Man kan ju faktiskt se landskapet till skillnad från när man flyger.

Anne-Marie said...

Matilda: Nej, det är nog inte så romantiskt som det kan låta men det skulle onekligen vara intressant och man skulle säkert träffa på många spännande människor. Har ingen aning om hur lång tid det skulle ta. Många av busslinjerna har långa uppehåll och en resa kan därför ta lång tid även om det inte är så där jättelångt. Om man åker från Weed till San Francisco tar det ungefär 12 timmar och det är "bara" ca 270 miles (amerikanska). Man kan köra den sträckan på ca 5 timmar.

Anne-Marie said...

Annika: Jag hade ingen aning om att Greyhound hade en svensk grundare. Svenska långfärdsbussar håller mycket högre standard än Greyhounds bussar.

Desiree: Ja, man lär sig alltid något nytt.

Sweflo: Jag tror att Sverige är ett föregångsland inom många områden. Det kanske vore en ny exportindustri för Sverige - att exportera kunskap och ideer inom
t ex transportområdet och givetvis miljöområdet.

Anonymous said...

När jag var inne i stan idag så såg jag ett par Greyhoundbussar vid Centralstationen. La ut en bild på min blogg.

Cecilia said...

Ja alltid lär man sig något nytt.Hade ingen aning om att det var en svensk som grundade Greyhound.