Friday, May 18, 2007

Skolavslutning


Nog är det lätt att få något drömmande i blicken när man hör det ordet.
Minnen av syrener och finkläder kommer in i mitt huvud.

Idag är det skolavslutning på "mitt" college. Inte för oss som jobbar men för eleverna. Här i USA är en skolavslutning förenad med en hel del firande. Min avslutning för några år sedan innebar "cap and gown" (en rock och mössa), tal och hyllningar. För mig känns "cap and gown" väldigt amerikanskt. Amerikanska filmer överensstämmer med verkligheten. Mössor som åker i luften och stolta föräldrar.

Många elever här åker hem till sin familj men en del stannar också och är med på den sommarundervisning som finns. I år är det två sommarterminer.

Avslutar med Idas sommarvisa. Skolavslutningssången nr 1:

Du ska inte tro det blir sommar
ifall inte nå´n sätter fart
på sommarn och gör lite somrigt,
då kommer blommorna snart.
Jag gör så att blommorna blommar,
jag gör hela kohagen grön,
och nu så har sommaren kommit
för jag har just tagit bort snön.

Jag gör mycket vatten i bäcken
så där så det hoppar och far.
Jag gör fullt med svalor som flyger
och myggor som svalorna tar.
Jag gör löven nya på träden
och små fågelbon här och där.
Jag gör himlen vacker om kvällen
för jag gör den alldeles skär.

Och smultron det gör jag åt barna
för det tycker jag dom ska få
och andra små roliga saker
som passar när barna är små.
Och jag gör så roliga ställen
där barna kan springa omkring,
då blir barna fulla med sommar
och bena blir fulla med spring.

7 comments:

Anonymous said...

jag älskar idas sommarvisa :-)

Cecilia said...

Å Idas sommarvisa hör ju verkligen sommaren till.Får mig att tänka på alla avslutningarna då vi sjöng den.

Desiree said...

Tack för Idas sommarvisa den är så himla fin. Kommer du att jobba hela sommaren även fast det varit skolavslutning? Hur länge jobbar de som är lärare, får de en längre semester än de flesta andra, hur funkar det?

Anne-Marie said...

Maria: Visst är Idas sommarvisa fin!

Cecilia: Jag är nog litet äldre än vad du är så när jag gick i skolan var det psalmer som sjöngs. Jag har själv aldrig sjungit Idas sommarvisa i skolan men hört den många, många gånger. Den är så svensk och härlig.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag vet fortfarande inte hur det blir med mitt jobb på skolan. De är hur struliga som helst. På den här skolan är många administrativa tjänster så kallade 12-månaderstjänster vilket innebär att man jobbar året runt. Många lärare är lediga hela sommaren men eftersom det finns två sommarterminer i år jobbar en del lärare. Givetvis är det färre kurser än under våren och hösten.

SweFlo said...

Jag har enormt fina minnen från otaliga sommaravslutningar på Gotland. Bara känslan av att stiga in i Hemse medeltida kyrka, den svala, stilla luften och den härliga akustiken! Det var alltid dekorerat fint med björk och blommor. Och syrener såklart! Jag brukade alltid få nya fina sandaler till avslutningen, och det var finklänning som gällde. Och Idas Sommarvisa, bland många andra fina sommarpärlor. Ett par psalmer blev det också, bl a Du nalkas ljuva sommar... Som jag till denna dag sjunger för dottern när hon ska sova, bland en hel rad andra svenska sånger. Mmmmm... Kan känna doften i den svala kyrkan, hur dammet silas genom luften när min klass gick längst fram för att det var vår tur att sjunga. Vilken härlig tid man hade framför sig, och benen var fulla av spring!

Anne-Marie said...

Sweflo: Vad fint du skriver om dina skolavslutningar. Jag kan riktigt känna dofterna och hur stämningsfullt det var.