Hyra bostad i USA

Idag var det dags för en sista genomgång - så kallad walk-through - i min bostad jag haft de senaste 3 åren. Den var städad och jag utgick från att allt skulle godkännas. Så blev det också! Det kändes bra att mitt arbete den gångna helgen gav belöning. Inga anmärkningar och jag och mannen i hyresvärdsparet tog varandra i handen innan vi skildes åt.
Det känns litet vemodigt att lämna det lilla huset eftersom jag på det stora hela trivts bra. När jag såg delar av taket blåsa bort i december förra året kändes det inte så roligt men annars har det varit rätt så bra.
Något jag verkligen uppskattat är att jag bott själv utan grannar vägg i vägg. Som bekant är amerikanska hus byggda mycket dåligt byggda beträffande ljudisolering vilket jag nu återigen märker när jag flyttat till huset där jag har grannar på ena sidan. Häromdagen räknade jag samman alla år jag bott i ett enskilt hus och det är större delen av mitt liv. Det blev ca 40 år! Resterande ca 10 år har tillbringats i lägenhet av något slag och egentligen trivs jag inte i lägenheter. Inte ens i Sverige. Men nu är det som det är.

Att hyra bostad i USA skiljer sig säkert litet åt beroende på var man bor i USA men hyresbostäder är ett område som faktiskt är mer likartat än det mesta här i USA. Det går faktiskt att svara på frågan hur det går till och hur det är att hyra en bostad.
Det här blir ett rätt långt inlägg men då jag har fått många mail under årens lopp tänkte jag försöka sammanfatta vad som gäller när man hyr bostad.

Till att börja med hyrs villor ut i mycket större utsträckning i USA än i Sverige. Sedan finns det "vanliga" lägenheter, så kallade condos och townhouses (som ligger i flerbostadshus) och jag bor nu i ett så kallat duplex, dvs två bostäder i ett hus. Exakt hur dessa bostäder skiljer sig åt i detalj skulle jag nog inte kunna svara på.

Skall man hyra en bostad är hemsidan Craigslist den plats där de allra flesta bostäder numera annonseras - till och med i Weed och Mt Shasta. Det var där jag såg den bostad jag nu hyr.

En hyresvärd kräver referenser, som givetvis bör vara amerikanska referenser - både tidigare hyresvärdar och vänner.
Något som också för det mesta krävs är en så kallad "credit check", dvs hyresvärden kollar upp en persons "credit rating". Man kan egentligen bara få en "credit rating" om man bor i USA. Det är en sammantagen värdering av hur kreditvärdig man är. Har man betalningsanmärkningar sjunker ens credit rating omedelbart. Jag tror inte att min nuvarande hyresvärd kollade min credit rating eftersom hon kände mina tidigare hyresvärdar och kollade med dem hur jag var som hyresgäst.

Man får för det mesta fylla i en så kallad "rental application" som sedan gås igenom av hyresvärden. Blir man godkänd har man en "walk-through" innan man flyttar in där saker och ting gås igenom och man kan anmärka på sådant som inte fungerar. Det var det jag gjorde för den nya bostaden.

Det finns olika slags hyreskontrakt. Jag har haft både "month-to-month" och "lease" som i mitt fall gällde 1 år i taget. Har man "month-to-month" kan man som hyresgäst ge 30 dagars uppsägning om man vill flytta. Har man däremot ett kontrakt på 1 år sitter man rätt fast. Flyttar man innan tiden gått ut är man egentligen skyldig att betala hyra tills kontraktet går ut såvida inte hyresvärden hittar en annan hyresgäst - vilket de är skyldiga enligt lagen. Men det kan ju gå olika snabbt. Det var därför jag ville komma bort från ett årslångt kontrakt eftersom jag inte planerar att stanna här.

Hyran betalas varje månad och betalar man inte sin hyra kan man bli vräkt, precis som i Sverige.
Uppstår problem i bostaden skall dessa rapporteras till hyresvärden så att de kan åtgärdas. Som att man till exempel ser delar av taket blåsa bort. ;)

När man flyttar ut skall bostaden städas. Bostaden jag haft var, som sagt, mycket ren när jag flyttade in och det var därför jag lade ner så mycket tid på att städa. Den jag nu flyttade in i var inte ren enligt min standard så jag fick själv städa en del. Det är olika beroende på hyresvärd och troligen var man bor.
Man har sedan en "walk-through" vid flytten då bostaden gås igenom - det var det jag hade idag - och man blir antingen godkänd eller så bestämmer hyresvärden att mer städning behövs och den kostnaden dras av från den "security deposit" som man får betala innan man flyttar in. Den varierar otroligt och jag har haft alla möjliga slags avgifter.

Alla stater har olika lagar kring hyresbestämmelser mellan hyresvärdar och hyresgäster men en hel del är lika mellan de olika staterna. Man skall som hyresgäst veta vad som gäller så att man kan säga ifrån om hyresvärden gör saker som är felaktiga. När jag flyttade in i huset jag hyrt under 3 år började min hyresvärd använda min el för att bygga huset på tomten bredvid - utan att tala om för mig att så skulle ske. Det är olagligt eftersom jag betalade för elen. Jag sade ifrån och fick ersättning för min elkostnad. Den här boken borde alla hyresgäster ha "Renters' Rights" som ges ut av bokförlaget Nolo. Jag har en tidigare utgåva som jag använt en hel del under årens lopp. Man måste vara påläst.

Jag hade ett par fina, gammaldags rosenbuskar vid den tidigare bostaden. De får avsluta inlägget.


No comments: