Thursday, May 31, 2007

Att ha bil

Som jag nämnt tidigare hade jag inte ens körkort när jag kom till USA. Här i Mt Shasta området måste man ha bil för att överhuvud taget kunna komma till jobb och affärer. Det finns en buss som går några gånger per dag men den stannar inte på särskilt många ställen och den går inte på helgen överhuvud taget.

En anledning till att jag inte hade körkort i Sverige var att min familj aldrig hade någon bil. Säkert mycket ovanligt nu förtiden men så var det för oss. Det innebar också att jag inte visste någonting om bilar innan jag flyttade hit. Men jag fick en bra träning i grundläggande bilkunskaper genom att Michael var bra på att underhålla våra bilar och göra enklare bilreparationer.

Jag var hans "bilassistent" och det är jag glad för nu eftersom jag faktiskt vet en del om min bil. Jag kan kolla enklare saker och vet på ett ungefär var olika delar finns. Min bil är en Chevrolet Metro från 1999 så den har en del miles under huven och att underhålla en bil så gott man kan förlänger ju helt klart bilens livslängd.

Häromdagen var jag iväg till Les Schwab och fick mina bromsar kollade eftersom jag hade hört ett ljud från bromsarna. Lyckligtvis var det inget som behövde åtgärdas utan troligen var det bara damm som kommit in där bromsarna sitter.
Det känns också bra när jag måste ha min bil kollad att jag faktiskt vet litet vad jag pratar om. Jag har märkt att min bilmekaniker faktiskt lyssnar på mig.

För ett par år sedan gav Michael mig en bra bok som mycket lättförståeligt förklarar hur en bil fungerar och vad man skall tänka på och kolla. Den är skriven av en kvinna (kanske därför den är mer lättförståelig) och heter "Car Smarts - An Easy-to-Use Guide To Understanding Your Car & Communicating With Your Mechanic" av Mary Jackson.
Kan verkligen rekommenderas.

Bilden från Amazon.com

4 comments:

SweFlo said...

Min andra bil här i USA var en Metro, bra liten bil. Hade en Ford Fiesta innan det. Jag hade praktik på en verkstad i Sverige ett tag, jag var inte glad över det, men jag lärde mig en hel del som jag nu är tacksam för. Jag kan rekommendera att spendera lit emer på bra olja, det förlänge rlivet på bilen, och man kan gå lite längre än de vanliga 3 000 miles innan man byter. Vi använder Castrol Syntech, mycket bra!

Desiree said...

Ja utan bil kommer man inte långt här. Tack för tipset om boken. Den verkar bra. Ha en skön helg.

Anonymous said...

wow vilket bra bokstips.

Älskar att köra bil men kan inte så mycket då jag inte äger en! Ännu ;-)

Anne-Marie said...

Sweflo: Visst är Chevy Metro en bra, bensinsnål bil. Vad kul att du hade praktik på en verkstad och att du ju har nytta av det som äldre. Bra tips om oljan.

Desiree: Nej, utan bil står man sig slätt här i USA. Trevlig helg!

Maria: Ja, boken är bra och man fattar vad hon skriver om. Hoppas att du snart kan köra i din egen bil.