Monday, April 30, 2007

Valborgsmässoafton


Eftersom vi inte firar valborgsmässoafton här i USA hade jag faktiskt helt glömt bort att det var den dagen idag. Men efter att ha läst några andra bloggar insåg jag snabbt att det firas i Sverige ikäll.

Tydligen grundar sig den här dagen på den Heliga Valborgs kult mot häxtro och onda andar, som uppstod speciellt efter hennes död 779. Framför allt i Finland och Sverige firas helgen genom att tända brasor och att ha fyrverkerier och smällare.

Jag minns från min uppväxt att den stora frågan just den här dagen var om det skulle bli varmt och skönt eller snö och kallt. Det blev nog 50/50 eftersom jag minns att jag hade på mig varma kläder lika ofta som mer sommarlika kläder. Där jag bodde tändes en fin brasa varje år och jag, min kompis C och mina föräldrar var där och tittade. Efter ett tag kom ett fint fyrverkeri som jag oftast blev väldigt imponerad av.

Precis som med andra svenska helgdagar har jag en viss känsla för den dagen och även om jag ju inte firar den längre är det en känsla av förhoppning och längtan att nu var det äntligen vår!

Glad valborg!

Bilden från Wikipedia

3 comments:

Anonymous said...

Jag förlorar ju den där vårkänslan eftersom det är höst här. Nån gång ska jag åka hem och hälsa på just till Valborg. Bara för att.

Annika said...

Visst är det så...
Våren är kommen! Det är härligt. Inte för att jag bryr mig om Valborg, men det hade varit lite kul att få vara hemma och ta del av firandet. Är nog 18 år sen jag firade en riktig Valborg

Anne-Marie said...

Matilda: Det måste tag ett tag att vänja sig vid att årstiderna är omvända där du är. Att besöka Sverige på våren är underbart (om det inte är ett sådant år när det inte vill bli varmt).

Annika: Här kom våren och sommaren av sig igår. I måndags var det runt 24-25 grader här och igår var det riktigt kallt, regnigt och blåsigt.