Monday, May 14, 2007

USPS och UPS


Jag har tidigare skrivit om posten (USPS). Här kommer litet mer. När jag bodde i Sverige fick jag posten antingen i en brevlåda till huset där jag bodde eller i brevinkastet i min lägenhet.
Där jag bor nu kommer posten till en låda som finns på gatan utanför huset. Ungefär så här ser det ut.

Idag gick portot upp. USPS brukar höja priserna ungefär en gång om året med ett par cent. Nu har de nog överträffat sig själva eftersom man nu inte bara måste hålla reda på hur tungt brevet är utan också hur stort det är. I och med dagens portohöjning gav posten också ut ett nytt frimärke som de kallar "The Forever Stamp". Det här frimärket gäller "first-class mail (litet långsammare postgång), 1 ounce letters" i all oändlighet - oavsett framtida prishöjningar. Undras just om det kommer andra frimärken för andra slags brev?


UPS är den andra "jätten" här i USA. Det är de som kör omkring i de bruna bilarna. De finns ju i Sverige också. När man bor på en mindre ort som jag gör är internet shopping en nödvändighet eftersom det finns så få affärer här. UPS är de som levererar paket där jag bor. Man ser de välbekanta bruna bilarna överallt.

Här lämnar UPS till och med paket utanför dörren om man inte är hemma. Idag fanns det ett paket utanför min dörr med litet saker jag beställt. Det som är bra med UPS är att man kan följa, via deras hemsida, var paketet befinner sig.

Jag får nog litet post jämför med många men idag fanns det ett brev från min mamma i brevlådan och ett paket utanför dörren.

Bilderna från Wikipedia, UPS, USPS och Mailproducts.com

6 comments:

SweFlo said...

Andra har nämnt detta, något man verkligen saknar i dagens värld är fler brev från ens nära och kära! E-post är ju bra, men det är ändå något viss med ett personligt, handskrivet brev...

Vi ser inte bara mycket av UPS här, vi har en hel del FedEx och DHL-bilar. Min vanliga USPS kille är en urskön människa. Han är en typisk "bög-kliche", som om han hade läst en klichebok om hur bögar ska uppträda. Men hans naglar ser fantastiska ut, det får jag säga! han skrattar alltid så roligt åt mina hundar när de f6rskäller sig på honom, själv har han 5 hundar, så han är tålig. Skickar en hel del med honom eftersom jag ofta säljer på eBay (USPS tar paketen åt en om man har betalat och skrivit ut portot på deras hemsida, sålänge det är inrikes). Ha en bra dag!

Annika said...

gillar inte poskontoret där jag bor speciellt mkt. Alltid nästan sura och tvära. Blä, drar mig för att gå dit. Numera är det inte så ofta jag går dit, men ibland ska man ju frimärken eller skicka ett paket till Sverige. Det mesta sker ju över nätet numera. Men, jag saknar också ett handskrivet brev i brevlådan....

Anonymous said...

Posten i Australien funkar precis som den gjorde hemma i Sverige på den gamla goda tiden. Ibland är det fördel med att ligga 30 år efter i utvecklingen.

Anne-Marie said...

Sweflo: Din UPS-kille låter som en härlig person. Visst är UPS bra och enkla att ha att göra med.

Annika: Här verkar faktiskt de flesta postkontorsanställda vara nöjda med sitt jobb och de är oftast väldigt hjälpsamma och trevliga. Kanske beroende på att det bara är mindre orter här med färre människor.

Matilda: Tänk, jag visste inte att Australien ligger efter övriga världen så mycket. Inte helt felt i vissa sammanhang.

Cecilia said...

Inget går upp mot ett handskrivet brev.Det känns som att det finns mer själ i ett handskrivet än i ett e mail.UPS har gjort många besök hit....snus besök till maken.

Anne-Marie said...

Cecilia: Nog är det något speciellt med handskrivna brev. Men de tar lång tid. Min mammas brev kan allt mellan 4-14 dagar.
UPS är toppen!