Språkresor till USA

Språkresor som studiealternativ

Om man är sugen på att komma till USA för att plugga men är osäker på om man kommer att trivas, om man vill vara borta i ett år eller längre, eller om man har råd, kan det vara en god idé att titta på språkresor som ett kortare alternativ. Med en språkresa har man möjligheten att komma till USA under några veckor och känna på hur man trivs innan man beslutar sig för en college kurs eller liknande. Det är viktigt att påpeka att det inte bara ungdomar som kan åka på språkresa, även äldre resenärer kan få ut mycket av en språkkurs i engelska här. Flertalet resor riktar sig till vuxna, så kallade Executives eller seniorer med min. ålder 50 år.

De flesta språkresor till USA går till storstadsområden och tyvärr är det svårt att hitta resor från Sverige till mindre destinationer. Dock har man stora möjligheter att kombinera språkkursen med en rundresa där man kan besöka skolor man är intresserad av eller sevärdheter utanför staden man väljer att studera i. I Kalifornien erbjuds resor till San Francisco, San Diego och Los Angeles. San Diego är en kuststad nära Mexikanska gränsen, ett bra val för de som vill surfa och njuta av stranden medan San Francisco i norra Kalifornien är mer känt för sin öppensinnighet, alternativa kultur och ”stora” småstadskänsla.

För den som söker äkta storstadspuls är det självklara valet dock New York. Åker man på en språkresa New York har man dessutom chansen att studera på 63:e våningen av Empire State Building, där en av New Yorks språkskolor har sina lokaler. Kanske blir vyn något distraherande?

De flesta destinationer i USA erbjuder en rad olika språkkurser, flera av dem inriktade på att ta ett Cambridge-certifikat (CAE, CPE och FCE). Dessa certifikat är igenkända världen över som bevis på goda engelskakunskaper och är ofta en nödvändighet om man vill studera vidare i ett engelskspråkigt land. Cambridge kurserna varar mellan 9 och 12 veckor, medan standard och intensiv kurser är flexibla i längd mellan 2 upp till 48 veckor. Det betyder att du kan skräddarsy din resa så att den passar dig, i längd, svårighetsgrad och intensitet.

Att åka på språkresa hit är inte särskilt billigt. En standard kurs på 4 veckor kostar 17 000 kronor. Då ingår boende och kursmaterial, men det är ändå viktigt att få ut så mycket som möjligt av resan med tanke på priset. Innan man bokar är det rekomenderat att man surfar runt och kollar upp alla olika kursalternativ som erbjuds, besöker språkskolornas egna hemsidor och ser vilka extra tillvalskurser och aktiviteter de erbjuder, utöver valen av destination och boendealternativ.

Vill man få en riktig känsla av det amerikanska livet är det en god idé att välja att bo hos en värdfamilj. De allra flesta värdfamiljer tillhandahåller ett eget rum och serverar två måltider om dagen, tre på helgerna. Att bo hos en lokal familj är en unik möjlighet som man har som språkresenär och den är väl värd att ta vara på. Vill man vara mer oberoende kan man välja att bo på residens, typ korridor, med eget rum och gemensamt kök. Här bor man tillsammans med andra studenter från hela världen, vilket kan vara både spännande och nyttigt. Kulturkrockar är ju onekligen en av de mest intressanta aspekterna av att vistas utomlands.

Läs mer här om de språkresor som ESL Språkutbildningar Utomlands erbjuder.

Text: Johanna.