Tuesday, May 29, 2007

Vädret i USA

Precis som USA är ett stort och imponerande land är vädret också mer imponerande och intensivt än vad det är i Sverige.

Visst kan Sverige ha oväder men det går ändå inte att jämföra med alla de olika slags vädertyper som finns här i USA.

Just nu har vi i västra USA ett högtryck och det kommer att vara mycket varmare här än vad det brukar i maj. Det är mer som det kan vara i juli. Jag såg på TV i kväll att de haft riktigt busväder i Denver i Colorado med otroligt mycket regn och stora hagel. De fick till och med köra med snöröjningsbilar - i maj!

Så finns det förstås de ännu mer extrema vädertyperna som orkaner (som drabbar Florida och andra stater i östra USA), tornados som verkar bli fler och mer och mer våldsamma, enorma vinterstormar som i stort sett lamslår vissa stater. Ja, vädret här i USA är mäktigt.

Troligen är det bara i USA som man kan ha en TV-kanal som sänder väder dygnet runt, varje dag, 365 dagar om året. Den heter "The Weather Channel". Meteorologerna där verkar leva för sin uppgift och de är fantastiskt engagerade och rapporterar om stormar och högtryck med en inlevelse som vi aldrig skulle se i Sverige.

Här i Mt Shasta området kan vädret också vara extremt. Mt Shasta kan få 1 meter snö och bara ett par mil bort skiner solen och inte en snöflinga har fallit. Mina första år tyckte jag det var konstigt och det tycker jag nog fortfarande.

Vädret här i USA tycks inte bara vara "lagom". Kanske för att det inte finns något engelskt ord för "lagom".

9 comments:

SweFlo said...

Ja vädret här i USA är som allt annat "stort"! Men t.o.m på lilla Gotland kunde det vara sol och varmt på södra Gotland och det kunde ösregna i Visby. Vädret är ett fenomen, minst sagt!

Anonymous said...

Hahaha. Häftigt det där med att det inte kan vara lagom i amerika!

Jag älskar just det där med olika väderlekar, men hoppas att aldrig en katastrof som den i New orleans behöver inträffa :-(

Annika said...

Detta är inte landet Lagom...Jösses vilka oväder det blir!! OCH sköna högtryck också. Är lite orolig för alla orkaner, inte för at vi brukar ha dem direkt hos oss, men jag har hört att det ska bli ett svårt år.

Anonymous said...

Så vi här i Norra Kalifornien har fått erat väder och tvärtom?:) Vi som brukar ha väldigt varmt den här tiden , har det helt underbart nu. Skulle gärna få vara så här hela sommaren.Vi har väldigt svalt på kvällar och mornar,( underbart härligt att sova igen) sedan fram på e.m så värmer det upp till att snart svalna av igen. Vi alla njuter i stora drag just nu, hela våren har faktiskt varit väldigt bara, ovanligt lång och härlig.

Anonymous said...

"The Weather Channel"
also known as old men's
MTV!

Anne-Marie said...

Sweflo: Det är intressant att se hur det kan skilja sig bara på en relativt liten ö som Gotland. När jag bodde på Hawaii (The Big Island) fanns det en stad på norra ön som hade en klar gräns - på ena sidan gatan regnade det men inte på den andra. Mycket konstigt!

Maria: Vädret är ett intressant fenomen. Meteorologerna här i USA tror att det kommer att bli en intensiv orkansäsong i år så vi får se vad som händer.

Annika: Du som bor på östkusten kan säkert få känning av orkanerna också även om de inte är så kraftfulla när de kommer längre norrut. Det verkar som om vädret blir mer och mer extremt.

Anne-Marie said...

Veronika: Jag blev litet undrande när du skrev att "vi här i Norra Kalifornien har fått erat väder...". Var bor du någonstans? Jag bor precis i den allra nordligaste delen av Kalifornien (ca 45 minuter från gränsen till Oregon). Det verkar som om hela västkusten har varmt nu.

Margoth: Den var bra! Skall komma ihåg den när jag ser på TWC nästa gång.

Anonymous said...

Jag fick for mig att du bodde i Oregon.:) Ja, du bor betydligt mer norr ut an mig. Jag bor precis i borjan pa bergskedjan Sierra Nevada. Vi har haft ovanligt svalt har lange nu, kollade vadret och sag att det tom kommer bli svalare och mer molnigt i nasta vecka. Alla har njuter och hoppas det har vadret forsatter...men snart ar vi val tillbaka till det varma torra vadret igen som ar normalt har pa somamren.

Anne-Marie said...

Veronika: Jodå, jag bodde i Oregon en kort tid. Men när min man Michael helt oväntat gick bort för 3 månader sedan bestämde jag mig för att flytta tillbaka till Kalifornien. Det låter skönt med litet svalare väder. Här har vi ett par dagar till med hetta men sedan skall det bli svalare här också.