Om mig

Anne-Marie heter jag och har bott i USA sedan 1997. Jag har bott i den allra nordligaste delen av Kalifornien under större delen av den tiden. Ett år bodde min man och jag på Hawaii - The Big Island - och jag bodde även några månader i nordöstra Oregon (staten norr om Kalifornien).

Området där jag bor har bara mindre städer och mycket natur. Orten Mt Shasta är den mest välkända turistorten med berget Mt Shasta som ett stort turistmål. Många tror att Kalifornien bara har palmer och ständig sommar men Mt Shasta området har vinter, precis som i Sverige. Somrarna däremot är varmare, längre och torrare. Mt Shasta ligger 1000 m över havet och har en alpin natur.

Jag bodde i Stockholmsområdet innan jag flyttade hit och anledningen till att jag kom just hit var att jag träffade en amerikansk man som bodde utanför Mt Shasta. Han hade skrivit en bok som min pappa och jag översatte och skulle ge ut på det bokförlag vi hade. Michael, som mannen hette, och jag insåg snabbt att vi var mer än bara affärspartners.

Mitt första år här bestod av flera resor fram och tillbaka mellan Sverige och USA, som turist, eftersom jag bara kunde stanna 3 månader varje gång. Detta var innan 11 september då mycket var lättare när det gäller att resa till och vara i USA. Efter ett år ansökte jag till det college som finns i staden Weed (där jag numera bor). Weed ligger ca 10 min. bilfärd från Mt Shasta. Fyra år var jag elev där med ett studentvisum (F-1 heter det) och tog examen med en så kallad Associate Degree.

När mitt studentvisum var på väg att ta slut gifte Michael och jag oss och påbörjade ansökan om ett grönt kort för mig. På den tiden tog det ungefär 6 månader att få hela ansökan godkänd. Eftersom vi gjorde allt själva lärde jag mig mycket om att gifta sig med en amerikansk medborgare. Det finns mycket att berätta om detta och har någon frågor, skriv gärna (see email nedan).

I augusti 2004 flyttade Michael och jag till The Big Island/Hawaii. Vi var trötta på Mt Shasta vintrarna och ville till varmare trakter. Det var en lärorik upplevelse men både Michael och jag insåg att vi inte hörde hemma där utan ville tillbaka till fastlandet.
Ett år senare flyttade jag tillbaka till Mt Shasta området och Michael flyttade till Oregon. Vi hade bestämt oss för att leva på olika håll även om vi fortfarande var gifta. Jag fick jobb på skolan där jag varit elev och bodde hos en vän i hennes hus i Lake Shastina.

I december 2006 flyttade jag till Oregon för att återförenas med Michael men efter bara tre månader gick han helt oväntat bort pga hjärtbesvär. Det var en tuff tid att bli ensam och att ta hand om allt efter hans bortgång. Jag lyckades avsluta allt på en månad och återvände sedan till Mt Shasta området där mitt jobb på skolan
faktiskt inte tillsatts. Efter många om och men fick jag till slut tillbaka mitt jobb - med fler timmar och så kallade "medical benefits" (vilka är mycket viktiga i USA).

Trots att Michael gick bort (han var ju egentligen anledningen till att jag kom just hit) bestämde jag mig för att stanna kvar i USA och i Mt Shasta området.

Efter att ha haft mitt green card under flera år bestämde jag mig i slutet av 2010 att ansöka om amerikanskt medborgarskap. Jag blev amerikansk medborgare i början av 2011. Det är en förmån att ha två medborgarskap - det svenska och det amerikanska.

Under flera år har jag levt med frågan “vart jag skall ta vägen“ eftersom torkan i Kalifornien och även andra faktorer har gjort att jag känner att jag nog är “klar här“. Under hösten 2015 sade jag upp mig från skolan där jag hade arbetat sedan 2005 och reste till Sverige för att se om det var en möjlighet för mig att flytta dit. Som bekant genomgick Sverige en mycket stor förändring under 2015 och jag kände att jag nog inte skulle kunna anpassa mig till mitt gamla hemland. Så jag återvände till Weed (hade haft kvar min lägenhet) och fick jobb inom min “gamla“ avdelning. Inget fast arbete utan tillfälligt och deltid och där är jag fortfarande men jag har börjat att på allvar försöka hitta andra möjligheter och platser.

Att flytta som vuxen till ett annat land är en mycket stor omställning inom många olika områden. I bloggen delar jag med mig av skillnader och likheter, erfarenheter, upplevelser och iakttagelser som jag gjort och gör som immigrant och ibland blir det inlägg om något helt vardagligt.

Vill någon skriva till mig går det bra - skicka mail till: attboiusa@yahoo.com

Tack till alla som läser bloggen!