Tuesday, May 29, 2007

Adressändring

När man bor i Sverige är det rätt lätt att få sin adress ändrad hos olika företag och myndigheter. Svensk Adressändring tar hand om det mesta.

Men som svensk alien kan de inte hjälpa till. Byter man adress får man ringa och/eller skriva själv till de olika kontor som är inblandade. Jag har en lista som jag följer och det är nästan att jag börjar kunna den utantill nu efter alla nya adresser jag haft under de senste åren.

För att få tag på personal i Sverige är det "nattskift" som gäller - framför allt när man bor på USAs västkust. Tidsskillnaden är ju nio timmar. Ofta verkar det som om utlandsavdelningarna sitter utlokaliserade på olika håll i Sverige. Jag pratade precis med Skatteverket och deras adressändringsavdelning ligger i Sollefteå. Jag fick hjälp av min mamma att kontakta ett par myndigheter och Försäkringskassans utlandsavdelning ligger på Gotland.

När jag bodde i Sverige hade många företag och myndigheter 020-nummer. Nu verkar de flesta ha ersatt detta nummer med 0771-nummer. När jag ringer till Sverige använder jag mig av ett s k "prepaid phone card". Och de behandlar 0771-nummer som om de gick till mobiltelefoner (eftersom man ju inte slår nollan när man ringer från utlandet). Och i Sverige är det dyrare att ringa till mobiltelefoner. Har någon något bra tips hur man kan ringa utan att behöva betala mobiltelefonstaxa? En del företag och myndigheter har faktiskt speciella nummer för utlandsboende som inte börjar med 0771.

Nu är det dags att gå och lägga sig men i morgon natt är det dags igen för ett par samtal och fax.

9 comments:

Anonymous said...

Menar du att du ändrar din utlandsadress hos svenska myndigheter? Hjälp! Det har jag inte gjort på bra länge. Vilka behöver man ändra hos?

SweFlo said...

Du behöver bara anmäla adressen hos Skatteverket. Detta uppdaterade alla viktiga myndigheter. Om du nu inte har några privatföretag som du vill ändra adress hos förstås. Ny adress i utlandet anmäls på följande blankett: http://www.skatteverket.se/blanketterbroschyrer/blankett/info/7742.4.39f16f103821c58f680007088.html

SweFlo said...

Vet inte om hela länken kom med, här är den igen uppdelad:
www.skatteverket.se/blanketterbroschyrer/blankett/info
/7742.4.39f16f103821c58f680007088.html

Desiree said...

Vi har också bara anmält till skatteverket. Fyllde i en blankett och skickade in. Den som Sweflo nämner. När vi ringer sverige andvänder vi alltid Skype.

Monica said...

Vad lustigt, just IDAG så skickade jag iväg mina papper om adressändring till Skatteverket (eftersom vi ju precis flyttat).

Anonymous said...

Tack för länken!

Anne-Marie said...

Matilda: Jag har ändrat hos Skattemyndigheten, Försäkringskassan och CSN. Sedan har jag privata företag (t ex min bank i Sverige) som jag också ändrar hos.

Sweflo: Tack för länken. Jag hade sett den hos Skatteverket. Vilka myndigheter uppdaterades när du skickade till Skatteverket? Den information jag fått tidigare verkade innebära att man som utlandssvensk själv var tvungen att meddela respektive myndighet.

Desiree: Undras just om jag inte vet något som ni andra vet. Som jag skriver till Sweflo så trodde jag att man var tvungen att själv meddela. Jag skall kolla Skype och se om det skulle fungera.

Monica: Räcker verkligen det att bara meddela Skatteverket? Är det så blir ju allting enklare.

Anonymous said...

Tips: www.mobila-posten.se
Hjälper dig på vägen!

Anonymous said...

Many celebrities are already fascinated with all the retro looks of for the reason
that, for instance, Oprah, Paris Hilton, Pamela Anderson and Kate Hudson etc.
ì (IE: sand, chestnut, chocolate, black) UGG boots.

Delicately wipe it by using a damp material, will
not likely brush it fiercely that carries a brush, don't melt away these comfortable shoes with boiled water, and don't use
washing detergent and alkaline cleaning fluid to completely clean it in the same time.


Also visit my site: グッチ 財布