Thursday, May 17, 2007

USAs sjukförsäkringssystem

Häromkvällen var jag på ett föredrag om USAs sjukförsäkringssystem som uppenbarligen är i sönderfall.
Idag är det ca 45 miljoner människor här i USA som inte har sjukförsäkring!!! På fem år har kostnaderna att ha en sjukförsäkring fördubblats!!

Som svensk är det ju en självklarhet att kunna ha tillgång till sjukvård när man behöver det. Sjukvård skall inte vara beroende av inkomst och om man har råd att ha en försäkring.

Tydligen finns det ett förslag här i Kalifornien (Healthcare for All) att införa ett system som liknar det vi har i Sverige, d v s att alla som bor här skulle vara täckta och att man inte skulle behöva ha en privat försäkring. Det är bara att hoppas att allmänheten och politikerna tar sitt förnuft till fånga och röstar igenom det här förslaget.

För att illustrera behovet av en försäkring har jag ett personligt exempel: Michael fick åka in på sjukhus för ca 5 år sedan för hjärtbesvär och då hade han ingen försäkring eftersom han knappt 10 år tidigare haft en hjärtinfarkt. Försäkringsbolagen vill inte försäkra högriskgrupper utan har vissa tidsgränser för när man kan teckna en försäkring med vettiga belopp. Han var två omgångar på sjukhuset - vardera gången några få dagar. Vi fick båda en chock när räkningen kom. Den var på ca $70,000 - ca en halv miljon kronor!!!
Hoppas att Kalifornien och hela USA får en allmän sjukförsäkring.

10 comments:

Cecilia said...

Jätte fin blev nya bloggen!Det är skrämmande det här med sjukförsäkrng.Det pågår ständiga diskussioner i vår lilla familj om detta,vad som är bra eller inte bra.Man blir ju mörkrädd när man hör om exempel som du hade om Michael.Skrämmande.

Anne-Marie said...

Cecilia: Skoj att du gillar det nya utseendet. Jag hoppas verkligen att det här förslaget för ny sjukförsäkring för alla går igenom

Annika said...

Ja, nog är det på tiden att systemet vad gäller sjukförsäkringar ändras här i USA. Det är helt galet, och mycket skrämmande!

SweFlo said...

Har blivit lite av en expert gällande privat amerikansk sjukförsäkring sedan jag med stor bravur har utnyttjat denna i nästan 11 år nu! Vi betalar urmycket nu när vi har försäkring genom Käs företag. 700 dollar i månaden, och jag har 2850 dollar i självrisk, och K och S har tillsammans 5600 i självrisk. Men nu ha rjag uppnått min sj
lvrisk, så sjukvård och medicin är helt gratis för mig resten av året,
även om jag ju har betalat fär den redan... Min kompis fick inte reda på att det sjukhuset hon var på för att akut operera gallblåsan inte tog hennes färsäkring, de betalade bara 20 procent och det kostade henne 22000 dollar! Kul i jul...

Desiree said...

Man blir helt chockad ibland. Gud vad jobbigt för er att råka ut för det ni gjorde. Jag hoppas verkligen att det blir en allmän sjukförsäkring. Hela det här med sjukförsäkring känns som en djungel då man är relativt nyinflyttad hit. Nåt system lite mellan det helt privata som finns här och det helt allmänna som finns i sverige skulle vara bra. För det är ju inte heller bra med alla köer som finns inom vården i sverige. Det är verkligen hemskt att så många står utan försäkring alls här.

Anne-Marie said...

Annika: Som svensk är man ju inte van vid att behöva ha en mindre förmögenhet för att kunna vara sjuk och ligga på sjukhus.

Desiree: Det finns kanske inte något riktigt bra system. Köerna i Sverige är ju inte heller bra. Hoppas att någon reform kommer att förändra det amerikanska systemet.

Anne-Marie said...

Sweflo: Kan förstå att du (tyvärr) {r expert på systemet här i USA. Jag har en försäkring som bara täcker "major medical" saker. Den har också hög självrisk men något annat har inte jag råd med just nu.
Din kompis måste ha fått en mindre julchock.

Anonymous said...

Jag älskar USA, men just sjukförsäkringssystemet är så invecklat. Å ena sidan så har jag släktingar (amerikaner) som varit friska i sin ungdom, haft bra anställningar med bra försäkringar och som fått en underbar vård vid ex stroke på äldre dar. Å andra sidan så är det svårt att få bra försäkringar efter en sjukdom.

Tyvärr så är de tendenserna på g även i Sverige. Fler och fler måste visa utdrag från försäkringskassan då de söker jobb eftersom det kostar företagen mycket att anställa och då vill man inte ha dem med sjukdomshisoria. Svårt för dem som varit långtidssjukskrivna att komma in i samhället igen. Och vårdköerna ska vi inte prata om. Och psykiatrin sen är under ALL kritik.

Jag tror det finns för och nackdelar med båda systemen även om sjukdom aldrig ska kunna behöva göra en människa ruinerad. Alla ska ha rätt till vård och ett mänskligt bemötande, liksom.

Anne-Marie said...

Maria: Det är trist att det är en liknande utveckling i Sverige. Behöver man sjukvård skall man kunna få det oavsett vad ens historia är. Att nekas jobb för att man varit sjuk
låter också helt fel.

Anonymous said...

PÅ Bellevue får alla vård har jag läst på nätet även de fattiga.
/Maria Ebbeskog