Sunday, May 20, 2007

Väga och mäta


Igår kväll lagade jag mat efter ett svenskt recept och tog fram mina svenska mått. Som en svensk alien är de i stort sett ett måste eftersom jag fortfarande (troligen i ren protest) inte lärt mig riktigt hur man mäter och väger här i USA.

Metersystemet har tyvärr inte slagit igenom här. Varför inte är en gåta. Man använder sig i USA av något som kallas USA system of measurement. Det liknar mycket det som finns i England. Metersystemet - kanske för att jag växt upp med det - är så mycket enklare.

Här i USA finns det: inches, feet, yards, acres, mile, pint, quart, gallon, ounces, pounds osv. Håll med mig om att det här är komplicerat:

1 inch = 0.254 cm
1 foot = 0.3048 m
1 yard = 0.9144 m
1 mile = 1.6 km
1 pound = 0.45359237 kg
32 grader Fahrenheit = 0 grader C (det finns en omräkningsformel som kräver miniräknare för att få fram grader i Celsius)
1 teaspoon = 4.9289215938 ml
1 tablespoon = 14.7867647813 ml
1 ounce = 0.0295735295625 l
1 pint = 0.473176473 l
1 quart = 0.946352946 l
1 gallon = 3.785411784 l

Som ni kan se av tabellen tar det en stund att räkna om svenska mått till amerikanska eller tvärtom. Jag var glad och tacksam att jag hade mitt decilitermått, min matsked och tesked när jag lagade min grekiska fisksoppa.

Här finns en omvandlingstabell.

15 comments:

Monica said...

Intressant det där med de amerikanska måtten. Jag måste säga att jag ser mig själv som en reltivt öppen person med vilja att lära och inte avog mot förändringar MEN det här med måtten, nehedu, ge mig kilo, meter och liter...Kanske dags att börja ta till sig dessa amerikanska mått dock, har ju trots allt levt här i några år nu ;)

Annika said...

Jag kan inte vänja mig med inches och ounces. DET går inte. Det var svårt när jag jobbade som dekoratör på Lord and Taylor. Där fick jag bita i det sura äpplet många ggr när jag skulle klippa till tex 3-3/4 inches.
Samma sak med miles. Det har jag fortfarande svårt för. Det enda jag kan numera är Fahrenheit skalan. Den har jag visst lycktas lära mig...
Metersystemet skulle väl införas här ngn ggn på 70-talet, tror jag. Men blev totalt nerröstat...
Helt knäppt eftersom metersystemet är så mkt vettigare.

Anonymous said...

Australien införde metersystemet på 70-talet, men väldigt många kör fortfarande med sina inches och yards och gudarna vette allt. Hur förvillande som helst! Jag vänjer mig aldrig.

SweFlo said...

Svårt att vänja sig med det amerikanska systemet. har dock blivit ganska bra på fahrenheit! De har försökt införa det metriska systemet flera gånger, med starka pushar på 60+ och 70 talet. Tom idag försöks de. Intressant läsning härÖ http://en.wikipedia.org/wiki/Metrication_in_the_United_States

Desiree said...

Åh jag vet precis hur svårt och klurigt det är med alla dessa mått. De borde verkligen gå över till meter systemet. Jag kör en liten snabb omvandling när det gäller farenheit till celcius. Tar gradantalet i farenheit och drar bort 30 grader och delar det som är kvar i två så får man det på ett ungefär i celcius.

Desiree said...

Åh jag vet precis hur svårt och klurigt det är med alla dessa mått. De borde verkligen gå över till meter systemet. Jag kör en liten snabb omvandling när det gäller farenheit till celcius. Tar gradantalet i farenheit och drar bort 30 grader och delar det som är kvar i två så får man det på ett ungefär i celcius.

JaCal said...

Jag tror aldrig jag kommer kunna vänja mig och bävar för hur jag ska lära barnen dubbla system... snart 8 år här och jag börjar kunna relatera liiite till inches... och Fahrenheit har jag en liten uppfattning om också. Men det är också det enda.

Anne-Marie said...

Monica: Det verkar som om många aliens har svårt för de amerikanska måtten. Metersystemet är ju så mycket enklare så det är nog inte konstigt. Jag klarar mig hjälpligt med inches och feet och jag har fått en känsla för vad t ex 70 grader Fahrenheit känns som utan att veta exakt vad det är i C.

Annika: Förstår att det blev problem när du jobbade som dekoratör. Vissa mått är litet enklare att lära sig men systemet här i USA har ju ingen (tycker jag i alla fall)logik. Metersystemet är ju superlogiskt. Synd att det blev nedröstat.

Anne-Marie said...

Matilda: Var glad att metersystemt i alla fall är officiellt infört. Antar att det är som att lära gamla hundar sitta. Folk har svårt för förändringar.

Sweflo: Den länk du skickade verkar riktigt intressant. Antar att folk inte vill lära om av många anledningar. Men det går säkert bara viljan finns. Tänk när Sverige gick över till högertrafik - det gick ju.

Anne-Marie said...

Desiree: Den metod du har för gradomvandling verkar mycket enklare än den jag lärde mig. Men det tar tid att veta t ex vad 65 grader Fahrenheit känns som. Säger någon till mig att det är 15 grader C ute då vet jag ju precis hur varmt det är.

Jacal: Dina barn kommer ju säkert att lära sig det amerikanska systemet i skolan så om de får lära sig metersystemet från dig har de ju en otrolig fördel.

Anonymous said...

Tack snälla! Gud vilken bra information. jag som brukar glo på martha har svårt med recepten...

Tack

Anne-Marie said...

Maria: Varsågod! Glad att jag kunde vara till litet hjälpt i "snårskogen" med mått här i USA.

Toini said...

Jag är glad för att jag tog med mej ett decilitermått.

Här i Canada har man påbörjat metersystmet men gav upp eller något mitt i för här talas det km, kg men också inch och foot. De visar temperatur i C.

Ibland är det pound och ibland kg, beroende om man pratar med någon ung eller gammal människa.

=^_^=

Anne-Marie said...

T&T: Det verkar ju litet förvirrande med olika slags mått och system. Här i USA finns det rätt många termometrar som visar både och (Celsius och Fahrenheit) och det är bra för utlänningar som har svårt att lära sig USAs system.

Anonymous said...

En inch är 2.54 cm inte 0,254cm

Dan