Monday, May 21, 2007

Rökförbud


Jag har aldrig rökt och mina vänner är alla icke-rökare så jag har aldrig känt suget att ta en cigarett.

Här i Kalifornien är det rökförbud på i stort sett alla arbetsplatser - inklusive "min" skola. Man får heller inte röka på restauranger och i barer. Dessutom måste man vara 20 feet (litet träning i att räkna om feet till meter här - det är 6.5 m) från fönster och dörrar på statliga byggnader (t ex skolor) för att få röka.

Alla stater här i USA har olika regler och tydligen har 13 stater nu rökförbud som gäller hela staten. Kalifornien är en av dem. Här kan du kolla hur det är i de olika staterna.

Medan jag bodde i Sverige var det fritt fram att röka på restauranger osv men det ändrades för ett par år sedan då det blev stopp även där. Personligen tycker jag det är bra att det har blivit fler förbud. Jag minns när jag kom hem från t ex ett restaurangbesök och luktade som en inbiten rökare. På mitt första jobb delade jag rum med en kille som rökte och det var inte alltid så kul. Jag blev ju ofrivilligt andrahandsrökare.

Vi får se om Sverige och USA tar samma beslut som Bhutan har gjort. Troligen inte. I december 2004 förbjöds försäljning av tobaksprodukter och i februari 2005 blev det illegalt att röka på allmänna platser. Bhutan blev det första landet i världen som totalt förbjöd rökning.

7 comments:

SweFlo said...

Hatar cigarettrök och tycker inte att det är rättvist att ickerökare ska behöva utsättas för andrahandsrök. Glad att bo i en stat med rökförbud. Urka för rök!

Annika said...

Verkligen snuskigt med rök. Här i VA är det inte förbjudet, go FIGURE!!! Men däremot i DC! Där får man inte röka på krogen längre, perfekt!

Desiree said...

Det är jätteskönt att slippa röklukt då man går ut och äter. Låter lite extremt att göra som i Buthan dock.

Anonymous said...

det är så skönt att slippa cigarettlukten då jag går ut eller är på café...

AC said...

Håller med om att det är bra med förbud. Trots att det inte var så längesen, så känns det väldigt avlägset att man faktiskt fick sitta och röka bredvid ett par som satt och åt på en restaurang!! Usch och fy!!

Anne-Marie said...

Sweflo: Vad skönt att du också bor i en stat med rökförbud. Visst är det jättejobbigt att behöva andas in rök när man själv inte röker.

Annika: Jaha, så du får uppleva två olika stater (jag antar att DC inte är en "riktig" stat, men ändå) och hur de skriver lagar och bestämmelser. Du kan ju i alla fall välja var du vill gå och äta.

Anne-Marie said...

Desiree: Ja, Bhutan tror jag är litet väl extremt. Hur är det i Alabama där du bor? Får man röka på restauranger?

Maria: Jättebra att Sverige ändrat sina bestämmelser så att man inte behöver lukta som en tobaksfabrik när man ätit ute.

AC: Välkommen hit! Det är ju helt snett att man skall behöva andas in toaksrök när man sitter och äter. Skall kolla in din blogg nu.