Thursday, May 10, 2007

Hantverkare

Hör hantverkare till ett särskilt släkte som har som mål att aldrig hålla tiden eller att utebli helt?

Jag antar att de flesta av oss har erfarenheter av hantverkare som gjort just detta - antingen inte kommit alls eller också inte kommit när de sagt att de skulle komma. Även om det finns många skillnader mellan Sverige och USA tycks det här vara ett område som är sig likt oberoende av var man befinner sig.

När jag flyttade in i lägenheten var det några småsaker som inte var riktigt som de skulle och jag bad min hyresvärd att få de fixade. Jodå, det skulle hon ordna. Efter tre samtal till henne fick jag till slut kontakt med hennes "handyman". Vi hade kommit överens om att han skulle komma idag och kl. 9 ringde han och sade att han var kvar på sitt nattjobb och inte visste när han skulle komma. Jag fick hans mobtiltelefonnummer och ringde flera gånger och fick lämna meddelanden. Till slut fick vi kontakt med varandra och han dök äntligen upp på eftermiddagen. Han tog litet mått och sade att han skulle komma tillbaka inom någon timme.

Gjorde han det? Nej då. Han ringde igen och sade att han var fördröjd. Nu skall han komma i morgon eftermiddag. Jag tror det först när jag ser honom.

Varför tror hantverkare att de kan göra som de vill? Att alla vi andra bara sitter och väntar på att de skall dyka upp?

Någon som har något bra svar?

8 comments:

Anonymous said...

Vi hade samma problem med hantverkarna som skulle komma till oss och fixa poolen. Som hyresvärden hade anlitat dom för. När dom väl dök upp...så..skötte dom sig dåligt, jobbade alldeless för lite varje dag. Stog mest och rökte. Det var visserligen i Philadelhia sommaren 2005. men det är samma beteende.

Anonymous said...

De är väl bortskämda med att alla är beroende av dem och inte vågar klaga. Det är hur irriterande som helst.

Annika said...

samma här, A-M. Man får alltid vänta, vänta och vänta...Hade ju AC-killen här häromdagen. han skulle komma mellan 12-14. Dök upp 15 och gick klockan 17...SUCK!!! Fem timmar gick åt till AC-mannen. Tror dock att han gjorde ett bra jobb...

Desiree said...

Ja problmet med hantverkar verkar vara ett internationellt problem. Alltid får man vänta och vänta. Sedan får man kontrollera att de verkligen har gjort sitt jobb.

Anonymous said...

hej. jag undrar.. du bor i oregon just nu eller bor du i kalifornien?

Anne-Marie said...

emmasusanna: Välkommen hit! Kanske alla hantverkare har gått i en universell hantversskola som lär ut detta. Skämt åsido - nog kunde man begära litet mer från deras sida.

Matilda: Ja, de kanske känner sig litet viktiga eftersom alla inte kan göra det de gör. Helt klart irriterande.

Annika: Man blir ju helt låst eftersom de aldrig håller tiden. Hoppas att han gjorde ett bra jobb med er AC.

Desiree: Det känns ibland som om man måste kunna lika mycket som de. Fast det är klart, gjorde vi det skulle vi ju inte behöva anlita dem.

Anonymous: Jag bor nu i Kalifornien. Jag bodde under ca 4 månader i Oregon innan min man helt oväntat gick bort i slutet av februari. Jag flyttade tillbaka till Kalifornien i början av april

Anonymous said...

Tror mycket har att göra med att det inte är ett serviceyrke utan handarbetare. Traditionella yrkesrollen var ju uppbyggt på skråsystem och att du mer eller mindre var tvungen att anlita dem då de har specialkunskaper. Att det finns en maktobalans. Vi som kunder måste ha dit dom, vare sig vi vill eller inte.

Detta utnyttjar det å det grövsta såklart.

Däremot så trodde jag det var andra puckar i USA. Att det fanns mer konkurrens och så.

Hmmmm. Det luktar internationella karteller lång väg ;-)

Anne-Marie said...

Maria: Ja, det kan nog ligga något i det du säger. De har i alla fall någon slags makt och de vet att vi behöver deras tjänster. Ingen skillnad vad jag sett mellan Sverige och USA.