Thursday, May 31, 2007

Att ha bil

Som jag nämnt tidigare hade jag inte ens körkort när jag kom till USA. Här i Mt Shasta området måste man ha bil för att överhuvud taget kunna komma till jobb och affärer. Det finns en buss som går några gånger per dag men den stannar inte på särskilt många ställen och den går inte på helgen överhuvud taget.

En anledning till att jag inte hade körkort i Sverige var att min familj aldrig hade någon bil. Säkert mycket ovanligt nu förtiden men så var det för oss. Det innebar också att jag inte visste någonting om bilar innan jag flyttade hit. Men jag fick en bra träning i grundläggande bilkunskaper genom att Michael var bra på att underhålla våra bilar och göra enklare bilreparationer.

Jag var hans "bilassistent" och det är jag glad för nu eftersom jag faktiskt vet en del om min bil. Jag kan kolla enklare saker och vet på ett ungefär var olika delar finns. Min bil är en Chevrolet Metro från 1999 så den har en del miles under huven och att underhålla en bil så gott man kan förlänger ju helt klart bilens livslängd.

Häromdagen var jag iväg till Les Schwab och fick mina bromsar kollade eftersom jag hade hört ett ljud från bromsarna. Lyckligtvis var det inget som behövde åtgärdas utan troligen var det bara damm som kommit in där bromsarna sitter.
Det känns också bra när jag måste ha min bil kollad att jag faktiskt vet litet vad jag pratar om. Jag har märkt att min bilmekaniker faktiskt lyssnar på mig.

För ett par år sedan gav Michael mig en bra bok som mycket lättförståeligt förklarar hur en bil fungerar och vad man skall tänka på och kolla. Den är skriven av en kvinna (kanske därför den är mer lättförståelig) och heter "Car Smarts - An Easy-to-Use Guide To Understanding Your Car & Communicating With Your Mechanic" av Mary Jackson.
Kan verkligen rekommenderas.

Bilden från Amazon.com

Tuesday, May 29, 2007

Vädret i USA

Precis som USA är ett stort och imponerande land är vädret också mer imponerande och intensivt än vad det är i Sverige.

Visst kan Sverige ha oväder men det går ändå inte att jämföra med alla de olika slags vädertyper som finns här i USA.

Just nu har vi i västra USA ett högtryck och det kommer att vara mycket varmare här än vad det brukar i maj. Det är mer som det kan vara i juli. Jag såg på TV i kväll att de haft riktigt busväder i Denver i Colorado med otroligt mycket regn och stora hagel. De fick till och med köra med snöröjningsbilar - i maj!

Så finns det förstås de ännu mer extrema vädertyperna som orkaner (som drabbar Florida och andra stater i östra USA), tornados som verkar bli fler och mer och mer våldsamma, enorma vinterstormar som i stort sett lamslår vissa stater. Ja, vädret här i USA är mäktigt.

Troligen är det bara i USA som man kan ha en TV-kanal som sänder väder dygnet runt, varje dag, 365 dagar om året. Den heter "The Weather Channel". Meteorologerna där verkar leva för sin uppgift och de är fantastiskt engagerade och rapporterar om stormar och högtryck med en inlevelse som vi aldrig skulle se i Sverige.

Här i Mt Shasta området kan vädret också vara extremt. Mt Shasta kan få 1 meter snö och bara ett par mil bort skiner solen och inte en snöflinga har fallit. Mina första år tyckte jag det var konstigt och det tycker jag nog fortfarande.

Vädret här i USA tycks inte bara vara "lagom". Kanske för att det inte finns något engelskt ord för "lagom".

Adressändring

När man bor i Sverige är det rätt lätt att få sin adress ändrad hos olika företag och myndigheter. Svensk Adressändring tar hand om det mesta.

Men som svensk alien kan de inte hjälpa till. Byter man adress får man ringa och/eller skriva själv till de olika kontor som är inblandade. Jag har en lista som jag följer och det är nästan att jag börjar kunna den utantill nu efter alla nya adresser jag haft under de senste åren.

För att få tag på personal i Sverige är det "nattskift" som gäller - framför allt när man bor på USAs västkust. Tidsskillnaden är ju nio timmar. Ofta verkar det som om utlandsavdelningarna sitter utlokaliserade på olika håll i Sverige. Jag pratade precis med Skatteverket och deras adressändringsavdelning ligger i Sollefteå. Jag fick hjälp av min mamma att kontakta ett par myndigheter och Försäkringskassans utlandsavdelning ligger på Gotland.

När jag bodde i Sverige hade många företag och myndigheter 020-nummer. Nu verkar de flesta ha ersatt detta nummer med 0771-nummer. När jag ringer till Sverige använder jag mig av ett s k "prepaid phone card". Och de behandlar 0771-nummer som om de gick till mobiltelefoner (eftersom man ju inte slår nollan när man ringer från utlandet). Och i Sverige är det dyrare att ringa till mobiltelefoner. Har någon något bra tips hur man kan ringa utan att behöva betala mobiltelefonstaxa? En del företag och myndigheter har faktiskt speciella nummer för utlandsboende som inte börjar med 0771.

Nu är det dags att gå och lägga sig men i morgon natt är det dags igen för ett par samtal och fax.

Sunday, May 27, 2007

Thrift Stores / Secondhandaffärer

Under de senaste åren har det blivit många fler secondhandaffärer i det här området. Innan jag flyttade till Hawaii fanns det kanske ett par men nu finns det flera stycken.

Många människor har fått det sämre ekonomiskt här och då blir troligen secondhandaffärerna fler. Jag går gärna och kollar i de här affärerna eftersom man kan göra riktiga fynd.

Förra sommaren köpte jag tallrikar och andra kökstillbehör och sparade otroligt med pengar. Det jag köpte såg i stort sett helt nytt ut och nu har de här sakerna kommit till användning. Ett annat fynd var en bricka i trä som troligen hade kostat runt $40 om jag köpt den ny - jag hittade den för $2.

Det lönar sig att gå till de här affärerna då och då eftersom de hela tiden får in nya saker. Det känns bra att kunna återanvända sådant som fortfarande fungerar.

-----------------------------------------------------------------------

USA-tips:
Det bästa sättet att få en uppfattning om USA och se om det är ett land att satsa på är att komma hit som turist.

Första gången jag kom till USA som turist var 1985. Då behövde man ett visum även om man bara skulle stanna ett par veckor. Idag är det enklare eftersom Sverige är med i något som kallas "the Visa Waiver Program".
Det enda som behövs är ett giltigt pass och en returbiljett. Och tillräckligt med pengar förstås.
Tre månader kan man stanna som turist. Man har ingen laglig rätt att arbeta (därför behövs tillräckligt med pengar).

Att vara här under ett tag är en fantastisk möjlighet att börja bekanta sig med USA.

Saturday, May 26, 2007

Litet från ovan


Nu när jag har bredband kan jag kolla in saker som jag tidigare inte kunnat. Något rätt häftigt (tycker jag) är Google Earth.

Jag skrev in min adress i Sverige och vips så såg jag det välbekanta Kärrdal. Min mammas lägenhetsområde i Täby var också roligt att se.

Google har en gratisversion som man kan ladda ner och det är fantastiskt att kunna se jorden från ovan. Bilderna är inte "live" utan har tagits någon gång under de senaste tre åren. Men ändå.

Att se jorden från en fågels perspektiv ger en litet annan känsla än att bara gå på marken.

------------------------------------------------------------------------------

Jag har på sista tiden fått flera email från svenskar som hittat min blogg. De har undrat hur man gör för att kunna bo, leva och arbeta i USA.

Jag fortsätter gärna att svara på email privat men tänkte också då och då göra ett extra inlägg (som ett tillägg till mina vanliga blogginlägg) där jag hoppas kunna dela med mig av mina erfarenheter och det jag lärt mig under mina år i USA.

Friday, May 25, 2007

Ute ur "stenåldern"

Det känns som om jag helt plötsligt stigit in i en helt annan värld - jag har skaffat bredband hemma. Hittills har jag haft uppkoppling via vanligt modem och suttit och trummat med fingrarna för att sidor skall laddas ner.

Nu går det snabbt och jag kan äntligen se alla fina bilder och andra roliga grejer som ni andra bloggare lägger ut på era bloggar - utan att behöva vänta en kvart.

Det här innebär att jag kan se på svenska TV-program på min dator vilket jag hittills inte kunnat. Jag har kunnat göra allt det här på mitt jobb, men jag är ju där i första hand för att jobba och inte för att surfa runt på internet.

När jag flyttade till USA för 10 år sedan var internet en ny företeelse och jag hade inte ens en dator hemma. Nu är det svårt att tänka sig att leva utan dator och internet. Jag får snabbt abstinensbesvär.

Nu bor jag så centralt (så centralt som Weed nu är) att jag kan ha bredband via telefonbolaget. En anledning till att jag valde den lägenheten jag nu bor i.
När man bor på "landet" som jag gör är det här inte en självklarhet utan många platser i Mt Shasta området är fortfarande utan bredband.

Vad skulle vi göra utan internet?

Thursday, May 24, 2007

Vallmoblommor


Varje stat här i USA har olika slags symboler - precis som vi har landskapssymboler i Sverige.

Kaliforniens motto är "Eureka!" På engelska betyder det "I've found it." Kalifornien har också en slogan som är "Find Yourself Here". Det tror jag faktiskt kan stämma eftersom många människor som bor här verkar vara intresserade av att finna sig själva.

Kaliforniens blomma är vallmon. Just nu blommar vallmon där jag bor och det är otroligt vackert med stora fält av guldgula blommor.

Vallmofrön finns ju ibland i bröd och används som en krydda. Men det är nog bäst att tänka sig för både en och två gånger om man skall genomgå ett drogtest. Här i USA är det väldigt vanligt att olika arbetsplatser använder sig av drogtester för arbetssökande. Vallmofrön kan ge nämligen utslag i drogtest. En skiva långfranska med vallmofrön kan efter fyra timmar ge samma utfall i ett drogtest som en fyra dagar gammal injektion med heroin. Något att tänka på.

Blommorna är i alla fall vackra att titta på.

Vallmoblomman på en välkomstskylt.

Tuesday, May 22, 2007

Skvallerblogg

Jag känner mig nästan som TV-programmet "Extra, Extra" som sänds här i USA. Det är en "skvallertidning" på TV.

Måste bara berätta att det under sex veckor pågår en "Fire Officer Training" här på skolan och den håller till i den byggnaden där jag jobbar.

Har aldrig sett så många snygga brandmän/chefer i uniform samlade på ett och samma ställe.

Skulle det börja brinna här behöver vi alltså inte oroa oss.

Monday, May 21, 2007

Rökförbud


Jag har aldrig rökt och mina vänner är alla icke-rökare så jag har aldrig känt suget att ta en cigarett.

Här i Kalifornien är det rökförbud på i stort sett alla arbetsplatser - inklusive "min" skola. Man får heller inte röka på restauranger och i barer. Dessutom måste man vara 20 feet (litet träning i att räkna om feet till meter här - det är 6.5 m) från fönster och dörrar på statliga byggnader (t ex skolor) för att få röka.

Alla stater här i USA har olika regler och tydligen har 13 stater nu rökförbud som gäller hela staten. Kalifornien är en av dem. Här kan du kolla hur det är i de olika staterna.

Medan jag bodde i Sverige var det fritt fram att röka på restauranger osv men det ändrades för ett par år sedan då det blev stopp även där. Personligen tycker jag det är bra att det har blivit fler förbud. Jag minns när jag kom hem från t ex ett restaurangbesök och luktade som en inbiten rökare. På mitt första jobb delade jag rum med en kille som rökte och det var inte alltid så kul. Jag blev ju ofrivilligt andrahandsrökare.

Vi får se om Sverige och USA tar samma beslut som Bhutan har gjort. Troligen inte. I december 2004 förbjöds försäljning av tobaksprodukter och i februari 2005 blev det illegalt att röka på allmänna platser. Bhutan blev det första landet i världen som totalt förbjöd rökning.

Sunday, May 20, 2007

Väga och mäta


Igår kväll lagade jag mat efter ett svenskt recept och tog fram mina svenska mått. Som en svensk alien är de i stort sett ett måste eftersom jag fortfarande (troligen i ren protest) inte lärt mig riktigt hur man mäter och väger här i USA.

Metersystemet har tyvärr inte slagit igenom här. Varför inte är en gåta. Man använder sig i USA av något som kallas USA system of measurement. Det liknar mycket det som finns i England. Metersystemet - kanske för att jag växt upp med det - är så mycket enklare.

Här i USA finns det: inches, feet, yards, acres, mile, pint, quart, gallon, ounces, pounds osv. Håll med mig om att det här är komplicerat:

1 inch = 0.254 cm
1 foot = 0.3048 m
1 yard = 0.9144 m
1 mile = 1.6 km
1 pound = 0.45359237 kg
32 grader Fahrenheit = 0 grader C (det finns en omräkningsformel som kräver miniräknare för att få fram grader i Celsius)
1 teaspoon = 4.9289215938 ml
1 tablespoon = 14.7867647813 ml
1 ounce = 0.0295735295625 l
1 pint = 0.473176473 l
1 quart = 0.946352946 l
1 gallon = 3.785411784 l

Som ni kan se av tabellen tar det en stund att räkna om svenska mått till amerikanska eller tvärtom. Jag var glad och tacksam att jag hade mitt decilitermått, min matsked och tesked när jag lagade min grekiska fisksoppa.

Här finns en omvandlingstabell.

Saturday, May 19, 2007

Tack Annika!

Tack Annika för att du såg att något hänt med kommentarsfältet för mina inlägg! Har ingen aning om vad Blogger hittade på. Jag tror att det skall fungera som vanligt nu så om någon har lust att kommentera de tidigare inläggen skall det gå bra (tror jag). Vad skulle man göra utan sina bloggkompisar!

Friday, May 18, 2007

Skolavslutning


Nog är det lätt att få något drömmande i blicken när man hör det ordet.
Minnen av syrener och finkläder kommer in i mitt huvud.

Idag är det skolavslutning på "mitt" college. Inte för oss som jobbar men för eleverna. Här i USA är en skolavslutning förenad med en hel del firande. Min avslutning för några år sedan innebar "cap and gown" (en rock och mössa), tal och hyllningar. För mig känns "cap and gown" väldigt amerikanskt. Amerikanska filmer överensstämmer med verkligheten. Mössor som åker i luften och stolta föräldrar.

Många elever här åker hem till sin familj men en del stannar också och är med på den sommarundervisning som finns. I år är det två sommarterminer.

Avslutar med Idas sommarvisa. Skolavslutningssången nr 1:

Du ska inte tro det blir sommar
ifall inte nå´n sätter fart
på sommarn och gör lite somrigt,
då kommer blommorna snart.
Jag gör så att blommorna blommar,
jag gör hela kohagen grön,
och nu så har sommaren kommit
för jag har just tagit bort snön.

Jag gör mycket vatten i bäcken
så där så det hoppar och far.
Jag gör fullt med svalor som flyger
och myggor som svalorna tar.
Jag gör löven nya på träden
och små fågelbon här och där.
Jag gör himlen vacker om kvällen
för jag gör den alldeles skär.

Och smultron det gör jag åt barna
för det tycker jag dom ska få
och andra små roliga saker
som passar när barna är små.
Och jag gör så roliga ställen
där barna kan springa omkring,
då blir barna fulla med sommar
och bena blir fulla med spring.

Thursday, May 17, 2007

På promenad


Bilförare här i Kalifornien är otroligt bra på att stanna för de som går. Jag blir lika glatt överraskad varje gång det händer. Trots att jag bott här i 10 år. Efter att ha växt upp i Stockholm tycks jag fortfarande tro att bilförarna inte kommer att stanna utan bara fortsätta i full fart medan jag får stå och vänta på att korsa gatan. Så är det inte här. Jag minns hur det var i Stockholm och att det var ett "krig" på gatorna mellan de som gick och bilförarna.
Nu har det nog blivit litet bättre i Stockholm eftersom det blivit lag på att de som går har företräde vid övergångsställen. Men inte är det som här i Kalifornien. Faktiskt var det lika bra också i Oregon.

Något jag också märkt på mina promenader är att vägarna här blir sämre och sämre (kan det bero på alla pengar som går till kriget i Irak?) Jag har en genomfartsgata utanför min lägenhet och den har stora sprickor som går tvärs över gatan. Bilarna skramlar när de kör så troligen blir bilmekanikerna rika.

USA är fortfarande bilens förlovade land.

USAs sjukförsäkringssystem

Häromkvällen var jag på ett föredrag om USAs sjukförsäkringssystem som uppenbarligen är i sönderfall.
Idag är det ca 45 miljoner människor här i USA som inte har sjukförsäkring!!! På fem år har kostnaderna att ha en sjukförsäkring fördubblats!!

Som svensk är det ju en självklarhet att kunna ha tillgång till sjukvård när man behöver det. Sjukvård skall inte vara beroende av inkomst och om man har råd att ha en försäkring.

Tydligen finns det ett förslag här i Kalifornien (Healthcare for All) att införa ett system som liknar det vi har i Sverige, d v s att alla som bor här skulle vara täckta och att man inte skulle behöva ha en privat försäkring. Det är bara att hoppas att allmänheten och politikerna tar sitt förnuft till fånga och röstar igenom det här förslaget.

För att illustrera behovet av en försäkring har jag ett personligt exempel: Michael fick åka in på sjukhus för ca 5 år sedan för hjärtbesvär och då hade han ingen försäkring eftersom han knappt 10 år tidigare haft en hjärtinfarkt. Försäkringsbolagen vill inte försäkra högriskgrupper utan har vissa tidsgränser för när man kan teckna en försäkring med vettiga belopp. Han var två omgångar på sjukhuset - vardera gången några få dagar. Vi fick båda en chock när räkningen kom. Den var på ca $70,000 - ca en halv miljon kronor!!!
Hoppas att Kalifornien och hela USA får en allmän sjukförsäkring.

Monday, May 14, 2007

USPS och UPS


Jag har tidigare skrivit om posten (USPS). Här kommer litet mer. När jag bodde i Sverige fick jag posten antingen i en brevlåda till huset där jag bodde eller i brevinkastet i min lägenhet.
Där jag bor nu kommer posten till en låda som finns på gatan utanför huset. Ungefär så här ser det ut.

Idag gick portot upp. USPS brukar höja priserna ungefär en gång om året med ett par cent. Nu har de nog överträffat sig själva eftersom man nu inte bara måste hålla reda på hur tungt brevet är utan också hur stort det är. I och med dagens portohöjning gav posten också ut ett nytt frimärke som de kallar "The Forever Stamp". Det här frimärket gäller "first-class mail (litet långsammare postgång), 1 ounce letters" i all oändlighet - oavsett framtida prishöjningar. Undras just om det kommer andra frimärken för andra slags brev?


UPS är den andra "jätten" här i USA. Det är de som kör omkring i de bruna bilarna. De finns ju i Sverige också. När man bor på en mindre ort som jag gör är internet shopping en nödvändighet eftersom det finns så få affärer här. UPS är de som levererar paket där jag bor. Man ser de välbekanta bruna bilarna överallt.

Här lämnar UPS till och med paket utanför dörren om man inte är hemma. Idag fanns det ett paket utanför min dörr med litet saker jag beställt. Det som är bra med UPS är att man kan följa, via deras hemsida, var paketet befinner sig.

Jag får nog litet post jämför med många men idag fanns det ett brev från min mamma i brevlådan och ett paket utanför dörren.

Bilderna från Wikipedia, UPS, USPS och Mailproducts.com

Sunday, May 13, 2007

Mother's Day


Idag är det Mother's Day här i USA. I Sverige infaller Mors Dag först den 27 maj i år.

Den här dagen är litet av en högtidsdag för affärsinnehavarna eftersom de kan räkna med extra försäljning och klirr i kassan. Jag kollade in olika annonser i det här området och det var allt från blommor till telefonkort som vi uppmanades att köpa till "mom."

När jag växte upp på 60-talet var det inte alls så kommersiellt som det har blivit. Mina presenter till min mamma bestod oftast av en blombukett eller en teckning. Blommorna hade jag plockat antingen i vår trädgård eller utmed vägkanten. Det var billiga gåvor men troligen lika mycket uppskattade.

Mors Dag firas vid olika tidpunkter i olika länder. I Norge firas den i februari medan Danmark och Finland firar den samma dag som här i USA.

Jag har inga egna barn men önskar alla mammor en Happy Mother's Day och hoppas att övriga familjen tar väl hand om er.

Bilden från 1800Flowers

Saturday, May 12, 2007

Tvättomater / Laundromats


Här i USA är det rätt vanligt att folk tvättar i tvättomater, s k "laundromats". Många tycks inte ha tvättmaskiner och nu hör jag till den skaran.

När jag bodde i Sverige hade jag aldrig satt min fot i en tvättomat. Finns de ens (nu menar jag separata tvättomater som alltså inte hör till lägenheter)? Någon som vet? Antingen tvättade jag hos mina föräldrar som hade en stor, härlig tvättstuga i källaren eller i den tvättstuga som fanns i lägenhetsområdet där jag bodde.

Här i USA hade Michael och jag tvättmaskin när vi bodde i Mt Shasta men när vi flyttade till Hawaii blev det tvättomat som gällde. Där var man också i stort sett tvungen att använda torktumlare eftersom tvätten aldrig torkade. Det var så fuktigt i luften att det tog evigheter för den att bli torr. Jag gillar egentligen inte torktumlare eftersom kläderna slits något otroligt.

Nu när jag bor i lägenhet finns det inga uttag för tvättmaskin och det finns ingen allmän tvättstuga i huset så idag var jag iväg till tvättomaten i Weed. Min erfarenhet av amerikanska tvättmaskiner (jag vet att detta diskuterats på andra bloggar) är att de tvättar mycket snabbare än de svenska och jag tycker personligen att tvätten egentligen aldrig känns så där ren som den gör när man tvättat i Sverige. Anne och jag pratade om det där en gång och hon sade att de amerikanska tvättmaskinerna inte värmer vattnet alls så som de svenska gör utan vattentemperaturen är mycket lägre. Det kan säkert vara en anledning till att det inte verkar bli lika rent.

Här i Weed kostar en omgång i en tvättmaskin $2 och det är det mesta jag betalat. Både i Hawaii och Oregon kostade det mindre. Men jag tänker inte stå och tvätta handdukar och lakan för hand, det är då säkert.

Bilden från Wikipedia

Thursday, May 10, 2007

Hantverkare

Hör hantverkare till ett särskilt släkte som har som mål att aldrig hålla tiden eller att utebli helt?

Jag antar att de flesta av oss har erfarenheter av hantverkare som gjort just detta - antingen inte kommit alls eller också inte kommit när de sagt att de skulle komma. Även om det finns många skillnader mellan Sverige och USA tycks det här vara ett område som är sig likt oberoende av var man befinner sig.

När jag flyttade in i lägenheten var det några småsaker som inte var riktigt som de skulle och jag bad min hyresvärd att få de fixade. Jodå, det skulle hon ordna. Efter tre samtal till henne fick jag till slut kontakt med hennes "handyman". Vi hade kommit överens om att han skulle komma idag och kl. 9 ringde han och sade att han var kvar på sitt nattjobb och inte visste när han skulle komma. Jag fick hans mobtiltelefonnummer och ringde flera gånger och fick lämna meddelanden. Till slut fick vi kontakt med varandra och han dök äntligen upp på eftermiddagen. Han tog litet mått och sade att han skulle komma tillbaka inom någon timme.

Gjorde han det? Nej då. Han ringde igen och sade att han var fördröjd. Nu skall han komma i morgon eftermiddag. Jag tror det först när jag ser honom.

Varför tror hantverkare att de kan göra som de vill? Att alla vi andra bara sitter och väntar på att de skall dyka upp?

Någon som har något bra svar?

Wednesday, May 9, 2007

Grus i maskineriet

Det har gått grus i maskineriet när det gäller mitt "gamla" jobb. Som jag tidigare berättat om hade ju ingen tillsatts under den tiden jag var i Oregon. Jag sökte mitt gamla jobb och det verkade ju vara som gjort för att jag skulle kunna få tillbaka det. Nu har de helt plötsligt bestämt sig för att de två deltidspositioner som delat på det här jobbet (skolan kommer undan att betala ut olika slags förmåner som sjukförsäkring och pensionsförsäkring genom att ha deltidsjobb) skall göras om till en heltidstjänst och den andra deltidstjänsten skall finnas kvar som nu. Men det här innebär givetvis att det kommer att dra ut på tiden ännu mer och det är ju inget som säger att just jag skulle kunna få någon av positionerna. En annan person har redan den andra deltidstjänsten så han är ju garanterad ett jobb i alla fall.

Jag blev minst sagt litet chockad och orolig när jag hörde om denna förändring häromdagen eftersom jag har en hyra och en massa andra utgifter att betala. Kanske det är dags att ge upp skolan och se vad det finns för andra jobb. Tyvärr är det här området inte överöst med jobbmöjligheter och skolan är en stor arbetsgivare. 2007 kommer att gå till historien som ett år jag gärna kunde ha varit utan!

Monday, May 7, 2007

Greyhounds busstation

I tidigare inlägg har jag berättat om mina öden och äventyr med Greyhounds busslinjer. Nu bor jag faktiskt i stort sett mitt emot Greyhounds busstation i Weed. Det är en mycket liten station som bara är öppen några få timmar per dag och det är också bara några få bussar som stannar här. Själva stationen ser ut som om den skulle kunna ligga i Mexiko eller något annat latinamerikanskt land.

I kväll var det helt plötsligt ett väldigt oväsen utanför och jag tittade ut. Mycket riktigt var det Greyhoundbussen som hade anlänt. Det var folk som steg av och på och tydligen hade busschauffören svårt att hitta någon passagerares baggage eftersom jag såg hur de öppnade lucka efter lucka. Skulle jag någon gång vilja åka buss har jag ju onekligen nära till hållplatsen.

Greyhound betjänar idag 2200 städer i Nordamerika. Något jag inte kände till är att bolaget faktiskt grundades av en svensk - Carl Wickman. Han föddes 1887 i Sverige och flyttade till USA där han 1914 startade ett bussbolag som transporterade gruvarbetare.

Wickmans bolag expanderade och 1926 föddes Greyhound Lines. Redan på den tiden gick bussarna från t ex Kalifornien till New York. Wickman gick i pension 1946 och bolaget togs över av en av hans partners.

Här kommer några dramatiska händelser under senare år där Greyhounds bussar varit inblandade:

1980 kolliderade en fraktbåt med Sunshine Skyway Bridge i Tampa, Florida. En Greyhound buss var en av de fordon som föll i vattnet. Många människor dog då.

Den 3 oktober, 2001, attackerade en Greyhound passagerare bussföraren. Bussen körde av motorvägen och flera människor dog och många fler skadades. Eftersom den här händelsen inträffade strax efter 11 september lade tydligen Greyhound ner hela sin verksamhet under en kortare tid eftersom man var rädd för att det som hade hänt kunde vara en del av en större attack. FBI ledde utredningen och kunde konstatera att det var en isolerad händelse. Sedan dess har Greyhound höjt sina säkerhetskontroller.

Sunday, May 6, 2007

Helg i Weed

Efter det att jag flyttade från Hawaii har jag haft väldigt litet saker. Jag skickade 15 kartonger per post från Hawaii och tog med mig tre resväskor på flyget. Det var allt. När jag bodde hos min vän, innan jag flyttade till Oregon, behövde jag inga möbler eftersom hon hade möblerat den lilla lägenheten.

I Oregon hann jag aldrig skaffa mer än några få saker innan jag flyttade därifrån. Och det mesta som Michael hade skaffat antingen skänkte jag eller slängde. Det är rätt skönt att inte ha en massa möbler och andra saker men nu när jag flyttat till lägenheten behövde jag några fler förvaringsmöbler. Så igår åkte jag till Wal-Mart och inhandlade litet grand. Men vid ett sådant här tillfälle saknar jag en större stad. Som tidigare Stockholmare hade jag ju vant mig vid att kunna gå till en en massa olika affärer. Men här är det i stort sett bara Wal-Mart som gäller. De närmaste större städerna ligger ca 1-1.5 timmes bilfärd antingen norr- eller söderut. Medford ligger norr om oss i Oregon och Redding ligger söderut. Jag kände inte för att åka så långt och då får man ta det som finns.

Idag har jag gjort en insats att försöka packa upp så mycket som möjligt men fortfarande finns det en del kartonger kvar. Jag sitter i alla fall för första gången vid mitt skrivbord i ett av sovrummen som jag skall ha som kontor.

Igår var det Cinco de Mayo här i USA. Ytterligare en helg som inte alls finns i Sverige. Den firas framför allt som en hyllning till de som har mexikanskt ursprung. Här i Kalifornien finns det många människor från Mexiko. I San Francisco firades den här dagen i går med parader och marknader.

Bilden från MEXonline.com

Friday, May 4, 2007

Uppseendeväckande

I morse fick jag titta till mer än en gång när jag hade dragit upp perisennerna. Det snöade ute!!! Det låg ett snötäcke över de gröna träden och blommorna. Bara för några dagar sedan var det högsommarvärme här. Och till helgen skall det bli runt 25 grader.

Jag fick känslan av att naturen också undrade vad som var på gång och nästan höll andan. Det var bara att ta på sig vinterkläderna igen.

Något annat som är uppseendeväckande är bensinpriset här i Mt Shasta området. Nu har det gått upp till $3.59 per gallon. Alla bensinstationer, utom en, har exakt samma pris i alla de små städer som finns här. Det luktar monopol tycker jag. Skall man tanka billigare får man åka till Oregon. För skojs skull kollade jag in La Grande och Union och det var fortfarande litet billigare där. "Bara" $3.22/gallon. Den här hemsidan visar bensinpriser över hela USA.

USA är fortfarande bilens förlovade land men nog tror jag att många människor kommer att få ändra sina körvanor. Framför allt de som har stora SUVs, pick-up bilar osv. De bilarna slukar ju bensin. Min lilla bil är perfekt nu - bensinsnål som den är.

Thursday, May 3, 2007

Ny bostad och nytt liv

Mitt liv består av kartonger just nu. I söndags gick det största flyttlasset och i tisdags var jag inflyttad. Eftersom jag har väldigt litet möbler har jag inte kunnat packa upp allt utan det mesta finns fortfarande i mina flyttkartonger.

Jag har aldrig bott själv i USA utan har antingen bott med Michael eller i den lilla "in-law unit" som min vän har (det var där jag bodde innan jag flyttade till Oregon). Det känns litet konstigt och jag undrar hur det kommer att bli.

Att ha gångavstånd till skolan där jag (fortfarande) jobbar tillfälligt är också något nytt. När jag var elev där och när jag jobbade där under slutet av 2005 och under 2006 hade jag ett par mil att köra åt vardera hållet. Jag har inte kunnat gå till varken skola eller jobb sedan jag gick på mellanstadiet.

Jag bor nu på en ort som heter Weed. Det är en liten stad som ligger ca 1.5 mil (svenska mil) från Mt Shasta. Under en tid var Weed en stad som hade en timmerindustri och eftersom det blåser otroligt här torkade man bland annat timmer. Idag dominerar College of the Siskiyous staden.

Det känns som om jag nått en helt ny punkt i mitt liv och jag skall ta en dag i taget och se hur det blir.

Tuesday, May 1, 2007

Första maj

Jag har aldrig gått i något demonstrationståg men idag är det många människor, både i Sverige och övriga Europa, som gör det. Första Maj firas inte alls här i USA och det beror säkert delvis på att man inte har samma politiska tradition som många länder i Europa har.
Första Maj anses fortfarande vara arbetarnas dag och det är den dag då deras stämma skall göras hörd.

När jag bodde i Sverige var Första Maj för mig en röd dag (ingen anspelning på demonstrationstågen) som innebar en dag ledigt från jobbet eller skolan. Det var härligt med en dags ledighet och ibland blev det ju till och med en långhelg om den kom på en måndag eller fredag. Här i USA är det alltså en helt vanlig vardag och ingen tänker säkert ens på att det är Första Maj.

Majblomman var något jag köpte under några år och den brukade komma ut ungefär vid den här tiden på året. Det var en tradition för mig under flera år att ha en majblomma på min jacka. Den såg olika ut varje år och jag tror att jag till och med sparade blommorna under ett tag. Majblomman firar 100-årsjubileum i år. Något jag inte visste är att Drottning Siliva är den första som får en majblomma och att det orsakar litet extra mediabevakning.

Ibland förundras jag över hur olika Sverige och USA är - framför allt när det gäller helger och traditioner. Vid en snabb betraktelse verkar de två länderna så lika varandra men det finns väldigt många olikheter. Första Maj är en sådan skillnad.

Bilden från Wikipedia - 2006 års majblomma