Tuesday, May 6, 2014

Montague - pipeline för att få dricksvatten?

I mars besökte jag "my old hood" ;) Lake Shastina. Ville se hur mycket som fanns kvar av sjön Lake Shastina. Det var verkligen dåligt med vatten då och troligen är det ännu mindre vatten nu. Här finns bilder från detta besök. http://bo-i-usa.blogspot.com/2014/03/konstgjorda-sjoar.html

Hela Kalifornien har nu officiellt i torka. Jag kommer att låta länken i högerspalten ligga kvar. Länken visar en karta över USA och hur omfattande torkan är - man kan klicka på den. Där ser man också att Siskiyou County - där bland annat Weed ligger - har "extreme drought".

Ungefär 4 mil från Weed ligger en ännu mindre stad som heter Montague. Jag har egentligen bara passerat genom Montague, inte stannat där. En gång i tiden lär Montague ha varit den största staden i det här området.

Montague har helt plötsligt blivit litet av en kändis eftersom denna lilla stad är en av de städer i Kalifornien som troligen kommer att vara utan vatten nu under sommaren på grund av torkan. När jag läste det blev det väldigt påtagligt vad som händer i "the golden state".

Montague får sitt dricksvatten under vintern från en flod som kommer till sjön Lake Shastina och under den varmare årstiden får de dricksvattnet från själva sjön. Det här är första gången på kanske 100 år som en stad i det här området kan komma att vara utan vatten.
Och om inga drastiska åtgärder vidtas kommer Montague att vara utan dricksvatten under sommaren. Tydligen har Kaliforniens guvernör, Jerry Brown, utfärdat en andra "emergency drought declaration" som förhoppningsvis kan hjälpa Montague.
Man lär hålla på att försöka bygga någon slags pipeline för att skicka dricksvatten från andra delar till Montague. Ett projekt som i vanliga fall kanske skulle ta flera år men som nu kan komma att ta bara några månader. Går inte detta kommer man att få skicka bilar med vatten och vatten på flaska. Det här är en bra länk: http://hereandnow.wbur.org/2014/04/28/montague-california-water

Tanken att inte kunna vrida på kranen hemma och ha vatten är främmande. Jag har alltid levt på platser där det funnits tillräckligt med vatten. Och man pratar på nyheterna om att människor i olika delar av Kalifornien och även södra Oregon sparar på vatten.

Något jag också läste om häromdagen var att man numera har "vattenpoliser" i olika städer i Kalifornien för att få människor att sluta slösa vatten. https://news.yahoo.com/few-california-cities-start-water-waste-patrols-141645456.html

När det blir riktigt torrt kan bränder snabbt spridas. Det kommer troligen att bli enorma skogsbränder i Kalifornien i sommar. Men även husbränder kan bli farliga. För någon vecka sedan brann ett hus i Weed men som tur var spred det sig inte alls till andra hus. Det var ett litet äldre hus som ligger relativt nära min bostad och tydligen klarade sig de collegeungdomar som hyrde huset med en hårsmån från att brinna inne. De kunde som tur var springa ut på gatan och även deras hund klarade sig. Så här utbränt blev dock huset.


22 comments:

Annica said...

Så hemskt att bli utan vatten - det nödvändiga för allt liv. Man känner med människorna i Montague och alla andra delar av världen där det är brist på vatten.
Själv blir man både förvirrad och förargad om vattnet råkar vara avstängt i en timme av någon orsak. Aldrig behöver man vatten så mycket som just då. Man tänker nästan inte på något annat än att man är utan vatten. Stressad vrider man på kranen, igen och igen, åtminstone den första halvtimmen. ;)
Här i Sverige är vi nästan odrägligt bortskämda med att allt fungerar - vatten, el, värme, post, telefon, internet, sophämtning, o.s.v. Och våra affärer svämmar över av allehanda varor.
Man hade en hel del tur som föddes just här.
Finns det flera liv - och någon rättvisa alls - så fasar jag för vad som komma skall...

malix said...

utan vatten skulle vara hemskt vet bara hur det är när det är någon vatten läcka och då kan man i alla fall komma till ro i tanken med att det ordnar sig om några timmar. Nej låter skrämmande utan vatten, bränder utan vatten ännu värre. så där jag nu har jag läst ikapp igen vet inte hur jag får dagarna att gå just nu men tiden för datorn har varit knapp ha en härlig dag

Desiree said...

Man är så van och bortskämd med att bara kunna vrida om kranen för att få vatten. Det är nog bra med vattenpoliser när det råder sådan svår torka. Känns som om detta är ett återkommande problem att CA år efrer år dras med stora problem då det gäller torka och bränder. Vi hade också vissa problem med torka då vi bodde i AL men inte alls så mycket som ni har i CA. Då fick man inte vattna gräsmattor och sådant i onödan. Vatten är en sådan livsnödvändig resurs.

olgakatt said...

Det är verkligen förfärligt med denna torka! Hela livsverk i form av avelsarbete och odlingar går förlorade när man måste slakta djurbesättningar och lägga marker i träda pga vattenbristen. Men i hemmen kan man nog spara en hel del genom att inte tvätta lika ofta, duscha kortare och inte vattna gräsmattan alls. Vi har blivit så bortskämda med att slösa med vatten sedan vi slapp släpa på tunga hinkar från brunn eller källa. I många år bar vi sommartid vatten från pumpen, då tvättade man sig i en balja vatten som fått stå i solen och blivit litet ljummet, t ex.
Just nu gläder jag mig åt de 6 mm regn som kommit här sista dygnet efter flera torra veckor. Vilket ju är en baggis jämfört med Kalifornien....

Anonymous said...

Hej, det kommer att bli jobbigt
med vatten brist. Har varit med om.
vattenbrist på 60 talet. Men driks
vatten hadde vi i alla fall. Det,
enda som levde i grösmattorna var
maskrosorna. Ja det hadde varit
torka i tre månader nästan. Alla,
var oroliga. Ja, det var nog väldigt nära att det kunde gått
väldigt illa. Har man rökfritt,
innomhus. Så, är det mycket säkrare. Att, aktivt minska
risk för brand. Då ska det mycket
till för att det ska brinna.
Hälsningar Stig.

Anne-Marie said...

Annica: För det mesta fungerar saker och ting här också - precis som i Sverige. Men denna torka är historisk. Om inte annat kan jag säga i framtiden att jag var med om den historiska torkan i Kalifornien. ;) Precis som folk som levde på 30-talet var med om "The Dust Bowl" som ödelade stora delar av mellanamerika och som också orsakades av torka.
Nej, vi är bortskämda med att allt "skall" fungera och blir litet smått panikslagna om det inte gör det.
När Michael och jag bodde på Hawaii hade vi så kallad "rain catchment" och det var det vatten vi hade. Regnade det inte fick vi verkligen hushålla. På östra sidan av the Big Island (där vi bodde) regnar det ca 3 meter/år men vi hade flera veckor när det inte regnade och då blev vår tank med vatten snabbt något vi fick tänka på och hushålla med.
Jag hoppas att man i Montague får vatten. I alla fall dricksvatten.

Anne-Marie said...

Malix: I USA och Sverige tar man vatten för givet. Att det skall finnas och att man kan använda hur mycket man vill.
Nu får man verkligen hushålla i Montague tills en ev. pipeline blir byggd.
Inläggen finns ju kvar så det går alldeles utmärkt att läsa ikapp. :)

Anne-Marie said...

Desiree: Kalifornien har alltid skogsbränder och en viss torka - det är ju en stat som har stora ökenliknande områden - men i år är det extremt.
Förra året hade vi svåra och omfattande skogsbränder. Jag kan tänka mig att det blir lika stora bränder - troligen större - i år.
Utan vatten finns inga växter och vi människor och djur kan inte överleva. Och vi har blivit alltför beroende av att vattenledningssystemet och tillgången skall fungera. Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Troligen kommer torkan att ändra på Kalifornien som den viktigaste producenten av frukt och grönsaker i USA. Och kanske vissa områden inte längre kommer att användas till odlingar. Människor har det knapert som det är och nu blir det en ökad börda.
Många har blivit väldigt slösaktiga med både vatten och el. Jag använder väldigt litet vatten jämfört med många andra. Samlar tvätt, tar inga långa duschar, diskar aldrig i diskmaskin, har ingen gräsmatta osv.
Skönt att du fått regn. Vår torra säsong har egentligen inte ens börjat och det är redan torrt.

Anne-Marie said...

Stig: Egentligen borde gräsmattor bannlysas i Kalifornien eftersom de inte hör hit och kräver alldeles för mycket vatten. De växter som är inhemska är torktåliga, har ofta tjockare blad och har anpassat sig till ett torrt klimat. Skillnaden i år jämfört med andra år är att vår vinter var torr. Det är då Kalifornien vanligtvis får regn och snö som ger oss vårt vatten. Under kanske 6 månader regnar det inte alls och det är normalt.
Huset som brann var gammalt och kanske dåligt byggt. Brandkåren sade att det var en kortslutning i ett elskåp som var orsaken. Jag blir litet misstänksam när det bara är collegeungdomar som bodde där. Man vet ju att de inte alltid är så ordentliga.

Anonymous said...

Stig - Jag var i Sverige 1966 och den sommaren torkade brunnen, där min mor bodde. Fick lov att köpa vatten, som levererades med en tankbil. Det var inte roligt.

Kommer ihåg torkan i CA men inte vilket år. Iaf hade vi en hink i duschen för vattnet som kom, innan det värmdes upp. Det användes sedan till bevattning. Totalförbud på att vattna gräsmattor och att tvätta bilar.
Vet inte hur golfbanorna klarade det. Och på tal om golfbanor -
det är nästan syndigt att hålla alla dessa stora ytor gröna, när det inte finns vatten för det som är nödvändigt.

Ruth i Virginia
(där det varit MYCKET regn)

Anonymous said...

Hej, ruth det ar nog -66 som
jag minns. Det var grymmt varmt
den sommaren i sverige. Med varma
bad varje dag i sjön. Ha det bra Ruth.
Hälsningar Stig.

Anonymous said...

Hej, det ena gamla huset har.
Få strömutag, så det blir många
skarvar. Men man kan göra dom,
så säkra som möjligt. Men kortis,
i ett elskåp. Kan det ju bli om
man överbelastar elledningar. Om,
man har många watt i ledningarna.
Får man slå av något. Annars kan,
det börja brinna. Ju mer skarvar,
högre risk. Hälsningar Stig.

Anonymous said...

Hahaha / Ja, det var varmt i sjöarna, tack och lov!

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Jag minns tyvärr inte torkan i Sverige som du och Stig pratar om. 1966 var jag 4-5 år så det kanske är förståeligt. :)
Att vattna gräsmattor när människor inte har vatten till de mest grundläggande sakerna tycker jag nästan borde vara något brottsligt. Det finns inget försvar för sådant.
Gräsmattor hör inte hemma i Kalifornien eftersom de kräver så mycket vatten.
Man blir uppfinningsrik när det behövs.

Anne-Marie said...

Stig: Tack för din mer ingående förklaring varför det kan bli kortslutning. :)
Huset har stått där sedan 1938 - inget väldigt gammalt hus alltså - men det bodde flera ungdomar där plus att de hade folk på besök. Vem vet, de kanske hade överbelastat ledningarna.

Martina said...

Ja rinnande vatten är man ju verkligen van vid att ha. Inte ens nagot man reflekterar över, bara nagot helt självklart. Och det är svart att tänka sig att en stad i Kalifornien inte skulle ha rinnande vatten!
Kramar

Anne-Marie said...

Martina: Visst tar vi alla "moderniteter" för givna. Vi hade en vattenläcka i Weed för inte alltför länge sedan och det var rätt många timmar skolan och min bostad (den ligger mycket nära skolan) inte hade något vatten.
Jag hoppas verkligen att Montague inte blir utan dricksvatten.
Kramar!

Gunilla N said...

Vatten ar fundamentalt for oss manniskor;
att vara utan ar omojligt.
Laste artikeln fran Montague och
trots en mojlig pipeline som skall forse den lilla staden med dricksvatten,sa lat det skrammande. Det kan komma att bli fler stader utan vatten.

Har har vi efter en mycket regnig vinter gott om vatten,men jag minns vissa ar, da man infort restriktioner, som att inte fylla polen,eller tvatta bilen,och att absolut inte
vattna overhuvud taget.

Jag kan bara onska att det kommer
att regna i massor hos er framledes.


Ha det gott
Stor Kram!!
Gunilla

Anne-Marie said...

Gunilla: Tydligen har antalet städer, som är i farozonen att bli utan vatten i Kalifornien, minskat de senaste 1-2 månaderna, vilket ju är bra. Men Montague kommer att få det svårt. Och det blir så påtagligt när man varit där och jag har sett hur otroligt litet vatten som finns i sjön Lake Shastina.
Härligt för er att ha fått mycket nederbörd. Regn och vatten är underbart. Fast om det bara regnar hela sommaren i Sverige blir man litet less. ;) Jag minns det från mina år när jag arbetade.
Jag har en känsla av att det tyvärr inte kommer att regna särskilt mycket. Vi har nu lämnat den regniga årstiden bakom oss. Och den innehöll väldigt litet regn.
Ha det gott!
Varm kram!

Fullblodsekologen said...

Hoppas verkligen det kommer regn över er snart!!!!

Anne-Marie said...

Anneli: Problemet är att Kalifornien - även när vädret är mer normalt - inte får regn egentligen under 5-6 månader. Och det är den perioden vi nu kommer in i. Vi har missat möjligheten under vintern då det vanligtvis regnar och snöar.