Monday, May 12, 2014

Mycket små hus - Tiny houses

Som kanske framgått på bloggen har jag ett intresse för litet mer ovanliga boendeformer. Nu har jag faktiskt bara bott i helt "vanliga" hus och lägenheter hela mitt liv, men jag skulle mycket väl kunna tänka mig att bo i en mer "alternativ" bostad.
Häromdagen skrev jag om husbilar och jag har tidigare nämnt att Michael och jag troligen skulle ha bott i små, runda hus ("yomes") när vi bodde på Hawaii.
Nu är det dags att avhandla mycket små hus - "tiny houses". :)

Första gången jag hörde talas om "tiny houses" var för några år sedan när en bloggläsare tipsade om en annan blogg som skrivs av en amerikansk kvinna som bor i mina trakter. Hon och hennes man bor i Shasta Valley som ligger norr om Weed. Sedan dess har jag följt Tammys blogg som numera inte handlar så mycket om deras lilla hus utan mer om fotografering och olika tänkvärda ämmnen.

Tiny houses har blivit litet av en rörelse i USA. Fler och fler amerikaner verkar bli intresserade att minska på antalet ägodelar och ha en mindre bostadsyta. I vissa städer och delar av USA finns det MYCKET stora hus. Igår tittade jag på HGTV-kanalen (Home and Garden Television) och där var det en familj på 3 personer som köpte ett hus på ungefär 470 kvadratmeter. Jag undrar - vad skall man med så stora ytor till om man är en liten familj?
Att inte ha en massa ägodelar är också något som fler och fler verkar intresserade av. Har man ett tiny house kan man verkligen inte ha mycket men man behöver inte så många saker. Jag vet. :)

Det finns olika sorters tiny houses: redan tillverkade, sådana man bygger själv eller hus som man skapar utifrån till exempel gamla bilar, järnvägsvagnar osv. Självklart måste man ha mark som man kan ha dessa hus på. Ibland kan man även hyra mark. Husen byggs ofta på "plattformar" och har hjul som gör att de lätt kan transporteras. Det går att ha rinnande vatten, elektricitet och kylskåp/frys (modell mindre förstås) även i dessa hus. Ofta lever tiny house-ägare "off the grid" och får elektricitet genom solceller och man har komposttoaletter. Dessa hus är permanentbostäder som är isolerade och kan värmas upp. En annan slags livsstil är det helt klart.

Dessa små hus är ofta relativt billiga och gör att människor kan äga sin bostad även om man inte har råd att köpa ett traditionellt, större hus.
Min lägenhet i Kärrdal i Sollentuna var en enrummare på ungefär 42 kvadratmeter och den räckte gott och väl till för mig. Många av de här små husen ligger på ungefär hälften av detta. Det är intressant att fundera på hur man skulle kunna ha ett boende på en såpass liten yta. De som bor i tiny houses har verkligen tänkt igenom vad de behöver och hur de skall organisera.

Här berättar AOL om tiny house trenden: http://realestate.aol.com/blog/2011/03/22/tiny-houses-big-trend/


Bilden från Wikipedia / Tammy Rowdykittens. Ett exempel på ett tiny house.

43 comments:

em said...

Kanske är det inte lika stort (att tänka smått) här, som i Staterna, men jag har flera vänner som bor i mycket små hus - lekstugor, sommarstugor, fordon, torvhyddor och hus byggda av återvunnet material. De flesta är ensamstående, När de bildar familj och barnen kommer flyttar de flesta till större bostäder, om än inte stora.
Det är inte alltid barnen uppskattar det, en flicka i bekantskapskretsen flyttade hemifrån när hon var femton år, hon stod inte ut med att inte kunna plugga i lugn och ro - hennes tre syskon och föräldrar bodde ett hemmabygge på 50 kvadratmeter.
En sommar bodde jag i en pytteliten stuga (mindre än min sommarstuga på trettiofem kvadratmeter), som nästan ser ut som den på din bild, och trivdes utmärkt - men då kunde jag ju nyttja naturen som både vardagsrum och matsal.
Som egenföretagare med stora redskap och mycket material är det lite svårare att tränga ihop sig.
Margaretha

Desiree said...

Lagom är bäst har jag kommit fram till. Har bott både väldigt litet. Min första lägenhet var endast 27 kvadrat. Har bott väldigt stort i Alabama var ju vårt hus runt 470 kvadrat totalt med bo och biyta för oss två. Ja det blev för stort! För mycket jobb med ett så stort hus, för mycket att städa och underhålla. Dessutom onödiga kostnader att värma och kyla ett så stort hus för bara oss två. Men ändå kul att ha provat på. 42 kvadrat skulle jag nog tycka vore lite i minsta laget men hade jag bott själv hade jag absolut kunnat tänka mig 50-60 kvadrat.
Det är spännande med olika typer av alternativa boenden. Så det här rör sig alltså om små modulhus som man snabbt bygger upp på en bit mark.
Kram!

Martina said...

Va?!!! Har du bott i Kärrdal i Sollentuna?!! Jag har ju vuxit upp i Sollentuna och det är dit som jag alltid atervänder när jag aker till Sverige eftersom jag har större delen av min familj där!
Världen är minsann liten!
Kramar

Annika said...

Jag såg ngt program om de där små husen. Fascinerande. OCH totalt funktionella!!
Väldigt mysigt såg det ut dessutom.
Här finns ju enormt stora hus, i den del av landet där jag bor. Mini Mansions kallas de ofta, eller McMansions.
Jag bor inte så stort, och det passar oss tre.
Tror vi kommer att skaffa en lgh nånstans inom ngra år.
Kramar!

Freedomtravel said...

Vilka söta små hus! Jag behöver ju knappast säga att jag också är fascinerad av lite annorlunda boende. Nu har vi ju inte bara husbilen, utan bor i husbåt också ;) Som du skrev till oss tidigare så kan man i Sverige ha problem med att det blir kallt. Det går iofs att värma upp husbilar/husvagnar ganska bra, men man ska helst ha en vinterisolerad modell för att inte för mycket värme ska sticka iväg... Husbilar är på sätt och vis värre än husvagnar eftersom de har mycket fönster fram, men det finns isolerande täcke som man kan sätta för fönstren. Igår skrev jag förresten om en ung svensk kille som bor permanent i husvagn: http://www.freedomtravel.se/2014/05/intervju-med-johan-fran-caravanum/

malix said...

vilket underbart litet hus har faktiskt själv kommit mig att tänka så mer och mer för inte blir vi lyckligare av en massa prylar. tror det va du som födde frågan åt mig för något årsedan som jag läste om ditt minimalistiska livsätt
ha en fin dag

Första året i Hjo said...

Tiny house - jag undrar jag. Inget för mig. Men visst är det sött. Behöver inget vräkigt hller. Lagom är bäst - om man är svensk!

Anonymous said...

Hej, ja vist kan mindre små
hus vara intressanta. Det finns,
smarta lösningar idag. Så man,
kan bo bra på liten yta. Solpaneler,
behövs. Men rinnande vatten behöver,
ju inte vara ett måste. Hälsningar
Stig....

Annica said...

Söta hus - som små dockhus. Det är lite sagans värld över dem.
Att bo två eller flera i dessa minihus måste vara förenat med vissa problem. Nästan omöjligt att inte störa och bli störd. Det är imponerande att människor klarar det.
Jag tror att jag skulle ha väldigt svårt att bo på så liten yta - jag vill nog inte stöta ihop med en vägg så fort jag vänder mig. ;)

Anne-Marie said...

Margaretha: Hus i Sverige är kanske inte fullt så stora som en del är här i USA. Men nog blir det vanligare och vanligare även i Sverige att folk har stora villor.
Intressant att man även i Sverige kan bo i den typen bostäder som du beskriver. Det mesta är ju så genomreglerat i Sverige.
Nej, det passar givetvis inte alla att bo så här smått. Jag tycker dock att det är fascinerande att det finns olika typer av bostäder som inte alls har samma "mall" som de flesta. Runda hus tycker jag också är fascinerande.
Man skall givetvis göra det som fungerar i vars och ens unika situation. Men jag tror att alla egentligen skulle må bra av att ha färre saker. De flesta människor nuförtiden har alldels för många materiella ting.

Anne-Marie said...

Desiree: Ja, du har verkligen haft kontraster i bostadsytor. :)
Det mindes inte jag att ert hus i Alabama var så stort. Rena "värstinghuset". ;)
Det måste vara ett enormt jobb att städa och både värma och kyla ett så stort hus. Även om jag tycker om stora hus (har besökt ett antal genom åren då min familj hade några sådana vänner) är det ett stort åtagande att ha ett så stort hus.
Man ställer om sig när det gäller bostadsyta. Michael och jag hyrde ett litet hus på Hawaii och det var trångt men det gick bra det också. Inte så litet som ett "tiny house" men vi fick tränga ihop oss.
Tydligen kan de här husen levereras helt färdiga eller så bygger man ett själv. Kanske man även kan köpa färdiga delar och sätta ihop.
Kram!!

Anne-Marie said...

Martina: Har sett på Lottas (Charmiga Charlie) kommentarer att det måste vara i Edsbergsområdet som du har släkt och vänner.
Jodå, jag bodde i Kärrdal från hösten 1990 tills jag flyttade till USA 1997. Vem vet, kanske jag såg både dig och Lotta utan att veta om vilka ni var. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Martina: Menade egentligen att skriva Edsviken. Inte Edsberg. Vi bodde troligen nära varandra hur som helst. :)

Anne-Marie said...

Annika: Visst är de söta och mysiga. Och som du säger, totalt funktionella. Och det verkar som om den här hustypen verkligen fått ett uppsving och blivit litet trendig nästan.
Finns en hel del hemsidor om man "googlar" tiny houses och en del böcker har också skrivits om den här livsstilen.
Kan tänka mig att du har stora hus där du bor. Reston verkar vara litet typ Danderyd där jag växte upp. I Djursholm fanns och finns det enormt stora villor. Säkert numera också i Enebyberg.
Ert hus ser jättemysigt ut inomhus. Tror du inte att du skulle sakna en trädgård om ni bodde i lägenhet? Det är praktiskt också förstås att ha mindre att sköta om.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Hade på känn att du kanske skulle kommentera. :) Ja, ni bor verkligen "alternativt" med både husbåt och husbil. Gillar att det finns olika sorters bostadstyper och att det inte bara är villor och lägenheter.
Såg på din blogg att ni haft litet problem med bygglov osv för husbåten.
Att bo i Sverige i husbil/husvagn kan nog vara kämpigt om det blir riktigt kallt. Här i USA finns det ju så många klimatzoner inom landets gränser i alla fall.
Låter intressant med ditt inlägg. Kommer och hälsar på. :)

Anne-Marie said...

Malix: Trevligt om jag kan inspirera till litet nya tankar här på bloggen. :)
De flesta har alldeles för många ting. Vi behöver inte alls så mycket som vi tror.
Ha en fin dag!

Anne-Marie said...

Hans: Små hus kräver nog en viss typ inställning till hur man vill leva och bo.
Lagom lär inte finnas i engelskan så jag antar att man i Sverige lever upp till detta ord. ;)

Anne-Marie said...

Stig: Jag tycker det är bra att "tänja hjärnan" litet och ta reda på olika saker, till exempel hur man kan bo på olika sätt.
Michael inspirerade nog en del också eftersom han levde "off the grid" under några år och det var han som kom upp med idén om de små, runda husen.
Rinnande vatten är väldigt trevligt att ha men självklart går det att klara sig utan.

Anne-Marie said...

Annica: Tammy och hennes man tycks inte ha några problem att bo tillsammans i ett tiny house. Men det kräver nog en viss inställning till boendet för att klara av en så liten yta om man är mer än en person.
Tydligen har de här små husen ofta många fönster vilket säkert gör att de känns litet större.

Marina said...

Spännande variant och visst är det så, man behöver inte alls alla prylar man samlat på sig genom åren. Fast riktigt så litet kanske jag inte skulle vilja bo, åtminstone inte i Sverige eftersom man behöver tillbringa vissa delar av året inomhus. I en varmare del av världen känns det som om man skulle klara sig med betydligt mindre bostadsyta och en hängmatta i skuggan.

Anne-Marie said...

Marina: Jag hade många fler prylar när jag bodde i Sverige. Här i USA har jag flyttat "för mycket" vilket gjort att jag blivit en minimalist. När min mamma gick bort var det bara att släppa taget om allt som var mitt och som fanns i hennes lägenhet. En hel del möbler faktiskt som hon använde. Det var för dyrt att skicka till USA.
Visst är det så att varma klimat gör det litet lättare att leva utomhus och att ha det som ett extra "rum".

Annika said...

Åh, älskar Tiny House-konceptet! Det finaste som Tumbleweed säljer är containerhuset. Här i San Diego är ju dessutom real estate så fruktansvärt dyrt att ska man ha ett normalstort hus så får man ge upp mycket annan sorts livskvalitét för att betala amorteringar och renoveringar och sånt. Det andra jag känner är att sånt boende skulle ge möjlighet att kunna vara flexibel mitt emellan att alltid vara på resande fot eller att alltid vara hemma. Jag är inte så förtjust i att bo på hotell eller campa men det skulle vara härligt att kunna flytta sig till "sommarboende" någon lugnare tystare stans under sommarhalvåret och sen bo i stan på vintern/under terminerna. Det tredje problemet är ju det där med naturen och miljön - jordbävningar, bränder, i västern och sydvästra USA etc. gör ju att man kan förlora sitt dyra fina hus på ett ögonblick…bättre att vara mer flexibel känns det som. Så jag skulle mycket väl kunna tänka mig både Tiny House eller RV eller live aboard-lösningar i framtiden. Tyvärr är min man inte fullt lika förtjust i tanken ;) .

Jane said...

Vore inget för mig. Jag kanske inte måste ha 470 kvadrat men skulle jag köpa ett hus så vill jag ha tillräckligt med plats. Även om man har yta så måste man ju inte fylla den med allt möjligt. Jag har släpat saker över atlanten mer än en gång men det är för att jag hellre lägger ut lite mer pengar på vissa grejer för att de ska hålla en mindre evighet. Ser inte riktigt grejen med att bo så litet:)

Anonymous said...

Spännande att titta in hos dej! Intressant med tiny houses!

Anne-Marie said...

Annika: Kul att du gillar dessa tiny houses. :)
Har också kollat en del på Tumbleweeds hemsida.
Huspriser i Kalifornien är löjligt höga. Det finns absolut ingen anledning att köpa ett hus i denna stat. Till och med i lilla Weed är halvt fallfärdiga hus dyra. Bara för att det är Kalifornien.
Jag tycker egentligen också om att "bo med mina saker" och inte bo på hotell/motell eller liknande.
Helt rätt betr. naturkatastrofer som kan ödelägga ett hus. Tror att det tyvärr kommer att bli en del hus här i Kalifornien i sommar som kommer att stryka med i skogsbränder. Tänk bara på det fina villaområdet i Colorado som för 2-3 år sedan helt förstördes i en skogsbrand. Har man ett hus på hjul kan man ju åka från en brand.
Jag tycker du skall "bearbeta" din man. ;) Och få honom att se de stora möjligheterna med ett flexiblet boende.
Ha det bra!

Anne-Marie said...

Jane: Ingen tvingar dig att bo i ett litet hus. :) Alla har rätt till sina tankar och känslor. Även de som vill bo i tiny houses. :)

Anne-Marie said...

Lena: Välkommen hit! Får ta och titta in hos dig också. Har besökt Wales för många år sedan och tyckte väldigt bra om den delen av England.
Tycker idén med tiny houses är både intressant och trevlig.

Maria said...

Jag hade gärna haft ett "tiny house". Jag tycker om att ha få, men "rätt" saker. Tyvärr delar min man inte den åsikten. Vi reste till 26 stater med vår RV förra året, det gick hur bra som helst för mig. Jag behöver inte så mycket.

Anne-Marie said...

Maria: Visst är de söta och även välbyggda dessa tiny houses.
Jag märkte när jag var och hälsade på att du och jag nog är litet lika när det gäller att inte ha särskilt många saker. :)
Er RV var stor tyckte jag. Troligen större än ett tiny house.
Gillar att inte ha så mycket jag också. Kram!

Mimmi said...

Jag är lite all over the place när det gäller hus - ibland önskar jag att jag bodde i ett typ stort kråkslott, där man kan upptäcka nya gömmor hela tiden, näsan stund är jag trött på alla mina prylar och önskar att jag bara kunde släppa allt och bo i en liten avlägsen stuga vid en sjö.

Just nu bor vi (jag, maken och en hund) i ett hus på strax under 2000 Sqf (185 kvadrat), och det kan kanske tyckas som stort för oss, men för tillfället tycker jag det är lagom.

Riktigt så där smått som "Tiny Houses" skulle jag nog aldrig klara av, men en eloge till dem som gör det. Det är tur att man här i USA kan bo i stort sett hur man vill och känner, för i t.ex. Sverige så tvivlar jag på att det är så fritt som det är här.

My kids' Mom said...

Hej, Temat passar perfekt i minimalisttänket. Min friggebod är precis klar, funkisstil och med stora glasdörrar på långsidan. Fullt isolerad och med el indragen…ja där kan jag ju bo sedan har jag tänkt mer än en gång :-) Nu skall det bli en ny lag i Sverie att friggebodar får vara 20 kvadratmeter istället för max 15, som min är. Det som är toppen med friggebodar är att man inte behöver bygglov. Mitt hus på Coronado är inte större än 950 sq. ft. vilket känns befriande och härligt! Ha en toppen dag! Kram, Anneli

Anne-Marie said...

Mimmi: Jag tycker även om stora hus men att bo i ett stort hus kräver givetvis en hel del städning och att kunna hålla det i skick så att säga.
Det kräver säkert en viss mentalitet och inställning till livet om man skall kunna bo i ett tiny house helt friktionsfritt. Men att ha färre saker och inte så stora ytor är bara befriande. Nu bor jag inte riktigt smått just nu men jag har verkligen inte många saker.
Tror du har helt rätt att det kanske inte är fullt lika flexibelt i Sverige. Friggebodarna finns såklart.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Jaha, du har en friggebod. Intressant. Det kanske går att bo i under kortare tid men det är klart med 3 personer kanske det blir litet trångt plus Lando-dog.
Läste precis någonstans att Friggebodarna skulle få vara större.
Men man måste väl ha en markbit där man får bygga? Det går väl inte att slå upp en friggebod hur som helst? Antar att du har snälla föräldrar/släktingar där du kan ha din friggebod. :)
Ditt hus i Mora antar jag var mycket större än det i Coronado.
Kramar!

Anonymous said...

Dockhus något för mig. Helt underbara. När man ser hur en del är inredda så kan man få plats med mycket och det finns många smarta inredningar och lösningar.
Kram och trevlig helg.
BM

Anne-Marie said...

BM: Visst är de söta. :) Och funktionella dessutom.
Det går absolut att leva permanent i ett sådant litet hus.
Kram och ha en fin helg!

Anonymous said...

Kul att mitt tips om Rowdykittens blog lönade sig;) Jag är fortfarande lika intresserad av Tiny Houses och i förrgår fick jag Dee Williams bok "The Big Tiny" på posten. Tammy känner henne och Dee är min stora idol!/Maria i Sverige

Anne-Marie said...

Maria: Har inte sett dig på länge - roligt att du "lämnade ett avtryck". :)
Har sett att Dee Williams bok har kommit ut och Tammy har ju skrivit om den på sin blogg.
Och tack för ditt tip om Tammy och hennes tiny house!

Anonymous said...

Nej jag syns inte så mycket men jag läser din fina blogg!/Maria

Fullblodsekologen said...

Det är alltid lika intressant att läsa dina "husinlägg" Anne-Marie!!

Anne-Marie said...

Maria: Tack för dina fina ord. :)

Anne-Marie said...

Annelie: Kul att du gillar "husinläggen". :) Det har ju blivit några stycken.

Unknown said...

Intressant och lovande trend! Fast jag tror inte det är en trend, iofs, jag tror det kommit och kommer för att stanna... Läser även om fler och fler som bosätter sig i sina husvagnar...

Anne-Marie said...

Aktiva Dagar: Välkommen hit! Menar du alltså att det finns Tiny houses även i Sverige? Vet att det finns friggebodar (numera även litet större sådana) i Sverige där man kan bo permanent men annars trodde jag att tiny houses var mest ett amerikanskt fenomen. Var kan man bo i en husvagn i Sverige? Nyfiken på detta. Ser att du har en blogg också så kanske skriver där. :)