Wednesday, May 28, 2014

Det här med semester

Vid det här laget har jag glömt hur det är att ha 5 veckors semester. Jag har litet suddiga minnen av att det var så en gång i tiden men det var länge sedan. :)

I USA finns ingen semesterlag som säger att en arbetsgivare måste ge anställda betald semester. Det varierar väldigt mycket hur lång betald semester man får. Det finns säkert de som knappt har någon betald semester överhuvud taget. http://www.usatoday.com/story/money/business/2013/06/08/countries-most-vacation-days/2400193/
Inom min skola tjänar vi in ett visst antal semestertimmar per månad beroende på hur länge vi varit anställda. Tar man inte ut de timmarna när de nått en viss summa kan man förlora dem.

Som svensk kan det kännas väldigt konstigt att ha så litet semester som många har i USA. Jag reagerade i början men nu har jag vant mig. Fortfarande tycker jag att människor i USA arbetar alldeles för mycket. Man behöver vara ledig en längre tid för att kunna varva ner och slappna av. Nu har vi turen att ha en del ledighet som andra inte har genom att vi har skollov. Under till exempel jullovet har vi ledigt och får betalt utan att behöva ta semester. I USA ser man nästan aldrig skyltar som talar om att en affär har semesterstängt, vilket ju är vanligt i Sverige under sommaren. USA stänger aldrig utan det är "business as usual" i stort sett året runt.

När jag bodde i Sverige och arbetade var det alltid så att jag planerade resor till olika platser under min semester. Det var sällan som jag var ledig och inte åkte någonstans. Numera är det inte fullt lika viktigt att resa. Och genom de låga löner som vi har blir det ju också en naturlig följd att inte kunna göra omfattande resor.

Som jag skrev för någon vecka sedan är detta min första sommar när jag inte "behöver" åka till Sverige vilket onekligen känns litet konstigt. Tidigare har det varit helt naturligt att åka till Sverige under min semester. Nu kan jag bestämma mer själv över vad jag vill göra. Fortfarande känns det litet ovant. Det finns en del som jag fortfarande vänjer mig vid efter min mammas bortgång. Sådant som blivit helt annorlunda.

Det jag uppskattar mest med att vara ledig är att jag inte måste passa vissa tider utan kan göra vad jag vill, när jag vill. Och att inte behöva sätta väckarklockan. :)

Avslutar med en av mina favoritblommor - fuchsior - som C hade hos sig.


32 comments:

Gunnel said...

Jag har ofta reagerat över den minimala semestern i USA. Det är alltid lika besvärligt när min son och hans familj ska åka hit. Han har hyfsat lång semester, men min sonhustru har betydligt mindre. Alla människor behöver en längre tid på sig att varva ner, sen kvittar det om man bor i USA eller Sverige eller nån annanstans. Servicen hos er är suverän! Lite av det skulle jag gärna vilja importera. Kram

eastcoastmom said...

Två-tre veckor är väl en normal amerikansk semester. Tror maken har fyra veckor, så han brukar bara vara i Sverige en dryg vecka, nu i sommar stannar han här i USA när jag o barnen åker till Sverige. Det är tufft!

Annika said...

Jag vet, jag tycker också de har för lite semester här. Men aldrig, egentligen, att man hör ngn som klagar...
Två-tre veckor verkar vara standard. Min man har fem veckor, men så har han också varit på sitt jobb länge nu.
Jag uppskattar nog det där att allt rullar på alltid här, att det är business as usual överallt även under högsommaren. Att inte sjukvården tar smällar av semestertider etc.
Peter tar två veckors ledigt i sommar när vi åker hem, sen stannar jag och K längre, som vanligt.
Kramar!!

Anonymous said...

2-3 veckor räcker inte långt när man både vill hälsa på släkten i Sverige och se och göra nya saker här i USA, men framför allt tänker jag på hur jobbigt det måste vara för barnfamiljer där båda föräldrarna jobbar. Det är ju nog mycket pyssel i Sverige. Det finns ju läger, men det måste bli hur dyrt som helst att signa upp barnen för hela sommaren.

Håller med Annika om att det är skönt att inte vården stänger ner som i Sverige.

Äventyret framtiden said...

Jag tror att de flesta som har jobbat en längre tid som arbetstagare här hos oss har mellan 4-5 veckor ledigt, men jag är faktiskt inte riktigt säker för det är så himla länge sedan som jag jobbade åt någon annan än mig själv.
Och som egen företagare har man ofta ingen semester alls, om man helt enkelt inte bara tar sig semester:), beroende på och av om man har råd därtill.
Men alla behöver ta ledigt, absolut.
Det måste kännas märkligt nu när du bara har dig själv att tänka på efter det att din mor gick bort ifjol. En annan slags frihet
att välja.
Ha det bra!
Kramar!

malix said...

jag brukar dela upp min semester lite här och där eftersom jag jobbar dygnspass så har jag rätt mycket ledigt mellan passen jag jobbar fyra dagar och är ledig fyra, tar man sedan semester fyra pass så blir det många dagar ledigt. :)
ha en fin dag och semester :)

malix said...

jag brukar dela upp min semester lite här och där eftersom jag jobbar dygnspass så har jag rätt mycket ledigt mellan passen jag jobbar fyra dagar och är ledig fyra, tar man sedan semester fyra pass så blir det många dagar ledigt. :)
ha en fin dag och semester :)

Channal said...

Här har vi också låga lärarlöner. Men vi har en hel del lov/semestrar. Vi jobbar 45 timmar i vecka varav 35 tim är förlagda på skolan.

Trodde ni i USA tjänade bra! Plus att även ni var lediga på loven.

På sommaren har jag långledigt! Älskar att bara få vara hemma och inte planera in något. Men två veckor brukar vi spendera i garanterad solsemester.

KRAM!! Anna

Freedomtravel said...

Vi har ju verkligen bra semester i Sverige! Jag gillar det måste jag säga. Skulle inte vilja byta bort de mot lite högre lön eller så. Men jag är helt medveten om att det inte är såhär på många andra håll. Gissar att man vänjer sig, men ändå, just ledighet är ju skönt för att varva ner! Det behöver ju inte nödvändigtvis inkludera resande...

Katta said...

Jag gillar också semester! Insåg när jag ar i USA att min familj sällan kunde resa bort. De mesta av tiden gick att resa och inte blev det mycket över till det som vars syftet med att resa, uppleva nya saker osv. Idag har jag 8 veckor betald ledighet vilket känns mycket bra!

Anne-Marie said...

Gunnel: Det är nästan löjligt kort semester i USA. Det kan inte vara bra för människor att inte ha längre semester. Trots den korta semestern hör man nästan aldrig någon som klagar eller är utbränd.
Att åka på långresor kan nog vara knepigt ibland om man bara har ett par veckors semester.
Vår service i USA är för det mesta mycket bra. I Sverige får man ju ofta leta med ljus och lykta efter expediter i affärerna. :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Det finns alla varianter tror jag på semesterlängder men åtminstone ett par veckor tycks de flesta ha.
Kan tänka mig att det är knepigt för människor som behöver åka långt, som till Sverige, att få semestern att räcka till.
Tror inte det är bra att jobba så mycket som man gör i USA.

Anne-Marie said...

Annika: Visst är det intressant att folk aldrig tycks klaga eller ens vara utbrända här i USA. Utbrändhet tycks nästan vara ett svenskt fenomen trots all semester. Kanske man "daltar" litet väl mycket med folk också i Sverige. I USA finns det definitivt inget dalt i arbetslivet. Man kan åka ut fortare än vad man tror om det inte fungerar.
Innan jag tog min semester nu hade jag litet drygt 5 veckors semester sparade. Problemet hos oss är att vi är så få numera som jobbar att man knappt kan vara borta.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Glömde säga att jag håller helt med dig om att det är faktiskt väldigt skönt att hjulen rullar året runt i USA. I Sverige blir man rätt handikappad under sommaren om det är stängt.

Anne-Marie said...

Sara: Nej, semester som bara är 2-3 veckor är inte mycket att "hänga i julgranen". Det går ju helt enkelt inte att hinna med allt som man kanske vill göra under så kort tid.
Att USA inte stänger under sommaren är faktiskt väldigt skönt. Minns flera gånger när jag besökt Sverige under sommaren och man kommer till en affär som har skylten "Semesterstängt".

Anne-Marie said...

Karin: I Sverige har väl alla rätt numera till minst 5 veckors semester. Vet inte hur det är i Finland.
Du får ge dig själv semester ibland. ;) Men jag vet ju att det är helt annorlunda att vara egenföretagare.
Man behöver vara ledig och inte ha tider att passa. Och kunna ta dagen som den kommer.
Jag är faktiskt i en rätt unik situation minst sagt med ingen annan mer än mig själv att tänka på numera. Har nog inte riktigt fattat detta ännu. Jag kan ju bara dra iväg om jag vill.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Malix: Det låter som ett bra system tycker jag som du har.
Nu under sommaren skall vi jobba måndag-torsdag och skolan stänger på fredagarna. Men vill man inte jobba 10-timmarsdagar - vilket jag absolut inte vill - får man ta semester.
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Anna: Nu är jag ingen lärare utan jag jobbar "bara" på ett av skolans kontor. Vi har 40-timmars veckor om man är heltidsanställd.
Vi är inte alltid lediga på loven och i USA har man delvis andra slags lov än i Sverige. Under sommaren har vi inget sommarlov inom det college där jag jobbar utan vi har en så kallad "summer session" vilket innebär att det finns kurser som är igång.
Det finns många i USA som tjänar MYCKET bra men där jag bor är det låga löner. Mycket pga att det är ett glesbygdsområde med få företag.
Jag tjänar idag mycket mindre än vad jag gjorde för 17 år sedan i Sverige. Jag försöker att inte tänka på det eftersom det irriterar mig.
Man måste få ha ledigt och bara vara. Utan planerade aktiviteter och tider att passa.
Kram!!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Människor i Sverige uppskattar nog inte alltid den långa semestern eftersom den anses vara självklar.
Man behöver vara ledig utan att ha tider att passa tycker jag. Och man behöver vara ledig längre tid än bara ett par veckor.

Anne-Marie said...

Katta: USA är ett märkligt land på det sättet att ledigheten är så kort. Nästan alla andra länder som har en relativt hög standard verkar ha lagstadgad semester - vilket man ju inte har i USA.
Wow, 8 veckors semester! Det var inte dåligt. Det hör kanske inte till det vanliga att man har så mycket semester. Lyckliga dig. :)

Marina said...

I egenskap av lärare så är jag ju lite bortskämd med att ha hela sommaren ledig och jag njuter av varenda ledig stund! Nu har jag ju dessutom levt "lyxhustruliv" en längre tid så vi får väl se hur det går när jag ska "återanpassas till ett vanligt liv"...;)

Anne-Marie said...

Marina: Min mamma var lärare och njöt också av långa sommarlov. Jag var faktiskt hemma och utan arbete - mer eller mindre självvalt - under en period i början av min tid i USA och jag hade absolut inga problem att fylla mina dagar. :)

Anonymous said...

Jag är alltid förvånad över hur mycket semester och helgdagar man har i Sverige. Klart det är skönt, åtminstone för dem som har nog med pengar till resor och kurser osv. Men om man bor i en liten lägenhet och inte har resurser till att resa och/eller ta med barnen på Skansen, Liseberg o.dyl. eller komma till badställen, kan det nog bli lite förtryckande.

Läser alltid om hur svårt det är att få personal på sjukhus underasommaren. En del avdelningar stängs helt enkelt. Alla vill ha sommarsemester, tycks det.
I min hemstad stänger affärerna kl. 2 eller 3 på lördagarna i sommartid.

Min geolog-make jobbade så gott som varje sommar. Tur nog bodde vi i en förort med parker och swimming pool, så det var inga problem med barnen. Dessutom kunde dom cykla överallt.

Ja, svenskarna är bortskämda, den saken är klar, och många gnäller ändå. :)

Ruth i Virginia

Desiree said...

Vi hade tre veckors semester då vi bodde och jobbade i Alabama. När vi åkte till Sverige över sommaren så fick vi ju ta 14 dagar. Lite problematiskt med den kortare semester i USA speciellt då man hade familjen på andra sidan Atlanten. Väldigt skönt att slippa den problematiken numer. Det var ju ovanligt att någon tog mer än någon vecka i sträck i USA även om de flesta hade 3 veckor under året. Jag tycker nog att man jobbar lite väl mycket i USA och kan behöva lite mer semester och inse att det är viktigt att ha en lite längre sammanhållande semester som du säger. I Sverige tog jag sällan ut 5 veckor i sträcker. Tyckte om att spara lite så att man hade till dagarna kring jul och nyår. Vill gärna sprida lite med semsterdagarna kring året.
Det är skönt att bara vara ledig. Man behöver inte alltid åka någonstanns eller hitta på så mycket speciellt.
Kram och trevlig helg.

Anne-Marie said...

Ruth: Du har helt rätt - har man inga resurser kan det bli jobbigt med lång semester. Fast det är klart man kan alltid göra dagsutflykter och kanske gå till någon park i närheten där man bor.
Att Sverige fortfarande stänger under stora delar av sommaren tror jag egentligen inte är bra. Samhället numera behöver hållas igång på ett helt annat sätt än hur det var till exempel på 60-talet. Delar av viss verksamhet ligger ju nästan helt nere.
Har man tillgång till parker och friluftsområden kan man säkert alltid hitta på trevliga saker. Där jag bor blir det ju väldigt varmt på sommaren så jag håller mig faktiskt helst inomhus under delar av dagen.
Låt svenskarna byta med amerikanerna under ett par månader och låt svenskarna arbeta och bo här. Då blir det nog ett annat ljud i skällan. ;)

Anne-Marie said...

Desiree: Kanske den korta semestern är en anledning till att många amerikaner inte reser utomlands så som vi svenskar gör. Man hinner helt enkelt inte.
Tre veckor är inte dåligt tycker jag. Det finns vissa jobb i USA där man bara får 1 vecka det första året och först senare kanske man får en andra vecka.
Jag tog heller aldrig ut 5 veckor i sträck i Sverige. Att spara och ha litet under andra delar av året är ju perfekt.
Alla behöver vara lediga och en vecka är inte tillräckligt för att varva ner och slappna av. Amerikanerna skulle troligen inte veta vad de skulle ta sig till med 5 veckors semester. ;)
Ha en fin helg! Kram!

Charlie sa ... said...

Hej!

Just tillbaka från just en semester ;)

Välkomnar längre sammanhängande ledigt här i USA. Tror inte alls att produktiviteten är på topp bara för att man alltid är på plats. Att tanka på, få ny inspiration och vara ledig i största allmänhet, gör gott.


Att inte ställa klockan och göra som man vill - underbart!


KRAM
Lotta

Annica said...

Har man många veckors semester och inte ska resa någonstans så kan det vara skönt att dela upp ledigheten. Jag har alltid gillat att ha semester när alla andra börjat jobba på sensommaren och/eller i september. Lugnt och trevligt och ingen stress och trängsel vare sig i butiker eller trafiken. Ljuvligt att bara kunna koppla av och njuta friheten på sin egen plats på jorden. Toppen! :)
Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Hej Lotta,
Välkommen hem (till ditt ena hem :)).
Du verkar ha haft en underbar semester i Stockholmsområdet. Och även njutit av kanelbullar såg jag. ;)
Man måste vara ledig en längre tid. Utan måsten, tider att passa och annat som kräver ens fulla fokus.
Får man inte det mår man inte bra.
Kram!!

Anne-Marie said...

Annica: Låter som mycket bra tankar att dela upp semestern om det inte är någon långresa som man skall ut på.
Och precis som du säger så kan det verkligen vara skönt att slippa trängas med andra som är lediga. :)
Här i Weed avfolkas staden mer på sommaren eftersom det är en collegestad.
Ha en fortsatt fin helg!

My kids' Mom said...

Åh, jag blir trött bara jag läser om att jobba utan att vara ledig. Jag har ju gjort lite tvärtom här i Sverige och typ jobbat 200 % och även undervisat SFI på sommaren då andra lärare varit lediga….men,men det betalar jag priset för nu med utbrändhet. Det tog bara stopp liksom.

Jag håller med om att återhämntning är superviktigt!

Intressant USA Today link.

Kram! Anneli

Anne-Marie said...

Anneli: Jag förstår att dina binjurar blev trötta bara av tanken. :) Du har nog gått på litet väl mycket i "overdrive". Hoppas att ditt liv (snart) i USA kan ge dem en "injektion."
Man måste återhämta sig. Annars blir det ofta stopp som det blev för dig. Jag var väldigt noga med att inte överanstränga mig när mamma gick bort.
Kram!!