Monday, May 5, 2014

Pengar med posten

För någon vecka sedan fick jag ett litet kort med posten som sade att jag skulle få en enkät litet senare. Den kom under helgen. Det var en "förenkät" för en mer omfattande enkät som man senare kan bli utvald till. Tydligen skall mina TV-vanor utredas.

Jag deltar aldrig i enkäter eller i bedömningar av nätbutiker. Jag sätter heller aldrig mitt namn på någon lista som vill samla in namnunderskrifter.
Vi känner redan till att "storebror" vet alldeles för mycket om oss. Och, som jag skrivit tidigare, allt på nätet är offentligt. Så om jag kan undvika att bli ännu mera "känd" gör jag vad jag kan.

När jag öppnade kuvertet med förenkäten fick jag titta till ett par gånger eftersom det låg två 1-dollarsedlar tillsammans med försändelsen. Jodå, de hade helt korrekt sänt pengar för att motivera mig - och andra - att fylla i enkäten.
Två dollar är inte mycket pengar - ungefär 13 svenska kronor - men jag tar gärna emot den lilla slanten och slänger enkäten glatt i papperskorgen. :)


Något som nästan alltid finns i enkäter, blanketter för myndigheter och andra instanser här i USA är frågor om ras (race). Undrar hur det skulle ses i Sverige - tänker då på mitt förra inlägg? Kanske folk skulle sätta kaffet i vrångstrupen och känna sig kränkta. ;) Jag har vant mig nu även om det fortfarande känns litet konstigt med dessa frågor om ras. Tydligen finns det många olika anledningar till att denna fråga ställs.


Det har blivit litet svalare i Weed vilket jag bara uppskattar. Och våren fortsätter med vackra blommor och blommande träd. Nu vore det också väldigt bra om det kunde regna litet mer. Läste något rätt uppseendeväckande i fredags om den lilla staden Montague, som ligger 2-3 svenska mil från Weed, och att de kan komma att vara utan dricksvatten nu under sommaren. Det kanske får bli nästa inlägg. :)

22 comments:

Anonymous said...

Ännu ett intressant inlägg på din blogg. Jag kan tänka mej vilken upprördhet det skulle bli i Sverige om frågan om ras tillfrågades i något sammanhang! Oj, oj.
Man skriver ju inte ens ´svensk medborgare´, utan endast ordet ´svensk´ då det gäller en sådan som t ex råkat illa ut i sitt gamla hemland.

Channal said...

Jag struntar också i enkäter och opinionsundersökningar. Men SIFO ger sig aldrig så jag har svarat en två gånger. Här finns inte frågan vilken ras man är!! Visste inte att det ordet fanns för människor. Passar mer för hundar. Här kryssar man i om man är svenskfödd eller ej. Svensk medborgare eller icke. Gillar dina inlägg! Mina hjärnceller går igång!

Här hemma är det mycket om EUvalet! Tycker vi borde gå ur och bli union med Norge :-)

KRAM Anna

Channal said...

Glömde, rosa vårblommor hos er också! Lovely

Desiree said...

Mycket fint som blommar hos dig just nu. Smart sätt att se till att få in så många enkäter som möjligt. Jag tror att det faktiskt hjälper till att motivera många till att svara och skicka in den. Jag vet med mig att jag hade gjort precis som du. Två dollar tar man ändå tacksamt emot.
Kram!

Annica said...

Vårens underbara, efterlängtade blomprakt! Ögongodis för en huttrande norrbottning. Här har det tidvis snöat "lapphandskar" (STORA snöflingor) idag. De lämnade inga spår efter sig... ja, förutom vårkänslornas bromsspår då. ;)

Under vissa perioder har det droppat in massor av enkäter, opinionsundersökningar och frågeformulär om allt möjligt. Jag kastar dem i soporna. Jag har ingen lust att lägga ner tid på sådant och jag vill framför allt hålla en låg profil. Att blogga räcker, där bestämmer jag vad jag vill skriva om.

Häromkvällen ringde det en trevlig dam, med öppet telefonnummer. Hon presenterade sig och frågade om hon fick skicka frågepapper som jag skulle fylla i angående TV-program.
"Helst inte", svarade jag.
"Det tolkar jag som ett nej," sa hon och önskade mig en god kväll.

Kan tänka mig att svenskarna skulle bli sååå kränkta av att fylla i "ras". Om jag blev tvungen att svara på något sådant så tror jag att jag skulle skriva "cockerspaniel - utan stamtavla". ;)

Ha det gott!

Marina said...

Rasfrågan finns här också. När det handlar om det medicinska kanske jag förstå frågan, det kan ju vara så att det kan ha betydelse för behandlingen, annars vet jag inte om det har det... Däremot tror jag att alla är så vana frågan här att man inte reagerar. I vår värld låter det ju bara underligt! (Och i vissa fall är det verkligen underligt...)

Anonymous said...

Hej Anne-Marie!
Ja du, det hade blivit ett ramaskri om dom frågat nåt liknande i Sverige, med all rätt! Vad har etnicitet för betydelse vad det gäller tv tittande?!!!!
Pengarna va ju trevligt dock.
Vackra bilder igen!
Ha det gött!!
Mvh Perra.

Anne-Marie said...

Unknown: Roligt att du tyckte om inlägget. :)
Jag kan tänka mig att många skulle bli väldigt kränkta i Sverige. Det nya modeordet som - i mitt tycke - missbrukas.
Det hade jag ingen aning om att man inte skriver "svensk medborgare". Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår hur man tänker numera i Sverige.

Anne-Marie said...

Anna: Jag skulle nog - trots envisa företag och myndigheter - inte svara. Tycker att de redan vet alldeles för mycket om oss inom alla områden.
Nej, ras låter ju onekligen mera som en djurras. :) Här i USA tror jag knappt att någon funderar särskilt mycket över den frågan. I början av mitt USA-boende reagerade jag, men inte nu längre.
Tack - roligt att du tycker om inläggen. Alltid bra att "gymnastisera de grå" ;) - alltså hjärncellerna.
Det är mycket rosa på våren. Visst är det vackert och lovely.
Kram!!

Anne-Marie said...

Desiree: Det är inte varje dag man öppnar ett kuvert och det ligger pengar där.
Absolut smart marknadsföring. Och folk kanske tror att de får ännu mera pengar om de skickar in enkäten och blir utvalda till den större, mer omfattande.
Två dollar är pengar det också. :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Annica: Gillar verkligen hur du skriver. :) Jag riktigt ser hur STORA snöflingorna var. Och "vårkänslornas bromsspår" var ett riktigt bra uttryck.
"Storebror" vet redan så mycket om oss att man blir mörkrädd. Och troligen vet de mer än vad vi känner till. Låg profil är bra och känns helt rätt.
Det var ju en bra slutsats damen drog av ditt svar. ;) Tur att hon respekterade ditt svar i alla fall. Ibland kan folk som ringer vara väldigt envisa.
Din humor liknar min. :) Undras just vad myndigheterna i USA skulle säga om man fyllde i en hundras under rasfrågan? Har aldrig gjort det men det kanske vore något att fundera på!
Ha en fin tisdag!

Anne-Marie said...

Marina: Intressant att höra hur det är med frågor om ras där du bor.
Medicinskt kan det faktiskt ha viss betydelse men annars känns det onekligen litet underligt. Men bor man i ett land där detta frågas får man svara - eller skriva något helt annat som ett par andra kommentatörer föreslagit. ;)

Anne-Marie said...

Hej Perra,
I USA tycks ras ha med många olika frågor att göra.
I Sverige hade man nog bildat en rörelse mot sådana frågor. :) Och troligen hade en del skrivit inlägg om hur upprörande det var.
USA och Sverige skiljer sig mycket åt - det har jag skrivit tidigare - och det här är ett sådant område.
Ett par dollar kommer alltid till användning. :)
Ha det bra!

Annika said...

Komiskt med pengarna i kuvertet. HAHA!!
När vi skickade in ansökningar till alla skolor nu i höstas och vintras så råkade väl en dollarsedel, av ngn konstig anledning, hamna i ett kuvert till en av skolorna. Ngra dagar senare kom ett kuvert tillbaka med dollarsedeln fr skolan och en liten hälsning. FNISS!! FNISS!! de trodde kanske att vi mutade dem, hahaha!
Det mesta går ju online med samtliga skolor, men just det här var ngt vi var tvungna att skicka in med posten.
Kan inte låta bli att dra på munnen.
Ja, de där rasförfrågningarna har man ju vant sig vid. Tänker inte s¨mkt på det, och bryr mig inte om det egentligen.
Våren är fantastisk...
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Visst var det litet komiskt med pengarna som kom i försändelsen till mig.
Det var ju onkeligen litet festligt med er "felskickade" peng. :) Har du sett "Frasier" (TV-serien)? Där finns ett avsnitt där Frasier och hans exfru skall försöka få in sonen på någon fin skola och allt de gör blir fel, inklusive mutor. Riktigt bra avsnitt faktiskt.
Nej, det är ingen stor grej med rasfrågorna. Bara ytterligare en påtaglig skillnad mellan USA och Sverige. Tror inte att det skulle bli någon "hit" i Sverige om man ställde sådana frågor. ;)
Visst är våren fin. Det regnade litet igår kväll men jag vill faktiskt ha mer regn.
Kramar!!

Första året i Hjo said...

Utfrågningar och telefonförsäljare ringer mig hela tiden. Nej, säger jag - och så ringer de igen nästa dag. Nu har jag fått faktura på omega3-kapslar jag inte beställt. Vore bra om man fick ett par dollars för besväret.

Anne-Marie said...

Hans: Har man inte ett register i Sverige dit man kan anmäla sig för att slippa denna typen samtal? I USA har vi något som heter "do-not-call list" som jag har stått med på i många år. Den listan fungerar relativt bra.
Det låter ju inte bra att bli debiterad för något du inte beställt.
Alla små slantar är bra. :)

Anonymous said...

Hej A-M
Hej A-M,
Deltager man ej i undersökningen kan man ju alltid skänka pengarna till välgörenhet. Bössor finns ju överallt. I matbutikerna här brukar det stå bössor vid kassan från Cancerfonden. Alla valörer är tacksamma både stort som smått. Alla bäckar små...
Kramar
BM

Anonymous said...

I just det här fallet är det kanske inte så konstigt att man frågar efter ras då det är en Television Household Survey. Man vill väl försöka så mycket som möjligt att tillfredställa alla tv tittare med utbudet. Det kanske behövs fler spansktalande program och även fler program från andra kulturer vem vet.
Ha en fin dag.
BM

Anne-Marie said...

BM: Ja, det är också en bra tanke.
Jag är litet "allergisk" mot enkäter och det där att de vill veta så mycket om oss. Och man kan ju välja om man vill delta eller inte.
Skriver till dig antingen idag eller i morgon - har tänkt göra det flera dagar men har inte blivit av.
Hoppas att du har det bra! Kram!

Fullblodsekologen said...

Jag är helimpad att pengarna i kuvertet kom fram. I både Spanien och Frankrike rekommenderas man inte skicka sedlar i kuvert eftersom de ofta kommer fram tomma. Det hände min man som sålde några billiga saker på internet, kuverten (från olika personer och olika länder) kom fram med brev och allt, fast igenklistrade med tejp och utan pengarna. De sitter alltså människor och lyser igenom kuverten för att plocka ut sedlarna och det kan ju inte vara någon annanstans än på posten precis? Kram igen

Anne-Marie said...

Annelie: Jag tror att man även i USA scannar all post. Läste det eller såg något TV-program. Efter 11 september är USA ett helt annat land och allt kontrolleras. Även posten.
Kanske företaget som skickade ut enkäten vidtalat postverket? Vad vet jag.
Jag skickar aldrig pengar men om det kommer ett par sedlar säger jag ju inte nej tack. ;)
Kram!