Tuesday, May 20, 2014

Efter regn kommer sol

Igår kväll och i natt regnade det här i Weed! Numera är det ju nästan en världssensation med regn i Kalifornien.
Det började litet försiktigt och jag trodde att det bara skulle komma några droppar men det fortsatte under rätt många timmar. Underbart med litet väta. Jag satte ut min soptunna vid vägen igår kväll och det luktade så gott efter det att det regnat.

När jag först kom hit för 17 år sedan var jag inte alls förberedd på att det var så många månader med sol och värme under sommaren. Då, 1997, var det mer normalt väder men även då hade den här delen av Kalifornien många månader med bara sol och värme, vecka efter vecka. Det kanske låter konstigt att bli trött på sol och värme men det är faktiskt möjligt. :)
Min första sommar utanför Mt Shasta insåg jag att det var behagligare att vara i skuggan och ta det lugnt i värmen. Och kom det några moln var det bara ett välkommet avbrott. Jag minns fortfarande ett stort åskoväder som kom en dag och att det var underbart med moln och ösregn. Det blev friskt och kyligt i luften och det gick att andas. :) Det var också då som jag insåg att åskmullret låter mycket mer bland bergen.

Nu har solen kommit fram igen och det skall återigen bli varmare och torrare. Jag hade gärna haft några fler dagar med regn.

Tog en promenad på skolans campus på eftermiddagen och såg en del söta blommor. Troligen såg de finare ut innan regnet men de fick komma med på några foton trots allt.18 comments:

malix said...

efter regn kommer solsken, jo det gör ju det och just nu är det sol även här ska bli dunder varm enligt våra normer hör 27 grader och det i maj. Härligt känner jag... ha en fin dag vackra bilder

Desiree said...

Ja det stämmer. Men efter sol kommer också regn. Här passar jag på att njuta av solen och sommarvärmen just nu för till helgen ser prognosen inget vidare ut. Ganska mycket regn ska visst komma här i ett par dagar framöver. Så fina blommor som blommar hos dig just nu.

eastcoastmom said...

Jag gillar årstider! Därför passar CT perfekt för mig, soliga somrar, underbara höstar men också snö på vintern.

My kids' Mom said...

Vilken blomsterprakt!

I Sverige blommar häggen och liljekonvaljerna i min skog slår nog ut nästa vecka.

Kram, Anneli

Annika said...

Vill också ha årstider.
OCH regn!
OCH mulna dagar.
Jag vill ha alla väder för att må bra.
Just det, även jag blev paff då jag var ny i DC och insåg hur otroligt heta och fuktiga somrarna var, och är.
Tror aldrig jag kommer att vänja mig, faktiskt.
Fina blombilder, ser att vi har en hel del gemensamma, aklejor, kaprifol och laurel.
Fint.
Kram!!

Katta said...

Oj vilken blomranka du uppvisar verkligen vackert med alla vackra blommor och grönska. Kram

Anonymous said...

Hej, det blir nog varmare och varmare där du bor. Och torrare
för varje år. I sverige blir det,
varmare och mycket blötare med tiden. Med stora skyfall, ibland.

Blommorna en del hadde ju blivigt
lite skadade. Men en del var ju fina. Hälsningar Stig.....

Anne-Marie said...

Malix: Det är lika varmt hos er som vi kommer att ha det. Men skillnaden är givetvis att vår värme är mer långvarig än den i Sverige.
Ha en fin dag i värmen!

Anne-Marie said...

Desiree: Självklart kan det bli regn efter sol också. :) Hos oss kommer det tydligen inte att bli regn inom en överskådlig framtid. Ni tycks ha litet mera varierat väder än vad vi har. Jag föredrar nog faktiskt er vädertyp i stället för det mer monotona solskenet och hettan här som pågår under 5-6 månader.

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Vi har också normalt sett fyra årstider. Den gångna vintern var mycket, mycket ovanlig då vi knappt hade någon vinter. I bergen där jag bor blir det alltid vinter med snö och kyla - förutom årets vinter.
Skillnaden mellan Kalifornien och CT tror jag är att vi oftast har mycket soliga och varma somrar under många månader då det knappt regnar alls. På östkusten kan det ju regna även under sommaren.

Anne-Marie said...

Anneli: De flesta blommorna hittade jag utanför biblioteket där personalen faktiskt har en stor rabatt som de sköter om. ALla andra rabatter ser mer eller mindre "nedlagda" ut. Personalen hinner helt enkelt inte med.
Underbart med blommorna hos dig. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Det monotona vädret som vi har här under sommaren blir faktiskt väldigt enahanda. Jag var inte alls förberedd på det när jag kom hit. Vi har enligt "uppslagsverken" Medelhavsklimat här i nordligaste Kalifornien. Och det vet vi ju att Medelhavet oftast har många månader med bara sol och varmt.
Hettan och fukten är en jobbig kombination. Vi har ju som tur är oftast en torr värme/hetta.
Roligt att du tyckte om blombilderna - tack! :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Katta: Tack! Jag tänkte att det var bäst att föreviga blommorna innan hettan slår ut dem.
Kram!

Anne-Marie said...

Stig: Tror du har rätt. Vädret har helt förändrats i stora delar av världen. Och det som tidigare var normen i vissa områden är inte längre en norm. Tror att många som bor i lågt liggande kustområden kommer att bli tvingade att flytta pga stigande havsnivåer.
Så förstörda var väl inte blommorna? ;) Tycker de ser riktigt fina ut. :)

Channal said...

Vilka vackra blommor! Regn kan vara mysigt! Ett sommarregn som smattrar på taket eller köra bil på kvällen när det regnar o musik sorlar ur radion det är mysigt! Sommaråska som mullrar i kolmårdsbergen är mäktigt. Det bli ett eko! Sen se blixtrarna slå ner i Bråviken. Det får gärna regna på nätterna men det ska vara som på dagarna! Kyla och regn dag ut och dag in gör mig deprimerad. Det är inte kul!

Kramar Anna

Anne-Marie said...

Anna: Roligt att du tyckte om blommorna. :)
Visst är regn mysigt ibland. Framför allt när man är mitt uppe i en historisk torka här i Kalifornien. När jag bodde i Sverige ville jag heller inte ha kyla och regn varje dag. Här har vi sol och värme så att det räcker och blir över under många månader.
Åska bland bergen är rätt maffigt faktiskt.
Kramar!

olgakatt said...

Hos oss har det kommit ca 100 mm de senaste två veckorna med högsommarvörme dessemellan. Så allt vöxer så det knakar, mest ogräset, förstås (eller de "felplacerade vöxterna", som det nu heter!)
Jag förstår att man lägger ner blomsterrabatterna nör vattnet tryter, men nog är det trist. Men du fångade skönheten i alla fall.
Hoppas du får en trevlig och avkopplande semster!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det låter som en hel del regn. Men det är rätt okej om det blandas med sol och värme. 100 mm här vore fortfarande som en droppe i havet och nu syns inget regn i prognosen för vårt område.
Det var ett bra uttryck - "felplacerade växter". :)
Det har nog inte så mycket med vatten att göra utan mer att man inte har tillräckligt med personal som hinner sköta om rabatterna. Gräsmattorna fortsätter man dock att vattna - timme efter timme och dag efter dag. Tack! Jag ser fram emot att ha litet ledigt och komma bort från rutinerna.