Tuesday, March 5, 2013

Hundar och bilar

Kalifornien är pickup truckens förlovade land. De är minst lika vanliga som mindre personbilar. Michael och jag hade en Chevrolet pickup truck. Det var den jag lärde mig köra bil i.

Så här på landet och i glesbygden är de bra och praktiska eftersom det går att transportera allt möjligt baktill. Michael och jag åkte bland annat till soptippen med vår bil. I storstäder verkar de nästan litet onödigt stora tycker jag. Och de slukar bensin. Just nu betalar vi $4.19/gallon i Weed och Mt Shasta. Mycket mer än genomsnittet i USA. Men folk älskar sina pickup trucks och de är en del av kulturen här.

Att transportera saker baktill är väl en sak men att ha sin hund baktill gör mig lika upprörd varje gång jag ser det. Och det är vanligt att folk har en eller flera hundar på flaket. Några få är väl fastspända men de allra flesta är lösa. Hur tänker folk?

I Kalifornien är det olagligt att ha en hund lös på flaket. Det säger ju sig självt att det inte är säkert varken för hunden eller de i bilen eller andra medtrafikanter. Men det verkar som om många blankt struntar i att hunden skall vara fastspänd eller i en bur som är fastspänd om man transporterar den på flaket.

Varför polisen inte gör något vet jag inte. Kanske de fokuserar på fartsyndare och folk som pratar i mobilen och textar medan de kör.

Ibland verkar en hund baktill på flaket tycka om att vara ute i solen och känna blåsten i pälsen men lika ofta ser man att hunden är rädd och att den försöker balansera på flaket men att det inte går. Jag blir lika ledsen varje gång jag ser hundar som inte verkar trivas baktill men att ägaren är för lat för att ordna det på rätt sätt. Självklart skall hunden kunna vara med i bilen men då skall det vara säkert både för hunden och för övriga i bilen.

Tack för att jag fick tycka till. :)


Bilden från petpalsshelter.com


Bilden från unleashedunlimited.com

Kan detta vara framtidens bilförare? Kanske i Nya Zealand. Härlig video - hoppas att den går att se även i Sverige. :)


http://www.news.com.au/world-news/mind-the-clutch-motor-mutts-pass-doggie-driving-test/story-fndir2ev-1226534075059

19 comments:

olgakatt said...

Tack och lov att man gjort det olagligt! När jag bodde ett år i södra Kalifornien för 100 år sedan körde min Mom och hämtade oss i skolan ofta med pickup-en. De två hundarna älskade att åka med och hoppade upp fast de inte fick och åkte med. Inte brydde man sig om att jag pep om att det kunde vara olämpligt, inte.

Eva in Athens, Greece said...

Håller med fullständigt, rena vansinnet!

Christina said...

Ja dessa pickups... här tycker jag de mest är i vägen :-) Svåra att manövrera, hur man kan köra omkring i San Francisco med dessa monster är en gåta, än mindre parkera :-)

Blir också upprörd när jag ser hundar på flak, riktigt synd om dom och inte alls säkert. Nej fy!

em said...

Jag reagerar likadant varje gång jag ser det - liksom när jag ser människor, i synnerhet barn, på flaket. Är som Olgakatt glad över att det blivit olagligt, och hoppas att polisen börjar reagera.
Margaretha

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Desiree said...

Det är bra att det numer är olagligt för precis som du säger utgör det en fara för alla. Jag tycker dock att Pickisar är coola. Jag hade gärna haft en Pick up truck själv. Jag minns när jag var tonåring och vi bodde i Nicaragua. Det var många som hade pickup trucks där också. Jag var 15 och min lillebror 11 och ibland fick vi åka på flaket utan att vara fastspända. Ja vet att de nu idag känns helt otroligt vansinnigt att tillåta något sådant men där och då tänkte vare sig vuxna eller barn så långt. Det är bra att säkerhetstänket har ökat påtagligt på senare tid.
Kram!

Annika said...

Bra att det är olagligt. Tror inte jag sett hundar på flaken på pick ups där jag bor.
Här i suburbia ser men en del pick ups också. Undrar så vad de ska vara bra för då man bor som vi gör.
SUVAR är ju vansinnigt vanliga också här, mer vanliga än pick ups i mina trakter. SUVAR av alla de slag är nog förresten de vanligaste bilmodellerna där jag bor.
Tycker såklart också det är bra att säkerhetstänket ökat mkt.
kram!

Anonymous said...

Ja, jag håller med. Tycker vansinnigt synd om djuren och man kan ju fråga sig om föraren av en truck skulle vilja sitta där bak själv och åka runt. Hörde för inte så länge sedan att hundar sticker ut huvudet genom bilfönstret för att inte bli åksjuka. Hade aldrig hört det tidigare. Intressant ämne Anne-Marie! Ha det! Kramar Maria G

Anonymous said...

Vissa hundar verkar verkligen älska att åka på flaket, men självklart ska det vara under säkra former!

Pickisar är mycket praktiska. Ett helt flak att lasta upp grejer på. Tex barnens cyklar. Så skönt att slippa krångla med cykelställ.
På somrarna skuttar vi runt i vår gamla Cheva från -64 (ja, skuttar, för komfortmässigt är det snäppet efter häst å vagn, hihi).
Smidigt att bara kasta upp solstolar, kylväskor mm när man ska till stranden =)
Och varför inte en pickup-picnic på flaket? Man kommer ju upp sig lite mer än att sitta på marken=)
På vintern när vi "bara" kör "svensson-bil" kan jag sakna flaket.
Numera kör även sonen "bil" med flak. Han har en Cheva -53 Epa!
Kram CC

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag tycker det ser så obehagligt ut när jag ser hundar som inte är fastspända baktill. De försöker balansera men det går inte. Jag vet inte om lagen har så stor effekt här på landet. Men finns den är det ju ett första steg.

Anne-Marie said...

Eva: Har man det här "fenoment" även i Grekland? Det är läskigt med tanke på vad som kan hända.

Anne-Marie said...

Christina: Roligt att se dig här. :) Varför folk har stora pickup trucks och SUVs i storstäder är litet av en gåta för mig. Du som är van vid backarna i San Francisco och massor med bilar vet säkert hur opraktiskt det verkar.
Jag tycker verkligen synd om vissa hundar som ser riktigt rädda ut där baktill på flaket.

Anne-Marie said...

Margaretha: Har som tur är aldrig sett barn på flak här i norra Kalifornien. Usch, det verkar ju hemskt att ha barn där bak.
Polisen har nog mycket annat att göra tyvärr men man kan ju hoppas att de kollar även hur hundarna har det.

Anne-Marie said...

Desiree: Vet inte om folk bryr sig om den här lagen här på landet. Verkar knappast så.
Jag har absolut ingenting emot pickup trucks - de är bra och praktiska - även om de slukar bensin. Gillade vår Chevy truck.
Det var en helt annan tid säkert när du och din bror var små. Och i Nicaragua har man kanske också en helt annan "kultur" än vad vi är vana vid från Sverige och USA. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Kan tänka mig att Reston har litet andra slags bilar än vad Weed har. ;)
Fast SUVs är vanliga här också. Tror att många såldes på någon känsla att ha en större bil även om de drar mycket bensin och kanske egentligen är för stora. Jag fattar inte riktigt hur folk i mina trakter har råd med alla stora bilar eftersom våra bensinpriser ligger så högt. Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Det var en nyhet med hundar och åksjuka! Har aldrig hört det tidigare. Men ofta ser man ju hundar sticka ut huvudet genom fönstret och jag har nog alltid undrat litet varför de gör det.
Tror nog inte att ägaren skulle vilja vara där bak utan att vara fastspänd. ;) Kram!!

Anne-Marie said...

CC: Visst är pickisar praktiska. :) I Sverige är de väl fortfarande rätt ovanliga. Minns knappt att jag sett några i Stockholm.
Låter mysigt med picknick på flaket och att ta sig till stranden. :)
Den Cheva Michael och jag hade var från 1970. Gillade den mycket men den drog mycket bensin.
Visst kan hundar gilla att sitta baktill men det skall ju vara säkert för dem och andra runtomkring.
Kram!

Unknown said...

Jag håller verkligen med dig! Det här är ngt vi diskuterar nästan dagligen. Min man kör alltid med sin hund på flaket. Det är bara om jag är med och ser till att hon blir fast spänd som hon sitter fast.. Jag har min hund i bilen! En gång följde min hund med min man till jobbet, det gick så här ....

http://discoveringranchlife.blogspot.com/2013/02/another-whitey-adventure.html

Bra inlägg!!

Kram

Anne-Marie said...

Maria: Jag minns Whitey's äventyr. :) Intressant att en person som kommer härifrån (din man) har en helt annan inställning till hur man har en hund i bilen än vad du har. Intressant att fundera på hur olika kulturerna faktiskt är. Vet att din man också är en stor djurälskare så det har ju inte med det att göra. Minns mitt år på Hawaii och hur ledsen jag blev många ggr när jag såg att hundar bara var kedjade vid sina kojor utomhus. De var inte en del av familjen.
Roligt att du tyckte om inlägget. :) Kram!