Wednesday, March 6, 2013

TV-avgift - inte här

Efter snart 16 år i USA har jag i stort sett glömt bort det där med TV-avgift. Läste idag och igår på Dagens Nyheters nätupplaga att Radiotjänst i Kiruna gör stora pengar på den nya TV-avgiften för datorer och mobiler. http://www.dn.se/kultur-noje/ny-tv-avgift-ger-klirr-i-kassan

När jag bodde i Sverige betalade jag självklart min TV-avgift men efter så många år utanför Sveriges gränser känns det nästan litet märkligt att man skall behöva betala för att inneha en mottagare som man kan se TV-program på. Jag minns när jag först kom till USA att jag höjde på ögonbrynen litet när Michael sade att man bara betalade till exempel för kabel-TV - inte för att ha själva TV-apparaten.

Jag är nog litet gammaldags eftersom jag fortfarande ser de flesta TV-programmen på min TV. Ibland tittar på min dator men det blir inte så ofta. Och något som gör mig ännu mera gammaldags är att jag inte har någon smartphone! Och jag kan rapportera att det går bra att vara utan. ;)

De stora TV-bolagen i USA har oftast en hel del program på sina hemsidor. I söndags hade jag sett fram emot att titta på "Once Upon a Time" och när jag satte på TVn var det något fel med TV-utsändningen. Den kom tillbaka litet senare men utan ljud och ibland mycket "förvriden" bild. Såg att man lagt upp avsnittet hos ABC på deras hemsida.

I Mt Shasta-området har vi ett väldigt begränsat utbud av kabel- och satellitleverantörer. Kabelbolaget heter Northland Communications och de har monopol här vilket märks på deras priser. Dish Network är den stora satellitleverantören. När man bor som jag gör bland bergen, är det inte alltid alla kanaler fungerar på grund av dåligt väder. Jag har kabel-TV och det har varit rätt många gånger som dåligt väder skadat utrustningen. Satellit-TV fungerar inte heller alltid när oväder drar in.

Ser hos Wikipedia att TV-avgiften i Sverige startades 1956 och kostade 25 kronor. Under 1970-talet till 1990 betalade man mer om man hade färg-TV än en svartvit. Minnen av två TV-kanaler i svartvitt som bara sände några timmar per kväll kommer tillbaka.:) Det dröjde innan mina föräldrar skaffade färg-TV och jag minns att jag såg kungens och drottningens bröllop hos en kompis som hade färg-TV. Det var lyx. ;)


Bilden från howstuffworks.com.

12 comments:

Fullblodsekologen said...

Då är vi 2 som inte har smartphone, trodde jag var ensam. Och vår TV är snäppet modernare än den du har i bild här. Den går helt enkel ALDRIG sönder och jag har inte hjärta att byta ut den mot en platt-TV så länge den funkar. Förmodligen en komination av smålänning (ränderna går aldrig ur) och ekotänk bakom denna handling. Ha det fint därborta. Kram/Annelie
PS. Hör gärna av dig med links etc om du läser om sånt som kan intressera mig om tex genmodifierad mat osv. USA är ju några snäpp före inom detta.

olgakatt said...

Att vi fortfarande har TV-licens beror på att vi har public service TV utan reklam.
Reklam i TV såg jag i USA för 40 år sedan så att det räcker och blir över för ett helt liv,
Så jag avstår alla reklamkanaler, vilket går utmärkt det med.
Programkvaliten i reklamkanalerna lär inte vara så hög i Sverige.

Anonymous said...

Jag har inte heller en smartphone och jag klarar mig utmärkt! Blir bara irriterad när folk håller på med sina telefoner hela tiden.
Jag var ordentlig och betalade också TV avgift i Sverige men jag tyckte alltid att man skulle ha valmöjligheten att välja om man ville ha TV1 och TV2 om inte så skall man inte betala tycker jag för man blir ju så matad av reklamen. Men det är min åsikt och sedan så betalar man ju för innehavet, men kan ändå tycka att en valmöjlighet skulle finnas. Här spelar vi oftast in de program vi vill se och så dagen efter kollar vi på dem och snabbspolar över reklamen. Ha en bra dag!
Kram Maria G

Desiree said...

Jag tycker det där med tv-avgift är skit. Man kan tycka att det är på tiden att de bakar in det hela i skatten eftersom det ändå är en extra skatt. Men tydligen så tjänar kronofogden stora summor på att driva in tv-avgift så det är väl ett av skälen till att behålla den i denna formen. Det känns som om alla människor ändå har antigen en tv, en dator eller en smartphone hemma (om man nu inte är döv och blind och riktigt gammal). Det måste ju ändå kosta väldigt mycket pengar att driva in och kontrollera att alla verkligen betalar sin tv-avgift, men som sagt så verkar de tjäna på denna affär ändå.
Kram!

Anne-Marie said...

Annelie: Ibland kan man undra just betr. smartphones. Jag blev nästan full i skratt när jag var i Stockholm i maj förra året och alla gick omkring med "fånen" i ena handen och antingen textade och pratade. Helt otroligt egentligen. Saker och ting, inklusive TV-apparater, byggdes mycket bättre förr. De byggdes för att fungera under mycket lång tid. Fick det bekräftat när jag ringde upp en butik som jag köpt ett kylskåp från som bara fungerade under 9-10 år. De sade rent ut att det var livslängden för kylskåp.
Skickar gärna länkar - ser ingen mailadress på din blogg men kan skriva i kommentarer. Kram!

Annika said...

Visst betalade även jag duktigt TV-avgiften då jag bodde hemma :-)
Här täcker reklamen det hela på the national channels så det är bara att glo.
Avskyr reklamen på TV, så mkt, och så ofta.
Tack och lov för DVR så man kan pausa ett program och sen bara spela förbi reklamen.
Public Service kanalerna här är ju helt beroende av bidragsgivare och de kör sina rajder ett par gånger per år då de vill att folk ska skänka.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jodå, jag vet att avgiften används till TV1 och TV2. :) Vi har också faktiskt en Public Service kanal (PBS) men de har inte haft reklam tidigare. Nu verkar det smyga sig in reklam även hos dem tyvärr.
Jag blir så tr10tt på all reklam i amerikansk TV och den är helt klart mer utbredd än i svensk TV.

Anne-Marie said...

Maria: Trevligt att du inte heller har smartphone. :) Jag börjar känna mig som en dinosaurie ibland faktiskt. ;)
I Sverige verkar det inte alltid finnas valmöjligheter som man skulle önska. Man får ta hela "paketet" så att säga. Och det är ju rätt dyrt faktiskt med avgiften nuförtiden tycker jag.
Ibland vill jag se program "live" och då är det bara att göra något annat medan reklamen pågår eftersom den kommer så ofta. Väldigt tröttsamt. Skriver till dig snart. Tiden tycks rusa iväg när man jobbar 40 timmar. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Som utflyttad från Sverige ser man saker och ting på litet annat sätt eftersom man kan se på det utifrån. Jag visste inte ens om att man inte betalade för innehav av till exempel en TV innan jag kom till USA.
Kronofogden verkar ha en stor makt i Sverige nuförtiden med att driva in alla möjliga utestående skulder. Det känns som om TV-avgiften är litet förlegad faktiskt och man skulle kunna ordna det hela på ett annat sätt. Som du säger måste det ju bli rätt stora kostnader att driva in skulder. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Visst är reklamen otroligt tröttsam. Tur att det finns sätt att slippa se den. Men ibland kan man ju vilja se något "live" och då är det bara att hitta på annat medan reklamen pågår.
Det verkar som om Public Service kanalerna faktiskt börjar släppa litet på det där med reklam. Har sett ett par artiklar om det och även sett något som ser ut som reklam vid ett par tillfällen.
Tur att man kan se en hel del via datorn - om man nu bara kommer ihåg att göra det. ;) Kramar!

Min plats i solen said...

Jag tycker att det är helt ok att betala tv-licens. Vi betalar för oberoende tv- och radiokanaler utan reklam och programmen kostar lika mycket att göra oavsett om vi ser dem/lyssnar på dem via tv, dator, surfplattan eller telefon. Betalar man redan tv-licens så är det ju ingen förändring. Förändringen är för de som inte betalar tv-licens men som istället får tillgång till tv och radio via andra medier. Använder man inte tv och radio kan datorn pluggas för dessa och man slipper betala. Så jag tycker att det har blivit lite av en storm i ett vattenglas.

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Lotta: Tror att jag kommit bort från just det här med TV-avgiften efter så många år i USA. Sverige har ju ett helt annat "klimat" betr. TV/radio osv och att ha/inte ha reklam.
Ofta driver väl massmedia på sådana här nyheter och det blir mer av det hela än vad det faktiskt är.
Tyckte det var roligt att bara fundera litet kring TV osv och hur saker och ting förändrats. Kram!