Saturday, March 30, 2013

Påskafton med tulpaner

Idag är det påskafton i Sverige. Här i USA har dagen inget namn i almanackan men kallas ibland Holy Saturday om man är religiös. För de allra flesta är det en vanlig lördag.

Andra minnen av påskafton gör sig påminda med påskägg fyllda med godis, chokladharar, målning av påskägg, farmor som kom på besök och påskmiddag tillsammans med henne och mina föräldrar. Litet kokta ägg, inlagd sill och rökt lax blev det ofta och jag minns att min mamma brukade laga till crepes som var fyllda med räkstuvning eller champinjonstuvning. De var goda. :)

Det blir ingen påskmat för mig idag men jag får besök av R litet senare. Vi kommer att äta kalkon och litet annat gott till.

Igår var det svenska sommartemperaturer här i Weed - +20 visade min termometer. Det verkar bli varmt idag igen men till natten har det utlovats regn - väder"gubbarna" talar till och med om "soaking rain". Det behövs eftersom det varit ovanligt torrt under ett par månader. Februari och mars brukar annars komma med både snö och regn men det har varit mycket sol i år.

När jag bodde i Stockholm köpte jag ofta tulpaner på våren. Minns "havet" av tulpaner på Hötorget. Det var så vackert. Sedan jag kom hit till Mt Shasta-området har jag inte sett tulpaner. Varför man inte säljer dessa fina blommor här har varit en gåta för mig. Igår var jag inne i Mt Shasta och handlade och blev så glad när jag såg tulpaner i mataffären Ray's. Det är inte lösa tulpaner som vi oftast har i Sverige utan de står i en liten kruka. Trevligt med tulpaner på påskafton. :)

Ha en fortsatt fin påskhelg!

16 comments:

Freedomtravel said...

Man kan förvisso hitta tulpaner här... men det är fortfarande svårt att hitta plusgrader. (Ok, jag ska erkänna. Termometern visar 0 grader just nu. Men hallå, 0 grader???) Usch vad trött jag är på kylan...

Mimmi said...

Fina tulpaner!! Jag köpte ett gäng hyacinter härom dagen, och nu doftar hela huset så gott!

Det blir inget direkt påskfirande för vår del, för vi har fullt upp med husrenovering, och packning i det gamla huset (där vi fortfarande bor). Det kanske blir att jag lagar till nåt lite "finare" imorgon om jag orkar och har lust.

Idag har vi haft 15 grader varmt, och soligt. WooHoo!!

Glad Påsk!!

:o)

Äventyret framtiden said...

Tulpanerna ser fräscha ut, "krispiga".
Jag tycker om ljudet av tulpaner, när man lägger dem i vasen och de smågnisslar, knastrar.
Jag har inte köpt några påskblommor i år. Vi brukar ha en blomsterdekoration på trappan med påskliljor men det är helt enkelt för kallt ännu. Ris med fjädrar får göra vår stämning...

ha en fin påskdag!
Kramar!

Malix said...

Glad Påsk! Lite sent men sånt är det nu har jag läst ikapp, har haft fullt upp med att kurera mig från influensa. Legat helt slagen av baskilusker, och bara samlat ihop mig för att jobba mina pass. Gick av i går på påskafton. Är ju lite extra betalt på storhelger :) inlägget innan om smörgåsar lät krångligt men som den smörgåsmänniska jag är så hade jag antagligen lärt mig snabb Samtidigt tänker jag att jag hade fallit på min beslutsångest.
Tulpaner ja, det är något visst med tulpaner dom signalerar att våren är på väg snart kommer den. Och så här i påskveckan hittade den även till lilla Svea rika land. +8 är inte fel, även om isen fortfarande ligger och dom har redan lovat ett nytt snöväder. Ser att du varit ledig för det var lite flera inlägg än vanligt att läsa :) Lär mig så mycket av att titta in här.

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag har sett på vädersidan på nätet som jag kollar varje dag att det är väldigt kallt i Stockholm, framför allt på nätterna. Det måste vara en rekordlång vinter i år. Vill inte göra dig avundsjuk men igår var det uppemot +22 här. Det är nästan litet väl varmt för att vara i mars men visst är det härligt.

Anne-Marie said...

Mimmi: Hyacinter är också väldigt vackert men jag kan tyvärr inte ha dessa blommor hemma pga min allergi. Tulpanerna börjar slå ut nu. Riktigt vackert.
Du får "play it by ear" med påskmaten om ni har fullt upp med packning och flytt.
Vi hade faktiskt uppemot +22 igår. Det är ovanligt med sådan värme i slutet av mars hos oss.
Ha en fin påskdag/Easter. :)

Anne-Marie said...

Karin: Just det, det är något speciellt med det där gnisslande, knastrande tulpanljudet. Hade nästan glömt bort det eftersom jag inte haft tulpaner på 16 år! Det är lång tid. De här är "knasterfria" eftersom de står där de står i krukan och man inte kan flytta på dem. Nu börjar de slå ut och det ser riktigt vackert ut.
Kan tänka mig att det är litet för kallt för blommor utomhus hos er ännu. Påskris har vi inte alls i USA men det är också väldigt vackert.
Ha en fin påskdag du med! Kramar!

Anne-Marie said...

Malix: Oj, det lät inte roligt med influensa. Hoppas att du snart känner dig bättre.
Smörgåsar är litet överväldigande i början här i USA men man lär sig successivt. Men i början visste jag inte alls vad jag skulle välja.
Jag har verkligen saknat tulpaner och blev så glad att jag hittade några även om det "bara" var 3-4 tulpaner i en kruka. De ser fina ut nu när de börjar slå ut.
Ha en fortsatt fin påsk! I morgon är det vanlig måndag i USA och jag börjar jobba igen. :( Har verkligen trivts med att vara ledig.

Fullblodsekologen said...

Kommer ihåg de där goda crepsen, de gjorde ofta min mamma till påsk också. Ha det fint!/Annelie

Maria at inredningsvis said...

Vilka härliga bilder:) hoppas du haft en underbar påskhelg med många chokladägg.

Om du vill se ett drömhotell ska du kolla in mitt Måndagsinlägg:)

Ha en kanonvecka

LOVE Maria från inredningsvis.se

Anne-Marie said...

Anneli: Vad roligt att din mamma också lagade till crepes. Visst var de goda. Vi har inte alls lika goda räkor här i mina trakter så jag äter alltid svenska räkor när jag är där på besök. Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Nej, inga chokladägg. Här i USA har vi inte samma traditioner kring påsk som vi har i Sverige. Ha en fin vecka!

Desiree said...

Dina tulpaner är jättefina. Tycker om både de som kommer i kruka och de som är snittade. Jag hoppas du har haft ett trevlig påsk. Idag är det ju påskdag här och man är ledig så jag sitter här med söndagskänsla. Jag hoppas du har haft det skönt under din ledighet och antar att det är vanlig jobbdag för dig idag.
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag har ju njutit av alla dina fina tulpanbilder och saknat egna. Men äntligen så hittade jag tulpaner även här. :) Jag har börjat jobba idag och hade inte alls någon lust att gå till jobbet.
Det har varit väldigt skönt med ledighet och den kunde mycket väl ha fortsatt. :) Kram!

Min plats i solen said...

Vad härligt med sommarvärme (med svenska mått mätt iallafall)i Weed. Här i Skåne kröp termometern upp till +10 i skuggan och det var helt underbart. Även här har det varit ont om regn denna vinter och markerna skriker efter vatten. Så även om jag just nu njuter av ett ljuvligt vårväder vet jag att lite regn skulle sitta fint.

Så vackra tulpaner Anne-Marie! :) Visst blir livet lite extra soligt med de där vackra blommorna? :)

Ta hand om dig vännen och njut av dina vackra tulpaner.

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Lotta: Ni börjar få vår också. Vi har haft det ovanligt varmt här den senaste tiden. Idag var det mer "normalt" med runt +13/14. I morse regnade det under flera timmar. Det behövdes säkert.
Jag blev så glad att äntligen hitta tulpaner eftersom jag aldrig sett några tidigare. De lyser upp i köket. :)
Ha det gott Lotta! Kram!