Monday, March 18, 2013

1000 meter över havet

När jag kom till USA hade jag ingen aning om hur det var att bo 1000 meter över havet. Jag hade bott i Stockholmsområdet hela mitt liv och var van vid att bo på havsnivå.

Både Weed och Mt Shasta ligger på litet drygt på 1000 meter över havet. Det är rätt stor skillnad att bo på den höjden vilket jag snabbt upptäckte. Helt plötsligt blev jag mer andfådd när jag promenerade. Det tog faktiskt ett par månader innan jag helt hade vant mig vid den högre höjden när jag var ute och gick.

Min första vinter här bjöd på mer snö än vad jag någonsin varit med om. Och det var på grund av höjden. Jag hade minnen av några vintrar på 60-talet när lilla Anne-Marie nästan försvann bland snöhögarna ;) i Enebyberg men senare var det många gröna vintrar och mycket mindre snö.
Michael och jag bodde en bit norr om staden Mt Shasta och det området låg litet högre än själva staden. Något som verkar vara speciellt med bergstrakter är att bara 100 meter höjdskillnad kan ge ett helt annat klimat på vintern. Där vi bodde hade gatan mycket mera snö på den högsta punkten än på den lägsta punkten. Vårt hus låg ungefär mitt emellan.
I februari, under min första vinter i Mt Shasta, snöade det oavbrutet under ungefär 3 dagar och jag hade aldrig sett så mycket snö i hela mitt liv. När jag berättar för folk här att jag är från Sverige tycker de det låter litet konstigt med tanke på att Sverige alltid har vintrar och jag får förklara att jag bodde på havsnivå.

Det är till och med olika klimat på vintern där jag bor nu och där skolan ligger. Det är kanske 1,5 km från mitt hus till skolan men höjdskillnaden är ca 100 meter. När det snöade nyligen hade jag ingen snö alls egentligen hos mig men det var rätt stora snöhögar där skolan ligger.

Det kan till och med vara annorlunda att baka om man bor högre upp. Jag har faktiskt aldrig anpassat mina recept till höjden men det är en hel "vetenskap" kring skillnaderna att baka på lägre och högre höjd. Det finns till och med mjöl som är anpassat till "high altitude baking." Den här hemsidan beskriver det hela rätt bra: http://www.kingarthurflour.com/recipe/high-altitude-baking.html

Häromdagen gick jag igenom en av mina kartonger som står i det rum jag använder som ett förråd. Där fanns bland annat en "altimeter" (höjdmätare) som jag sparade när Michael gick bort. Tyvärr har jag inga instruktioner till den vilket har gjort att jag inte riktigt klurat ut hur man läser av både höjd och lufttryck. Det är en kombinerad höjdmätare och barometer. Men man kan se att vi ligger på ca 3500/3600 feet - litet drygt 1000 meter över havet.

8 comments:

Äventyret framtiden said...

Det kan jag förstå, att det är skillnad på vilken höjd man befinner sig på för att få rätt höjd på ett nybakat bröd.:) Hur blev det där nu då?
När det är lågtrycksdagar märker man att brödet gärna blir lite tryckt...

Kram

Fullblodsekologen said...

Ja när man säger att man kommer från Sverige tycks folk tror att vi bor i iglos och att det är vinter året runt :)
Ha en fin dag! Kram/Annelie

Annika said...

Ja, det brukar ju stå på matförpackningar av allehanda slag...
"On higher altitudes use..."
Lustigt.
Visst märks skillnad så man kommer till platser som ligger högt.
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Du är rolig du. ;) Har faktiskt aldrig märkt skillnad på om jag bakat något som jag bakade i Sverige och sedan här. Men det är tydligen litet av en "konst" att baka på hög höjd om man gör det efter alla konstens regler.
Kram!

Anne-Marie said...

Annelie: Det jag tror att folk här har svårt att fatta är att vi inte har lika mycket snö i t ex Stockholm som uppe bland bergen. Det där med höjd har stor betydelse. Men visst stämmer det att en del personer inte fattar att Sverige inte bara är vinter. Minns ett par kvinnor, som jag och en kompis bodde hos i Salzburg i Österrike när vi var där på språkkurs, och som allvarligt trodde att det fanns isbjörnar på gatorna. Man tar sig för pannan. ;) Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag har faktiskt bara sett mjölpaket som haft den information för "high altitude baking." Men det kanske finns mycket annat också.
Jag hade ingen aning om att det var så annorlunda att bo på hög höjd som det visade sig vara.
Kram!!

Tina said...


Hej, måste berömma dig för att du skriver så bra och intressant. Jag blir så glad varje gång jag ser att du skrivit något nytt. Det är alltid väldigt spännande att läsa. Tack för att du förgyller mina dagar.

Anne-Marie said...

Tina: Vad glad jag blir för dina fina ord - de värmer. :) Tack så väldigt mycket!