Sunday, March 10, 2013

Dagens Plus och Kometen Pan-STARRS

2013 verkar vara himlakropparnas och kometernas år. Idag och några dagar till kan man se kometen Pan-STARRS om man har tur.

Den här kometen håller sig långt borta från jorden - det är en "solsökande" komet. Idag lär den ha varit som ljusast men man skall tydligen kunna se den ytterligare några dagar.

Det här är en komet som vi aldrig kommer att se igen under vår livstid eftersom det tar 100 miljoner år för den att göra ett varv kring solen.

Pan-STARRS kommer att följas senare i år, i november, av kometen ISON som verkar bli en mycket ljusstark komet som kommer att kunna ses över hela jorden.
När jag först kom till Mt Shasta 1997 syntes kometen Hale-Bopp. Den såg man utan kikare eller teleskop och jag minns att jag kunde se den både i Stockholm och här i norra Kalifornien.

Hårda vindar, snö och slask för några dagar sedan har förbytts i vårtemperaturer. Nu under veckan utlovas det att bli runt +15 och kanska ännu litet varmare.

Dagens plus är att inte behöva ha på någon värme inomhus under dagen. :) Varken min "monitor heater" - som jag fortfarande inte vet vad tidigare hyresgäster haft för sig för att gallret skall se ut som det gör


eller mina elektriska element. Härligt!


Det var ljust i kväll efter det att vi ställt om till sommartid. Passande att det blir litet mera vårlikt.

9 comments:

Desiree said...

Härligt att det börjar bli lite vår hos dig. HOppas det inte kommer så mycket mer snö nu så att du slipper skotta. Här hade vi också 15 grader några dagar förra veckan. Hur skööönt som helst. Här i Europa går man över till sommartid först 31 mars så det är några veckor kvar.
Kram!

Annika said...

Sommartid, och det bytet tycker, jag bara är löjligt och förlegat.
Skulle med nöje skrota bytet av tid.
Som sagt, nu verkar det våras hos er. Härligt,
Det gör det här med.
Tack för tips om väderappen. Jag har weather.com också + en lokal.
BRA för vädernördar som oss :-)
Kram!!

Annelie said...

Jag har en lite naiv uppfattning om att det alltid är varmt och soligt i Kalifornien, det låter lite som evig sol och värme. Läste om era kommentarer om lenticular clouds. Vi har något liknande här som visar sig efter att det blåst Tramuntana här. Då ses ofta moln som här kallas "llenties" (linser). Det är det enda positiva med denna halvstorm som kan ta knäcken på även den starkaste. Ha det gott/Annelie

Anne-Marie said...

Desiree: Jättehärligt att det börjar bli litet mer vårlikt även hos oss. Det finns säkert risk för mer snö eftersom det bara är början av mars men det verkar gå åt rätt håll. :)
Jag skulle faktiskt gärna hoppa över sommartiden men det är bara att "gilla läget". Det var mörkt i morse. Stor skillnad. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Vintern har varit lång i USA tycker jag. Med många stora oväder. Det är bara att tacka och ta emot när det blir litet varmare och mer vårlikt. :)
Håller helt med dig om sommartiden. Onödigt tycker jag. Och mörkt var det i morse. Jag åker hemifrån vid halvåttatiden och det var först då det började bli riktigt ljust.
Som svensk kanske man är vädernörd. ;) Verkar ju så. Kram!

Anne-Marie said...

Annelie: Eftersom du inte följt min blogg förrän alldeles nyligen har du inte sett de enorma mängder snö som vi kan få ibland. Både Mt Shasta och Weed ligger ca 1000 m över havet och det är det som gör att vi faktiskt har i stort sett lika långa vintrar som Sverige. Somrarna är oftast mycket varmare och längre.
Många med dig tror att Kalifornien alltid har sol och värme men uppe i bergen är det ett helt annat klimat.
De här bildern som jag tog för ett par år sedan illustrerar bra hur mycket snö vi kan få - om du har lust att kolla: http://bo-i-usa.blogspot.com/2010/01/winter-wonderland.html
Moln är spännande tycker jag. Och vissa väderförhållanden kring berget Mt Shasta kan verkligen skapa intressanta molnformationer. Ha det gott och kram!

Christina said...

Hmm, förra hyresgästerna måste blivit mycket arga på monitor heatern... :-) Härligt med vårtemperaturer hos dig med, här har varit rena sommardagen idag!
Tack för länken!
Kram!

Anne-Marie said...

Christina: Det ser inte bättre ut med monitor heatern än att någon var arg. ;)
Kan du tänka dig att det var +18 här idag. Nästan overkligt efter det att vi hade snöstorm förra veckan.
Varsågod! :) Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Av någon underlig anledning kom inte din kommentar in här. "Klistrar" in den - "Det här med sommartid har jag aldrig gillat. Några av mina klockor ställer jag inte om - det är min egen lilla privata protest. ;-)
Här uppe i norra Sverige är det ju ljust dygnet runt under sommarmånaderna så det känns extra onödigt med sommartiden. Men... det är förstås mest praktiskt att vi har samma tid som resten av landet."
Jag gillar heller inte sommartid. Det var så mörkt i morse. I Sverige behövs inte sommartiden tycker jag. Ljuset finns ju redan. Här i USA finns det ett par stater som inte har sommartid så de skiljer sig från övriga landet. Kanske norra Sverige kunde ha ett liknande initiativ. :)