Wednesday, March 27, 2013

Det här med smörgåsar

Till lunch gör och äter jag gärna en smörgås med litet gott på. Brukar ofta äta ett bröd med så kallat "sprouted wheat" och litet ekologisk kalkon eller ost och någon grönsak.

Att gå ut och beställa smörgåsar är något helt annat. Det här med smörgåsar är en hel "vetenskap" i USA. I Sverige verkar man oftast köpa sin smörgås och så är det inte mer med det. Så "enkelt" är det inte i USA.

Min första sommar här blev en "träning" i hur man beställer smörgåsar om man går ut och äter. Man bör veta litet i förväg om alla beslut man måste fatta inom bara någon minut. Det gjorde inte jag och drabbas av en mindre beslutsångest medan servitrisen tålmodigt väntade. ;) Har man en meny går det bättre men om servitrisen bara rabblar upp alla val måste man nästan ha bestämt sig i förväg.

Bröd - det här är en möjlig lista med alla olika slags bröd som finns. Oftast har inte en deli eller restaurang alla dessa sorter utan kanske mellan 5-7 sorter: white, wheat, honey wheat, whole wheat, whole grain, multi-grain, spelt flax, spelt grain, potato, oatmeal, sour dough, french, rye - light, dark, mixed, flat bread or unleavened, wrap or tortilla, artisan.
Ost: Swiss, Cheddar, Mozzarella, Provolone, Hot Pepper, or American.
Pålägg (kött): Turkey, Ham, Roast Beef, Pastrami, Corned Beef, Salami, or Bologna.
Condiment (hittade inget bra svenskt ord): Mayo, Mustard, Dijon, Spicy Brown, Ketchup, BBQ, Creamy Horseradish, Pickles, Onions, Jalapenos.

Efter ett tag får man sina favoriter och kan rätt lätt beställa men som nybörjare kan det vara lätt att drabbas av beslutsångest.

Min lunchsmörgås idag. Det är vanligt att man skär smörgåsen i två trekanter här i USA.
Ytterligare ett litet vårtecken - en av mina krukväxter har börjat få små, söta gula blommor.

10 comments:

Anonymous said...

Du har så himla rätt i allt du säger om smörgåsar. I början när jag bodde här tyckte jag nästan det var jobbigt om vi tog en macka nånstans och man skulle säga vad man skulle ha på den och den som pratade rabbla så fort så man hann ju inte med. Men som sagt man har lärt sig! Idag gjorde jag en tripp till IKEA för att köpa Svenska räkor med skal, de är helt ok men mkt av deras andra produkter är gjorda i Tyskland och smakar ju inte alls som de svenska. Brukar göra räkmackor ibland. Yum...... Ha en fortsatt trevlig vecka Anne-Marie! Kram Maria G

Äventyret framtiden said...

För min del skulle det nog vara en riktig pärs att välja smörgås i USA.
Bröd av sour dough, skulle troligen bli mitt alternativ och Swiss-ost. Sedan går jag bet...tomater, gurka, paprika, salladsblad. Får man inte sådant också? Gissar att det nog blev en hemlagad macka att ta med sig i fickan:)
Men då fick jag säkert sitta på utsidan och äta...
Kramar
Karin

Desiree said...

Jag antar att den amerikanska smörgås kulturen så smått även börjat leta sig till Sverige eftersom Subways nu har kommit på sistone. Men visst är det en hel vetenskap att beställa smörgås i USA. Många gånger att beställa på resturang om man ska tex ha en sallad med alla olika möjliga val av dressing som finns i USA eller en öl eller kaffe är också sådant som ofta leder till många val som man måste ha koll på. Härligt med lite vårtecken som börjar dyka upp.
Glad Påsk Anne-Marie.

Fullblodsekologen said...

Skulle gå kronisk hungrig eftersom jag aldrig kan bestämma vad jag ska ha att äta. Och när jag väl bestämt mig hör jag mig själv beställa något helt annat än det jag bestämt mig för att äta.
Kram Annelie

Freedomtravel said...

Åh hjälp vad krångligt! Jag gillar inte restauranger där man ska välja tillbehör och sås heller. Jag tycker liksom att det är en del av jobbet. Hemma måste man ju bestämma det där, vad man ska laga till köttet och vad det ska vara för sås. På restaurang vill jag att DE ska bestämma, och hitta på en ny smakkombination som jag inte tänkt på, jag vill bli överraskad!

Anne-Marie said...

Maria: Jag var inte alls beredd i början att man skulle göra så många val. Det var ju inget som jag var van vid från Sverige. Har blivit van nu och vet vad jag vill ha.
Åh, det låter så gott med svenska räkor. Det är något som jag alltid äter när jag kommer till Sverige. Och saknar här i USA. Räkmackor är verkligen goda. :)
Ha en fin skärtorsdag och tack för mail. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Självklart får man tomat, lök, sallad osv. Du ser - jag missade helt att ta med det i listan. Där ser man vad många val kan göra. :)
Jag föredrar hem"lagade" mackor men ibland blir det ju så att man äter ute. Har lärt mig mer nu vad jag vill ha och tycker om.
Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Jaha, Subways har börjat komma till Sverige. Där har man ju i alla fall en meny och kan stå och läsa. Ibland rabblas ju alla valen bara upp och man får försöka hänga med. Men efter ett tag lär man sig vad som finns och vad man tycker om.
Jag äter faktiskt aldrig varken dressing eller dricker kaffe eller öl. Några färre val. ;)
Idag har det regnat på förmiddagen men nu har solen kommit fram igen. Ha en fin påsk i Italien. Ser fram emot bilder. :) Kram!

Anne-Marie said...

Annelie: :-) Du skulle nog bli tillräckligt hungrig till slut och komma fram till ett beslut. Det kan helt klart leda till beslutsångest i början när man inte ens vet till exempel vad alla brödsorter är. Kram!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Det finns väldigt många valmöjligheter i USA på restaurangerna. Om du till exempel beställer en smörgås får du ofta göra val vad du skall ha till smörgåsen (glömde skriva om det) - potatissallad, eller "cole slaw" eller pommes frites. Litet valmöjligheter tycker jag nog om men ibland går det till överdrift.