Saturday, March 23, 2013

Spring Break och påskveckan

Kärt barn har många namn - här i USA heter Spring Break även March break, spring vacation, Mid-Term Break, study week, reading week eller the Easter holidays.

Eleverna är lediga den kommande veckan i vår skola. Många anställda kommer också ha ledigt. Jag bestämde mig för att ta semester även om jag inte planerar att åka någonstans. Det känns som om jag behöver vara ledig och bara ta det lugnt och dessutom närmar jag mig det antal semestertimmar man kan ha innan man måste ta ut semester. Går man över ett visst antal timmar kan de försvinna och det känns ju helt onödigt.

Vilda fester, mycket alkohol och varma stränder hör till Spring break. Många elever åker till varmare breddgrader - Daytona Beach och Panama Beach i Florida, Mexiko, och andra länder i Centralamerika är platser som invaderas av festande ungdomar så här års.

Eftersom påsken går rätt obemärkt förbi i USA får jag ibland påminna mig när det är påsk. Jag firar inte påsken numera men minnen av påskar i Sverige kommer ibland tillbaka.

Igår försökte jag förklara för min kollega hur vi svenskar firar påsken och jag insåg att vi har många traditioner som är väldigt svenska. Jag berättade om påskris med färgglada fjädrar, hur vi klär ut oss till påskkärringar, påskmat, påskprydnader osv. Återigen blev det klart för mig att man nästan måste växa upp med vissa traditioner för att riktigt förstå innebörden och framför allt hur de känns. Ibland fick jag leta efter ord eftersom jag mest kan de svenska.
I USA har vi inte alls så många dagar som har med påsken att göra som vi har i Sverige. Här har vi Good Friday (långfredagen) och Easter (påskdagen).

Idag skiner solen efter en riktigt kall natt. Temperaturen gick ner till flera minusgrader (-6-7) men det har utlovats litet varmare väder till helgen och den kommande veckan. Trots att våren inte kommit så långt hittade jag några små söta krokusar häromdagen utanför byggnaden där jag jobbar.
18 comments:

Desiree said...

Jättefina krokusar. Visst blir man glad av att se dem titta upp? Jag minns att man kände sig rätt snuvad på påsken i USA. Den gick väldigt ombemärkt förbi. Skönt att du kan få njuta av några väl unnade semesterdagar. Man ska verkligen inte ge bort semesterdagar i onödan. Ibland kan det vara jätteskönt att faktiskt bara vara hemma och ta det lungt och göra precis vad man känner för. Du får pyssla om dig själv lite. Hur är det med foten? Känner du att du kan ta lite promenader nu?
Kram!

Charlie sa ... said...

Vad fina bilder och dina tankar om påsken känner jag verkligen igen. Mitt i prick.

Ha en skön vecka, koppla av och njut av ledigheten.

Stor kram
Lotta

Äventyret framtiden said...

Mitt i prick, precis som Lotta skriver!:)
Och tack för ljuvliga krokusbilder. Det är verkligen påsk och vår det!

Kramar
Karin

Anonymous said...

Ja, det stämmer verkligen om påsken och varför överhuvudtaget fira när det bara är en dag här. Första åren jag bodde här så fixa jag påskris med fjädrar hit skickade ifrån min moster och pyntade som sjutton men det kändes ändå inte som påsk. Men numera har jag lagt ner den verksamheten. Håller dock envist fast vid att göra nån svensk måltid på Påskafton så att det ialla fall känns lite. Vilka fina krokusar, verkligen vårlikt. Igår vaknade vi till snökaos här! Första gången denna vinter som vi fått snö. Vägen min man åker till jobbet stängdes av temporärt för så många hade kört av, det var verkligen snorhalt ute. Hoppas att du får en skön vecka Anne-Marie! Kram Maria G

Anne-Marie said...

Desiree: Krokusarna var inte många men de lyste så fint i rabatten. Det känns som ett vårtecken.
Det kan vara riktigt skönt att bara vara hemma och inte ha några direkta tider att passa. Och att ge bort semester vill jag verkligen inte.
Min fot blir starkare men fortfarande får det bli kortare sträckor jag går. Jag har insett att något ligger snett i själva benet - kan känna det i höften och knät. Antingen hände något när jag föll eller så har det uppstått eftersom jag gått med ojämn balans. Skall gå till chiropraktorn och se vad han kan göra. Det finns faktiskt också en viss/liten svullnad kvar men jag har börjat med något som heter castor oil packs som tydligen kan hjälpa. Har inte gjort dessa tillräckligt länge för att se riktiga effekter. Kram!!

Anne-Marie said...

Lotta: Tack! :) Hann aldrig kommentera dina fina orkidébilder på din blogg - de var underbara.
Det är något visst med den svenska påsken som man inte riktigt kan fatta om man inte vuxit upp med den tror jag. Minns hur jag klädde ut mig som påskkärring.
Jag hoppas att veckan skall bli lugn och avkopplande. Ser fram emot att inte behöva vakna till väckarklockan. :) Stor kram!

Anne-Marie said...

Karin: Jag märkte när jag berättade för min kollega att jag inte fann ord på engelska eftersom jag inte varit med om den sortens helg och upplevelser här i USA. Han tyckte det var intressant med våra traditioner.
Roligt att du tyckte om krokusarna. :) Visst känns det som vår när man ser dem.
Kramar!

Anne-Marie said...

Maria: Jag minns "havet" av björkris med fjädrar som alltid brukade (antar att de fortfarande finns kvar) finnas på Hötorget. Det var så vackert.
Kan tänka mig att det känns litet "tafatt" när ingen annan firar med det vi varit vana vid. Låter gott med någon typisk påskmat.
Jag hörde talas om snöhalkan ni fått. Antar att folk hos er är rätt oförberedda på sådant väder. I mina trakter har folk dubbdäck eller 4 wheel drive. Ha en fin vecka du med! Kram!

Malix said...

Så nu vet jag vad springbreak,Men hur vågar man släppa i väg sina ungdomar så? Eller vilken ålder är det på ungdomar i USA? Traditionerna Påsk är ju ganska så olika bara man åker över länen här i Sverige. När jag flyttade från gbg blev det konstigt första året då vi bodde i Dalsland. Här gör man påsk brev och åker runt med som är fyllt med godisar och en fin teckning. När barnen var mindre fick dom så många påskbrev att vi fick lägga undan i flera veckor för det blev så mycket godis. I gbg ritade vi teckningar och gav bort i någon form av bytes Handel en teckning mot lite godis eller pengar Här i Dalsland har vi inte så mycket påskbrasor utan tänder elden runt Valborg i stället. i Gbg kollar man Chalmeristerna och går på Liseberg på valborg :) Ha en fin påskvecka och njut av ledigheten. :) fint med alla blommor. Här hemma hittade jag vide ung och nu börjar det synas på björkarna att de kommer att spricka ut om en månad eller två Optimisten i mig säger en och det är nog lite för optimistiskt tänker jag

Anonymous said...

Alltid trott spring break varit erat sportlov. så man msåte supa på spring break. så töntigt alltså!!!!

Anonymous said...

Om jag hade gått i skolan och haft spring break och inte bott i californien eller florida jag hade åkit till orlando och gått på disney world eller till Los Angeles och gått på six flags. nackdelen är att det är fullt med folk i dessa parker då och långa köer då allla har lov!!!!!

Anonymous said...

Men de som redan bor där det är varmt då som florida tex vart åker de. åker de till ny då eller där det är kallt

Anne-Marie said...

Malix: Det är nog för det mesta college elever - de är 18 och över. Givetvis åker inte alla iväg på partyresor men de är nog relativt vanliga. Inte i mina trakter troligen eftersom folk har ont om pengar.
Intressant att läsa om olika traditioner även i Sverige. Eftersom jag bara bott i Sthlms-området har jag bara den referensramen.
Det verkar bistert i Sverige men alltid trevligt att se små vårtecken. :) Ha en fin söndag!

Anne-Marie said...

Anonym x 3: Lika töntigt som att svenska ungdomar åker till fjällen eller Alperna och super och gör bort sig totalt. Självklart super inte alla - att tro det är töntigt. ;)
Har ingen aning om vart ungdomarna åker i olika delar av USA. Hos oss har många ont om pengar så de stannar nog ofta hemma.

Mia said...

Här i Sverige är det påsksaker överallt! Lite bilder finns på min blogg:www.onegreenhappybean.blogspot.com

Anne-Marie said...

Maria: Kan tänka mig att påskpyntet "svämmar över" i Sverige. :) Ha en fin vecka!

Fullblodsekologen said...

Traditioner ja. En av de första somrarna här var vi ett gäng svenska tjejer som firade midsommar med en liten midsommarstång fastsurrad på balkongräcket. Dagen därpå kom granfrun och beklagade sorgen, hon hade sett det vackra blomklädda "korset" och trott att någon gått bort.......
Ha en skön vecka!! Kram/Annelie

Anne-Marie said...

Annelie: :-) Traditioner kan verkligen vara förvirrande om man inte vet vad som gäller. Att lära sig en kultur går egentligen om man kommer som vuxen eftersom man lär sig alla "oskrivna regler" när man växer upp. Det var inte dumt att kunna vakna av sig själv idag. Kram!