Thursday, March 21, 2013

Ekologisk häftapparat

Häromdagen kom en av lärarna som både har kontor och undervisar i "min" byggnad in på mitt kontor och sade "Have you seen this before? A stapless stapler?"

Jag hade inte sett vad hon visade mig - kanske andra redan vet allt om dessa häftapparater. Det var en häftapparat utan häftklamrar - en ekologisk häftapparat.

Den gör ett litet hål i pappret och binder sedan samman pappersarken med de flikar som bildas. Mellan 4-6 sidor kan sitta ihop. Hon visade hur det fungerar och det verkade vara lika bra som när man häftar samman papper. Vid tjockare buntar papper får man nog ta till en vanlig häftapparat.

Den säljs både här i USA och i Sverige (och troligen i många andra länder) och nog verkar det rätt praktiskt att inte behöva använda häftklamrar som kanske fastnar i apparaten. Det är tydligen rätt stora mängder stål som skulle kunna sparas om fler använde den här "makapären". Den lär ha uppfunnits i USA redan runt 1910 men har alltså först nu kommit tillbaka.

Det här är en variant på häftapparaten - bilden lånad från Amazon.com.


Det blev som tur var ingen snö igår men det regnade och BLÅSTE. Jag hade svårt att sova på natten pga blåsten och på morgonen hade vinden till och med blåst omkull denna "porta potty" (en "mobil" toalett) som står på granntomten där de håller på att bygga färdigt ett hus.


Nu är det dags att gå till jobbet. Sent skift idag till 21. Nästa vecka tar jag ledigt eftersom vi har Spring Break. Behöver litet ledigt och bara ta det lugnt.

20 comments:

Fullblodsekologen said...

En häftapparat utan häftor så häftigt (där fick jag till det minsann)!! Så det kallas porta potty, nästan lika "gulligt" som svenska bajamaja. Finns det något ofräschare än dessa "lådor"? Man kan typ hålla sig i en vecka för att slippa gå in i en. Ha en bra dag, så härligt att du snart ska få ha lite ledigt! Kram/Annelie

Anonymous said...

Wow, så coolt! Har aldrig hört talas om en sån häftapparat.
Ha! ha! Kul bild med dasset som trillat over, ja det är säkert inte kul att ta rätt på den men ändå. Här storma det som sjutton igår och våra soptunnor snurrade runt och tippade över och man trodde nästan att taket skulle flyga av. Tack och lov lugnare idag. Skönt att du skall vara ledig nästa vecka! Man behöver ladda batterierna ibland. Jag tycker det är trist att det bara är en dag av påsk här som firas, det blir liksom så lite. Hoppas allt är bra och ha en bra jobbar kväll! Kram Maria G

Desiree said...

Spännande häftapparat. Den verkar ju jättebra. Hade ingen aning om att det fanns sådana. Väldigt cool. Skönt att ni slapp mer snö och hoppas att stormandet lugnar ner sig. Skönt med lite ledigt, ja det är ju påsk vecka då även om påsk inte firas så mycket i USA. Då får du lite påskledigt fast det kallas spring break.
Kram!

Äventyret framtiden said...

Tack för ett jättefint tips!
En häftapparat utan stift. Skulle passa till bokföringsverifikaten som skall fästas i fakturorna.
Praktiskt på många sätt, när det är dags att strimla dem efter ett antal år så måste jag alltid sitta och ta bort stiften. Med en eko-häftapparat skulle jag slippa det

Kramar!

olgakatt said...

Jag har sett sån apparat. Det beror också på papperskvaliten hur det bra det funkar.
En finurlig liten apparat som man lätt tar bort metallklamrar med finns också.

Anonymous said...


Hejsan !

Vilken bra häftare, jag har
skadat mej många gånger med klammer.
Ska hålla utkik efter en sådan.

Hoppas att skithuset, va tomt. Om,
det hadde vält åt andra hållet. Så
kunde innehållet rinna ut via
ventilationen Hälsningar Stig.

Anne-Marie said...

Annelie: Det var inte dåligt så häftig du är. ;)
Tror du att den här häftapparaten finns även i Spanien?
Just det, bajamaja säger man ju på svenska. Du ser vad 16 år i USA gör ibland och att man inte kommer i ihåg alla "specialnamn".
Det skall bli skönt att vara ledig. Jag råkade ut för en allvarligare fotledsstukning tidigare i mitten av januari och har jobbat större delen av tiden sedan dess och märker att det tagit på krafterna. Har fortfarande litet "efterdyningar". Ha en fin dag och kram!

Anne-Marie said...

Maria: Visst var häftapparaten kul. Hade aldrig hört talas om den typen tidigare.
Det där med soptunnor som blåser omkull är "vardagsmat" i Weed under vintern. Det konstiga är att många av våra oväder kommit in just på tisdag kväll och sedan fortsatt under onsdagen och just onsdagar är den dag då vårt avfall hämtas upp. Jag ställde inte ens ut min soptunna i tisdags eftersom jag visste att den bara skulle blåsa omkull.
Trist att vi inte kommer att ses nästa vecka men du vet ju varför. Kram!!

Anne-Marie said...

Desiree: Du får se om häftapparaten finns i Schweiz. :) Tycker idén verkar bra även om den inte klarar av så många pappersark.
Det var skönt att det inte kom någon snö. Vi har haft tillräckligt med snö denna vinter.
Vet faktiskt inte om det råkade bli så att Spring Break inföll då påsken är i år. Tror inte att vårt lov alltid sammanfaller med påsken. Skall bli skönt att slippa stiga upp tidigt och jobba sent under en vecka. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Roligt att du kunde få litet tips för alla dina fakturor och papper. :) Har inte provat den egentligen men den verkar fungera med några få ark.
Kan tänka mig att det blir väldigt arbetsintensivt att ta bort en massa häftklamrar. Och man måste ju sortera undan papper efter ett antal år om man har ett företag. Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Kan tänka mig att papperstypen inverkar på hur väl den fungerar.
Jodå, den lilla makapären som tar bort klamrarna har jag både hemma och på jobbet. :) Men den kan ta tid om man har många papper.

Anne-Marie said...

Stig: Man kan helt klart skada sig på klamrarna om man inte är försiktig. Den här verkar skonsammare mot fingrarna. :)
De var faktiskt där och tömde "uthuset" förra veckan men det har varit jobbare där i stort sett varje dag sedan dess så det blev nog litet extraarbete.

Malix said...

springbreak lät intressant vill veta mera....
Ha en skön ledighet. själv har jag just gått av mitt sista pass för denna gången, Jobbar fyra dagar i stöten sen ledig fyra. och det gör inte ont:)

Annika said...

SMART!!!
Har inte sett en sådan förr…
Idag går Karolina på spring break, eller rättare sagt på måndag.
UNDERBART med en veckas ledighet.
Ha en fin fredag!!
KRAM!!

Anne-Marie said...

Malix: Spring break är som det svenska påsklovet. Men då man inte alls firar påsk här som man gör i Sverige har vi inget som heter påsklov.
Det skall bli skönt att inte behöva gå upp i ottan när det är mörkt. :)

Anne-Marie said...

Annika: Visst verkar häftapparaten smart. Hade aldrig sett en sådan tidigare.
Spring break skall bli skönt. Att inte behöva gå upp så tidigt. Antar att många ungdomar här i USA åker på party-lov nu under spring break.
Ha en fin helg! Kramar!

antonia said...

Smart häftapparat, det skall jag kolla efter.
Usch för att behöva lösa situationen med en bajamajan haha :)

Anonymous said...

Vilken käck apparat. Häftklammrarna är ju alltid slut och så köper man fel stl.

Vad gör ni så sent i skolan? Har ni elever kvar till 21?

Anne-Marie said...

Antonia: Visst verkar den smart. Och man slipper köpa häftklamrar.
Har ingen aning om hur det såg ut därinne i bajamajan men kan tänka mig att de fick litet att göra. :)

Anne-Marie said...

Anonym: Visst var det ett bra tips med en häftklammerfri apparat.
Vi har kurser till 21 varje kväll utom fredagar så då måste jag och min kollega vara där eftersom vi supportar de kurser som använder videokonferensteknologi.