Wednesday, March 13, 2013

Lunch och middag på jobbet

Igår jobbade jag kvällsskift. Den typen arbete jag har kräver stor flebilitet eftersom jag inte alls har ett 9-5 jobb. Måndag, onsdag och fredag jobbar jag från strax före 8 till litet efter 16. På tisdag och torsdag blir det pass från 12.30-21.

I USA äter man ofta sin lunch vid skrivbordet. Och i en liten stad som Weed finns det inte så många alternativ om man vill gå ut och äta. Så jag tar med mig lunch och middag till jobbet. Lunch de dagarna jag jobbar dagtid och lunch PLUS middag dagarna när jag jobbar sent.

Att ta med sig både lunch och middag kräver en del planering faktiskt. Som tur är har vi ett litet kylskåp i det rum där jag arbetar. Och en mikrovågsugn - som jag använder väldigt sällan. Har mina rutiga och randiga skäl till det. :)

När jag handlar mat - vilket brukar vara en gång/vecka - gör jag en lista på vad jag skall äta så att jag kan planera och ha maten jag behöver. Tycker det är rätt praktiskt att kunna veckohandla.

I måndags hade jag ingen lust att laga mat även för tisdagen så det fick bli en burk ekologisk linssoppa med kex till middag. Till lunch hade jag gjort en god smörgås.

De allra flesta inom skolan har arbetsdagar från 8 till 17 men det finns några få som jobbar sent. Bland annat de som städar. Har pratat en del med en kvinna som brukar städa "vår" byggnad. Hon är här ibland mitt i natten.

I början tyckte jag det var konstigt att jobba på kvällarna men nu har jag vant mig. Det som tar emot litet är att jag jobbar sent och sedan skall vara tidigt dagen därpå på jobbet. Det känns som om jag bara kommer hem och sedan skall ge mig av igen. Och nu är det väldigt mörkt igen på morgnarna.

Idag och igår har det varit uppemot +20!!! Jag fattar knappt att det snöade förra tisdagen och jag fick använda mina Yaktrax på onsdagen. Tvära kast minst sagt.

Slukhålen dyker upp litet överallt. Det senaste uppstod på en golfbana i Illinois. En golfare föll ner i hålet!! och skadade ena axeln men hans vänner lyckades få upp honom. http://abclocal.go.com/wls/story?section=news/local/illinois&id=9024690

Bilden från http://www.muirglen.com/

20 comments:

Saltistjejen said...

Ja det är vanligt att äta lunch framför datorn på jobbet här har jag insett. jag gör det ibland men inte alltid. Hur gör du om du inte värmer maten i mikrob? har du mattermosar då? Eller äter du kall mat som smörgås eller sallader?
20 grader låter sååååå SKÖNT! I wish...!
Och du slukhål däremot låter väldigt läskigt!!!!
Se upp!
Kram!

Anonymous said...

Hej!
Har läst din blogg från och till några år men aldrig kommenterat. Trots att USA verkar vara ett utvecklat land, så känns det ibland att ni ligger efter på så många sätt. Längtar du inte efter mer fart och fläkt? Din stad verkar vara ganska sömnig? Vad gör du på din fritid?
Läste i något tidigare inlägg att du ville byta boende? Det är kul att läsa om de otroliga skillnaderna på USA och Sverige.
Mvh Anneli

Christina said...

Ja lunch vid skrivbordet, framför datorn.... såååå tråkigt tycker jag som är van vid Sverige fortfarande. Behöver komma ifrån lite och lunch med kollegor gör ju att man lär känna dom lite bättre. Undrar också hur du gör med maten om du inte anv micro? Äter du bara kall mat, mackor är ju poppis här, jag har också vant mig vid kall lunch nu.

Var konstigt på förra jobbet, när jag jobbade väldigt sent så kom städaren, ja nästan mitt i natten. Höll på att skrämma livet ur mig första gången :-) Trodde jag var ensam kvar.

De där slukhålen är ju läskiga alltså, galet att marken bara kan försvinna sådär. Kommer ihåg när vi åkte Highway 1 förra året och en del var avstängd för vägen hade störtat ner i havet... huuu.

Kram!

Anonymous said...

Det finns slukhål i Gnesta också!

http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-1973-slukhal-slukade-roffes-tennisboll.htm

/Curt

Desiree said...

Lunch vid skrivbordet i USA känner jag igen. Vad brukar du ta med till lunch? Blir det mest mackor om du inte använder micron? Låter underbart med 20 grader. Här har det kommit en köldknäpp igen och det snöade igår även om det inte ligger kvar så är det minus 1 idag.
Solen skiner dock så det uppväger.
Kram!

Malix said...

som alltid spännande läsning 20 grader hm i morse när jag jobbade och var ute och snurra 6.20 så hade vi i vårt lilla samhälle -17 igår täcktes åter igen våra vägar av pudersnö. Jag som sprungit runt och letat efter vårtecken och börjat fundera på om det är strumlöshetsdax. det lär få vänta ett tag. Och min ganska återkommande vana för premiär dopp ute i början av april är inte att tänka på. Men det finns ju dom som vinterbadar.

Annika said...

Ni har det mkt varmare än vi då.
Tycker våren är sen iår, men det gör inget.
Faktiskt inte.
Den behöver inte bullra in heller som den så ofta gjort förr.
Ja, att äta vid skrivbordet är rätt vanligt, har jag förstått. Men Peter brukar nog rätt ofta gå ut på lunchen också med kollegor.

USA är ett stort land, ett ofantligt stort land, det går inte att dra det över en kam.
Detta menat till till Anneli ovan.
En plats skiljer sig markant fr en annan. Från stat till stat, från norr till söder.

Det är kul med dig, AM, för du skriver fr en plats som få andra US-svsnkor skriver ifrån. Vi andra sitter ju i mer eller mindre välbärgade förorter till stora städer på östkusten, eller på västkusten. Alla har vi olika synvinklar på allt. Men mkt av det vi skriver liknar, eftersom det är just så...ja, välbärgat.
Det är därför så intressant att läsa om äkta småstadsliv i norra CA hos dig.

Kram!!

Anne-Marie said...

Saltis: Det man ser i filmer stämmer faktiskt med verkligheten med luncher vid skrivbordet.
Jag äter faktiskt även "vanlig" mat ovärmd. Har vant mig vid det. Inte all mat eftersom det inte smakar gott men det som fungerar. Jag använde mikro i Sverige på ett av mina arbeten och fick väldigt konstiga symptom som försvann när jag slutade med mikron så är försiktig.
Värmen är kortvarig eftersom det nästa vecka kommer att bli bara några plusgrader - vilket är mycket kallare än "normala" temperaturer. Kram!

Anne-Marie said...

Anneli: Roligt att du bestämde dig för att lämna en kommentar. :)
Vet inte riktigt vad du menar med "långt efter". Det låter litet dömande faktiskt. Bara för att man gör saker och ting på annat sätt i USA betyder det ju inte att det är sämre. Numera tycker jag att en hel del i Sverige är konstigt och inte särskilt praktiskt.
Weed är en småstad som självklart inte är så intensiv som en storstad. Har vant mig vid en småstad nu och skulle faktiskt inte vilja bo i en storstad igen.
Jag vill byta boende men inget är bestämt eller klart eftersom jag fortfarande inte är helt återställd efter en allvarlig stukning tidigare i år.

Anne-Marie said...

Christina: Som jag skrev till Saltis äter jag även "vanlig" mat (viss) förutom smörgåsar. Eftersom jag fick konstiga symptom när jag använde mikro i Sverige på ett av mina arbeten är jag försiktig. Vet att de berodde på mikron.
Vi är väldigt utspridda på vår skola så folk jobbar inte tillsammans på samma sätt som om man sitter i samma hus.
Slukhål är läskiga och att bara falla ner i ett när man spelar golf verkar ju inte särskilt trevligt. Låter läskigt med vägen som bara försvunnit. Kram!

Anne-Marie said...

Curt: Tack för länken och bilder på slukhålet i Gnesta!

Anne-Marie said...

Desiree: Eftersom man inte har samma långa lunch oftast i USA som vi har i Sverige blir det nog ofta praktiskt att stanna kvar på kontoret.
Som jag skrev till Saltis och Christina blir det även viss "vanlig" mat som jag äter kall. Efter kroppsliga symptom då jag använde mikro på ett av mina arbeten i Sverige är jag försiktig. Symptomen försvann så fort jag slutade med mikron.
Värmen är kortvarig - nästa vecka blir det kallt och kanske snö igen. Kram!

Anne-Marie said...

Malix: Oj, minus 17 låter kallt. Den här värmen är inte alls "normal" för oss. Normalt sett skall det kanske vara +11-12 så här års. Som jag skrivit till ett par andra blir det kortvarigt - nästa vecka är det moln, regn och kanske snö igen.
Dopp utomhus kanske är litet väl kylslaget. :)

Anne-Marie said...

Annika: Jag tycker nog att det blev litet väl varmt väldigt snabbt. Även om det är skönt hinner man inte riktigt med. Nästa vecka ser prognosen mer vinterlik ut igen - moln, regn och kanske snö.
Kan tänka mig att ni har litet fler restauranger att välja på än vad vi har. ;)
Så sant att USA är omöjligt att sätta en etikett på. Har förstått att det är väldigt svårt för folk som bor i Sverige att förstå hur mycket det skiljer sig mellan olika platser eftersom Sverige är i stort sett detsamma överallt.
Tack för dina fina och peppande ord om "my neck of the woods". De värmer. :) Kramar!!

Anonymous said...

Menar inte vara dömmande, klart att vi är olika. Tänkte på ett inlägg som du skrev tidigare att ditt gröna kort kom i ett vanligt brev och inte var rek. Har du kollat upp din fot ordentligt? Verkar vara en långdragen historia?

Mvh Anneli

Anonymous said...

HAlloj!
Ja, min gubbe sitter också vid sitt skrivbord och äter även om de har stora lunchrum där han jobbar. På tal om att jobba kväll och sedan gå upp tidigt så gjorde jag det i Sverige när jag jobbade på sjukhus. Slutade kl. 21.30 och sedan börja man klockan 7 nästa morgon. Innan man var hemma så var ju klockan 23 och sedan skulle man varva ner och sen upp 5 för att vara i tid. Fy sjutton så trött man var. Saknar det inte. När jag jobbade här på ett äldreboende så jobbade jag 7 nätter på raken och sen var jag ledig 7, det var jobbigt med så många nätter i rad. Sen fick man ju ingen OB tillägg heller här nattetid och om det var storhelg så fick man 1 dollar extra i timmen. Fick bombhot sista natten jag jobbade där och det var lite kymigt för jag var själv i huset med 24 boende. Så jag blev inte långvarig där. Det funkade inte med att jobba natt. Men det är intressant att höra hur det funkar för dig här Anne-Marie. Ha en bra kväll! KRam Maria G

Anne-Marie said...

Anneli: Visst är skillnaderna stora mellan USA och Sverige. Bor man inte här är det svårt att riktigt förstå hur stora de är.
Ibland undrar man varför amrisarna gör saker på ett visst sätt men det kanske inte riktigt är att vara långt efter. Kan hålla med om att ett green card borde skickas med säkrare post. Samtidigt tycker jag att man i Sverige gått till överdrift ibland med kontroller osv.

Anne-Marie said...

Hej Maria:) Att jobba sent och gå upp tidigt är slitigt i längden. Ditt jobb låter som du hade låter mer krävande än den situation jag har. Vi har inget tillägg för att vi jobbar kvällar. Det tycks förutsättas för den tjänst jag har att man jobbar när kurserna går. Usch, det lät inte trevligt med bombhot. Förstår att du inte blev kvar där. Ha det gott! Kram!

Charlie sa ... said...

Mat vid skrivbordet känner jag igen. Jag kör dock mikron. Vill äta maten varm och det finns tyvärr inget annat sätt. Ibland blir det såklart sallad med kallskuret i.

Vad skönt med sådan värme!! Behöver det nu känner jag ;-)

KRAM! Ha en fin helg

LOtta

Anne-Marie said...

Lotta: Kan tänka mig att du, som väl också jobbar på kontor, har ätit en del luncher vid ditt skrivbord. :) De allra flesta använder mikron, det är jag som är litet annorlunda.
Det kommer tyvärr inte att hålla i sig med värmen, nästa vecka blir det regn och snö igen.
Ha en fin helg du med! Kram!