Sunday, March 17, 2013

Happy St Patrick's Day

Idag gäller allt som har med grönt att göra. I USA - och i många andra länder över hela världen - firas nämligen St Patrick's Day. En kulturell och religiös högtid som firas till åminne av det irländska helgonet St Patrick - och han har kommit att förknippas med den gröna färgen.

Eftersom det finns många med irländskt ursprung i USA har den här dagen blivit en större högtid när man klär sig i grönt, går till en irländsk pub (om man har en sådan inpå knutarna) och dricker grön öl.

Igår kväll visade man på nyheterna hur man traditionsenligt färgat Chicago River grön.


Bilden lånad från inspiredwater.org.

I Weed tycks ingenting vara på gång som har med St Patrick's Day att göra. Jag tittade igår på hemsidan för Weed Chamber of Commerce (Weeds handelskammare) men det var tomt för den 17 mars.

Så det grönaste jag ser just nu är gräset utanför mitt fönster. ;) Eftersom det varit så varmt den senaste veckan har gräset vuxit.
Happy St Patrick's Day!

18 comments:

Fullblodsekologen said...

Häftigt med grön flod. Hur lyckas dom med detta tro? Ha en fin söndag! Kram/Annelie

Malix said...

den gröna floden var häftig, ser ut som ert gräs sprudar av liv. Sånt har vi inte här i gamla Sverige ännu. Jag längtar så det gör ont i hela kroppen denna Vår verkar vara sendragen. Verkar som om den lurar oss hela tiden ena dagen soligt och lite värme dagen efter är det pudersnö igen, vitsipporna och tussilagosaffari verkar vara något som tar tid :( Hoppas du får en fin vecka, jag ser fram emot nästa inlägg :)

Charlie sa ... said...

Happy St Patrick's!


Ganska lugnt med firandet här med ;)


Ha en skön söndag!!

KRAM
Lotta

olgakatt said...

Tycker den gröna floden ser rätt giftig ut, måste jag säga. Bättre med grönt gräs - sånt längtar jag verkligen efter. Istället påstås det att vi ska få 30 cm snö på tisdag.....

Annika said...

Idag är dagen då ALLA är Irish!!
WOOT!!
OCh alla firar.
Du skulle sett firandet bland stunderna på James Madison Uni igår. OOOO himmel!!!!!
Vi har inget grönt gräs än. ALLT är brunt och vintrigt. Våren så vansinnigt försenad.
OCH idag har vi haft singlande snö...
Nu är jag less, även jag. NU kan våren komma...
Happy St Paddys Day!!
Kram!!

Anne-Marie said...

Annelie: Om du har lust att läsa mer om hur de gör - jag visste själv inte så "googlade" litet:
http://www.greenchicagoriver.com/story.html
Visst ser det häftigt ut. Tydligen räcker den gröna färgen bara under några timmar. Ha en bra dag! Kram!

Anne-Marie said...

Malix: Tydligen är det något speciellt med just Chicago River och hur de får fram den gröna färgen.
Eftersom det varit uppemot +18 den senaste veckan - vilket skall påpekas inte alls är "normalt" för det här området - har gräset verkligen tagit fart. Har förstått att vintern är seg i Sverige i år. Ha en bra vecka du med!

Anne-Marie said...

Lotta: Happy St Patrick's till dig också.
Vi kanske inte har så många med irländskt ursprung här eller så är det inte någon tradition helt enkelt att fira den här dagen.
Ha en fin vecka. KRAM!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Tydligen är det något rätt "oskyldigt" färgämne - ett "vegetable dye". De har fått experimentera sig fram och numera har de fått fram rätt mängd och metod: http://www.greenchicagoriver.com/story.html
Gräset har satt fart den senaste veckan. Oj, 30 cm snö verkar mycket så sent i mars.

Anne-Marie said...

Annika: Du har alltså sett firandet. Kul! Ser fram emot dina bilder - antar att det kanske blir en bildbomb ;) från universitetshelgen.
Allt gräs ser nog inte så grönt ut men just utanför det här huset ser det väldigt friskt och livskraftigt ut.
Vänta bara till sommaren när det inte finns kvar alls utan bara är en brunbränd "massa". Kram!!

Christina said...

Härligt med grönt gräs!! Här har det varit fullt firande, har sett kompisars bilder från San Francisco, jösses :-) Vi var i Santa Cruz idag och där såg vi mycket grönt överallt :-)
Kram!

Anne-Marie said...

Christina: Gräset ser faktiskt nästan lika grönt ut som Chicago River. ;) Kan tänka mig att det är mycket mer firande på litet större orter. Kanske det blir bilder hos dig framöver? :)
Kram!!

Desiree said...

Ja det känns som St.Patricks day är något som firas rätt stort i USA. Man förstår att det är många som har irländskt ursprung. En dag då man ska bära något grön på sig. Helt otroligt när de färgar hela Chicago river.
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Tydligen firas det väldigt olika mycket beroende på var man bor. Små orter som Weed och Mt Shasta har nog inte särskilt mycket firande. Rätt häftigt med färgningen av floden. Kram!

Äventyret framtiden said...

Grönt gräs gillas skarpt vid det här laget, då snötäckt mark har belägrat vår bygd så länge...
Jag vet att man firar St-Patricks day även här i viss mån. Ett nytt fenomen i och för sig men i och med att vi har en stor ölpub mitt på Åland så har det blivit så...Åland har eget öl. Stallhagen är namnet:)

Ha det bra!
Kramar!

Bettan said...

Väldigt avundsjuk på det gröna gräset, här finns det fortfarande snö på skuggsidan i trädgården..
Apropå ditt förra inlägg - det är fantastiskt av dig att lyckas behålla svenskan så perfekt efter så lång tid i USA, och utan att tala så mycket. :)
Ha det gott
Kramar

Anne-Marie said...

Karin: Vårt gräs har verkligen satt fart efter förra veckans värme. Har ju sett hur vinterlikt det är hos er så kan tänka mig att du längtar efter grönt gräs.
Det var inte dåligt att Åland har sitt eget öl. Något nytt jag fick lära mig. :) Det verkar som om det mesta som är amerikanskt kommer till de nordiska länderna förr eller senare. Kramar!

Anne-Marie said...

Lisbeth: Vi har haft "onormalt" varmt förra veckan med temperaturer uppemot +18. Så varmt brukar det inte vara så tidigt hos oss. Har förstått att Sverige fortfarande har riktig vinter.
Eftersom jag var 35 när jag kom till USA tror jag att det skall mycket till att glömma svenskan. Men visst skall jag erkänna att det ibland kommer engelska ord först i huvudet. :) Konstigt vore det väl annars. Men den talade svenskan låter som den gjorde när jag bodde i Stockholm. Ha det gott du med. Kramar!