Friday, March 29, 2013

Good Friday / Långfredagen

Good Friday i USA - Långfredagen i Sverige. Vanlig vardag i USA - helgdag i Sverige.

Påsken går rätt obemärkt förbi här i USA. I Sverige firas i dagarna fyra. Och igår flög häxorna till Blåkulla. :) Den svenska påskkärringen som inte alls finns i USA. Minnen av smink, sjalar, långa kjolar och en kaffepetter kom igår. Jag och en kompis brukade klä ut oss och gå till grannhusen i Enebyberg. En fin tradition.

När jag var barn var Långfredagen en dag då inga biografer var öppna och radion bara spelade sorgesam och högtidlig musik. För att minnas korsfästelsen. Numera är det väl som vilken dag som helst.

Solen skiner idag och det har utlovats försommarvärme. Om en stund skall jag Skypa med en kompis i Sverige. Jag pratade precis med min mamma - som tyvärr hade ett nytt fall igår och ramlade och fick ont. Det var en tidig morgon för mig igår med samtal till hemtjänsten och mamma. Som tur var blev det i alla fall ingen resa till akuten. Tyvärr har min mamma blivit mer förvirrad och glömsk den senaste tiden. Det är en omställning för oss båda.

Önskar alla en Glad Påsk!

Här kommer några försenade påskkärringar. ;) Bilden lånad från nätet.

14 comments:

Fullblodsekologen said...

En gång klädde jag ut mig till påskkärring, har aldrig blivit så utskälld som den dagen av äldre människor som sa att vi bara ringde på dörren för att tigga godis (vilket ju stämde). Så min tradition som påskkärring blev kortvarig.
Tråkigt det där med din mamma och att vara så långt borta, det är då man verkligen känner av avståndet. Ha en fin dag!

olgakatt said...

Tänk, jag är riktigt besviken att det inte kom nån påskkärring och ringde på i år! Vissa år kommer det en liten grupp söta ungar utklädd till gummor och gubbar. Nu måste vi äta allt godis själva.....

Magdalena and Co in US said...

Glad Påsk vännen, hoppas vi kan höras någon dag. Kram

Annika said...

Glad påsk! Väldigt fint antikt påskkort. Hoppas din mamma mår bättre nu.

Anne-Marie said...

Annelie: Det var ju inget roligt med sådana surpellar. Kunde de inte ha haft litet mer medkänsla. Påskkärringar verkar vara något väldigt svenskt. Kanske en svensk variant av Halloween.
Min mamma blev sjuk för ca 1 år sedan och har nu fått diagnosen vaskulär demens. Trist när det blir så. Ha en fin påskhelg!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Kanske de fått tillräckligt med godis någon annanstans? Kul med både påskgummor- och gubbar. Har inget minne av att det fanns påskgubbar när jag var liten. Ni får bjuda på godis till grannarna kanske.

Anne-Marie said...

Magdalena: Hej! Det var inte igår. :) Har följt dig via FB även om jag inte kommenterat direkt. Vore roligt att höras av. Skickar dig ett meddelande via FB. Glad Påsk och kram!

Anne-Marie said...

Annika: Glad Påsk önskar jag dig också. Tyckte också att kortet var riktigt fint. Min mamma har fått diagnosen vaskulär demens så det är som det är. Hon hade fortfarande ont efter fallet men det var i alla fall inte sämre.

Unknown said...

Tack för det fina inlägget :) Nu önskar jag att jag vore hemma med familjen i Sverige. Firade Påsk i Sverige förra året...ska nog göra det nästa år igen! Kram och Glad Påsk!

Charlie sa ... said...

Vill önska dig en Glad Påsk kära Anne-Marie!!

Vad fint med sol, den lyser här med idag. Tråkigt att läsa om din mamma. Tänker på dig!

Stor kram
Lotta

Äventyret framtiden said...

Hit hittade fem söta påskgummor som fick gå med korgen påfylld av chokladknappar. Istället fick vi några glada påskteckningar:)
Känner så väl igen långfredagstankarna. Jag hade helt glömt bort att radiomusiken också var mollstämd så det förslog.

Önskar dig en skön fortsättning på helgen! I natt vrider vi klockan en timme framåt
Kramar

Anne-Marie said...

Maria: Roligt att du tyckte om inlägget. :)
Jag firade egentligen inte påsk som vuxen i Sverige så skillnaden är inte så stor för mig mellan USA och Sverige. Har man barn blir det säkert litet annorlunda. Kram och ha en fortsatt fin påsk!

Anne-Marie said...

Lotta: Solen fortsätter att lysa även idag. Regn har utlovats till natten. Men det var faktiskt uppemot +20 igår. Helt otroligt.
Det är en omställning när en person förändras som man står nära. Tack för dina tankar.
Ha en Glad Påsk fina Lotta! Varm kram!

Anne-Marie said...

Karin: Trevligt att ni fick påhälsning av söta påskgummor. :)
Det var väldigt påtagligt hur sorgesam Långfredagen var på 60-talet när jag var liten. Allt var stängt och man tog det lugnt.
Nu blir det "som vanligt" igen med tidsskillnaden. Jag har varit tvungen att tänka till de senaste 3 veckorna när vi haft sommartid men inte ni i Europa. Ha en fortsatt fin påskhelg Karin! Kramar!