Tuesday, November 23, 2010

Baka på hög höjd

När jag först kom till USA tog det ett tag innan jag hade ställt om till att bo 1000 meter över havet. Jag blev lättare andfådd och jag märkte att jag inte kunde göra lika mycket fysiskt till att börja med. Nu har jag givetvis vant mig men det är stor skillnad på att bo på havsnivå och högt upp - inte bara fysiskt utan man får även vänja sig vid en helt annan slags natur och att när det snöar, så snöar det mycket.

Nu bor jag inte alls särskilt högt egentligen. Min vän C i Colorado bor nästan 3000 meter över havet. Hon och jag pratade om något som jag inte ens kände till när jag kom hit. Att baka på hög höjd är inte alls som att baka om man till exempel bor på havsnivå.

En bakfavorit är sconeskaka. Första gången jag bakade den kakan var på högstadiet i hemkunskapen. :) Det har blivit en del sconeskakor sedan dess. Eftersom jag inte kände till det här med receptanpassning om man bor på högre höjd, har jag alltid bakat den här kakan som jag gjorde i Stockholm. Men C har berättat att hon alltid får göra korrigeringar i recepten. Tydligen jäser inte deg på samma sätt och det man bakar har en tendens att bli platt.

Vad beror det här på? Eftersom lufttrycket minskar allteftersom höjden ökar påverkas bland annat sådant man bakar. Tydligen påverkas till exempel jäst och bakpulver av det mindre lufttrycket och får en snabbare reaktion. När man bakat färdigt har vissa gaser försvunnit ur kakan och den blir plattare. Det som rekommenderas är att man minskar mängden jäst och bakpulver men ökar temperaturen i ugnen.
Mjöl är torrare på högre höjd så man bör öka mängden vätska.

Något som jag heller inte kände till var att vatten kokar vid lägre temperatur om man bor högt. Mat som kokas i vatten behöver kokas längre tid.

När jag bodde i Oregon fanns det faktiskt olika sorters mjöl och vissa var just för bakning på hög höjd.

Här kommer nu receptet på sconeskakan. Enkelt och gott:

3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl socker
75 g margarin
1 1/2 dl mjölk
2 äpplen i klyftor
1/2 msk socker
1 tsk kanel

1. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål.
2. Lägg i margarinet och finfördela det med en gaffel.
3. Rör i mjölken och lägg smeten i den smorda, bröade formen.
4. Stick ner äppelklyftorna i ett trevligt mönster.
5. Strö över kanel och socker.
6. Grädda i 200 grader C (ca 392 grader fahrenheit) i ca 30 min. Prova om kakan är färdig.
7. Låt kakan stå i formen några minuter innan du stjälper upp den.

Tyvärr har jag ingen sconeskaka hemma så det får bli en lånad bild. Bilden från www.kokaihop.se

12 comments:

em said...

Har sett att en del recept har alternativ för hög höjd.
Margaretha
som bor 80 m över havet och inte behöver tänka på sådant

Annika said...

Lustigt det där...
Jag vet att man kan se det i recept ibland...
OCH ja, det är kännbart att bo högre upp. Minns då vi var i Colorado. Det tog tid att vänja sig.
Kram!!

El Sueco said...

Jag diggar verkligen din blogg för du skriver om vardagliga men intressanta saker. De dagar jag tänker att jag minsann känner till allt om USA bevisar du att det finns mer än tv berättar.

Anne-Marie said...

Margaretha: Du menar alltså svenska recept antar jag. 80 m verkar litet bättre faktiskt än 1000 eller 3000 meter. Jag som vuxit upp och bott på havsnivå större delen av mitt liv har fortfarande litet svårt ibland att förlika mig med den karga naturen och all snö.

Annika: Jag har faktiskt aldrig sett några recept som talar just om höjdpåverkan så när C pratade om det här blev jag litet överraskad. Men om vi människor påverkas av höjden, påverkas självklart annat också. Kram!

El Sueco: Tack! Vad bra att jag kan dela med mig av litet udda och nya saker. Jag lär mig själv mycket genom bloggen.

em said...

Nej, i svenska recept har jag aldrig sett det. Det är väl knappast aktuellt här, där vi inte har så höga berg - än mindre bor på toppen av Kebnekaise
Margaretha
som inte kan skylla på höjden när ett bak går åt skogen

Marianne said...

Intressant! Nå, här i Älmhult är det nog inte så högt över havet, så när jag har fått mina grejor (som är packade i en container och står i Malmö hamn just nu) och kan börja baka igen behöver jag nog inte anpassa recepten, som tur är för då hade jag inte kunnat baka.

Kakan låter god, den ska jag spara och baka sedan.

Anne-Marie said...

Margaretha: Nej, kan tänka mig att svenska recept inte direkt behöver höjdanpassas. Faktiskt har min sconeskaka aldrig misslyckats trots de 1000 m så jag kanske ändå inte bor tillräckligt högt.

Marianne: Jag tyckte också det här var intressant. Vet faktiskt inte ens hur högt Älmhult ligger men jag tror inte du behöver oroa dig. :) Kakan är mycket och god och väldigt enkel att baka.

Anonymous said...

Enligt skyltar här i negombo Sri Lanka så är vi 0.8 över havsytan!
Smaskig kaka, måste testa!

mvh Fru Björnsson på ön Sri Lanka
www.srilankainmyheart.blogg.se

Anna, Fair and True said...

Sconeskaka hade jag inte hört talas om. Har inte tänkt på det där med höjd men det är ju logiskt.

Anne-Marie said...

Fru Björnsson: Vad spännande med en läsare från Sri Lanka. Välkommen! Det var inte mycket över havsytan. :) Inga problem med bakning där inte. Ja, prova gärna kakan. Mycket god.

Anna: Det här receptet har hängt med under många år och jag verkar inte tröttna på kakan. I Sverige behöver man ju egentligen tänka på höjd - jag hade aldrig gjort det innan jag kom till USA.

✿Ewa said...

Hej! EN så fin blogg du har! Jag har surfat runt lite hit och dit och så genom någon annans blogg (kommer just nu inte ihåg vems) hittade jag hit. Jag har aldrig hört att det behövs olika recept för olika höjder eller att vattnet kokar vid lägre temperatur, så här fick jag reda på något nytt. :) Kul!

I morgon blir det att smaka på de första lussebullarna här hos oss.

Ha en skön kväll...eller hur är det med tiden föresten? Framåt eller bakåt?

Anne-Marie said...

Ewa: Välkommen hit! Tack för dina fina ord om min blogg. :) Får ta och kolla in din blogg också. Nej, jag visste heller inte det här med höjdpåverkan förrän jag kom hit och det där med vattnet upptäckte jag när jag gjorde litet "research" innan jag skrev inlägget. Lussebullar är så gott. Och de finns inte i USA tyvärr. Vi är 9 timmar efter Stockholm och Sverige. Vi har kväll nu när jag skriver det här.