Wednesday, November 17, 2010

Flygsäkerhet och intima kroppsdelar

En kommentar som redan blivit en klassiker hördes häromdagen på San Diegos flygplats "If you touch my junk, I'll have you arrested." En man i 30-årsåldern, John Tyner, skulle flyga med sin svärfar och sin frus bror till South Dakota. När John uppmanades att gå igenom en full body scanner, som numera finns på många amerikanska flygplatser, sade han att han inte ville. Han blev då "erbjuden" en "full body pat down" och det var då han yttrade denna kommentar som farit fram som en löpeld på nätet. Hans blogg har fått flera tusen kommentarer av människor som håller med honom. "Junk" i det här fallet avser hans mest intima kroppsdelar. Han, som så många andra i USA, anser att full body scanners inte alls är så säkra som de framställs. Alternativet till en body scanner är numera en så kallad "full body pat down". Jag har fått flera "pat downs" under årens lopp och visst har det känts litet som en invasion av ens privata "sfär", men de var ingenting jämfört med vad som nu utförs på de amerikanska flygplatserna.

Det som nu upprör fler och fler amerikaner är att en "full body pat down" innebär att mycket intima och privata kroppsdelar vidrörs av personen som gör kropps"undersökningen". De flygplatsanställdas instruktioner är bland annat att röra vid kvinnors bröst och även vidröra testiklar och kvinnors underliv!!!! En full body scanner kan också se människors mest intima kroppsdelar och i USA talas mer och mer om "scanner porr" och att de som utför "pat downs" har uppträtt olämpligt i flera fall som involverar barn till och med.

Självklart skall det vara säkert att flyga men jag undrar om alla de här nya, mycket närgångna åtgärderna egentligen hjälper så mycket. Det har ju förekommit flera händelser under de senaste åren som har visat att det visst går att få med allt möjligt ombord på flygplan - och det är det vi vanliga resenärer nu får lida för. Jag tyckte det var roligt att flyga men det är det inte nuförtiden. Att ta av sig skorna och ta med sig mindre mängd vätskor går väl men när man börjar få gå igenom kränkande kroppsundersökningar då börjar det kännas att det får vara nog. Vissa kanske tycker det är löjligt att ha en sådan reaktion och tycker att man visst skall ha mer och mer säkerhetsåtgärder för flygsäkerheten.

John Tyners kommentar har skapat otroligt starka reaktioner och många hyllar honom idag som en folkets hjälte. Han fick inte flyga utan eskorterades från flygplatsen och får eventuellt böta flera tusen dollar. Den 24 november - dagen före den troligen största resehelgen i USA, Thanksgivinghelgen - har olika organisationer uppmanat folk att antingen inte flyga alls eller också att säga "I opt out" - vilket innebär att man vägrar gå igenom scannern. TSAs (Transportation Security Administration som är en del av Homeland Security) instruktioner säger att man har rätten att inte gå igenom en scanner men då måste man istället ha en "full body pat down". De här nya, mer agressiva kontrollerna har precis införst så många har inte ens varit med om detta på flygplatsen.

Många piloter och flygvärdinnor är också mycket kritiska till de här nya åtgärderna som även de måste gå igenom. Att bli bestrålad flera gånger i veckan är något som många känner sig oroliga inför och att bli "tafsad på" är väl inget som någon vill vara med om i sitt arbete.

Här finns hela händelsen med John Tyner:
https://www.signonsandiego.com/news/2010/nov/14/tsa-ejects-oceanside-man-airport-refusing-security/

En YouTube video om händelsen:Kanske det blir att åka båt nästa gång jag åker till Sverige. ;) Queen Mary lär åka mellan New York och Europa.

10 comments:

Malin said...

Flög precis från Florida till Maryland igår. På den flygplatsen finns ingen body scanner och vi behövde ingen pat down, men en stackars äldre kvinna kvinna i rullstol fick minsann resa på sig för en pat down. De får tydligen inte ta på henne förutom själva sökandet, så hon får själv försöka hålla balansen, hålla ut armar, sära på ben osv. Det här med att man inte får ha vätska med sig eller måste ta ur sin dator i väskan är också onödigt säger säkerhetsexperter. Visst vill man vara säker när man flyger, men någon måtta får det väl vara? Att ta någons pincett eller flaska med parfym lär inte hjälpa.

Umepojk i Mason, Ohio said...

Det är ju just för att man har lyckats få allt möjligt ombord på flygplan, som man nu har börjat med mer strikta bestämmelser. Jag är glad att de gör nånting. Perfekt, nej, men jag är glad att de försöker..

Mimmi said...

Vad spelar det för roll om passagerare scannas, eller genomgår pat down, när det som fraktas i cargo inte går igenom någon som helst kontroll?? Resväskorna går igenom en snabb scan, men post och paket som fraktas med passagerarplan går inte igenom någon kontroll alls.

Många säger att de är villiga att gå igenom vad som helst för kontroll för att känna sig "säkra" när de flyger.

Jag är väldigt skeptiskt till de nya reglerna, och kommer bli jävligt pissed om det tafsas onödigt mycket på mig i December när jag skall flyga till Sverige.

Var går gränsen??

Man kanske skall ha burka på sig, för tydligen slipper burka bärande kvinnor både scanners, och tap down, eftersom det strider mot deras religion. Vad är det för BS!? Det är ju de om några som behöver kontrolleras!!

Jag håller som sagt med de som är emot denna patetiska PC crap som införts. In med PROFILING som i Israel. Det tar ca 25 minuter från det att du anländer till flygplatsen till du sitter i avgångshallen , och det är för att de kör med ORDENTLIG profiling, och som bekant så har inget hänt med flyg därifrån, och ElAl flyg i allmänhet. Men med sådan säkerhet så skulle man ju behöva utbildad personal, och inte personal vars hjärnkapacitet är i linje med "Want fries with that" anställda på de mest lågbetalda burger joints.

Ok, kliver av talarstolen nu... ;o)

Annika said...

Såg detta på NBC igår, och kan till viss del förstå att folk blir förbannade.
Visste dock inte att kvinnor med burka inte utsätts för pat down eller body scanning. Är det verkligen sant?? Låter helt koko faktiskt om det är så. Detta gäller väl alla?
Själv har jag också fått pat downs både här och i Danmakr, på väg till DC. Men jag kan inte påstå att jag för den sakens skull känt mig kränkt.
Säkerhet ombord på flyget är ju ändå a och o.
Jaja, vi får se hur det går nu när den största resehelgen av alla står för dörren. Själv ska jag inte ut och flyga, varken nu eller till jul, och det känns mkt skönt!
Kram!

Anne-Marie said...

Malin: Det verkar ju inte klokt att de gjorde en så noggrann undersökning av en äldre, rullstolsbunden kvinna. Verkligen trist att det blivit så här tycker jag. Läste om en pilot som fått lämna ifrån sig en smörkniv! Vad sjutton gör man med en smörkniv? Kapar ett flygplan? ;)

Umepojk: Jag fattar att det är därför de intensifierat kontrollerna ;) men jag tror att någon kommer alltid att komma på nya saker för att få med sig farliga saker ombord. Och vad kommer de att kräva av oss passagerar då? Att vi tar av oss kläderna? Det har sagts att hålrummen i kroppen inte går att se i de scanners som nu finns. Hur skall de kolla det?

Anne-Marie said...

Mimmi: Precis. Allt fraktgods går igenom i stort sett noll kontroller. Tänk vad man skulle kunna stoppa in i ett paket som kanske inte ens kollas innan det tas ombord. Jag tror inte att det går att skapa 100%-ig säkerhet eftersom det alltid finns knäppskallar och folk som kommer på nya metoder att få ombord saker som är farliga. Och var går gränsen? Skall man ta av sig alla kläderna? Gå igenom en undersökning som liknar en läkarundersökning? Jag tror rätt många har fått nog. Visste inte att burkaklädda kvinnor inte behövde gå igenom samma kontroller. Ja, du får svepa in dig. :) Jag läste också att Israel hade body scanners men att de slutade använda dem eftersom de märkte att de inte fungerade. Varför bryr man sig inte om det i USA? Du får berätta om dina upplevelser när du flugit. Hoppas det går bra.

Anne-Marie said...

Annika: Den typen pat down som de hade tidigare var ju inte alls lika intensiv. Nu vidrörs alltså de intimaste kroppsdelarna med handflatan. Tidigare använde de bara baksidan av handen. Jag kan tänka mig att många människor kommer att bli både försenade och förbaskade av alla kontroller. Tur att man inte skall ut och resa just nu. Det har sagts att vädret kommer att ställa till det för massor med människor. Kram!

Tord said...

Undrar om man får välja vem som skall pat down på en ;-)

Anne-Marie said...

Tord: Tror inte det. ;) Jag tror att män gör det på män och kvinnor på kvinnor. Troligen kan du inte få något riktigt "bombnedslag". ;)

Steel City Anna said...

Jag håller med, jag avskyr att flyga nuförtiden!