Thursday, November 4, 2010

Amerikanskt medborgarskap

Nu har den börjat - "resan" för mig att få amerikanskt medborgarskap!

De senaste två månaderna har jag funderat en hel del på det här att "bara" ha grönt kort och att vara amerikansk medborgare. Jag kommer inte att gå in på mina tankar i detalj här på bloggen utan säger bara - jag vill ha större flexibilitet och det får jag med ett amerikanskt medborgarskap.

Självklart vet jag inte i dagsläget om jag blir godkänd men jag har påbörjat "resan" genom att skicka in min ansökan idag. Själva ansökan för att ansöka om medborgarskap är inte alls så omfattande som när man skickar in ansökan för grönt kort. Eftersom jag har fått en del frågor om medborgarskap tänkte jag dela med mig av det som jag kommer att gå igenom och vad som krävs.

Grönt kort ger inte automatiskt medborgarskap utan det är en separat ansökan. Man måste ha haft sitt gröna kort i antingen 3 eller 5 år innan man ens kan skicka in den. Är man gift med en amerikansk medborgare gäller 3 år - alla andra får vänta 5 år. Jag har haft mitt gröna kort i litet drygt 7 år nu.

Själva ansökan frågar om personinformation, var man har bott och arbetat de senaste 5 åren (jag fick lägga till ett tilläggsblad för alla mina bostäder - hoppas att de inte undrar vad jag har haft för mig), alla resor man gjort utanför USA under tiden sedan man fick sitt grönt kort (jag hade som tur var sparat alla mina biljetter så jag kunde ange exakta datum), många frågor som har att göra med ens bakgrund och om det finns något skumt i baggaget (t ex om man varit med i det kommunistiska partiet), om man är eller varit gift, osv, osv.

Något som tydligen bedöms rätt hårt är om man har en "good moral character". Om man fått trafikböter måste de tas upp. Och man måste redogöra för olika organisationer, klubbar och föreningar man varit med i.

Det kostar $675 att skicka in den här ansökan - det inkluderar kostnaden för blanketten och en så kallad "biometric fee" (kostnad att lämna fingeravtryck). Inte billigt inte. Och sedan skall man bifoga dokument som krävs - några av dessa är 2 foton (samma som när man ansöker om pass), kopia på det gröna kortet, bevis för äktenskap och om de avslutats etc.

Jag hade trott att jag kanske behövt åka långt för att ta passfoton men det kunde jag faktiskt göra i mina trakter. Men jag fick ta om dem eftersom de första fotona inte var exakt som USCIS (immigrationsverket) vill ha dem. Slarvigt av Rite-Aid som affären heter. Jag upptäckte det först när jag kommit hem. Häromdagen var jag i Dunsmuir på posten (alla postkontor tar inte passfoton) och de tog foton som verkade vara helt okej.

Som sagt, nu har ansökan skickats och jag känner mig litet pirrig. Jag hoppas att jag inte gjort några fel i ansökan och att allt nu skall flyta på. Nästa steg (om allt är okej) blir att jag kommer att få ett brev om ett tag där de säger att de mottagit ansökan och i ett första steg godkänt den (inte mitt medborgarskap utan bara ansökan) och sedan kommer jag att bli kallad till att lämna fingeravtryck, litet senare att gå igenom en intervju och prov i engelska och amerikansk historia och sist själva insvärjningsceremonin. Och jag kommer att få åka till Sacramento alla gånger. Tre olika resor blir det. Det blir att ta semester från jobbet. Sacramento är Kaliforniens huvudstad och ligger litet drygt 30 mil från Weed.

Jag håller tummarna och kommer med fler "rapporter" framöver - förhoppningsvis positiva. :)

Postkontoret i Dunsmuir där jag tog mina foton. Vi har fortfarande postkontor i USA - till och med på små orter!

34 comments:

Katarina said...

Lycka till! Det är ganska stora utgifter i USA att söka olika VISA och nu medborgarskap. I Sverige kostar ett UT inte ens 100 USD.

Det var i Sacramento jag grejade med mina GC papper!

Saltistjejen said...

Stort Lycka Till!!
Själva håller vi på och försöker få ihop vår ansökan om Green Card nu under hösten.
Kramar!

Annika said...

Klart det går bra!
jag har påbörjat min resa också, dvs skrivit ut alla papper. Har flera vänner som gjort detta. Det gick rätt fort för dem, ca 3 mån. Det i Washington DC, så det kan nog g¨ännu fortare för dig.
Det finns ju flera fördelar att vara medborgare, och det är dumt att inte vara det.
Jag hoppas också ha medborgarskap i början av nästa år. It is about TIME!!!
Green Card är mest bökigt att hålla sig med, förnya etc...
Kram och lycka till!!!

Anna - Man ser floden said...

Kan du ha kvar ditt svenska medborgarskap om du får amerikanskt. Förr, har jag för mig, gick det inte men det är kanske ändrat nu, så att man får ha dubbelt medborgarskap.

Lotta said...

Lycka till med medborgarskapet! Fin blogg du har, informativ och intressant!

Mimmi said...

Jag har också haft det där med medborgarskap på G ett bra tag nu, blanketterna är ifyllda men inte inskickade än. Vi har haft issues med restskatt, och har man det så kan man bli nekad, så jag vill vara 100% säker på att allt är squared away innan jag skickar in allt, för det kostar ju som sagt nästan 700 dollar - och det vill man ju inte bara kasta i sjön.

Jag kunde ha ansökt för flera år sen, men det blev helt enkelt inte av. Eftersom mitt Green Card måste förnyas 2014, så är det lika bra att fixa medborgarskap istället.

"Anna - Man ser floden" undrade om dubbelt medborgarskap; Ja, Sverige tillåter sedan en tid tillbaka dubbelt medborgarskap, så man förlorar inte det Svenska i och med att man skaffar Amerikanskt. :o)

tennswede said...

Lycka till, jag själv blev medborgare i Dec 2003 efter att ha ansökt i Oktober 2001. De tappade bort min asnökan vilket jag inte fick reda på förrän jag hade åkt ända till Memphis från Knoxville Tn. Gissa om jag var irriterad. De skickade kallelse för intervjun men kunde inte hitta min anökan. Jag fick åka tillbaka hem igen och komma tillbaka två månader senare. Allt gick bra till slut och det är bara skönt att ha det gjort. Speciellt nu med tillåtelse av dubbelt medborgarskap. Tänk bara på att resa in och ut in U.S.A. på ditt amerikanska pass. In i EU är det lättare, men Sverige rekommenderar inresa på svenskt pass. Jag gjorde det inte nu i julas eftersom mitt svenska hade gått ut. Funderar faktiskt på att inte förnya mitt svenska pass när det går ut nästa gång. Det är bara 5 års giltighet på dem nuförtiden och väldigt krabbigt att erhålla utomlands. Men som sagt, lycka till med din ansöka. Tänk bara på att om du åker ut ur U.S.A. på en resa så ta med dig alla papper som bevisar att du har ansökt om medborgarskap, annars kan det bli problem. Många ansöker om Advance Parole om de utreser under tiden.

Anne-Marie said...

Katarina: Tack! Ja, det är dyrt att ansöka om olika slags visum och grönt kort. Tydligen skall många avgifter gå upp nu i november - tror dock inte att just medborgarskapsansökan kommer att gå upp. Jag önskar jag bodde litet närmare Sacramento. Det blir att ta ledigt åtminstone en dag. Trevlig helg!

Saltis: Tack! Och lycka till med er GC ansökan! Den är helt klart mer omfattande än vad den här ansökan är. Självklart är båda lika viktiga och mycket står på spel. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Tre månader! Det var snabba ryck. Har inte hört att det går så snabbt här på västkusten. Det låter bra att du också kommer att "ta tag i" det här med medborgarskap. Jag tror att det kommer att bli bökigare framöver om man "bara" har GC. Det har ju redan börjat med "ögon-scanning" i passkontrollen. Underligt nog behövde jag aldrig göra det i Chicago när jag reste in i mars. Att slippa meddela ny adress är ju helt klart en fördel - jag har ju stor erfarenhet av det. ;) Tack och kram!

Anna: Jag såg att Mimmi redan svarat på din fråga - det stämmer att man kan ha dubbelt medborgarskap. Aldrig att jag skulle avsäga mig mitt svenska medborgarskap. Blir intressant att se hur svenska passpolisen kommer att hantera min förnyelse av pass nästa gång jag åker till Sverige. Lika bra att göra det i Sverige men man måste veta vad som gäller och stå på sig om de "trilskas". De lär tydligen inte alltid veta vad som gäller om man har grönt kort och/eller annat medborgarskap.

Anne-Marie said...

Lotta: Välkommen hit! Tack. :) Och vad trevligt och roligt att du tycker om min blogg.

Mimmi: Det stämmer, kvarskatt är "no, no". :) Du måste visa på att du har "good moral character". Det låter väl bra att du tar tag i din ansökan innan ditt gröna kort går ut. Det kostar ju en del att förnya det med. Bra att du gav Anna svar om medborgarskap. Jag är på jobbet på dagen och hinner inte svara på bloggkommentarer - tyvärr.

Anne-Marie said...

Tennswede: Oj, det var en lång tid för ditt medborgarskap att bli klart. Hoppas att ingen slarvar bort min ansökan. Jag tror de har snabbat på just medborgarskapsansökningar mycket under de senaste åren så nu skall det "bara" röra sig om ca 5-7 månader om allt går som det skall. Det där med olika pass det kände jag redan till - amerikanskt vid in- och utresa till och från USA och svenskt till och från Sverige. Jag kommer att ha kvar mitt svenska pass eftersom det är en bra form av legitimation när man kommer till Sverige. Jag förstår inte riktigt vad du menar när du säger att man skall kunna bevisa att man ansökt om medborgarskap om man reser. Man har ju kvar sitt gröna kort tills man har blivit insvuren som medborgare och då får man sitt "naturalization certificate". Självklart skall man sedan ansöka om pass så snart man kan. Är det något jag missat? Om det "bara" tar 5-7 månader kommer jag nog inte att ta chansen att resa till Sverige - man vill ju inte missa en intervvju eller annat viktigt.

Anna - Man ser floden said...

Hur är det med svenskt körkort. Jag utgår från att ni har varit tvungna att skaffa amerikanskt. En bekant som var folkbokförd här (Portugal) glömde förnya sitt svenska körkort och var tvungen att ta om det när han flyttade tillbaka till Sverige. Vi kan automatiskt få portugisiskt körkort om vi vill men då får vi inte ha svenskt. Det är väl för att man inte ska kunna ha två st. Blir du av med ett har du ett kvar så att säga. Allt är naturligtvis oerhört mycket lättare inom EU.

Anne-Marie said...

Anna: Jag hade inget körkort när jag bodde i Sverige så kan tyvärr inget om just den biten. Förhoppningsvis kanske någon annan svarar. :) Självklart måste man ha amerikanskt körkort om man bor här och om jag skulle flytta till Sverige vore jag tvungen att ta svenskt körkort. Vilket jag undrar hur det skulle gå eftersom det är så otroligt lätt att ta amerikanskt och mycket svårara att ta det svenska. Kommer jag på besök kan jag använda det amerikanska. Men då jag aldrig körde bil när jag bodde i Sverige vet jag inte om jag skulle våga eftersom trafikreglerna inte riktigt är desamma. Och jag kan egentligen bara köra automat-bil. Jag skulle nog behöva ha en ordentlig trafikskoleutbildning i Sverige. :)

Lisa said...

Anne-Marie, automatväxlad bil är jättevanligt i Sverige, våra tre senaste bilar har varit sådana. Våra barn har också det. Vi är så bekväma nu för tiden så vanlig växel skulle nog kännas konstigt.

tennswede said...

Anne-Marie, Ursäkta för att jag krånglade till det, Anledningen var att det tog så lång tid vid min ansökan att mitt gröna kort gick ut och man ska inte förnya ett grönt kort när man söker medborgarskap. Då ändras mans status som det heter. Detta kommer troligtvis inte att beröra dig. Det är rätt som du säger att det är nog snabbare nu än för en tio år sedan. Tennessee lyder under Texas när det gäller dessa saker och de hade de långsammaste behandlingstiderna på den tiden.

När det gäller körkort. jag har kvar mitt svenska också. Här i U.S.A. bryr dig sig inte om du har ett utländskt så länge du inte visar det till polisen vid en kontroll. Visa endast svenskt om du är turist. Min fru kunde ansöka om svenskt körkort när vi bodde där några år på åttiotalet. Vi behövde bara betala en avgift ingen uppkörning. Nu har det kanske ändrats.

Rebecka said...

Hej!

Jag ska flytta till USA och jobba som aupair, så har verkligen haft nytta utav din blogg, tack! :)

Har en liten fråga..
Jag ska ta med mig min svenska dator till USA, hur gör jag för att ordna internet gärna trådlöst till denna så att jag kan sitta hos min hostfamily och surfa?? Har du tips på någon bra sida eller liknande?


Tack!

Malin said...

Lycka till, jag blev amerikansk medborgare för 5 år sedan. Processen tog ett år ungefär. Till den som hade frågan om dubbelt medborgarskap: Ja, Sverige erkänner numer dubbelt medborgarskap, men det gör INTE USA. Tekniskt sett skriver du faktiskt på att du ger upp det svenska medborgarskapet när du blir amerikan. De kan dock inte tvinga dig att ge upp ett medborgarskap som de inte har kontroll över. Sverige anser att om du söker ett utländskt medborgarskap så är du i första hand det utländska medborgarskapet och befinner du dig i ett land annat än Sverige så skall du vända dig till din (amerikanska i detta fall) utlandsmyndighet om du behöver hjälp. Alltså inte den svenska. Eftersom USA inte erkänner dubbelt medborgarskap så måste du resa in i USA på amerikanskt pass. Det är inget problem att förnya svenskt pass vid ambassad eller passpolisen hemma bara du har alla dokument. Du behöver dock ditt naturalization document (eller greencard om du är svensk) när du söker svenskt pass, det amerikanska passet duger inte som bevis.

Anne-Marie said...

Lisa: Det låter betryggande om jag skulle komma tillbaka till Sverige och bo där. :) Kommer jag på besök fungerar Stockholms bussar, tunnelbana och tåg väldigt bra.

Tennswede: Aha, då förstår jag. Mitt gröna kort går ut först 2015 så jag skall väl ha en del tid på mig förhoppningsvis. Eftersom jag bara haft amerikanskt körkort kan jag inte så mycket om hur det fungerar med det svenska.

Anne-Marie said...

Rebecka: Vad bra att du tycker min blogg hjälpt dig. Det är ju bland annat därför som jag skriver den. Du vet väl att USA har helt annan strömstyrka än vad Sverige har så du måste i så fall ha någon slags adapter som du kan plugga in din dator i. Vilka företag som har internet beror helt på var du kommer att bo. Det skiljer sig från stat till stat och troligen från stad till stad. Har din dator möjlighet att koppla upp sig trådlöst borde det fungera men själva servicen får du kolla upp när du kommer hit eller om du kan kolla redan när du är i Sverige.

Malin: Jaha, du är veteran ifråga om medborgarskap. :) Det är intressant det där att man egentligen inte får ha dubbelt medborgarskap i USA men det fungerar uppenbarligen eftersom massor med människor har det. Menar du att om man flyttar hem till Sverige så räknas man mer som amerikansk medborgare än som svensk? Eller är det bara om man fortfarande bor i USA? Vad bra att du skrev om certifikatet och att svenska passpolisen behöver ha det för att ställa ut pass. Har du alltså sökt pass i Sverige som amerikansk medborgare? Var det svårt? Har hört att passpolisen inte alltid har koll på vad som egentligen gäller.

Cari said...

Lycka till med din ansökan om medborgarskap.
Hälsningar från Sollentuna

Eleonor said...

Hoppas att allt går bra och att du får bli medborgare. Jag funderar på att ha dubbelt medborgarskap efter att jag varit gift ett tag. Jag visste inte att man behövde plugga på amerikansk historia för att ansöka om medborgarskap. Vet du vad det är för frågor som dom ställer?
Mvh Eleonor

tennswede said...

Dubbelt medborgarskap accepteras i U.S.A. även om det är korrekt att tekniskt sett så ger man upp det svenska. Man förlorar heller inga som helst rättigheter när man har två medborgarskap. Man har helt enkelt två stater som man kan be om hjälp. Det har inget att göra med vad man bor. Du kan aldrig förlora dina rättigheter som medborgare i Sverige ej heller i U.S.A. om du inte formellt ansöker om att få ge upp ditt medborgarskap. Det är korrekt att det landet man är stadigvarande bosatt vill göra mer anspråk på individen med det betyder inte att jag som boende i U.S.A. inte kan erhålla hjälp från Sveriges beskickningar.

Jag ansökte om Svenskt pass i Sverige förra julen. Naturligtvis använde jag mitt amerikanska pass som indentitetshandling, jämte svenskt körkort. Sverige godtar vilket som helst bara du kan uppge ett svenskt personnummer tillsammans med dessa handlingar.

Anne-Marie said...

Cari: Tack! Vad trevligt med en hälsning från Sollentuna - jag bodde där innan jag flyttade till USA.

Eleonor: Jag hoppas att allt skall gå bra. Du kan gå in på USCIS hemsida och där finns alla 100 frågor med svar. Pluggar man dem och lär sig svaren borde man ju klara av det hela.
http://www.uscis.gov/files/nativedocuments/100q.pdf
De har också information om de prov i engelska som man får göra och andra tips om de 100 frågorna. En bok som jag läst innan jag fyllde i ansökan heter "Becoming a US Citizen" av Ilona Bray. Den ges ut av bokförlaget Nolo och kan laddas ner elektroniskt. Jag hittade en "discount coupon" och behövde bara betala $9.99 för boken som omfattar ca 300 sidor. Kan rekommenderas!

Anne-Marie said...

Tennswede: Vad bra att få mer information från dig - du har ju haft några år på dig att sätta dig in i allt som rör att vara amerikansk medborgare. Jag visste om det där med USAs "krav" på att tekniskt ge upp annat medborgarskap men jag hade inte riktigt klart för mig det där med vilket land som "gör anspråk" på en person. Kan tänka mig att passpolisen i Sverige vill se något slags dokument som visar när man blev amerikansk medborgare eftersom ett pass troligen inte anger det. Eller ser man det i ett amerikanskt pass? Sverige erkände ju inte dubbelt medborgarskap före 2001.

tennswede said...

Anne-Marie,

Nu får vi backa lite. Svensk polis bryr sig inte om vilka andra medborgarskap du har. De är endast intresserade av att du kan bevisa att du är svensk medborgare. När det gäller inresa till Sverige betyder endast att du behöver ett giltigt pass från en erkänd stat. Om du är svensk medborgare behöver du ju inget visum till EU så amerikanskt, svenskt spelar ingen roll.

Så för att klarlägga allt. Vid inresa till Sverige om du är både svensk och amerikansk medborgare kan du resa in på valfritt pass. Sverige rekommenderar inresa på svenskt.

Om du ska ansöka om pass i Sverige eller på svensk beskickning utomlands måsted du bevisa svenskt medborgarskap. Sverige bryr sig inte om vilka andra medborgarskap du har.

Anne-Marie said...

Tennswede: Det jag har läst är att svenska passpolisen kräver att man kan bevisa att man inte fick annat medborgarskap före 2001. Om man visar sitt gröna kort eller ett naturalization certificate som är utställt efter 2001 bevisar det ju att man bara varit svensk medborgare fram till 2001. Jag har läst en del mycket märkliga historier om hur svenska passpolisen hanterat ansökningar från utlandssvenskar. Vi får se vad som händer. Nu tar jag ett steg i taget och hoppas att min medborgarskaps ansökan initialt skall bli godkänd. :)

Malin said...

Eftersom jag jobbade med pass på svenska ambassaden i Washington så vet jag att de kräver naturalization document just för att se att man blev amerikansk medborgare EFTER 2001 och alltså inte förlorade sitt svenska. (eller bevis på att man sökte tillbaka sitt svenska mellan 2001-2003 då man kunde göra det). Vad passpolisen i Sverige kräver kan ju vara annorlunda, men det kan bero på att de inte vet riktigt vad de skall kräva. Bara för att du äger ett pass behöver det inte bevisa att du har ett medborgarskap, det kan ju dras in, samma med visum, greencard och uppehållstillstånd. Nu är det ju så att det enda stället i USA där du kan söka pass på är Ambassaden i Washington, men ibland kommer mobila passstationer på besök på andra orter i några dagar, t ex Svenska kyrkan. Lättast för de flesta är alltså att söka medan man är i Sverige (och det är mycket billigare), om man har det möjligheten.

tennswede said...

Malin, Du har rätt, Jag måste påpeka att detta skedde hos polisen i Sverige. Jag sökte där, du har helt rätt, jag har nog fel där. De ska nog kräva Naturalization certificate. Detta bekräftar också att du har rätt i att de inte vet riktigt i Sverige. Ingen frågade mig om mitt certificate.

tennswede said...

Anne-Marie,

Se mitt svar till Malin.

Anne-Marie said...

Malin: Vad bra att du bekräftade det jag hade läst och hört. Nu har jag ju inte ens fått något besked från USCIS att de initialt accepterat min ansökan så det är ju litet tidigt att börja tänka på det här med amerikanskt pass. Men det var väldigt bra att veta att man troligen måste ha med sig certifikatet när man söker svenskt pass. Och jag tror det stämmer helt att passpolisen i Sverige inte riktigt vet vad som gäller så man måste själv vara påläst.

Anna, Fair and True said...

Lycka till!

Är det inte mest en formalia när du ändå bott så länge och haft grönt kort så länge? Jag menar de borde ju inte ha några egentliga skäl att avslå din ansökan?

Lotta K said...

Jag har precis gått igenom processen i San Jose, Kalifornien. Jag skickade ansökan den 25 juni, intervjuades den 21 september, och svors in den 23 september. Mindre än tre månader, alltså!

Anne-Marie said...

Anna: Jag tror inte att det har direkt något att göra med hur länge man haft sitt gröna kort. Man måste kunna visa på "good moral character" och ha allt i ordning - vilket jag har. Men jag håller alltid en låg profil ifråga om immigrationsverket och tar inte ut något i förskott.

Lotta: Det var snabbt! Bra att höra att de verkligen har fått upp farten. Grattis!

Lotta K said...

Tack! Jag tror de har lagt en massa pengar på att jobba bort kön.

För mig kändes ansökan på allvar, även om jag aldrig var orolig för att inte godkännas. Jag tycker flera av frågorna i ansökan (om vilka föreningar man varit med i, frågor om kommunistpartiet, eventuell prostitution, adresser, resor, och arbetsgivare) är extremt detaljerade och i ett par fall förvånande om man tänker på att man också pluggar fakta (och kommer att förhöras) om konstitutionen, religions- och åsiktsfrihet, mm.

Ceremonin där nya medborgare svärs in var jättekul att ha varit med om. San Jose är extremt invandrartätt så det var flera hundra människor bara i min omgång (det var flera samma dag). Alla nationaliteter lästes upp och jag fick verkligen en känsla av samhörighet.