Tuesday, November 2, 2010

Läsarfrågor

Varje vecka kommer en del frågor från de som läser bloggen. Det är alltid lika roligt att få epost med olika frågor. De allra vanligaste är hur man kan flytta till och bo och arbeta i USA och hur man gör när man gifter sig med en amerikan. Mycket av den informationen finns här på bloggen men kanske är litet svår att hitta bland alla inlägg. En anledning till att jag delade upp inläggen i olika kategorier var just för att det skulle bli lättare att hitta.

Att gifta sig med en amerikan för att sedan kunna få ett grönt kort är en rätt omfattande process och mina svar på de frågorna blir rätt långa. Man måste också vara medveten om att det finns olika alternativ och beroende på vilket man väljer kommer man att ha olika processer som man kommer att gå igenom.

Att bo och arbeta i USA är svårt - det har jag skrivit om många gånger på bloggen. Har man inget grönt kort är det enda alternativet ett arbetsvisum och det får man inte för att jobba i affär eller på restaurang. Universitetsutbildning och speciella kunskaper är krav för arbetsvisum. Och man kan inte komma hit och söka jobb utan visum eller grönt kort. Det måste vara klart INNAN man kommer! Viktigt att komma ihåg. Och att jobba svart är något jag absolut avråder från. Utvisning och utestängning från USA under lång tid brukar vara den vanligaste påföljden.

Många som skriver undrar hur det fungerar med olika saker och hur dyrt det är i USA. Den frågan kan man egentligen inte ha ett bra svar på eftersom alla stater skiljer sig åt. Alla som vill komma till Kalifornien (och det är rätt många) måste vara medvetna om att Kalifornien är en av de dyraste staterna i USA att bo i. Och en av de stater som har det värst ekonomiskt.

Sedan finns det alla möjliga frågor - vilken mat kan man förvänta sig att hitta i USA och vilken mat som inte finns, skolungdomar som skall göra ett skolprojekt om någon eller några frågor som rör USA, vilket slags bröd som är specifikt i USA (Kalifornien kan jag svara på men inte hur det är till exempel i North Dakota :)), hur man blir amerikansk medborgare, pension i USA och Sverige (jag kan tyvärr väldigt litet om det - jag vet att jag borde sätta mig in i det), sjukförsäkringar, frågor om bussar och tåg (idag kom en fråga om Amtrak), hur det är med skolor osv, osv.

Det är ett ansvar som bloggskrivare att kunna ge så bra svar som möjligt till de som frågar. Jag har lärt mig en hel del under mina 13,5 år här men självklart kan jag inte allt. Jag gör ofta själv litet efterforskningar innan jag skriver tillbaka eftersom jag vill ge så bra och informativa svar som möjligt. Som sagt, det är roligt att få frågor så fortsätt att fråga!

De som skriver tillbaka och tackar för ett svar som de fått är självklart litet extra roligt. Det sporrar att skriva nya inlägg och svar.

Ett typiskt Kaliforniskt bröd är "sourdough". Och det som kommer från Fisherman's Wharf i San Francisco är litet extra känt. (Bilden från www.yelp.com - sourdough bröd från Boudin Sourdough Bakery and Cafe).


I staden Dunsmuir (som ligger en liten bit söder om Mt Shasta) finns Amtraks enda tågstation i vårt område. Märk skylten som säger att tågen inte brukar vara i tid! Skulle man se det i Sverige? Nej, det tror jag inte. ;)12 comments:

Anna, Fair and True said...

Haha, vad komiskt med förvarning att tågen inte kommer i tid. Undra hur sena de brukar vara då! Eller tidiga?! :)

Anonymous said...

men man kan väl bo i usa 3 månader i taget man är i usa i 3 måander sen åker man till canada 1 vecka sen åker man tillbaka och öär ytterligare 3 månader sen håller man åå så tills man slutkigen vari t 8 år

Saltistjejen said...

Visst skiljer det mycket mellan olika stater. Mer mellan vissa stater och ställen i USA än vad det gör mellan en del ställen här och i t ex Europa. Stor skillnad också om man bor i en stor stad som t e x NYC eller San Fransicso jämfört med att bo på en liten ort.
Måste även kommentera anonyms kommentar här ovan. Det är INTE så smart att göra så eftersom immigration KAN bli väldigt misstänksam när de ser att du åkt in och ut i USA med endast 1 veckas mellanrum upprepade ggr. De kan börja undra varför du hela tiden kommer tillbaks på turistvisum efter 3 månader. Självklart beror det på och man KANSKE kan klara detta ett antal ggr men jag skulle inte vilja vara den personen NÄR de börjar kolla detta närmare. Det kan bli rätt obehagligt....

uffe said...

Du far bara tillbringa 180 dagar per 365 dagarsperiod i USA. Som ett svar bade till anonym och saltistjejen

Anne-Marie said...

Anna: Jag hade en "skräckupplevelse" att tåget var 10!!!! timmar försenat. Det var nog rätt extremt men som det fungerar här är att godståg har förtur framför passagerartåg så ofta blir passagerartågen stående på spåren för att invänta godstågen. Helt bakvänt och i linje med USAs dåliga tåg- och busstrafik. Skylten är kul - tror att förseningar är vanligare än att de är för tidiga.

Anonym: Jag tror att passkontrollanterna skulle bli MYCKET misstänksamma om du reste ut och kom tillbaka så snabbt. Efter 11 september har reglerna blivit mycket hårdare. Jag har hittat litet motsägade information om hur länge man kan vara i USA per år med Visa Waiver. 180 dagar säger vissa medan andra har annan information. Men att ha längre vistelser i USA som man avbryter med kortare resor utanför USA/Nordamerika går nog inte nuförtiden.

Anne-Marie said...

Saltis: Jag har upplevt skillnaden mellan t ex Oregon och Hawaii. Det är som natt och dag. Kanske kan liknas hur det är i Sverige och i norra Afrika. :)
Håller med dig om att man inte skall och troligen inte ens kan resa ut och in och stanna under längre tider i USA. Och hur kan man försörja sig eftersom man inte får arbeta? Kram!

Swedaddyo: Som jag skrev till Anonym har jag hittat litet motsägande information om hur länge man verkligen får befinna sig i USA under ett år. Jag tror att passkontrollanterna är mycket hårdare nu, efter 11 september.

em said...

Jag får också rätt ofta frågor om USA, hur det är att bo där och hur man gör om man vill flytta dit. Mitt enda råd till alla med amerikadrömmar är att vistas en längre period i landet innan man bestämmer sig för något. Det är nog inte många andra länder som har ett sån't mytiskt skimmer kring sig som Staterna. Och enda sättet att se om ens egna drömmar om sagolandet är realistiska är att vistas i landet. Prova på hur det är att vara ensam fattig och kanske sjuk i ett främmande land - ta' reda på om man kan tänkas få ett arbete (och om man får någon semester) - ta' reda på allt det finstilta som aldrig är som i filmerna eller böckerna. USA kan vara inbjudande, vänligt och mycket trevligt att bo i, så länge man har vänner (de rätta vännerna) arbete och pengar. Till syvende och sist är det bara man själv som kan avgöra om man vill bo där för alltid - men det kräver att man är välinformerad.

Anne-Marie said...

Margaretha: Intressant att du också får en hel del frågor - din blogg har ju inte riktigt den inriktningen. Kan bara hålla med dig i det du skriver. Alltför många har en rosafärgad bild av hur fantastiskt USA är. Alla länder har en vardag som man kommer in i när man väl bor där.

em said...

Anne-Marie,
Jag uttryckte mig kanske lite luddigt - det är inte så många som frågar på bloggen som vänner och i synnerhet vänners vänner och barn, som hört talas om vad jag haft för mig här i livet.
Var man än bor så måste man ju stå ut med sig själv, så det gäller att vara på det klara över varför man vill emigrera.
Margaretha

Anonymous said...

Hej Anne-Marie!

Tack för en bra blogg!

Kan man som svensk medborgare (och boende i Sverige) köpa ett hus eller lägenhet i Kalifornien? Tanken är inte att bo där permanent, utan att göra det som en investering och hyra ut. Vet du om det är olika regler om köpare är en svensk privatperson respektive ett svenskt företag? (alternativt om du vet var jag hittar information om detta)

Hälsningar
Lina

Anne-Marie said...

Lina: Tack! Vad roligt att du gillar min blogg. :) Jag vet faktiskt inte hur enkelt eller svårt det är att köpa fastigheter i USA om man inte bor här. Eftersom jag aldrig ägt min bostad i USA kan jag tyvärr väldigt litet om just detta område. Hittade den här hemsidan när jag "googlade" litet snabbt: http://www.trulia.com/voices/Home_Buying/Are_foreigners_allowed_to_buy_property_-14728
Där finns det länkar också till andra hemsidor. Lycka till!

Anne-Marie said...

Lina: Vad märkligt. Hela länken kom inte med. Jag provar igen.
http://www.trulia.com/voices/
Home_Buying/Are_foreigners_allowed_
to_buy_property_-14728
Hoppas det fungerar eftersom jag fick dela upp den på tre rader.