Sunday, September 28, 2014

Att promenera - "do you need a ride?"

Granntjejerna skulle ha flyttat ut i fredags men var tvungna att få hjälp med några större möbler och madrasser och kunde inte få denna hjälp förrän igår. Gissa vad de hade för sig igår kväll - en fest såklart! Massor med fulla collegeungdomar gjorde natten odräglig. En anledning till att tjejerna fick hyra var, enligt hyresvärden, att "they had such good references". Yeah right. De hade troligen kompisar som gav dem referenser. Och deras coach hade kontaktat min hyresvärd när de fick vräkningen och sagt "we should be more forgiving." Något tycks inte stå rätt till uppe i "hjärnkontoret" hos en del. Jag kontaktade min hyresvärd i morse och undrade hur länge de kan ha tillgång till lägenheten. Hon och hennes man skall göra vad de kan för att få ut tjejerna idag men jag ser alla bilarna här fortfarande. Man kan undra varför de stannar kvar när i stort sett alla deras saker inte finns här längre.

Eftersom den värsta hettan, brandröken och askan har avtagit kanske jag kan återuppta mina dagliga promenader. Att promenera är något jag alltid gjort och tyckt om. Det är en perfekt form av motion och dessutom trevligt.
Mina promenadvanor har tyvärr fått sig en allvarlig törn denna sommar på grund av värmen. Eftersom jag jobbat hela dagarna har jag inte kunnat vara ute tidigt på morgonen vilket man måste när det blir +35 på dagen. Att planera sitt liv kring hettan är ingen höjdare men det är något vi lever med under sommaren. Jag ser ofta de som är ute på promenad tidigt på morgnarna under sommaren.

Något som har hänt mig flera gånger när jag varit ute på promenader i Weed är att någon kan stanna sin bil och fråga "Do you need a ride?" Jag svarar nej tack och att jag bara är ute och promenerar medan de tittar litet undrande på mig.
Vet inte om detta är något specifikt för det här området eller om det är ett amerikanskt "fenomen". Eftersom många i Weed kanske inte ens har råd med en bil kan det ju vara en anledning till frågan. Man vill helt enkelt vara hjälpsam och snäll. För mig känns det litet märkligt eftersom jag alltid promenerat oavsett bil eller inte.

Weed är uppdelat i några delar som avskiljs av motorvägen och järnvägen. Det område där jag bor nu har färre gator och områden där man kan promenera än där jag bodde tidigare. Den del av Weed som finns på andra sidan järnvägsspåret var ett av de områden som brann. Jag planerar fortfarande att promenera där men så sent som i torsdags var vägen dit fortfarande avstängd.

Trots litet sömn i natt gav jag mig ute på en promenad - häng med. :)

När jag kommer ut genom ytterdörren går blicken automatiskt till berget. Idag syntes det inte och har knappt synts sedan regnet i förra veckan. Och så har vi de typiska ledningarna som hänger över alla gator - telefon, el och kabel-TV.


Jag behöver aldrig tvivla på var jag jobbar. ;) Jag har kanske 100 meter till jobbet.


Bel Air Park ligger också mycket nära min bostad. Grupper och privatpersoner kan hyra en del av parken för något evenemang.


Skolan har fungerat som ett "disaster center" efter branden. Röda Korset och andra organisationer har befunnit sig där under snart ett par veckor. Dit kan människor vända sig som drabbats av branden.


Skolan har många olika sporter. Bland annat softball. Här spelar man matcherna.


En varning kan vara på sin plats eftersom bollarna troligen kan skada bilar.


College Avenue är skolans adress. Dollar Avenue en korsande gata.


En typisk gata i området mittemot skolan. Med Weed standard ett litet mera välmående område. Typisk "suburbia".


Det här huset bodde jag faktiskt i under en mycket kort period. Det fanns troligen mögel och något giftigt ämne i golvet eller väggarna eftersom jag fick en hemsk allergi och inte kunde bo kvar. Det var nog tur det eftersom huset var väldigt kyligt och jag inte hade träffat C om jag bott där.


Ett nytt hus har byggts upp efter en husbrand under våren.


Och så här såg det gamla huset ut efter branden.


Weed Berean Church. Bereans lär ursprungligen ha varit en protestantisk sekt från Skottland.


Kyrkan ligger alldeles i närheten av en annan bostad jag haft (ja, jag har haft alldeles för många bostäder). Här bodde jag när jag kom tillbaka från Oregon efter Michaels bortgång. Jag bodde på andra plan och hade en bra utsikt.


Vad vore Weed utan sitt skräp. ;) En sko! Och en gammal tidning.


Några gula blommor som fortfarande blommar tappert.

22 comments:

malix said...

trevligt med lite bilder, som små solar de där blommorna. Konstigt att de inte kollar upp referenserna bättre. NU har de i alla fall flyttat då eller. måste vara skönt får hoppas det blir bättre grannar nu då

Anne-Marie said...

Malix: Kul att du hängde med på promenaden. :)
De gula blommorna var söta. Vet faktiskt inte vad de heter.
Jag tror att hyresvärden kollade referenser men om tjejerna kanske inte var ärliga vet man ju inte vem som gav referenserna.
Jag tror att de har flyttat. Det är ovanligt tyst och tomt här. Känns litet konstigt faktiskt eftersom jag levt som i ett hotell de senaste 2 månaderna pga alla deras kompisar.
Jag hoppas att jag inte skall vara här så länge att jag behöver ha grannar under någon längre tid.

Annika said...

Det är nog ett fenomen som inträffar mer på landsbygden, det där med att fråga om ngn vill ha skjuts. Här promenerar folk ofta, ofta. Jag är en av dem. Och nej, ingen har frågat om de skall köra mig, haha!!
Rätt snällt på ett sätt att de frågar om man vill ha skjuts.

Jadu, det där med collegekids i "vanliga" hus. NEJ!! Alla vet ju att collegekids festar, och vill festa. Det finns en anledning att bo på campus, eller att bo i studentlgh runt campus. De lghetrna och studenthemmen finns där av en anledning.
Jag tycker din hyresvärd gjorde ett enorm fel då hon hyrde ut åt dem. BRA att de verkligen ska flytta nu. Hoppas att hon lärt sig en läxa.


Trevligt att se lite bilder från Weed.

Kramar!

Desiree said...

Så skönt att tjejerna äntligen har flyttat även om det avslutatdes med party med hög musik och skrål. Jag trodde bara det var i Södern man fick frågan om man behövde en ride då man är ute och promenerar. Det hände mig flera gånger. När jag sa att jag bara var ute och gick tittade de väldigt undrande på mig och frågade om jag var säker.
Kram!

Gunilla N said...

Sa bra att college tjejerna ar
utflugna,sa att du kan sova i lugn och ro pa natterna. Det ar ju urviktigt.
Att de sota sma blommorna har klarat sig genom alla klimatfenomen ar markligt tycker jag.
Ar du fortfarande installd pa att flytta? Om det ar sa, onskar jag dig all lycka med vad det innebar. Men som du sager sa har du ju flyttat manga ganger tidigare. Du vet vad som kravs sas.
Ha en riktigt fin vecka Anne-Marie.
Stor Kram!!
Gunilla

Marina said...

Tack för en trevlig promenad!

Channal said...

Tack för den promenaden... kul att få se lite av ditt lilla samhälle. Nej, jag skulle också ha tackat nej till skjutsen. Hoppa aldrig in i främmande bilar!

Hoppas det blir lugnt nu när din granne flyttar! KRAMAR Anna

Annica said...

Tack för trevlig sightseeing-promenad i Weed. Du är en bra guide. Praktiskt att bo så nära arbetet - inga tidsödande resor till och från. Jag tycker faktiskt synd om alla som har väldigt långt till jobbet, många har flera timmars resande varje morgon och kväll. Det måste vara slitsamt.

Så skönt att du äntligen blivit av med de stökiga collegeflickorna. Det är på tiden att du får sova i lugn och ro. Hoppas att din värd har lärt sig sin läxa.

När jag var i USA så verkade alltid mina släktingar lite förvånade när jag sa att jag skulle ta en promenad. De erbjöd mig att ta bilen men jag tackade artigt nej och sa att jag tyckte om att vandra runt. Att promenera var tydligen inte alls vanligt där heller. Här hemma går och cyklar var och varannan människa dagligen, i alla fall under sommarhalvåret, men under min tid i USA kan jag knappt minnas en enda person ute på promenad. Man märkte att man var i bilens hemland.

Ha en fin vecka!
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Det var litet lustigt i början att få frågan om jag ville ha skjuts. Nu har jag vant mig. Men ibland känner jag mig litet "påpassad" nästan av folk som passerar och jag får känslan av att de undrar vad jag är för en konstig typ som är ute och går.
Min hyresvärd har faktiskt bett om ursäkt flera gånger att jag fått utstå detta med collegetjejerna. Det är ju bra i alla fall att hon fattar att något var snett.
Nu får vi se vad hon hittar för folk. Redan sitter "For rent" uppe utanför den lägenheten.
Roligt att du hängde med på min lilla promenad. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Igår kväll kändes det nästan konstigt att det bara var jag i huset. Det har varit så många människor här under ett par månader att jag nästan glömt bort hur det var att inte ha folk vägg i vägg. Det här lärde mig en läxa - fristående hus är ett måste. Helst mitt eget.
Visst är det litet mysko att folk undrar varför man är ute och går. Men det här är ju bilens förlovade land. :) Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: Nu vet jag ju inte alls vem/vilka som kommer i stället för collegetjejerna. Vem vet, det kanske blir värre. ;) Men hyresvärden har bett om ursäkt flera gånger för det jag varit med om och hon sade senast idag att hon verkligen skall försöka hitta någon/några som förhoppningsvis skall passa bättre. Kanske jag borde hyra både lägenheterna. ;)
De gula blommorna lyste verkligen upp i det grå vädret igår.
Jadå, jag kommer att flytta. Exakt vart och när är inte helt klart ännu. Som jag skrev i mitt förra inlägg om Kalifornien vill jag absolut inte vara med om torkans fortsatta "framfart" i min stat. Inte efter det som hände i Weed med branden.
Tack! Jag har flyttat många gånger i USA men mindre flyttar - förutom den till Hawaii och Oregon. Ev. blir det en mycket lång flytt framöver.
Ha en fortsatt bra vecka du också. Stor kram!

Anne-Marie said...

Marina: Varsågod! Trevligt att du hängde med. :)

Anne-Marie said...

Anna: Tack och trevligt att du också följde med på promenaden!
Nej, att följa med i en främmande bil skulle jag aldrig göra. Skulle heller aldrig ta upp en liftare.
Granntjejerna har nu flyttat och redan sitter en "For rent" skylt utanför den dörren. Nu får vi se vem/vilka som kommer. Har en känsla av att ingen kommer att vara fullt lika tyst som de tidigare grannarna var. Verkligen synd att de flyttade pga hyreshöjningen. Kram!!

Anne-Marie said...

Annica: Tack och varsågod! Roligt att du tyckte om den lilla söndaspromenaden.
Jag bor litet väl nära jobbet eftersom jag alltid ser min byggnad varenda vaken timma. Men fördelen är att mitt hyreskontrakt gäller "month to month", dvs jag har bara 30 dagars uppsägningstid.
Igår kväll var det konstigt tyst här. Har varit så van vid alla dessa människor och bilar att det var litet underligt att vara helt själv. Vi får hoppas att de som flyttar in inte är mer stökiga. Som du kanske vet, genom dina släktingar i USA, har man papperstunna väggar i amerikanska bostäder. Läxan jag lärt mig av det hela - framöver ett fristående hus! :) Även om det är i Sverige.
Visst är det litet mysko att folk tycks reagera inför att promenera. Många är dock ute och går där jag bor. En del av tvång eftersom de inte har någon bil. Andra troligen av samma anledning som jag är ute och går.
Tack för ditt trevliga mail. :) Jag skriver snart.
Kram!

olgakatt said...

Eget fristående hus är guld värt. Dock finns det villaområden, fr a nära större städer där man ändå bor inpå varandra, kan glo in i varandras fönster och höra vartenda ord i grannträgården.
Förstår att du har långt gågna planer på en flytt; önskar dig all lycka i projektet.
Av de ställen jag besökt i USA är det bara NYC där det tycks vara "oskumt"att promenera. En kralifornisk polis sa dessutom att deras patruller brukar stanna och fråga ut folk som till synes planlöst traskar längs en gata.

Annika said...

Njeaa..inte bara i NYC, Olgakatt. Här är det också helt OK :-)
Och i Boston och i Philly och I...
De flesta städer med omgivningar, skulle jag säga...
Kanske framförallt på östkusten.
Men jag tror detta gäller i alla stora städer. Men, på vissa platser finns ju inga trottoarer och då blir det ju genast svårare. Främst i förorterna (inte i min), men på andra ställen. Bor granne med en sådan förort, det finns ingenstans att gå ut och gå...

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag skulle aldrig vilja bo nära en storstad. Har blivit en "lantlolla" på gamla dar. ;)
Och jag vet precis vad du pratar om betr. fristående hus som ligger tätt. Tydligen kommer en del hus i Weed inte att kunna byggas upp igen på bara en tomt då de med nuvarande byggstandard låg för tätt. Hur man skall lösa det verkar inte lätt.
Tack! Branden var liksom det som fick bägaren att rinna över.
Det går nog att promenera "oskumt" på många platser - det gjorde Michael och jag i Oregon och på Hawaii utan problem. Och jag har aldrig blivit stannad av en polis här i Weed eller Lake Shastina. Men promenerar man i en storstad där det mest kör bilar kan nog polisen bli misstänksam.

Anne-Marie said...

Annika: Bra att du kommer med dina erfarenheter från östkusten. :) Det bor ju så väldigt många fler utmed östkusten än vad det gör här i "the Wild West". Nu bortser jag från de riktigt stora städerna SF och LA. Så troligen är fler ute och promenerar utan att det verkar suspekt.
Jag promenerar utan trottoarer för det mesta. Weed har inte särskilt många och bara utmed de större gatorna. "Min" gata har en trottoar men det är en genomfartsled för skolan så en rätt stor gata.
Kramar!

Äventyret framtiden said...

Vi lever så totalt olika liv egentligen. Jag mera i en skyddad verkstad, dock med lite mera osäkra moment än tidigare. Men så är allt så mycket mindre här än där...
Roligt att vara med på en promenad i dina trakter.
Hoppas, hoppas att grannarna verkligen flyttar ut nu. Det verkar ju nästan som att de vill störa dig!
Skitungar skulle man säga här:)
Ha det gott!
Kramar

Anne-Marie said...

Karin: Jag tycker att jag också lever i en skyddad verkstad litet grand. Jag rör mig i ett mycket litet område: hemmet-skolan-Weed. Och så ibland åker jag tvärs över Atlanten. :)
Trevligt att du följde med på promenaden.
De har flyttat som jag skrev i ett nytt inlägg. Jag tror att de bara var helt okunniga om vad hänsyn är. Tyvärr tycks väldigt många människor ha dålig känsla för hänsyn - både yngre och äldre.
Absolut skitungar. Jag har en del fulare ord också ;) men de skriver jag inte på bloggen.
Ha det gott du också! Kramar!

Fullblodsekologen said...

Ja visst äar det ljuvligt att vara ute och promenea!!! Nu är skogen så otroligt vacker med alla sina höstfärger. Ha det gott! Kram/Annelie

Anne-Marie said...

Annelie: Att promenera är bland det bästa som finns tycker jag. Men det har varit svårt att kunna promenera pga hettan och all brandrök som vi haft.
Åh, nu blir jag avundsjuk på dig och att du kan se alla fina höstfärger. Ha det gott! Kram!