Wednesday, September 10, 2014

Call me old fashioned

Sådant som tillverkades för 30-40 år sedan höll mycket längre än det vi kan köpa nuförtiden. Och man kanske inte ens behöver gå så långt tillbaka i tiden utan bara 10-15 år.
Mina föräldrars kylskåp höll i mer än 35 år. Ett jag köpte i början av 90-talet höll bara i knappt 10 år. Försäljaren i affären där jag köpte det bekräftade att kylskåp numera byggs för att hålla bara runt 10-11 år.

Ofta när jag läser recensioner om kläder och skor som säljs via nätet kan man se att folk har köpt en viss skomodell under många år och så helt plötsligt tycker de allra flesta att skon inte alls är lika bra längre och att materialet i skon har blivit sämre. Note to self - köp alltid ett extra par om jag hittar en bra sko eller något klädesplagg. :) Jag ångrar varje gång jag inser att en bra sko eller byxa inte finns längre och jag kunde ha haft ett extra par.

Eftersom mycket av det nya inte tycks ha någon vidare kvalitet håller jag troget fast vid en del äldre saker som jag har hemma och som fortfarande fungerar bra. Varför köpa nytt om något fungerar bara för att ha något nytt? Jag vet att många köper nytt när nya modeller kommer ut. Det gör inte jag. Och vissa saker blir allt svårare att hitta. Sådant som faktiskt fungerar bra.

Jag har givetvis ingen telefonkur hemma men vi har faktiskt en i Weed och det är troligen den enda som finns här. Den står vid vägkanten där Greyhounds busstation finns. Det fanns några i Mt Shasta tidigare men de tycks ha försvunnit. Jag kan inte hjälpa att jag gillar sådana här telefoner. :) Finns de överhuvudtaget i Sverige nuförtiden? Jag har aldrig sett den sönderslagen eller skadad på något sätt. Men jag undrar i mitt stilla sinne hur länge den får finnas kvar.Som framgick nyligen i mitt inlägg om sociala medier har jag ingen ny mobil. Jag nästan skäms när jag skriver att den är 10 år! Den inhandlades när jag kom tillbaka till Kalifornien efter mitt år på Hawaii. Jag är konstig - jag vet. ;) Men jag använder den så litet att jag anser att den fortfarande fyller det behov jag har, det vill säga att kunna ringa, ta emot samtal och skicka sms. Den har ett otroligt bra batteri - har läst recensioner som säger just detta - och jag har aldrig haft några "dropped calls" (vad säger man på svenska?). Ljudkvaliteten är bra och den är liten och smidig. Telefonen har troligen antikvärde idag och kan säkerligen inte användas så länge till eftersom 2G-nätet inte kommer att finnas kvar särskilt länge. Med risk för att göra mig till åtlöje i bloggvärlden är här en bild på min antika telefon. ;)


Och hemma har jag två så kallade "corded phones", telefoner med sladd. De fungerar vädligt bra trots att de börjar bli litet äldre. När jag flyttade förra året var jag ledsen att jag inte längre kunde använda bara ett telefonjack utan var tvungen att ha telefon via internet men AT&T tvingar folk att skaffa Uverse (telefoni via internet). Eftersom båda mina telefoner fungerar utan elektricitet kunde jag alltid ringa tidigare även om jag inte hade el. Det kan jag inte längre om elen är borta. Självklart kan min mobil användas.Och jag har faktiskt en VCR (video cassette recorder). Michael och jag köpte den redan innan vi flyttade till Hawaii så den har troligen 10-12 år på nacken. Jag använder den faktiskt fortfarande.
DVD-spelaren som står ovanpå min VCR har också flera år på nacken. Den går inte att spela in på men spelar upp DVD bra. Den märkliga blågröna mattan är faktiskt heltäckningsmattan där jag bor. Amerikaner och deras heltäckningsmattor är ett kapitel för sig.


Call me old fashioned men jag gillar mina litet äldre prylar. :) Och de fungerar. Min dator är i alla fall relativt ny och mycket snabb. Alltid något! Lenovo gör väldigt bra datorer.
Skaffar ni nya prylar när de ni har har några år på nacken eller är ni lika gammalmodiga som jag?

22 comments:

olgakatt said...

Det beror helt på vad det är för pryl. Sk vitvaror har vi tills de går sönder och inte maken kan laga dem längre. Efter 36 år har vi hunnit byta alla minst en gång efter att det blivit läckage eller kompressorn gått sönder för tredje gången. Bilar kör vi tills de är färdiga för skroten. Maken envisades med att köpa ny TV nyligen, den gamla hade en dålig sk digitalbox men var ca 8 år.
På 20 år har jag nu min tredje dator, den är nog ca 6 år gammal. Tänker ha den så länge jag kan uppdatera operativsystemet.
Mobiltelefon byter jag oftare men ser till att skaffa den gamla ett nytt gott hem och jag vet att två gamla Ericsson fortfarande funkar utmärkt liksom en tidig iPhone.
Många gamla apparater var betydligt hållbarare än de nya är, men de drog också mycket mera ström. Så det kan vara en anledning att byta t.ex en spis eller tvättmaskin även om man räknar in tillverkningens energiåtgång.
Jo, jag är nog också gammaldags i vissa avseenden, i alla fall!

Desiree said...

Jag säger nog som Olgakatt att det beror lite på vad det är för grejer. Men generellt har jag också svårt att slänga eller göra mig av med saker som fungerar. Har ett par spinning skor jag är ganska trött på men de är fullt fungerande, de är i princip omöjliga att slita ut. Någon mobil som hållt i 10 år har jag aldrig lyckats med. Jag antar att du har ett bibliotek med kassetband till din VCR, finns väl inte att låna VCR band längre?
Saker håller också längre om man vårdar dem. Jag vårdar alltid alla mina läderskor och putsar dem, impregnerar och torkar av dem med jämna mellanrum. Helt ok att vara lite old fashioned tycker jag.
Kram!

Annika said...

Vi har en nio år gammal mobil som fortfarande används och fungerar! Faktum är att den har ett oslagbart batteri som varar i 7-10 dagar eftersom den nästan inte har någon screen att tala om. TV har vi ingen, däremot en rätt ny flatscreen att titta på film på - filmerna är nästan alltid netflix. Speciellt min man är mycket för att använda gammal elektronik så länge den fortfarande fungerar. Själv gillar jag en del ny teknik, inklusive eböcker som han hatar, och tittar ibland på facebook från min telefon. Men vi är nog ändå ganska extrema "Luddites" :)

I allmänhet har jag svårt för telefonkulturen - man är alltid tillgänglig, vilket enligt mig är stressande. Man kan spåras (som vi såg vid protesterna i Kiev när staten spårade telefoner för att se vem som deltog i Maidan). Och de mer avancerade telefonerna kostar skjortan vad gäller abonnemanget här i USA. Mycket tveksam alltså till hela smartphone-cirkusen...

Numera bor vi dessutom så att vi har en rejäl bit att åka till typ Target och Walmart och sånt (har ingen bil), men har mycket nära till flera jättebra loppmarknader så nu har jag övergått till att köpa en hel del gammalt - om jag behöver det - ifråga om köksprylar, inredning, förvaring osv. Inte elektriskt som andra säger ovanför men definitivt pytsar, kastruller och redskap...det känns bra att inte bidra till "billiga nyproduktioner" och "slit och släng"-kulturen lika mycket utan att behålla eller återanvända sånt som redan är i cirkulation.

Anonymous said...

Hej, det är helt okey med gamla prylar
men ibland kan man köpa något nytt,
som man behöver. Ja vissa äldre prylar,
funkade länge. Dom nya kan paja efter att garantin, gått ut. Dom så kallade,
tjock tv gillar diggitalsändningar.
Men vidioaparaterna, gillar inte att
hamna mellan en box och en tv. Så, en
hårdisk till boxen funkar ju bra.
Sedan är det lätt att, raddera. Fast,
utvecklingen innom elektronik går
för fort. Snart, skrotar folk sina
gamla platt tv. När det blir ett nytt system. Fast det värsta blir, när
dom skrotar FM- SÄNDNINGAR. Våra gamla mysiga radioaparater. Då kan,
jag inte lyssna på min 65- åring en
DUX så vacker. Är det någon som har,
en så gammal radio fungerande.
Hälsningar Stig.....

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag tror att alla varor som säljs tillverkas för en kortare livslängd numera.
Tror att många inte gör som ni, dvs reparerar utan kanske hellre köper nytt. Vissa saker är ju tyvärr inte värda att reparera. Kanske det inte ens finns reparatörer längre inom olika områden.
Datorer är tyvärr "färskvaror". Den jag har är nu litet drygt 3 år och anses säkert gammal. För mig fungerar den som den gjorde när den var ny. Ingen skillnad alls.
Tror att många byter till nya mobiler ofta för att ha den senaste modellen. Bra att era gamla har nya, bra hem.
Säkert var äldre modeller mer energislukande ibland. Hyr man som jag gör får man ta det som finns eftersom hyresgäster i USA i många fall inte själva får byta utrustning i bostaden. Då anses man bryta hyreskontraktet.

Anne-Marie said...

Desiree: Måste vara bra skor du har. :)
Det jag framför allt har märkt är att nyare elektronik ofta inte alls är lika hållbar och man får också "extra saker" som är inkluderade och som man kanske inte ens behöver.
Använde jag min mobil mer skulle den säkert inte vara i den form som den nu är.
Jag har en del tomma kassettband till videon och en del inspelade men inte alls särskilt många. Michael och jag slängde massor med band med filmer när vi flyttade till och från Hawaii. Hundratals band.
Absolut att man skall vårda sina kläder, skor och andra saker. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Roligt att höra att även andra har gamla mobiler. :)
Jag har också en äldre TV - förstås. :) En liten modell som jag kan lyfta själv. Ett mål när Michael gick bort var att allt jag har skulle jag kunna lyfta och flytta själv.
Låter som om jag också skulle platsa som en "luddite". :)
Det jag inte riktigt förstår är varför så många känner att de alltid skall vara tillgängliga. Och precis som du säger så kan man spåras hur lätt som helst med de "smarta" telefonerna. Inget som tycks bekymra de flesta dock.
Intressant att ni inte har någon bil. Har San Diego (du bor väl där?) kollektivtrafik? Där jag bor skulle man inte klara sig utan en bil tyvärr.
Jättebra med loppis och att kunna återanvända. Jag har tyvärr slängt eller gjort mig av med en hel del vid alla flyttar och när Michael gick bort. En del skulle jag definitivt ha sparat.

Anne-Marie said...

Stig: Absolut att man skall köpa nytt om man behöver. Det gör jag också.
Menar du de gamla TV-apparaterna med rör och en tjockare del som "stack ut" från baksidan? Jag har en liten sådan modell. Den ärvde jag när Michael gick bort.
Jag tycker utvecklingen går alldeles för fort inom elektroniken. Läste idag att en del personer sett till att något slags chips satts in i handen för att kunna använda de nyaste mobilerna. Låter ju helt absurt tycker jag. Att bli chippad är något jag aldrig skulle gå med på.
Planerar de att skrota FM-sändningarna? Hur sänder man då?
Inte dåligt med en så gammal, fungerande radio. Härligt att ha en så antik apparat. :)

malix said...

sorry här är det tekniknörden i mig som pratar, Fast min senaste dator den bärbara är i alla fall fyra år gammal, och min stationär till och med fem år. Men det där med mobil hmm det är där jag faller. För oj vad jag gillar just sånt och dammsugare, och hushållsmaskiner Jag vågar kanppt gå in i en sådan affär för ojdå då fick jag med en sådan hem. Har fem dammsugare här hemma har haft sex stycken innan men dottern flyttade hemifrån och frågade om jag hade en över och det hade jag. Fast jag gillar gamla möbler och sånt men det är ju inte teknik det gamla möbler är vackra tycker jag. Sorry nops fast min son har någon samling med gamla mobiler Från de där första tegelstenarna min ar var teknik nörd han med och när han dog fick sonen alla mobiler han köpt under sitt liv. Nej nu ska jag luta tjattra ha en fin dag vet ja

a kitchen in the country said...

För egen del är det lite olika. Jag är ganska lik dig med att hålla kvar vid saker så länge de fungerar. Vår platt-tv är inte ens ett år gammal. Så länge vår tjock-tv fungerade så körde vi med den. Vi har en kombinerad vcr- och dvd-spelare och det var först i år som jag tog steget in i den moderna världen och skaffade mig en smartphone istället för min gamla mobil. Men vissa saker, ja där hänger jag kanske med mer eller känner ett större behov uppdatering. som t.ex. min dator, kamera och andra saker. Men det irriterar mig att saker och ting idag bara tillverkas för att fungera en kort tid. För även om både teknologi och vitvaror är billigare idag än för 30 år sedan så känns det som de blir dyrare i det långa loppet att byta tvättmaskin, kylskåp osv vart och vartannat år. För att inte tala om att det inte är hållbart för miljön med vare sig den konsumtionshets eller slit-och-släng-mentalitet vi har skapat.

Kram på dig

Annika said...

Jag har en gammal Nokia, lika gammal som din ungefär. Den har jag mitt svenska SIM-kort i, så jag har den med mig hem. Eller hade, tog inte med den i somras faktiskt.
Jag älskade Nokia! Älskade!! De höll! OCH de hade batteritid. Och man kunde tappa dem rätt ner i stengolv och gator, och de höll!!!

Men, jag gick över till iPhone för många år sen här i USA och erkänner att jag inte vill vara utan en sådan idag.
Men kvaliteten? Jadu, nog 17 ser tillverkarna till att vi ska byta ungefär vartannat år. På min 4s kunde jag plötsligt inte ha hörlurar längre, Inget hördes genom dem, och så fort det blev minsta kallt ute så dog den .Batteriet pallade inte. Den var knappt tre år gammal.
Nu har jag en 5s, och jag räknar med att inom två år är den död. Så trist.
Mac datorer...tycker nog det är en massa BS att de är så bra och håller. Du vet ju vad som hände min gamla från 2011, den strulade så till den milda grad att jag nyss köpte en ny.
Orkade inte hålla på att returnera den gamla till Apple hela tiden.
Tycker det är ganska sjukt hur folk hetsar upp sig när en ny iphone, eller apple pryl, släpps, som nyligen.
Det är en telefon. EN PRYL! Get a grip!!!!
Och den håller ändå bara x-antal år. Det ser ju tillverkarna till...gaaahh!!

Bytte nyss min tvättmaskin mot en ny, ingen vits att reparera den gamla, enligt Sears. Som tur var fick vi 500 dollar till godo eftersom vi fortfarande var under the care plan.
Min gamla tvättmaskin var inte gammal. Diskmaskinen strular, och det är jobbigt.
OCH den är inte så gammal heller.
Låg just och tänkte på att vår TV i v-rumet är sju år. Det känns gammalt, haha!! OCH den håller! TA i trä!!!
HOPPAS den håller länge till, men who am I kidding!!!??


Blir också så trött på slit och slänget.
OCH att inget egentligen håller, INGET!!


Kramar!!!

Channal said...

Du är helt rätt i tiden! Bra o sunt! Denna köphysteri o nytt nytt nytt! Här byter vi ut fina mobiler efter ett år! Vart tar alla gamla vägen?!! Miljömässigt gräver vi vår egen grav. Karusellen kommer snart braka! Låter hemskt men jag önskar att det var mer som på 70- o 80-talet. Lagom av det mesta. Min man hade en gammal Nokia i tio år. Den funkade! Skolor byggda innan 80-talet var gedigna o inget mögel! Det var bättre kvalite förr! Det är meningen att vi ska uppgradera o köpa nytt! Marknaden styr!

Kramar Anna

Gabrielle said...

Jag fortsätter gärna använda gamla grejer så länge dom funkar - gamla bruksföremål och inte minst gamla kläder! Känner inget tryck att hänga med i modet. Däremot, när det gäller mer tekniska prylar är jag nog rätt förtjust faktiskt i nyare varianter: har en modern och bra cykel med flera växlar, en relativt modern systemkamera, en iPhone, en iPad, bra dator och liknande. Med ökande ålder - och kanske också tilltagande gaggighet! - tycker jag det är jättebra med påminnelser och listor som jag kan ha i mobilen och med ett barnbarn i Australien kan jag skypa med iPad. Så nån slit-och-slängare är jag inte men ett litet hurra för ny digital teknik kommer jag gärna med!

Annica said...

Förr satte tillverkarna/företagen en ära i att deras produkter fungerade så länge som möjligt. Det var deras bästa reklam.
Min egen köksspis är mellan 35 och 40 år gammal och fungerar perfekt. Däremot har jag fått byta både kyl och frys, den senare 2 gånger. Och snart är det väl dags igen... Ny mobil har jag köpt några gånger, men jag har ingen smartphone. Jag behöver ingen sådan. Mina föräldrars tvättmaskin, separata centrifug, elspis, kylskåp och frysskåp höll allihopa i över 25 år.

I ett TV-program berättades det att maskiner och apparater numera är programmerade att sluta fungera efter en viss tid eller visst antal tvättar, utskrifter, o.s.v. En mans skrivare lade av efter 2000 utskrivna ark, men ägaren hade hört om en sajt där det fanns info hur man fixade apparater att fungera igen. Han testade och se, skrivaren blev som ny.

I programmet sade man att tekniken för att tillverka hållbara produkter finns, men om företagen gjorde det så skulle antagligen hela världsekonomin braka samman. Vi lever ju i det värsta av konsumtionssamhällen. Nu blir det istället så att naturen och dess resurser brakar samman. Och i vissa fall ekonomin för prylgalna individer. :(

Bra och tankeväckande inlägg, Anne-Marie!
Hoppas du får en skön helg! Kram!

Anne-Marie said...

Malix: Om jag använde min mobil mer än vad jag gör skulle jag säkert ha en nyare variant. Men det lilla jag använder den känns det rätt onödigt så länge den fungerar.
Visste inte att man kunde ha en dragning till många dammsugare. ;) Det låter som om du skulle kunna starta en städfirma. :)
Gamla mobiler var väldigt stora. Minns att jag såg folk i Stockholm på 90-talet gå omkring med stora "lådor".
Ha en fin dag!

Anne-Marie said...

Lotta: Det jag inte tycker om med nyare teknologi är att man bakar in så mycket i samma pryl. Saker som jag oftast inte behöver. Och det gör ju allt mera sårbart och kanske även gör att det håller sämre.
När jag köpte min Lenovodator "byggde" jag den från deras hemsida, dvs jag kunde dra ifrån och lägga till det jag ville ha, eller inte ville ha. Det var perfekt.
Man skall göra det som känns bra ifråga om vilka prylar man har.
Att saker och ting inte håller så länge nuförtiden är helt klart.
Något annat jag nyligen upptäckt är att lakan som jag verkar behöva skaffa nya knappt finns för den typen madrass jag har. De kallas nu "hard to find sheets". Man baxnar.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Men vad trevligt att det finns fler än jag som har litet äldre mobiler. :) Nokia tror jag gjorde väldigt bra telefoner. Just det där med batteriet har verkligen slagit mig hur länge det räcker.
Vet att många tycker om sina iPhones och att det passar deras livsstil. Beroende på vart jag tar vägen får jag se vilken slags mobil jag kommer att skaffa. Kommer absolut att köpa en mobil här i USA som är "unlocked" om det blir Sverige.
Macarna var MYCKET bättre förr. När jag kom till USA hade Michael en Mac och hemma hos mina föräldrar fanns en Mac. Michael talade alltid med något ömt i blicken ;) om den enkla men robusta datorn han hade i slutet av 90-talet. Sedan skaffade vi en Apple laptop som var helt bedrövlig. Vi fick sedan en ny (som jag nog skrev om hos dig) från Apple helt gratis och den fungerar fortfarande men går inte egentligen att vara ute på nätet med eftersom webbrowsern är för gammal och inte går att uppgradera.
Jag fattar inte att folk tillbringar en eller flera nätter utomhus när en ny iPhone släpps. Absurt tycker jag.
Jättetrist att man numera inte tycks vilja reparera till exempel vitvaror. Och att de går sönder snabbt.
TVn jag har "ärvde" jag efter Michael och den har nog ca 8 år på nacken nu.
Det som tillverkades förr gick helt enkelt inte sönder så ofta som företagen nu "behöver" för att kunna sälja nytt. Verkligen trist.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Anna: Tack för dina peppande ord. :) Ibland känner jag mig som en dinosaurie.
Man kan verkligen undra vart alla mobiler tar vägen om folk byter varje eller vartannat år. Slöseri är milt uttryckt.
Mycket var faktiskt sundare på 70- och 80talen - och ännu längre bakåt i tiden.
Hus i Sverige byggdes bra förr men sedan skulle de vara täta och det blev mögel.
Här i mina trakter är alla hus så dåligt byggda och dragiga (gäller nog egentligen stora delar av USA) att vi har absolut inga problem med mögel. :)
Som jag skrev till Annika höll prylarna för länge förr. Nu måste man sälja mer så de byggs sämre.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gabrielle: Bra att ta hand om äldre föremål och de var ju absolut tillverkade av bättre material än det som säljs idag. De höll faktiskt! :)
Inget fel att vilja ha nyare teknik. Bara man är medveten och inte "måste" ha det senaste bara för att ha det.
Det finns mycket bra med nyare teknik. Absolut.
Tänk vad bra Skype till exempel är för oss utlandssvenskar.

Anne-Marie said...

Annica: Jag tror du har helt rätt när du säger att det var en bra reklam. Det är väl ingen som säger idag. Nej, nu är det slit och släng.
Jag vet att min mamma var nervös att kylskåpet inte skulle hålla tills hon sålde villan. Men det höll. :) Då var det nog mer än 35 år.
Allt du räknar upp höll längre förr i tiden. Och man reparerade sina vitvaror och annat som gick att reparera.
Att man programmerar för att hålla en viss tid låter helt möjligt. Vore intressant att veta vilken hemsida det var som han hittade.
Jag tror att man tillverkar helt medvetet med kortare livslängd. Det märkliga är att folk inte ser detta och kräver bättre livslängd. Ja, tänk om allt höll i 35-40 år. Det måste ha funnits många fler branscher förr som kompenserade med arbetstillfällen.
Och det blir allt svårare att hitta sådant som man tycker borde vara enkelt att hitta. Som jag skrev till Anna (Channal) kan jag inte för mitt liv hitta underlakan (fitted sheets) som passar min madrass eftersom de anses vara "hard to find". Hur absurt är det.
Ha en fin helg Annica! Kram!

Anonymous said...

Hej Anne-Marie!
Jag är teknisk idiot så jag hade helst haft en sån telefon som du har men jag behöver en med bra kamera för mitt arbete så jag byter vart annat år ungefär. I övrigt så brukar jag satsa på kvalitet för då håller det bäst är min erfarenhet. Speciellt då det gäller verktyg som är min passion och motorcyklar,kör ju amerikanskt som du vet.
Jag har precis beställt en USA flagga!
Den ska jag hänga i mitt mycket fina garage som jag just införskaffat. Eller "mancave" som det ju egentligen är!
Ha det gött!
Perra.

Anne-Marie said...

Hej Perra,
Jag skulle säkert relativt lätt kunna sätta mig in i en smartphone - jobbar med teknik dagarna i ända. Även om man köper kvalitet tycks saker och ting inte alls hålla som de gjorde för 15-20 år sedan.
Verktyg är viktigt att de ha bra kvalitet.
Måste du köpa amerikanska verktyg för din motorcykel? Tänker på de olika måttsystemen mellan USA och Europa.
Kul med din US flagga! :) Den tycker jag du gör rätt i att hänga upp. Du har väl en svensk också. :)
Mancaves lär vara populära.
Ha en fin helg!