Friday, September 26, 2014

Tänk tanken att det inte skulle gå att bo i Kalifornien

Regnet har dragit undan och långtidsprognosen ser solig ut. Tyvärr säger jag eftersom vi skulle behöva mycket mera regn. Oktober tycks bjuda mest på solsken. Men Weed fick faktiskt runt 50 mm regn häromnatten. Underbart! Och jag tänkte tillbaka på hur länge sedan det var som vi haft ett så långvarigt och ihållande regn och kom fram till att det var ungefär 1,5-2 år sedan!! Att skriva detta känns nästan absurt framför allt då vi hade mycket nederbördsrika vintrar tidigare här i nordligaste Kalifornien.

Här är de första 17 dagarna i oktober. Inte mycket till regn. Och resterande del av oktober ser likadan ut. Klicka på bilden så att den blir större.


Jag är inte förvånad över den här prognosen eftersom alla experter verkar eniga att torkan i Kalifornien kommer att fortsätta. Hur länge kanske man inte är ense om men det talas om allt från 1-2 år till flera decennier eller ännu längre.

Det här inlägget är litet av ett "tankeexperiment" men troligen inte alls omöjligt.
Kalifornien är den stat i USA som har flest invånare. Vi är nu litet drygt 38 miljoner - på en litet mindre yta än Sverige. De flesta bor söder om den delen av Kalifornien där jag bor. Det är alltså många människor som skall dela på en begränsad resurs - vatten.

Kalifornien är beroende av snö som faller uppe i bergen (Sierra Nevada och Mt Shasta) under vintern. Det är dessa områden med snö som ger stora delar av dricksvattnet i staten. Torkan har accelererat otroligt snabbt de senaste 2 åren - mycket beroende på att det inte snöat. Förra vintern hade vi litet snö i början av december och senare begränsade regn gav bara litet snö högre upp.

Resultatet av litet snö och regn ser vi nu - otroliga skogsbränder, minskad produktion av frukt och grönsaker, många arbetslösa inom jordbruket osv. Marken i vissa delar av det område där man använder mycket vatten till konstbevattning av jordbruksområden har sjunkit mycket då man pumpat ut enorma mängder grundvatten. Vad leder det till? Jordbävningar kanske. http://news.nationalgeographic.com/news/2014/03/140325-california-drought-subsidence-groundwater/

Kalifornien har en lång historia av mycket komplicerade vattenrättigheter som jag inte ens förstår mig på så de har troligen bidragit till att det blivit värre än vad det skulle ha kunnat vara.
Att bygga städer i områden som egentligen är ökenartade är riskabelt. Las Vegas (i Nevada) är ett bra exempel. Det är en stad som byggts i öknen och huserar nästan 2 miljoner människor. Deras vatten kommer från en stor sjö som nu håller på att försvinna. Vad händer om vattnet tar slut? Vart skall 2 miljoner människor ta vägen? http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/10932785/The-race-to-stop-Las-Vegas-from-running-dry.html

Samma fråga kan man ställa sig här i Kalifornien. Vad händer om det inte går att bo här längre på grund av att det knappt finns något vatten? Troligen ser de flesta det som en omöjlighet att det skulle kunna bli så men Kalifornien har tidigare haft så kallade "megadroughts" som varade ett par hundra år. Skulle det gå att bo kvar här? http://www.mercurynews.com/science/ci_24993601/california-drought-past-dry-periods-have-lasted-more

Jag tänker inte stanna för att se vad som händer. Weed klarade sig med en hårsmån från total förstörelse (på grund av torkan) och det är absolut inget jag vill riskera att vara med om igen. Man kan välja att se verkligheten som den är eller leva med tron att "det kommer inte att hända mig".

Så här snabbt har torkan accelererat i Kalifornien. Bilden från US Drought Monitor.

16 comments:

Channal said...

Detta är riktigt skrämmande... miljöfrågan behöver prioriteras över hela världen! Hur länge ska planeten orka!

Trodde Kalifornien var mycket mindre än Sverige! USA måste vara större än Europa! Det tänker man inte på!

Kramar!! Flytta hit Anne-Marie!
KRAM!! Anna

Anonymous said...

Nej, det är en skrämmande tanke. Jag tänker för egen del att det är bäst att försöka hålla sig rörlig - karriärmässigt och ifråga om besparingar - att inte investera i en speciell plats, köpa dyrt hus, etc. Så att man kan flytta på sig om man måste. Jag hoppas naturligtvis att Kalifornien inte blir obeboeligt - man gör vad man kan på en individuell nivå men det är så mycket som är okontrollerbart i vår värld.

För din del så tänkte jag faktiskt när jag först läste om branden att det här nog betyder uppbrott på ett eller annat vis, för Weed naturligtvis, men kanske också för dig personligen. Ofta när man står inför livsförändringar - nya förhållanden, stora flyttar, etc. - så känner man ju när det är dags, när alla tecken pekar på uppbrott och förändring. Det kanske är där du står nu?
kram,
Annika

Anonymous said...

Mycket intressant och tänkvärt! Man skulle önska att vi kunde skicka över lite regn från Wales till er,men å andra sidan kanske inte människan ska lägga sej i för mycket över naturen. Det är ofta vi som skapar oreda!

Annica said...

En tragisk och förfärlig tanke - men likväl kan den bli verklighet. När man ser bilderna på hur torkan ökat och spritt sig så är det ju redan fruktansvärt allvarligt. Och denna förändring inom loppet av tre år. Det bådar inte gott.

Hela vårt klot är i fara; överallt talas det om hur klimatet håller på att förändras. Och ändå är det många av oss som bara rynkar lite på ögonbrynen, ser förskräckta ut i en sekund (eller två) och utbrister "oj då!". Och sedan fortsätter vi våra liv som förut.
Vi (ut)nyttjar vår planet som om vi hade en i reserv. Skrämmande.
Stackars kommande generationer. :(

My kids' Mom said...

Godmorgon Anne Marie,

Jo, den tanken har jag tänkt många gånger! klimatet är så konstigt och så blir det naturkatastrofer som följd. Dalaskogarna börjar se mer och mer attraktivt ut!

Vad härligt att läsa att du fick lite regn! Jag önskar mig också höstrusk.

Ha en toppen lördag!

Kramar från San Diego!

Marina said...

Visst är det ruskigt! Inte mycket till arv vi lämnar efter oss till kommande generationer...

Anne-Marie said...

Anna: Vädret tycks vara "ur led" egentligen över hela planeten. Allt blir mer intensivt verkar det som - starkare vindare, mer regn eller torka.
Nej, Kalifornien är inte särskilt mycket mindre än Sverige. Rätt intressant egentligen att bo i en stat som är ungefär lika stor som ett land. USA är litet mindre än Sverige. USA är en enorm kontinent - man får komma ihåg Alaska som är stort.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Klok du är. :) Att vara rörlig är givetvis det bästa och numera finns det ju säkert en hel del yrken som inte kräver en fast arbetsplats.
Skall man inte ha en fast bostad måste det ju nästan bli en husbil eller ett tiny house som man kan ta med sig. Och de finns mest verkar det som i USA och inte lika mycket i Sverige.
Man måste se på hur det faktiskt är och inte stoppa i huvudet i sanden - som många gör.
Du har helt rätt betr. uppbrott och förändring. Jag har ju känt länge att det är dags att ge mig av men inte riktigt fått den där "inre skjutsen" och inre klarheten som jag oftast brukar få när jag skall göra en stor förändring. Jag har börjat inse att jag troligen måste "hoppa" utan att egentligen veta särskilt mycket om hur det blir efter hoppet. Litet läskigt men troligen nödvändigt.
Kram!

Anne-Marie said...

Lena: Roligt att du uppskattade inlägget. :)
Du får gärna skicka litet regn till Kalifornien. Troligen är vädret så ur balans redan att litet extra inte gör så mycket.

Anne-Marie said...

Annica: Det har gått väldigt fort med den extrema torkans utbredning. Och när jag tänker tillbaka på hur vädret varit här i nordligaste Kalifornien stämmer det helt med när torkan satte igång.
Det finns många orsaker tror jag till det förändrade klimatet och en del skulle troligen helt ha kunnat undvikas. Eftersom vi behöver ett balanserat väder med regn och sol för att till exempel kunna odla mat kommer säkert jordbruket påverkas över hela världen.
Det är tragiskt att människor är så kortsiktiga och pengagiriga.

Anne-Marie said...

Hej Anneli,

Kalifornien verkar vara nästan en "måltavla" för olika slags extrema vädertyper. Och med all produktion av frukt och grönsaker som vi har kommer det givetvis att märkas. Jag tycker att priserna blivit markant högre nu under sommaren i mina affärer.

Förhoppningsvis blir det inte fler litet större jordbävningar i Dalarna. :)

Regnet var fantastiskt skönt och efterlängtat. Skulle gärna sett mer av den "blöta varan".

Kramar!

Anne-Marie said...

Marina: Jag skulle inte vilja vara barn idag. Vilken värld att försöka överleva i.

malix said...

skrämmande tanke tänk så viktigt vatten är.
vi får hoppas på en snörik vinter hos er så och att det regnar mycket till så att människor kan återanställas och att det blir som vanligt igen fast jag tror vi går åt fel riktning vi är på väg till ett skifte

Desiree said...

Håller med de andra om att detta är en skrämmande tanke. Man får innerligt hoppas att det blir bättre och inte sämre men visst har man sina tvivel vad gäller att vara opptimistisk när man ser dessa siffror.

Anne-Marie said...

Malix: Visst är det en skrämmande tanke. Men troligen alldeles omöjlig. Jag hoppas att jag inte skall vara kvar här under vintern men vi får se.
Jag tror att torkan i Kalifornien kommer att finnas kvar ett bra tag till och får troligen stora konsekvenser för staten och USA. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Desiree: Inget är skrivet i sten givetvis men trenden tycks gå åt ett visst håll, dvs fortsatt torka. Jag antar att jag framöver får följa det hela via nätet när jag inte bor här längre.
Kram!