Tuesday, September 16, 2014

Katastrofbrand i Weed

UPPDATERING - jag sitter klistrad vid datorn eftersom helikoptrar hörs alldeles bredvid där jag bor. Tog ett par bilder - detta är alltså bara ca 0,5 km från mig.
Hittade också en video som en av skolans Maintenance killar lagt upp hos YouTube. Kullen som syns med all hemsk rök i många bilder är den som ligger så nära mig. Ni förstår kanske varför jag lämnade Weed. Nu får vi hoppas att det inte blossar upp igen. Det är den som helikoptrarna nu "attackerar". Musiken är litet underlig under andra halvan av videon men, men.

Måndagen den 15 september 2014 kommer för alltid att finnas fastetsat i mitt minne. Det var den dagen då delar av Weed ödelades efter en katastrofbrand som bröt ut runt halvtvå på eftermiddagen.

Min kollega D sade "Look, there is another fire." Vi gick ut från byggnaden där vi jobbar och såg enorma rökmoln och det var nära. Mycket nära. Vi hade fortfarande el inom skolan och kunde följa det lilla som fanns på nätet. Då var det i stort sett ingenting. Men det finns en "live scanner" för emergency services här i Siskiyou County som sände och vi lyssnade på den. Vi fick ingen riktig klar bild över vad som egentligen hade hänt mer än att branden startat i ett område kanske 0,5-1 kilometer från skolan och där jag bor. Det är MYCKET NÄRA! Och att branden spritt sig otroligt snabbt upp i ett område som ligger i närheten av Weeds timmerbruk.

Skolans ledning beslutade att stänga skolan relativt snabbt. Jag gick hem tvärs över gatan och när jag såg rök och flammor på en kulle som inte ligger alls långt från mitt hus var mitt beslut fattat att jag skulle ge mig av. Eftersom jag "tränat" tidigare i somras på vad jag skulle ta med mig (jag har haft en obehaglig känsla en längre tid att jag faktiskt skulle få ge mig av på grund av en brand) hade jag packat min bil på bara ca 15-20 minuter. Jag körde "bakvägen" in till Mt Shasta och det var bra eftersom man tydligen hade stängt av motorvägen I-5.

Väl inne i Mt Shasta fanns det ström till och från så jag kollade med D (han bor i Mt Shasta) och han hade ström så jag kunde komma över till hans hus. Vi tillbringade många timmar med att kolla hemsidor och fortsätta att lyssna på scannerna. Det var skrämmande när vi hörde hur många hem som förstörts av branden och vi förstod att kollegor inom skolan blivit hemlösa.

Litet senare på kvällen åkte jag till en god vän som också bor i Mt Shasta och sov över hos henne.

När jag lämnade mitt hem igår eftermiddag visste jag inte om jag skulle se det igen. Det var en mycket märklig känsla. Något jag aldrig varit med om tidigare. Men jag tänkte att jag har det viktigaste med mig och jag lever.

Strömmen kom tillbaka tidigt i morse till Weed. Man hade tydligen stängt av den eftersom branden var mycket nära flera bensinstationer i Weed. Mitt hus står fortfarande intakt. Men branden är inte under kontroll ännu. Så jag tar det timme för timme och känner mig inte alls säker ännu. Vinden blåste mycket kraftigt igår och det gör den även idag. Vinden var troligen den största orsaken till den explosionsartade branden. Och man talar nu om att den kanske var anlagd.
Flera av mina kollegor har förlorat sina hem och de bilder jag ser gör mitt hjärta tungt och det är verkligen ledsamt att se denna lilla stad i lågor. Det var kärvt här redan ekonomiskt. Hur skall det inte bli nu? Och timmerbruket - där många arbetar - har förstörts i stor utsträckning.

Här är ett par bra länkar som har hemska bilder av branden:
https://twitter.com/hashtag/BolesFire?src=hash
http://www.redding.com/

Självklart kommer jag att bege mig till de delarna av Weed som ödelagts men de är fortfarande avstängda av naturliga skäl. De två länkarna jag har visar en hel del bilder.
Här omnämns branden också hos NBC nationella nyheter:
http://www.nbcnews.com/storyline/western-wildfires/california-wildfire-ravages-small-town-weed-n204631

46 comments:

Anonymous said...

Men oj vad hemskt! Hoppas verkligen de får branden under kontroll snart!

Desiree said...

Så fruktansvärt. Så tragiskt. Jag är glad att du mår bra och är oskadd, det är det absolut viktigaste. Men jag lider med dina kollegor som förlorade sina hem. Du har ju skrivit om detta med att kanske behöva köra en nödevakuering på bloggen. Läskigt och väldigt obehagligt att du faktiskt behövde vara med om detta. Hur länge kommer skolan vara stängd? Har du fått återgå till ditt hem? Verkligen bistra tider för många i din stad.
Stor kram!

olgakatt said...

Skönt att höra att du är välbehållen! Livhanken är det viktigaste men tragiken i din lilla stad är förfärlig. Tanken att nån tuttat på med flit i denna sommar är ännu mer skrämmande!
Här håller vi alla tummar att branden snart är under kontroll och att alla uppbrunna hus har försäkring!

Louise said...

Hemskt. Vad skönt att du varit så väl förberedd, även om man önskar att man inte skulle behöva vara det.

Anonymous said...

Anne-Marie
det viktigaste är att du är välbehållen.
Kram
BM

Tore Johansson said...

Verkligen tragiskt. Det viktiga är ändå att Du är oskadd. Den här torkan är verkligen ödesdiger. Det känns som hela världen krackelerar i detta nu. Det pågår ju katastrofer snart sagt överallt. Det är snart bara i lilla Sverige det är lugnt. Än. Olycksbådande på nåt sätt.

Anonymous said...

Fy så hemskt! Vi har värmerekord i södra Kalifornien idag samt åskvarningar - blixtnedslag vore INTE bra i det här vädret - en eld skulle ställa till fruktansvärd skada just nu. Du frågade hur det är att inte ha bil. För det mesta går det väldigt bra (vi har inte haft det på ett år nu) och public transportation fungerar, etc. Men just i ett nödfall som krävde evakuering skulle det förstås vara ödesdigert. kramar och jag hoppas att de får det hela fullständigt under kontroll snart. Annika

Annika said...

Blev bestört då jag såg din uppdatering på FB igår.
Så glad att du är i säkerhet.
Tänker verkligen på dig, Anne-Marie!
Kramar!

Annica said...

Men så hemskt! Tack och lov att du är oskadd - det viktigaste av allt! Hoppas innerligt att inga människor kommit till skada. Det är ju nog hemskt att så många människor förlorat sina hem. Vilken mardröm att behöva bevittna hur elden slukar ens hem. En ofattbar tragedi. Och dessutom kanske en del även förlorar sina arbeten p.g.a. branden.
Historisk torka, vattenbrist, arbetslöshet, ekonomisk kris och nu bränder i massor. Det verkar aldrig bli något slut på eländet i ert område.
Mycket klokt av dig att att du övat utrymning och noga tänkt igenom och planerat vad du skulle ta med dig utifall det värsta scenariot skulle bli verklighet. Eftersom katastrofsituationer uppstår otroligt snabbt är det både smart och nödvändigt att vara förberedd.
Må nu elden vara under kontroll och att ingen skadats. Och låt oss hoppas att branden inte var anlagd. Det vore förfärligt och skrämmande.
Var rädd om dig! Kram!

Anne-Marie said...

Sara: Ja, det var en hemsk och tragisk brand eftersom så många privathem förstördes.
Det blåser mycket här i Weed vilket säkert inte hjälper till att underlätta släckningsarbetet. Vi får hoppas på det bästa.

Charlie sa ... said...

Ja, bestört och orolig var precis min reaktion! Jag läser och tittar på nyheterna. Det är en förtvivlad situation för Weed, ni som bor och arbetar där.

Du är i säkerhet, det viktigaste har du med dig. Det är det viktigaste. En timme i taget. Jag hoppas Weed får och kommer få allt stöd som behövs nu framöver!

Tack för att du uppdaterar!

KRAMAR!!

Anne-Marie said...

Desiree: Tack för din omtanke. :) De har nu uppgraderat antalet nedbrunna byggnader (mest privata hem) till ca 150. Det är många i en liten stad som Weed med bara runt 3000 invånare.
Ibland känner jag på mig saker som skall hända så det var väl detta som jag kände på mig troligen.
Skolan var "halvöppen" idag för anställda och så kommer det vara även i morgon. Inga kurser varken idag eller i morgon. Troligen startar de igen på torsdag. Jag jobbade dock bara halvdag idag.
Jag kunde nog ha stannat i mitt hem hela tiden eftersom branden gick i motsatt riktning även om den var nära men jag ville inte vara kvar här. Vi hade heller inte någon el under många timmar.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Tack! Visst är det viktigaste att jag är i säkerhet. Jag har ju också fördelen av att ha skolan så nära som har en del resurser i kriser. Weed kommer nog aldrig att bli sig likt igen har jag en känsla av. Något liknande har aldrig hänt här tidigare.
Vi kan hoppas att folk har försäkring men det är kanske inte alltid alla som har om de har ont om pengar.

Anne-Marie said...

Louise: Ja, det är en tragisk och hemsk brand.
Jag tror på att vara förberedd. Brukar vara det när det gäller det mesta.

Anne-Marie said...

BM: Tack! :) Visst är det det viktigaste.
Och tack för ditt mail.
Kram!

Anne-Marie said...

Tore: Välkommen hit! :)
Tragiskt och overkligt är nog ord som de flesta i Weed kan relatera till.
Absolut - att inte bli skadad i en sådan här brand känns bra. Det verkar som om det "bara" är 3 brandmän som skadats vilket ju är rätt otroligt med tanke på det snabba förloppet.
Kalifornien är en katastrofstat faktiskt nu med tanke på torkan och alla bränder.
Sverige låter bra. :)

Anne-Marie said...

Annika: Jag har förstått att San Diego-området haft väldigt varmt också. Nu har de utfärdat en så kallad "Red Flag warning" för vårt område. Det är inget vi behöver just nu. Det innebär "strong winds and low humidity". Stackars brandmän.
Vad fint att SD har public transportation. Det har ju vi också fast i liten omfattning. Nej, i en evakueringssituation måste man nästan ha bil. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag brukar ju inte lägga ut uppdateringar på FB men igår kändes det viktigt. Framför allt då detta började spridas via nyheterna.
Tack för dina tankar Annika! :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annica: Ja, det här var en chock för hela Weed. Man uppskattar att ungefär en fjärdedel av Weed har jämnats med marken. Som vissa städer har jämnats av tornador - fast här av en brand.
Det verkar som om tre brandmän skadats. Och två "Battalion Chiefs" förlorade sina hem. En av dem såg det hända medan han gav order till brandmännen. Hemskt!
Det blir säkert tufft för många medan man utvärderar alla skador och måste bygga upp delar av timmerbruket. Jag jobbade bara halvdag idag men fick betalt för hela dagen.
Nej, Weed inklusive Kalifornien är områden som jag aldrig skulle rekommendera någon att flytta till i dagsläget.
Jag tror på att vara förberedd. Och det visade sig ju igår att det var bra. Nu var som tur är inte mitt hus i fara men det visste jag absolut inte när jag stängde dörren.
Man har nu utlyst en $10,000 belöning för all information som gäller branden så nog finns misstankarna att den kan ha varit anlagd.
Tack! Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Tack för att du bryr dig. :) Det värmer.
Weed var en stad i kris. Nu är det en stad ännu mera i kris efter detta. Men det har satts igång helt fantastiska donationsprojekt. Detta imponerar mig alltid att amrisarna är så duktiga på detta.
Min bil står fortfarande packad. Det får den nog göra ytterligare 1-2 dagar. Och jag hade "övat" tidigare i somras genom att helt enkelt mentalt gå igenom vad jag skulle ta med mig.
Kände att det var viktigt att uppdatera eftersom detta spreds via nyheterna.
Kramar!!

Äventyret framtiden said...

Det allra viktigaste är att du lever och klarar dig, liksom de andra som dessvärre har blivit hemlösa. Eld är förödande, även om vi normalt tycker att den är vacker att titta på. Nu är det enbart tragiskt. Men något gott kommer det säkert ur det här också, jag är övertygad om det. Tänkte nyss, när jag såg ditt berg, att det bjuder på väldigt mycket naturlig dramatik...nu är det omgärdat av dramatik så det verkligen förslår. Hoppas, hoppas att elden kommer under kontroll och kvävs snart. Brandmännen gör ett storslaget jobb!

Styrkekramar!

malix said...

det sker så fort det där med brand. Vilken tur att du litat på din magkänsla och kunde ge dig av så fort, hoppas den slocknar snart och ni får hjälp från alla håll det går att få hjälp ifrån. Ta hand om dig.

Gunnel said...

Så fruktansvärt! Det är svårt att sätta sig in en sån situation när man aldrig upplevt något liknande. Måste vara en hemsk känsla att tvingas lämna sitt hem och inte veta om man kan återkomma. Tur att du är ok. Kram

Gunilla N said...

Anne-Marie! En sadan tragedi som drabbat er lilla stad.Sa manga som forlorat sina hem! Jag ar saa glad att du ar valbehallen. att du kunde ge dig av sa snabbt.

Vi har haft skogsbrander har,men aldrig sa nara som denna brand.
Fruktansvart!

Tanker pa dig.
Styrkekramar!!
Gunilla

aurorabuddha said...

Åh, Anne-Marie, jag hörde just om branden i Weed på GMA! Så otroligt hemskt! Jag är lättad att du är välbehållen. Keeping you in my thoughts and prayers.

Första året i Hjo said...

Oj oj, vilka hemska bilder. Du har ju skrivit om stora skogsbränder tidigare och nu drabbar det dig och Weed. Vi får hoppas att släckningen går framåt och branden kommer under kontroll.

My kids' Mom said...

Anne Marie,

Ja, vi ska absolut inte klaga på att det år olidliga 98 F här på Coronado då det kunde ha varit som hos er.

Vilken dramatik! Och vad fruktansvärt att sitta i ovisshet ang. din bostad. Skönt att du har vänner att åka till och att det gick bra med huset.

Att packa allt man vill rädda i en sådan situation är en nyttig övning.

Jag tänker på dej och på Weed och alla som nu får börja om från början.

Kramar, Anneli

Anne-Marie said...

Karin: Tack för din support. :)
Det viktigaste är att vara oskadd och det är ett stort plus att jag även har mina saker i behåll.
Vädret samarbetar dock inte med bekämpningen av branden. Fortfarande mycket blåsigt, låg luftfuktighet och möjligen även åskoväder.
Vi hade precis ett möte inom skolan med anställda och fick en del uppdateringar. Och vi fick höra mycket känslosamma berättelser om folk som inte kan komma till sina hus än men har sett förödelsen. De som förlorat sina hus har nog annat att ta tag i just nu.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Malix: Magkänslan brukar tala sanning. Den litar jag på.
Det blir nog fler berättelser här på bloggen allteftersom jag får veta mer. Och när man kan komma in i områdena som drabbats - de är fortfarande avstängda för allmänheten - kommer jag absolut att lägga ut bilder. Det kommer säkert att kännas mycket konstigt att se hela kvarter förstörda. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Gunnel: Det är en overklig situation egentligen och det ser ut som en krigszon. Detta bekräftade en del personer inom skolan som fortfarande har sina hus och fått komma in och hämta litet kläder. Ingen får vara i områdena som drabbats eftersom det finns alldeles för mycket som är osäkert ännu. Och det finns ingen el eller vatten där heller. Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: Tack för din support. :)
Det är en otrolig förödelse i denna lilla stad. Bilderna känns overkliga på något sätt. Och idag, efter ett möte med personalen inom skolan, har jag hört känslosamma historier som verkligen berör.
Jag är tacksam att jag har ett hem och att jag hade min "plan".
Stor kram!

Anne-Marie said...

Aurorabuddha: Tack för din omtanke. :) Den värmer.
Jag tror att Weed har placerat sig på kartan nu. Knappt någon hade hört talas om Weed innan branden. Nu vet folk var vi finns. Det hade förstås varit trevligt om det varit under bättre omständigheter.

Anne-Marie said...

Hans: Det är verkligen hemska och overkliga bilder. Tydligen säger en hel del personer som bekämpat bränder och varit med om andra katastrofer att detta är bland det värsta de sett.
Vädret samarbetar tyvärr inte med bekämpningen av branden eftersom det fortfarande blåser, är låg luftfuktighet och kan bli åskoväder.

Anne-Marie said...

Anneli: Det är abnormt varmt överallt. Så här varmt skall det absolut inte vara i september.
Och ni har säkert det otroligt torrt också nere i södra Kalifornien.
Det var onekligen en konstig känsla att lämna min bostad och inte veta om jag skulle återse den. Men jag hade liksom inget val. Det var viktigare att klara livhanken och mina viktigaste saker.
Jag var tacksam att jag "tränat" tidigare i somras på vad jag skulle ta med mig.
Tack för din omtanke och dina tankar. :)
Kramar!!

Marina said...

Så fruktansvärt otäckt! Jag säger som övriga har gjort att det är skönt att du klarat dig även om det troligen kommer att ta tid innan allt blir "som vanligt" hos er igen.

Channal said...

Tänker jättemycket på dig! Så hemsk! En av mina värsta mardrömmar att hemmet skulle brinna upp. Vad kan räddas... vad får man plats med i en bild från ett helt hem! Dock skönt att du är i säkerhet!

KRAMAROM!! Anna

Mimmi said...

Hur är det med dig nu? Är du hemma, och hur står det till med branden, brinner det fortfarande?

Jag har följt det hela online så gott det går, men jag har inte lyckats klura ut om branden fortfarande pågår eller inte.

Sköt om dig!! Kramar,

M

Anne-Marie said...

Marina: Tack! :) Oj, det kommer att ta mycket lång tid för någon slags vardag att komma tillbaka till Weed och de som förlorat sina hem. Genom att så många av stadens invånare har blivit drabbade blir det så märkbart.

Anne-Marie said...

Anna: Tack snälla du! :)
Nej, inte kan man få med sig mycket i en bil egentligen. Men man får prioritera och se vad som är viktigt. Genom att jag är en minimalist och har "tränat på" att göra mig av med saker i USA (pga alla flyttar osv) har jag väldigt litet egentligen jämfört med de flesta. Men visst skulle jag sakna en del som jag inte kunde få med mig.
Stor kram!

Anne-Marie said...

Mimmi: Jag tillbringade igår på jobbet och hemma. Jag bor ju bara tvärs över gatan från skolan där jag jobbar. Och jag sov hemma. Eftersom vi hade el och vattnet var okej var det mest naturligt att vara hemma.
Det de har sagt är att brandkårerna har en "perimeter" omkring branden men att det fortfarande brinner inom detta område på vissa ställen. Och då det fortfarande blåser väldigt mycket och vi har låg luftfuktighet vet självklart ingen vad som kan hända. Jag låter nog min bil vara packad ytterligare en eller ett par dagar.
Tack snälla! :) Kram!

Anonymous said...

Hej, tur att skolan och din bostad.
Och dom andra som klarade sig. Ca
150 är väldigt många. Hoppas inte,
elden slukar fler. Hälsningar Stig.

Anne-Marie said...

Stig: Det verkar som om situationen kanske har stabiliserats en del men fortfarande är det oklart om allt "håller" som man hittills uppnått i Weed betr. branden.
Det blåser ordentligt och fortfarande låg luftfuktighet.
150 hus är väldigt mycket i en sådan liten stad.
Vi får hoppas på det bästa.

Anonymous said...

Hej, branden har publiserats på
förstasidan i aftonbladet. Om branden,
i WEED och en annan stor brand i närheten. Stig

Anne-Marie said...

Stig: Tack för tipset! Nu har även Expressen skrivit om branden. Det finns så många stora bränder här att det är svårt att hålla koll på alla.

Rebekah M said...

Vilken mardröm! Jag förstår att Du aldrig glömmer det datumet!

Anne-Marie said...

Rebekah: Det var overkligt faktiskt att se branden och all brandrök, packa min bil och stänga dörren till min bostad och inte veta om jag skulle återse den igen.
Nej, jag tror nog att the Boles Fire för alltid finns i minnet hos oss som bodde här då.