Thursday, September 18, 2014

Vatten - underbart!

I morse regnade det litet lätt i Weed! Inget långvarigt och ordentligt regn men i alla fall litet väta kom. Det var underbart att se och troligen en av de bästa nyheter brandmännen fått.
Jag har läst historier om brandmän och deras insatser som gjort att jag fått tårar i ögonen. Brandmännen har inte haft en lätt situation denna sommar i Kalifornien. Samtidigt som vår brand i Weed - som nu tack och lov tycks vara mycket mera under kontroll - pågår en stor brand öster om Sacramento (Kaliforniens huvudstad). Den har också spridits explosionsartat och lär ha varit anlagd. Ingen vet ännu hur branden i Weed uppstod.

Vår brand är som sagt mycket mera under kontroll och tydligen har de flesta fått strömmen tillbaka. Fortfarande har de som bodde i de värst drabbade områdena inte fått återvända till sina hem (de hem som fortfarande finns kvar) men tydligen är det på gång snart. Donationer fortsätter att strömma in och man har redan börjat prata om hur det skall gå till att skapa någon slags mera normal tillvaro i Weed.

Här är en video som visar en del av Weed, Angel Valley, där ungefär hälften av husen förstördes. Overkliga bilder.Eftersom jag inte har några stora nyheter idag beträffande branden tänkte jag visa några bilder från den gångna helgen - som känns mycket avlägsen vid det här laget. Det känns nästan som om flera veckor har förflutit sedan helgen.
På lördagen hade C och jag en trevlig tjejträff i staden Dunsmuir. C och hennes man flyttade ju härifrån för ungefär ett år sedan och jag var och hälsade på dem i Oregon i slutet av maj/början av juni under några dagar. Annars har vi inte träffats under det gångna året.

Lördagen var het och vi kände att vi ville bege oss till vatten. Först åt vi dock lunch hos Dogwood Diner i närheten av järnvägsstationen i Dunsmuir. De beskriver sin mat så här: "Serving organic, farm-to-table, made-from scratch, gourmet California comfort fare, The Dogwood Diner’s mission is to create a unique dining experience by offering a local, sustainable and seasonal menu as part of a responsible gathering of family and friends." Jag tog en Macro Bowl som var mycket god.

Efter all denna goda mat styrde vi färden till Dunsmuirs Botanical Garden där Sacramentofloden rinner. Jag var litet undrande hur mycket vatten som skulle finnas i floden. Det fanns fortfarande vatten men mycket mindre jämfört med för ett år sedan. C och jag var där strax innan de flyttade vilket var i september för nästan exakt ett år sedan. Men det var underbart att se vatten. Jag har alltid saknat allt vatten jag var van vid från Stockholmsområdet. Det är något jag måste ha mera av i mitt liv igen - vatten.

Jag hade parkerat min bil i Mt Shasta där C hämtade mig. Denna gamla Volvo tyckte jag det kunde vara passande att parkera bredvid. :)


Sacramentofloden rinner från Klamath Mountains i närheten av Mt Shasta ända till Sacramento och San Francisco Bay. I Mt Shastas City Park kan man dricka vattnet direkt från den källa som finns där och som är del av floden.
Vi såg fiskare och de som bara njöt av att höra floden brusa.
20 comments:

Anonymous said...

Hej, trevliga bilder. Ja, även om
husen är skadade är det bara ofta
att bara riva. Men när det är så,
många tar det ju tid att undersöka
alla. Hemsk vidio. Det är ju fullständigt utbränt. Dom jättestora bränderna är ju ovanliga i dag. För man har bättre hjälpmedel.
Men stark vind, då är det svårt
att efektivt bekämpa. Hälsningar Stig.

eastcoastmom said...

Hua, vad det är otäckt med bränder!

Annika said...

OCH om de är anlagda därtill...
Fy tusan.
Glad att de har branden under kontroll i Weed. Såg bilder igår igen i Washington Post, så hemskt.
Underbart med regn. Önskar att ni ska få regn dag ut och dag in ett tag nu.
Kramar!!

Gunilla Nardin said...

Vackra bilder fran Sacramentofloden.De skiljer sig skarpt emot videon med det utbranda Weed.

Sa bra att det regnat, om an lite.
Kanske blir det mer regn nu framemot hosten.

Sa bra att ni kan halla kontakten,
du och din kompis.Viktigt med vanner.
Onskar dig en fin weekend (trots allt som har hant)!
Stor Kram!!
Gunilla

Desiree said...

Så skönt att höra att branden är under kontroll och att ni även fått glädjen av att få lite regn. Yay!
Vilken trevlig och mysig utflykt. Naturen ser otroligt vacker ut. Vilken grönska trots att det varit torka och inte regnat så mycket. Vilt och vackert. Som balsam för själen att få gå runt i sådan här natur.
Kram!

Anonymous said...

Hej, det blir en hel del regn nu
under oktober. Det kommer ni gilla i weed. Sedan blir det ju säkrare när,
det inte så torrt. Efter solsken kommer
det regn. Hälsningar Stig.

Annica said...

Videon - som att se en skräckfilm. Spöklik, skrämmande. Man känner så djupt med alla de människor som förlorat sina hem. Och det allra värsta, att allt detta hemska kanske har orsakats av en pyroman. Olyckor och naturkatastrofer går inte alltid att komma undan, men man blir förtvivlad över människor som med flit kan ställa till med förödelse.
Vilken tur att det runt omkring även existerar goda krafter, t.ex. alla som ställer upp för de drabbade genom att skänka dem saker, starta insamlingar, öppna sina hem, o.s.v.

På ett bostadsområde här i stan har det under några år brunnit flera hyreshus, nu senast bara för någon vecka sedan. Det huset hade 14 lägenheter, alla blev förstörda. Man misstänker att dessa bränder har varit anlagda. Genast den senaste branden blev känd så började folk skänka kläder, möbler, sängkläder, leksaker och annat.
Det råder en förfärlig bostadsbrist här, men på något sätt har bostadsbolaget tillsammans med kommunen och försäkringsbolagen kunnat ordna ersättningsbostäder för de som blev hemlösa. De drabbade har i media gått ut och tackat alla för att de blivit så väl omhändertagna och hjälpta. De tyckte att det varit helt fantastiskt hur människor ställt upp.
Det är hoppfullt - och t.o.m. nödvändigt - att vi får veta att det finns empati, givmildhet och omtanke i vår tuffa värld. Vi behöver få höra även sådant. Annars är det mest elände vi matas med från media.

Fina bilder från din utflykt. Jag förstår din längtan till vatten. Som boende vid kusten så känner jag likadant. Jag skulle ha svårt att bo "sjö-löst". Helst vill jag ha alla sorters vatten i närheten - hav, sjö och älv. :)

Ha det så bra som möjligt - katastrofen till trots. Kram från norr!

Anne-Marie said...

Stig: Nu har tydligen de drabbade fått komma in i området där branden ödelade som värst. Allmänheten får inte komma in där ännu.
Det är svårt att fatta att en sådan förödelse kan ske så snabbt som det var i det här fallet.
Tydligen ansåg även brandmännen att det här var en mycket ovanlig brand med tanke på händelseförloppet och att så många hus förstördes.

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Det är mycket otäckt. Framför allt när de sprids otroligt snabbt.

Anne-Marie said...

Annika: Det skall bli intressant att se om de kommer fram till vad orsaken var till vår brand.
Jaha, till och med Washington Post har berättat om branden.
Donationerna har varit så överväldigande att man knappt kan ta emot allt som folk gett. Rätt fantastiskt egentligen.
Ja du, vi får se hur det blir med regn och snö. Har en känsla av att det kommer att fortsätta att vara torrt.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunilla: Att tänka att jag var vid floden för bara en vecka sedan känns overkligt. Det känns som en hel månad ungefär.
Vi har inte mycket vatten häromkring men Sacramentofloden är en fin "oas". :)
Jag har en känsla av att det kommer att fortsätta att vara torrt. Samma slags känsla jag haft i några månader att jag skulle bli tvungen att ge mig av pga en brand.
Det var litet trist när C och hennes man flyttade eftersom hon och jag hittade på en hel del trevliga saker tillsammans.
Ha en fin helg! Stor kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Nu talar man om att branden är 95% "contained". Det låter bra. Idag sken solen igen. Det tycks inte kunna vara molnigt och komma regn här i norra Kalifornien.
Grönskan var faktiskt inte alls så frodig som den ser ut på bilderna. Det var många mindre träd och buskar som var döende pga torkan. Jag blev riktigt ledsen när jag gick där och såg hur drabbad naturen var. Men visst är det vackert trots allt. Vatten är alltid vackert.
Kram!!

Anne-Marie said...

Stig: Jag tar väderleksprognosen med en nypa salt. Har sett många prognoser som förutspått moln och regn och trots detta har solen fortsatt att skina.
Hoppas att det stämmer med det du säger. :)

Anne-Marie said...

Annica: Den där videon ser faktiskt overklig ut tycker jag. Nu när röken lagt sig ser det kanske inte fullt så "spöklikt" ut men förödelsen är ju densamma.
Tydligen har människor donerat så mycket att det inte längre finns plats för allt. Helt fantastiskt egentligen! :)
Usch så obehagligt med de bränder du berättar om. Nog låter det som om de kanske varit anlagda om det varit så många inom ett visst område.
Att se givmildhet och omtänksamhet känns bra. Och som du säger, det behövs verkligen i dagens nyhetsflöde som inte har annat än negativa nyheter för det mesta.
Roligt att du tyckte om bilderna. :) Vatten känns väldigt viktigt - framför allt om man vuxit upp med det inpå knutarna. Jag har alltid upplevt mina trakter som alldeles för torra, även innan torkan.
Ha det gott! Kram!

Channal said...

Naturen och vatten ger kraft! Går ofta ut i naturen bara jag och min kamera! Skönt att ni har fått lite regn!

Hoppas allt blir bra i din lilla stad!

Kramar Anna

olgakatt said...

Gratulerar din stad till varje droppe vatten och håller tummarna att det kommer mera - men lagom! Inga översvämningar som lök på laxen, tack.

Anne-Marie said...

Anna: Du som bor så fint kan verkligen ta vara på allt vackert. Och du tycks även ha nära till vatten.
Nu tycks branden vara "100% contained" vilket innebär att man anser sig ha kontroll över den. Massor med donationer har strömmat in till lilla Weed. Så mycket att man knappt vet var man skall göra av allt.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Vi tar gärna emot mer regn. Det vi fick var väldigt litet. Nej, översvämningar vore inte bra nu men det är nog ingen risk att vi får. Vet att det varit översvämningar i Texas och i Frankrike.

Katta said...

Så skönt att läsa att branden är under kontroll. Tragiskt om det nu är så att den var anlagd. Hoppas er vardag snart ät åter och regnet är nu efterlängtat. Kram

Anne-Marie said...

Katta: Det var verkligen goda nyheter. :) Vi får se om de kommer fram till varför branden startade.
Vardagen kommer nog att ta tid för vissa personer. För mig är det givetvis litet lättare att uppleva en vardag. Men jag skrev precis ett nytt inlägg om att man måste bearbeta sådant här.
Regn tvivlar jag på men man vet aldrig. Idag var det runt +33-34. Kram!