Wednesday, October 1, 2014

Vem tjänar mest?

Det har nästan varit konstigt tyst de senaste två dagarna efter det att collegetjejerna flyttade ut. Efter två månader med massor med människor de haft hos sig varenda dag och fester är det härligt att det är lugnt i alla fall några dagar. Jag har en känsla av att min hyresvärd kommer att hitta nya hyresgäster mycket snabbt efter branden som gjorde många hemlösa här i Weed.

Det finns inget tvivel numera hos mig om att jag måste äga min nästa bostad och att den måste ha utrymme runtomkring sig utan några grannar alldeles nära inpå. Jag klarar inte av "shared walls" längre - varken i USA eller i Sverige. Vill inte hålla på att ta hänsyn 24/7 och heller inte höra andra alldeles inpå mig. Har man vuxit upp i en fristående villa vet jag hur härligt det är med ett "eget utrymme". :)

Dessa tjejer som nu har flyttat ut tillhörde skolans "athletes", det vill säga de var med i sportlag. Min skola har rätt många sådana lag och många elever är just "athletes". De kommer även från andra stater till lilla Weed.

Något jag märkt är att de som är "coaches" - lagledare - tycks tro att de är litet av "gudar" inom skolan. De verkar ha en speciell attityd och inställning. Det märktes när min hyresvärd blev kontaktad av en lagledare och han tyckte att hon borde vara "forgiving" och låta tjejerna stanna.

Sport är otroligt stort i USA och det märks till exempel på TV. Helgerna innehåller väldigt många sportsändningar och de verkar "heliga", det vill säga alla andra program får maka på sig om det är en match som sänds. Och både amerikansk fotboll och baseball håller ALDRIG tiden. De går alltid över den planerade programtiden. Det är många gånger jag muttrat för mig själv över uteblivna program som jag velat titta på och som försvunnit på grund av sportsändningar.

Våra lagledare tjänar nog en bråkdel av vad vissa tjänar inom större skolor. Den här länken och kartan är rätt talande tycker jag och visar att det är STORT att vara "coach" i USA.

Man talar om vilka "public employees" som tjänar mest i de olika staterna och det är helt klart lönande att arbeta med sport. Och man kan verkligen undra hur prioriteringarna är här i USA.
http://deadspin.com/infographic-is-your-states-highest-paid-employee-a-co-489635228


Bilden lånad från deadspin.com och är klickbar.

Idag syntes berget efter flera dagar med mest moln. LItet snö syns till och med! Så skall det se ut. Har dock en känsla av att efter de närmaste dagarnas värmebölja - det är dags nu igen - kommer nog den mesta snön att smälta. Det är alltså snö uppe på berget som ger oss det mesta av vårt vatten. Ingen snö = brist på vatten. Och vi har ett mycket bra vatten som vi vill fortsätta att ha.

16 comments:

Channal said...

Underbart vacker vy!

Trivs också bäst i ett eget hus. När det knarrar i trappan kan jag inte skylla på någon granne, så då kan det kännas lite läskigt... haha! Skönt att de har flyttat!

Visst är det så. Även här i Sverige har de som är duktiga på sport oftast hög status.

Världen är konstig! Många fattiga men det finns snuskigt mycket pengar!! Vad Zlatan & Co tjänar är helt sjukt! Ingen kan göra av med så mycket pengar under ett liv!

KRAMAR Anna

eastcoastmom said...

Gillar också att bo i eget hus.
Skrämmande att det är tränarna som tjänar mest...

malix said...

tror inte bara det är i USA lönepolitiken är snefördelad Maken är elektriker tjänar dubbelt så mycket som jag själv gör. Men jag jag jobbar ju bara med människor det är inget värt när man pratar plånboken ;( vilken underbar bild på det vackra berget så fantastiskt fin som en tavla
ha en fin dag

Annika said...

Ja, nog är sporten helig alltid. Amen till det. Att vara tränare på en stor sportskola, uni, är som att vara halvgud, minst sagt.
Ganska snett, ja.
Jag gillar ju varken American Football eller baseball. Trist typ, det tycker iaf min make som gillar bägge sporterna.
Så skönt att tjejerna nu är borta. NJUT lugnet!!!
Kram!!

Desiree said...

Fantastisk bild på berget! Så vackert. Jo sport är gigantiskt i USA. Nästan lika heligt som religon och kyrkan. Eget är skönt att ha. Men jag tycker ändå att det funkar bra att bo i lägenhet också. Det beror helt på flera faktorer som huset, hur ljudkänsligt det är, vilka grannar man har osv. Nybyggda lägenhetshus brukar ha bättre isolering och vara tystare boenden. Jag har störts väldigt lite av grannar genom åren då vi bott i lägenhet.
Njut av tystnaden :-)
Kram!

Annica said...

Till allt du skriver i det här inlägget nickar jag instämmande. Både när det gäller fördelarna att bo i eget hus och när det gäller sport som breder ut sig i TV (och radio).
Eget hus är det bästa och det får gärna ligga en bit från närmaste granne. Lugnt och skönt. :)
Största delen av mitt liv har jag bott i villa, men sedan flera år bor jag nu i en bostadsrätt. Jag erkänner att det var med oro och skepsis jag flyttade till ett flerfamiljshus, men det har faktiskt gått bättre än jag trodde. Min erfarenhet, och många andras, är att det är lugnare i hus där man äger sin lägenhet än i hus med vanliga hyresrätter. Men naturligtvis beror det också på i vilka åldersgrupper hyresgästerna är. Kring ungdomar och barnfamiljer är det förstås oftast mera ljud och stök.

Jag muttrar också varje dag över sportsändningar som gör att andra program blir försenade eller inte alls sänds. Det är ett otyg. Sport verkar viktigare än allt annat.
Halva min dagstidning upptas av sportreportage. Jag betalar en dyr prenumeration och läser bara halva tidningen. Hörde att mina närmaste grannar hade sagt upp sin tidning just för att den innehöll alldeles för mycket sport. All sport borde finnas i särskilda TV- och radiokanaler och i sportbilagor i dagstidningarna. Det känns som man sponsrar det man inte vill ha.

Vackra, mäktiga Mt Shasta! Det tittar man däremot gärna på. :)

Anne-Marie said...

Anna: Visst är berget vackert. Det kommer jag verkligen att sakna den dagen jag lämnar detta område.

Har man vuxit upp i en villa tror jag man ofta har svårt att bo i lägenhet. Det är i alla fall min erfarenhet. Nu har hyresvärden redan hyrt ut till en ny hyresgäst. En kvinna som förlorade sitt hus i branden. Hoppas det blir bättre än collegetjejerna.

Absolut att det är många som tjänar mycket inom sporten även i Sverige. Tänk bara på golfarna.
De kunde gärna dela med sig litet till oss andra. ;)

Kramar!!

Anne-Marie said...

Eastcoast: Eget hus är det bästa. Självklart mer ansvar och fler kostnader troligen men skönt.
När jag såg den här kartan med vem som tjänar mest hajade jag verkligen till.

Anne-Marie said...

Annika: De tränare vi har hos oss borde verkligen inte anse sig vara "gudar" eftersom det är en så liten skola. Men de tycks ha den inställningen trots allt.
Jag lärde mig regler själv för många sporter som är stora i Sverige - fotboll, ishockey, tennis osv. Men just American football och baseball kan jag inte för mitt liv lära mig reglerna till. Vet inte varför. Och kan man inte reglerna blir det ju helt meningslöst att titta.
Bostaden bredvid mig har redan hyrts ut. Tydligen till en ensamstående kvinna men hon arbetar och är ingen elev. Hon förlorade tydligen sin bostad i branden.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Desiree: Tack! Berget "skall" ha snö. Det är mycket vackrare då.
Sport tycks nästan vara en religion i USA. Och allt annat får stå åt sidan verkar det som när stora matcher går av stapeln.
Amerikanska bostäder är byggda på ett helt annat sätt än de svenska. Det är min erfarenhet i alla fall. Mycket sämre ljudisolering mellan bostäderna och överhuvudtaget sämre byggda. Svenska lägenhetshus brukar ofta inte vara så dåliga men det hus jag bodde i under några år i Sollentuna var byggt på 70-talet när man byggde billigare och snålade.
Bostaden bredvid är redan uthyrd. En ensamstående kvinna som förlorade sin bostad i branden kommer tydligen att flytta in.
Kram!!

Anne-Marie said...

Malix: Av någon anledning missade jag din kommentar.
Tror att de snedvridna lönerna finns över hela jorden. Men just tränare i USA tjänar "snuskigt" mycket. Och det syns ju på kartan.
Berget har fortfarande en del snö men den kommer nog smälta eftersom prognosen bara visar på sol och varmare än normalt. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Annica: Vad skönt att du har bra erfarenheter från ditt lägenhetshus. Tror nog som du att om man äger sin bostad spelar det in betr. hur man "beter sig". Sedan finns det ju alltid "rötägg" överallt.
Den bostadsrätt jag hade i Sollentuna var dock i ett hus från 70-talet när det byggdes billigare och man snålade på material. Så den var inte särskilt bra isolerad.
Numera vet jag att amerikansk fotboll och baseball aldrig håller tiderna så jag inte blir alltför frustrerad men i början visste jag inte om att de alltid drog över med så mycket och då muttrades det mer. ;)
Vi har speciella sportkanaler i USA - flera stycken. Men ofta sänds collge football och baseball i de "vanliga", nationella TV-kanalerna. Pengar styr. Så är det tydligen och sport är lika med pengar.
Berget kan man nog aldrig se sig riktigt "mätt" på. :)
Kram!

Anonymous said...

Väldigt intressant karta! Sydstaterna är helt begivna på fotboll, tycks det, utom Florida som visar baseball. Inte alls förvånad att "plastic surgeons" är de högst betalda i Nevada!

Själv gillar jag sport och tittar på golf, tennis. en del friidrott och
ishockey. DET är favoritsporten!

Men som du säjer, college coaches får löner som är oförskämt höga. Och s.k. atleter som spelar fotboll och basketboll, blir divor med egen matsal och egna gym. Deras egon matas ständigt.

Man käre make brukade bli så ilsken på övertidsmatcher, att han ringde upp TV-stationerna och skällde på dom, när t.ex. "60 Minutes" blev försenat på söndagskvällarna. Hjälpte inte mycket.
:) Han tittade sällan på sport men, som de flesta i hans åldersgrupp, växte han upp med baseball och World Series blev tittat på då och då.

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Visst är det en intressant karta. Den säger en hel del om USA tycker jag.
Du tycks - precis som jag - vara mest intresserad av sådana sporter som vi även har i Europa. Ishockey är kul att titta på. Glömmer aldrig en mycket spännande ishockeymatch i Globen i Stockholm som min pappa och jag gick på.
Det verkar som om stora delar av sportvärlden i USA har stora egon och löner.
Förstår din make men TV-stationerna får säkert del av alla pengar. Gillar inte alls övertidsmatcher men just amerikansk fotboll och baseball tycks alltid ha längre sändningstider än planerat.

Anonymous said...

Haha! Du har så rätt! Wash.
Nationals game mot San Fr. Giants
drog ut till 18 innings i går kväll. Min svärson höll sej visst vaken. :)

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Där har du ett bra exempel. :)