Tuesday, September 23, 2014

Hösten lär vara på gång

I Sverige tycks hösten ha kommit med åska och regn. Till och med snö såg jag hade fallit i norra Sverige.

I almanackan ser jag att det är First Day of Fall eller höstdagjämningen men inte tycks det vara mycket till höst inte. Trots att det är sent på kvällen är det runt +20 utomhus.

När jag bodde i Sverige såg jag absolut inte framemot hösten. Det var mörkret som tog emot. Även hos oss i norra Kalifornien har det blivit märkbart mörkare men det tycks inte direkt påverka temperaturerna på dagarna. Man säger att det skall bli svalare denna veckan. Vi får se. Idag när jag kom hem på eftermiddagen var det högsommarvärme.

Trots att hösten tog emot när jag bodde i Sverige var det något jag alltid brukade göra som jag inte kunnat göra där jag bor i Kalifornien. Något jag verkligen tyckte om. Det var att plocka svamp i skogarna kring Sollentuna och Enebyberg.

Mina föräldrar plockade svamp när jag växte upp och jag följde med ut i skogen. Senare var det min kompis G som lärde mig mycket om olika svampar. Innan jag lärde känna honom visste jag inte ens att det fanns trattkantareller. Denna goda svamp som är ännu godare (tycker jag) än de gula kantarellerna. Andra svampar jag lärde mig var gourmetsvampar var till exempel svart och röd trumpetsvamp och taggsvamp. Alla fanns i skogarna där jag bodde.

Att plocka svamp är något jag alltid saknat sedan jag kom till USA. Det finns säkert några slags svampar här men troligen bara på vissa ställen och i år undrar jag om det ens finns några då det är så torrt.
Känslan att hitta en hel backe full med trattkantareller som ingen annan hittat är lycka. :) Det är nästan som att hitta en skatt. Jag kan även nu känna doften av våt mossa och den friska, klara höstluften.


Bilden lånad från Wikipedia Commons - By Ripa (Own work) [Public domain]

Förra året vid den här tiden hade vi fått vår första snö i Mt Shasta och Weed! Det känns overkligt i år. http://bo-i-usa.blogspot.com/2013/09/forsta-snon.html

Vår "mud and debris flow" uppe på berget hade till och med nått Yahoo News. Det känns som om Weed och Mt Shasta helt plötsligt blivit förstasidesstoff den senaste veckan. http://news.yahoo.com/huge-california-mudslide-may-triggered-drought-190419988.html

Jag har ännu inte sett några pumpor i Mt Shasta eller Weed så det får bli en bild från ett par år tillbaka. Pumporna brukar vara ett säkert hösttecken. Vi får se när de dyker upp i år.

23 comments:

malix said...

Jo då hösten är här för att stanna tror jag, Här har jag tänt ljus idag för att verkligen mysa i höstens rus. trattisar plockade vi i söndags gudagott som alltid. Vad gör ni med alla pumpor? Är de bara prydnader eller äter ni dom?
ha en fin dag i hösten. Nu kommer mörkrets tidvarv igen :)

Anonymous said...

Har nu börjat ta igen vad jag missat och läst om branden. Hemskt. Skönt att den är under kontroll nu.

Anonymous said...

Hej, ja dom pratar om jordens ökade
medel temperatur. Men Weeds medeltemp
har nog ökat med 6 - 8 grader eller mer. Fick en liten lektion om svamp.
Synd du som gillar svamp, inte kan
gå i väg och plocka enkelt. Nu vet jag,
att trattkantarellerna. Är godast. Jo,
folk avslöjar sina svampställen dom
parkerar alltid bilarna så nära som
möjligt. Det är ju inte så smart.
Hälsningar Stig.

Äventyret framtiden said...

Nog har hösten kommit nu och det med en gång, så där bara....sommarvärmen var fortfarande ett faktum på söndagkväll och ett par timmar senare drog nordanvinden in med stormstyrka och ösregn. Den kom med fart i år och i kväll har utlovats snöblandat regn. Just nu skiner solen och det är typiskt septemberväder. Så skönt att ni äntligen har fått ordning på branden. Du har verkligen varit med om mycket det senaste året, på många olika sätt.
Ha det gott!
Kramar!

Annika said...

Det märks att hösten är på ingång där jag bor. Kallare nätter, svala morgnar, varma dagar. Träden börjar skifta lite, lite...
Detta är den period på året jag gillar allra mest! Pumpor har vi gott om, och jag såg att vissa redan börjat pynta inför Halloween :-)
Så skönt att branden är under kontroll.
Kramar!

Channal said...

Va!! Hade ni snö förra året?!! Konstigt!! Nu har kulan kommit men idag har solen skinit hela dagen! Igår ösregn o storm! Tycker om att plocka svamp! Bor nära skogen. Men inte har vi varit ute o letat svamp.

Kramar Anna

Channal said...

Kylan! Inte kulan :-)

Desiree said...

Plocka svamp är trevligt. Min pappa älskar att plocka svamp och är väldigt duktig på olika svampsorter. Men hösten tyckerj jag är finare i USA. Mildare och soligare med många klara fina dagar. Inte alls like mörkt. Pumpor är ju väldigt fina och dekorativa. Jag tycker det är så skönt att vi flyttat till sydligare bredgrader där det inte alls blir fullt lika mörkt som i Stockholm. Att bo här istället för Stockholm gör jättemycket.
Kram!

Första året i Hjo said...

Trattkantareller är fina och goda. Och brukar ju växa i stora mattor nästa. Ett år plockade vi 12, eller om det var 14 liter. Vi hade alltid trott att de som sa att de plockat så mycket skarvade som storfiskarna ungefär. Rätt jobbigt att ta hand om bara.

Anne-Marie said...

Malix: Vi får se om hösten kommer hit också. Vem vet kanske vi kommer att ha sommar hela vintern.
Trattisar är så fantastiskt goda. Jag saknar verkligen att inte kunna ge mig ut i skog och mark.
Pumporna har man som prydnader och en del äter säkert också pumporna. Jag gör varken det ena eller det andra. :)
Ha det gott!

Anne-Marie said...

Lena: Branden var otäck minst sagt. Och den har påverkat hela Weed med omnejd.
Jag såg att någon från CalFire (Kaliforniens brandmyndighet) sagt att det som hände troligen var ett mirakel trots allt med tanke på vart branden tog vägen och den enorma insatsen med brandbekämpning. Litet svårt att se det kanske för oss som bor här men det kunde troligen ha blivit mycket värre.

Katta said...

Jag plockar inte svamp däremot äter jag gärna svamp. Dina pumpor är verkligen granna. Hoppas allt är bra meddig.

Anne-Marie said...

Stig: Weeds medeltemperatur har blivit mycket högre än övriga världen tycks det som. ;) Troligen inte sant men det känns så.
Jag saknar verkligen att inte kunna plocka svamp på hösten. Det var en härlig tradition att ge sig ut flera gånger och plocka svamp i skogarna.
Men, kommer jag till Sverige finns det ju flera chanser. :)

Anne-Marie said...

Karin: Tänk att hösten kom så snabbt i Sverige och på Åland. Ibland hänger man inte riktigt med tycker jag. Här verkar det som om vi får ha sommartemperaturer framöver. Även om det kanske blir litet svalare är det inga hösttemperaturer enligt svenska mått.
Det känns som om det hänt otroligt mycket det senaste året. Men det är bara att ta en sak i taget och hoppas på det bästa. :)
Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Det verkar som om dina trakter fortfarande har litet mer normalt väder. Fast ni har väl egentligen haft det ovanligt svalt denna sommar.
Det underliga är att nätterna är mycket varmare här än vad de "skall" vara. Jag börjar undra om något är på gång med berget. Och all lava som finns inuti det och under det. Det vore väl något om berget också fick utbrott! Inget förvånar mig längre.
Brandmännen har nog till stor del lämnat Weed nu och dragit vidare till de andra stora bränderna.
Kramar!

Anne-Marie said...

Anna: Vi hade litet tidig snö i september förra året som försvann med en gång. Det var det inlägget jag länkade till.
Sedan hade vi litet snö i början av december men sedan blev det varmt. Vi brukar alltid ha ordentlig vinter här. Men förra vintern var den första utan en "riktig" vinter.
Jag skulle gärna bo som du med skogen inpå knutarna så att jag kunde gå och promenera och plocka svamp. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag har nog glömt en hel del kring olika svampar eftersom jag inte plockat svamp på så många år. Det är trevligt med de som kan mycket om svamp tycker jag.
Hösten i norra Kalifornien är inte mycket till höst. Inte i år i alla fall. Sommaren vill inte ge med sig.
Pumpor är trevliga och dekorativa. Vet inte när de börjar säljas här.
Jag vet att du trivs på sydligare breddgrader. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Hans: Det kan finnas trattisar i stora klungor ibland. Det är litet som att hitta en skatt tycker jag. :)
De kräver en del efterarbete men inte alltför mycket. Man kan ju även torka trattkantareller och ha i soppor till exempel.

Anne-Marie said...

Katta: Det går bra det med att äta svamp. :)
Jag tycker om själva letandet och plockandet.
Tillvaron känns litet lugnare nu efter den omtumlande branden förra veckan.
Kram!

Hanna said...

20 grader lät härligt. Här är det svinkallt. Fick skrapa rutorna på bilen imorse.

Anne-Marie said...

Hanna: Välkommen hit! Tror inte att jag sett dig tidigare i kommentarsfältet.
Grejen är den att vi verkligen behöver regn eftersom Kalifornien har en katastrofal torka och staden Weed (där jag bor) hade en brand som totalförstörde delar av staden för en vecka sedan - mycket pga torkan.
Det låter tidigt att skrapa bilrutan så tidigt men du kanske bor i norra Sverige.
Vi har också haft en otrolig hetta sedan 3 månader tillbaka så vi tar gärna litet svalare väder. :)

Anonymous said...

Hej!
Jodå nog är hösten på gång här! Tråkigt tycker jag. Jag vill helst att det är hoj väder året runt! Men nu är det dags att ställa in den för säsongen. Kanske nån liten sväng till....
Vet du, jag har aldrig plockat svamp! Jag är inte i skogen alls egentligen, har ingen relation till naturen tycker jag. Låter säkert helt skruvat men så är det. Staden är min grej! Trivs bäst där, och reser helst till städer, har det senaste året varit i Rom,Barcelona,London,Sthlm och Berlin! Underbara städer allihop!
Nu funderar jag på Seattle....
Ha det gött!!
mvh Perra

Anne-Marie said...

Hej Perra,
Hojar man som du blir det säkert litet trist med hösten som är i antågande. Du får se fram emot våren. :)
Alla tycker inte om att vara ute i naturen. Så är det bara. Jag älskar skogen och framför allt den svenska naturen och hoppas att kunna bo nära (mycket nära) i framtiden.
Seattle skulle jag vilja besöka. Har aldrig varit där men tycker det verkar vara en mycket trivsam stad.
Ha det bra!