Friday, September 12, 2014

Här äter vi med gaffeln som barn ;)

En av kommentarerna på mitt inlägg om svensk mat var att vi i USA ofta äter med gaffeln i högerhanden och att det såg litet lustigt och barnsligt ut.
Ja, det gör många amerikaner. I början tyckte jag också att det var konstigt men nu måste jag faktiskt erkänna att det är mer praktiskt.

I Sverige åt jag med kniv och gaffel som man gör där. Gaffeln - med "baksidan" upp - i vänster hand och kniven i höger hand. Kanske man även ibland i Sverige och Europa äter med gaffeln som amerikaner gör, fast i vänster hand. Och i början åt jag på "svenskt sätt" i USA vilket Michael tyckte var litet lustigt - och som han sade - opraktiskt.
Och visst borde gaffeln egentligen vara vänd åt samma håll som en sked, det vill säga med den rundade delen nedåt. Att lägga mat på "baksidan" av gaffeln är litet underligt - tycker jag nu.

Enligt Wikipedia finns det "American style" och "European/Continental style" att äta med kniv och gaffel. Den amerikanska stilen är att skära upp maten med kniv och gaffel såsom vi gör i Sverige men att man sedan äter med gaffeln i höger hand och man äter med den som en sked.
Det lustiga är att denna stil faktiskt har sitt ursprung i Europa och fördes hit av de engelska kolonisterna.
Den nuvarande europeiska stilen är den vi har i Sverige och troligen stora delar av Europa.
Wikipedia förklarar detta mycket detaljerat. :) http://en.wikipedia.org/wiki/Eating_utensil_etiquette

Det här är ett bra exempel på en kulturell skillnad (egentligen liten sådan) som man som invandrare ställs inför. Jag höll kvar vid mitt europeiska sätt att hålla kniv och gaffel ett bra tag men nu är jag lika "barnslig" ;) som de flesta amerikaner. Jag skär min mat med kniv och gaffel och sedan äter jag med gaffeln i höger hand. Om man är ute på restaurang avslöjar man sig rätt snabbt att vara en icke-amerikan om man använder "European style."
I Sverige undrar säkert folk vad jag är för konstig typ som äter som ett barn. :)
Och jag tänkte faktiskt aldrig medvetet på att ändra hur jag åt med gaffeln. Det bara kom naturligt genom att bo i USA.

Här är en liten "lektion" i "Dining Etiquette" för USA och Europa.

Bilderna lånade från http://www.professionalimagedress.com/dining-etiquette-seminars-eating-styles.htm

28 comments:

Desiree said...

Hi hi ja det där är intressant. Jag tycker bara man ska se det som olika sätt/traditioner och inte att det ska anses som barnsligt att äta på amerikanskt vis. Jag äter faktiskt med gaffeln i höger hand och gaffeln vänd uppåt även då jag äter med kniv. Jag tycker det känns mest naturligt att hålla gaffeln i höger hand då man är högerhänt. Jag har gjort så även sedan innan jag flyttade och bodde i USA. Det som kan är typiskt amerikanskt är ju att BARA äta med gaffel, att till och med skära med gaffelns sida istället för att använda en kniv. Går det inte skära med gaffeln så kör de med kniv men skär upp allt på en gång och lägger sedan ifrån sig kniven. Gillar att använda både kniv och gaffel då det är praktiskt att kunna skjuta på med kniven men gaffeln håller jag mer än gärna på amerikanskt sätt.
Kram och trevlig helg.

Äventyret framtiden said...

Det finns en hel del som skiljer, inte bara ett stort Atlanten oss emellan:)
Vi hade amerikanskt cykelbesök ifjol här på några varv och bjöd bl.a. ledaren på middag en kväll och då fick jag se just det som du just visade på bilderna.
Kulturella skillnader är alltid trevligt. Själv äter jag för det mesta med kniv och gaffel och det är helt beroende på vilken sorts mat som ligger på fatet hur gaffeln används. Oftast nog "plockar" jag upp med piggarna
det blir säkert ett litet extra uppmärksammande på mig själv vid mattider nästa gång
kramar!

Äventyret framtiden said...

Det finns en hel del som skiljer, inte bara ett stort Atlanten oss emellan:)
Vi hade amerikanskt cykelbesök ifjol här på några varv och bjöd bl.a. ledaren på middag en kväll och då fick jag se just det som du just visade på bilderna.
Kulturella skillnader är alltid trevligt. Själv äter jag för det mesta med kniv och gaffel och det är helt beroende på vilken sorts mat som ligger på fatet hur gaffeln används. Oftast nog "plockar" jag upp med piggarna
det blir säkert ett litet extra uppmärksammande på mig själv vid mattider nästa gång
kramar!

Louise said...

Jag vet att jag i USA flera gånger fick frågan om jag var vänsterhänt, när jag åt på det svenska sättet! Sen har jag fått ett blandat sätt där jag håller gaffeln som en "sked" och inte uppochner, samtidigt som jag haft den svenska stilen med gaffeln i vänster hand. Det uppfattas ju som fel var jag än är dock, så jag vet inte hur smidigt det är...

olgakatt said...

Jag lärde mig denna skillnad av Astrid Lindgrens bok Kati i Amerika som jag läste i tidiga tonår. Sen glömde jag av det tills jag kom till USA som 17-åring och blev beskylld för att ha barbariskt bordsskick när jag åt på europeiskt vis. Till fint amerikanskt sätt hör tydligen också att lägga ner vänsterhanden i knät när man skurit maten, helst en tugga i taget.
När jag sedan kom på mitt första besök till nevön efter att han bott i USA något år så frågade jag om han och hans fru tänkt på detta. Nej, detta hade de inte ens lagt märke till! Kanske för att de vistas i en synnerligen mångkulturell universitetsmiljö där var och en får göra på sitt eget vis.

Första året i Hjo said...

Jag äter med gaffeln som en sked fast i vänster hand.
Såg en gång en film på tv som barn där spionen avslöjades just på detta vis - pappa förklarade - använde gaffeln på fel sätt.

eastcoastmom said...

äh, så viktigt är ju inte, hur man äter. Men vi har tyckt att det var viktigt att lära barnen att äta på Europeiskt vis... Så de kan och känner sig trygga med det.

Annika said...

Jag hörde Magdalena Ribbing tala om det där.
Hon sa att det hörde till det ursprungliga USA, när nybyggarna kom/vilda västern etc. ATT inte äta med kniven i högsta hugg var en fredsgest. Man skulle kunna sitta ner och dela en matbit utan kniv. SÅ MR menade att amerikanerna har den rätta stilen. Den fredligare och vänligare.
Lite roligt.
Håller med Desiree, det är bara annorlunda. Annorlunda är ett bra ord.
Det här sättet att äta stör mig inte längre, det gjorde det i början. Men nu? Äsch.
Själv äter jag på hederligt gammalt euro-sätt,gaffeln i vänster, och jag lägger sällan ner kniven.
Kul med olikheterna.
Ett intressant fenomen.
Kramar!!

Gunilla N said...

Lustigt det dar, med hur man haller i kniv och gaffel.Inte ar det barnsligt heller, att bara anvanda gaffeln. Bara praktiskt kanske. Sjalv sa kor jag mest den europeiska stilen, men det beror ju ocksa lite pa vad for slag av mat man har pa tallriken.
En ratatouille tex. ater man ju
bast med enbart gaffel. Spagetti ater vi har, som i Italien dvs.snurrar pastan pa gaffeln och
parerar med sked i vanster hand.
Intressant hur man hanterar matbestick i olika lander.

Ha en mysig helg Anne-Marie!
Stor Kram!!
Gunilla

Anne-Marie said...

Desiree: Nej, jag skrev det mer som skämtsamt att det skulle vara barnsligt. Hoppas att det framgick.
Jag tror mycket har att göra med vad man vant sig vid som barn och hur det var i ens barndomshem. Antar att mina föräldrar åt som jag gör.
Att försöka skära med bara gaffeln verkar ju litet smått töntigt. Det går ju inte ens om man till exempel äter kött.
Jag brukar nog numera mest skära med kniv och gaffel och sedan äter jag med gaffeln. Egentligen är det mycket mera praktiskt att äta med gaffeln "rättvänd".
Kram! Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Karin: Det finns mycket, mycket som skiljer mellan USA och Sverige/Finland. Mycket mer än vad man tror.
Egentligen är nog det amerikanska "systemet" mer praktiskt tycker jag. Inget är fel eller rätt. Bara olika beroende på vad man vuxit upp med.
Mycket man gör sker ju automatiskt utan att man tänker på det. Jag har inte ens medvetet gjort någon förändring av mitt ätande. Det har bara skett under årens lopp.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Louise: Intressant att folk till och med skulle ifrågasätta och fråga bara för en sådan sak. Mysko. Inget är fel. Bara olika sätt att äta. Whatever floats your boat. ;) Som jag skrev om nyligen.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Visste inte ens att Astrid Lindgren skrivit böcker som utspelar sig i USA.
Barbariskt bordsskick? Låter litet väl dramatiskt för en sådan obetydlig sak som hur man håller bestick.
Skulle man tänka på det du beskriver skulle man väl aldrig få något i sig. ;)
Jag tror nog att de allra flesta inte bryr sig om hur andra håller bestick. Det behöver man nog inte vara i en universitetsmiljö för att uppleva.

Anne-Marie said...

Hans: Är du kanske är vänsterhänt? Intressant att man till och med tagit upp detta i en film att avslöjas hur man håller bestick. :)

Anne-Marie said...

Eastcoast: Nej, det är det inte. Hoppas att det framgick att det var skämtsamt skriver. :)
Även om jag flyttade tillbaka till Sverige tror jag inte att jag skulle äta som jag gjorde när jag bodde i Sverige.

Anne-Marie said...

Annika: Det låter ju som en väldigt trevlig förklaring till hur man äter i USA. Hade inte hört talas om just detta.
Absolut att annorlunda är en bra beskrivning. Hoppas att du och andra såg smileyn efter rubriken? Jag skrev det skämtsamt.
Jag har aldrig stört mig på hur folk äter här. Bara sett att det är annorlunda än i Sverige.
Tror att jag skulle behålla mitt "amerikanska sätt" att äta även om jag flyttade tillbaka till Sverige.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunilla: Barnsligt var skämtsamt skrivet. :)
Jag tycker att det verkar mer "riktigt" att ha gaffeln vänd uppåt eftersom den har samma slags form som en sked.
Bor man i Europa är det självklart mer naturligt att äta som de flesta gör där.
När jag äter spagetti skär jag faktiskt spagettin i mindre bitar och sedan äter med gaffeln i höger hand.
Allt är en vanesak. :)
Ha en bra helg! Stor kram!

Marina said...

Visst är det kul med olika seder och hur man lär sig ta seden dit man kommer. I många asiatiska länder äter man ju med pinnar, vilket jag gärna gör, och om det inte är pinnar så är det gaffel och sked (kniv används i stort sett aldrig) och båda de här varianterna fungerar ypperligt. Men nu har jag varit hemma några månader och har nu fallit in i vårt "vanliga ätsätt" det vill säga kniv och gaffel (även om jag faktiskt ibland föredrar gaffel och sked, beroende på mat)

Anne-Marie said...

Marina: Pinnar har jag aldrig bemästrat och kommer nog aldrig heller att bemästra. Imponerad av de som kan.
Intressant att man använder sked mer än kniv.
Mycket beror väl också på vilken slags mat man äter och vilka bestick som passar bäst.

Anonymous said...

Jättetrevligt inlägg! När jag jobbar som reseledare ser man ju många olika länder vid matborden. Speciellt i Irland, dit det kommer många amerikaner, ser man direkt i matsalen var de kommer från genom just sättet att äta. Vid buffeer beter sej också olika länder olika. Kul att bara studera.

En lantis i Shanghai said...

Min mellanson (något jetlaggad) grät vid matbordet hos mina föräldrar i somras för att han inte kunde äta med kniv OCH gaffel. Det går snabbt att vänja sig vid en internationell miljö.

Charlie sa ... said...

Skulle just skriva om Magdalena Ribbings förklaring när jag läste vad Annika skrivit ;)

Annorlunda är det och ingen big deal för mig längre. Även hur amrisar håller i gaffeln varierar, som sagt det är ingenting jag funderar så mycket på. Huvudsaken umgänget och maten är bra, det är viktigast ;)

KRAM

Annika said...

Såklart, Anne-Marie :-)
Det såg jag.
Visst är det en bra förklaring! Tyckte allt bara klarnade då jag läste det. Vettigt ju!! Klart det är fredligare att lägga bort kniven :-)
KUL att du också läst detta, Lotta. Det blev nästan lite "aha" för mig då jag hörde det!!

Anne-Marie said...

Lena: Roligt att du tyckte om inlägget. :)
Amerikaner verkar utmärka sig på olika sätt, bland annat genom sättet att äta. Sedan hörs de ofta också. Och syns. Folk här är inte så tillbakadragna som svenskar.
Visst är det kul att studera folks beteenden.

Anne-Marie said...

Maria: Det är inte lätt att veta hur man skall bete sig i olika miljöer.
När jag åt lunch igår med en god vän ute på restaurang tänkte jag medvetet på hur jag gör numera - jag skär med kniv och gaffel och äter med gaffeln. Som en sann amerikan. :)

Anne-Marie said...

Lotta: Jag måtte helt ha missat det du och Annika känner till betr. kniv och gaffel-användningen. Bra att känna till nu. :)
Nej, det är inget viktigt hur man äter. Bara man får maten i sig. Att äta med fingrarna gör jag nog bara hemma om det är sådan mat.
Absolut att mat och umgänge är viktigare.
Kram!!

Anne-Marie said...

Annika: Antog att du sett smileyn. :)
Det var litet kul med Annas (Channal) kommentar och det var den som satte igång hjärnan hos mig.
Kram!!

Anonymous said...

Inte tänkt på detta förrän nyligen men anser som man att det amerikanska sättet att hålla gaffeln i höger hand och inget i den vänstra ser väldigt feminint ut för en man. Dessutom tenderar folk med den stilen att huka sig eller hänga med kroppen åt en sida vilket ser slarvigt och okultiverat ut. Den amerikanska seden handlar faktiskt om något de gillar där borta, vapen, men när man äter håller man inte i vapnet (kniven). Det är den egentliga förklaringen som troligtvis kom av att stridande parter åt tillsammans vid förhandlingar och då användes kniven enbart till att skära upp maten med men inte under själva ätandet.
Jag får ingen balans om jag sitter med bara gaffeln och äter men det passar för kvinnor men inte för män såvida inte mannen är HBTQ förstås.