Sunday, September 14, 2014

Prinsessan på ärten och tjocka madrasser

Var det detta man ville uppnå med de tjockare madrasserna här i USA? ;) Prinsessan på ärten-syndromet kanske. Och stege behövs nästan numera för att "bestiga" de amerikanska sängarna.


Bilden lånad från Wikipedia - "Edmund Dulac - Princess and pea" by Edmund Dulac

Jag skrev nyligen om "fitted sheets" och hur man viker dessa. Mina fitted sheets tycks vara av en utdöende art eftersom de är så kallade "hard to find sheets". Jag har haft mina lakan under ca 10 år och tydligen har det hänt mycket inom sängvärlden sedan jag köpte dem. En sak som tycks ha hänt är att de flesta madrasser har antagit "prinsessan på ärten"-dimensioner. Numera när man letar efter lakan på nätet står det "extra deep pockets" och "super deep pockets". Det innebär att det är lakan för mycket tjocka madrasser.

Jag vet egentligen inte varför man i USA älskar dessa otroligt tjocka madrasser. Varför vill man ha madrasser som är en halvmeter tjocka? Jag fattar det inte. Men de är vanliga. Tydligen vanligare än de tunnare madrasserna. Och nu talar jag inte om tunna, sladdriga madrasser som bara är 5 cm tjocka utan madrasser som kanske är 20 cm. Min madrass är ca 16-17 cm tjock och den anses tunn.

Så nu när ett av mina underlakan (fitted sheet) har börjat slitas ut kan jag knappt hitta lakan som passar min madrass. Det är så att jag sliter mitt hår ibland eftersom saker och ting bara försvinner. Och min madrass gör jag mig inte av med. Det är en otroligt skön så kallad SleepNumber madrass (den hette Select Comfort när jag köpte den 2007) som troligen inte ens kan köpas i till exempel i Sverige.
SleepNumber madrasser är fyllda med luft i stället för med fjädrar. Den kan pumpas till önskad mjuk/hårdhet och kan anpassas efter hur man mår och hur kroppen känns. Jag brukar ha min madrass på samma inställning hela tiden. Love it!

Något annat som också hänt inom lakansvärlden är att det nästan är omöjligt att hitta individuella lakan. De flesta företag säljer bara "Sheet sets", det vill säga man får även köpa ett annat lakan och örngott. Jag vill inte köpa flera lakan och örngott! :)
Min jakt på ett enda "fitted sheet for low profile mattresses" - så heter det har jag nu kommit underfund med - fortsätter! Om någon som bor i USA har tips på den typen lakan jag letar efter (individuella lakan) får ni gärna tipsa. Jag har kollat säkert 20-25 nätbutiker och alla kör med de djupare lakanen och i set.

Den här sketchen med Galenskaparna kändes passande.

18 comments:

Annika said...

Det här på amazon kanske kan passa:

http://www.amazon.com/Super-Profile-Queen-Fitted-Sheet/dp/B00HCMZZKO/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1410726620&sr=8-3&keywords=fitted+sheet+low+profile+mattress

Det här vet jag inte riktigt om det är ett eller flera men det är ett 300 count så bra kvalitet.

http://www.amazon.com/Gotcha-Classic-Collection-300ct-Percale-Profile/dp/B00L93MMB2/ref=sr_1_10?ie=UTF8&qid=1410726752&sr=8-10&keywords=fitted+sheet+low+profile+mattress

Jag tror de hade full också om det är det du letar efter snarare än queen.

Marina said...

Undrar om det finns här också, "lakan för extra tjocka madrasser", om det gör så har jag totalt missat det.

Anne-Marie said...

Annika: Tack för dina länktips. Jag hade sett båda dessa. Troligen måste jag betala en hel del för lakan - hade nog hoppats att jag inte skulle behöva betala mer än $50 för ETT enda lakan. Men har man "hard to find sheets" får man tydligen punga ut med en del pengar.
Jag har faktiskt bara en twin säng. Räcker bra för mig.
Gotcha tycks ha Twin men inte den andra varianten.
Märkligt att det vissa saker i stort sett bara försvinner från marknaden.

Anne-Marie said...

Marina: Jag vet inte om dessa tjocka madrasser finns i Sverige direkt. Det är möjligt att det är ett amerikanskt "fenomen". Hittar du får du skriv om det hos dig. :)

Äventyret framtiden said...

Även här är det hart när omöjligt att hitta lakan för endast en säng. Oftast går allt att köpa för dubbelsäng, med två lakanset. Själv brukar jag sy mig lakan om jag hittar ett trevligt tyg som jag tycker om.
En så djup madrass som du beskriver, gör väl att man försvinner i den?;) Wops! Vart tog människan vägen?
Ha det gott!
Kramar!

Gunnel said...

Jag har märkt när jag besökt min son att madrasserna är rejält mycket tjockare än våra. Egentligen ganska nödigt. De som finns här är lika sköna, bara mycket lägre. Blir kanske som du skriver så de säljs med stege om de ska bli som i prinsessan på ärten. Kram

Desiree said...

Hi hi ja dessa supertjocka amerikanska madrasser. Man får verkligen"klättra" upp i sängen. Mysigt på sitt sätt men när vi skulle köpa ny säng i USA så köpte vi vår på IKEA så att vi skulle slippa just de där jättehöga madrasserna som väger ett ton. Jag ville även att våra svenska lakan som vi hade med oss skulle passa till madrassen och det skulle inte funka med en allt för tjock madrass.
Kram!

Annika said...

Nej, jag vet inte, Anne-Marie.
Brukar köpa mina lakan på IKEA, har visserligen amerikans madrass, inte jättehög, men där passar de lakanen som smort.
Collegeungarna har också knepiga sängar, twin beds, men extra långa. SÅ till campussängar måste man köpa extra långa lakan. Detta var ngt helt nytt för mig innan K började.
Hoppas du hittar det du söker.
Kramar!!

Annika said...

Ja, de är ju inte superbilliga - men jag tänkte att om de är hyfsad kvalitet så kanske det inte behövs något nytt på ett bra tag sen!

Syr du? Isånafall kunde du väl helt enkelt ta ett flat sheet i bomull, lägga på sängen, nåla ihop hörnen där madrassen slutar, sy och sen sy en sömsmån och dra igenom en resår i den i kanten under?
Det är ju egentligen bara åtta raksömmar och kanske lite zigzag det handlar om - kan inte vara så himla svårt tycker jag och har du en twin så blir det ju ännu mindre arbete :)

Hoppas du hittar någon bra lösning!

Första året i Hjo said...

Hmm, ar du något IKEA-varuhus i närheten?

Anne-Marie said...

Det tycks som om lakansmarknaden är förändrad även på din sida av "pölen".
Jag har ingen symaskin och skulle aldrig ge mig på att sy ett lakan för hand. Men självklart går det att sy egna lakan.
Jag nästan ser personen försvinna in i madrassen. Oförmögen att ta sig ur. ;)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Gunnel: Nog verkar det onödigt med dessa supertjocka madrasser. Vet egentligen inte varför de blivit så populära. Kanske något liknande som "granite countertops" i kök som tycks vara det enda folk tycker om nuförtiden i USA.
Min madrass är mycket bekväm trots att den "bara" är 16-17 cm. Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Stege kanske vore att kunna tjäna ytterligare litet extra pengar. :)
IKEA har självklart ett helt annat utbud men de lakan jag sett verkar ha fått mycket dåliga recensioner.
Jag gillar min madrass eftersom man släpper ut luften om man flyttar och det enda som väger är madrassen som inte alls är tung.
Jag har svenska påslakan som givetvis inte passar till de amerikanska täckena. Det blir litet bylsigt men det går bra.
Kram!!

Anne-Marie said...

Annika: Jag trodde att IKEAs lakan var litet mer anpassade till tunnare madrasser. Och de recensioner jag läst har inte varit lysande.
Har också läst nu när jag nästan blivit "lakansexpert" ;) att just de sängar man har i dorm rooms har en annan dimension.
Jag tycker att det finns litet väl många varianter på sängar i USA. Men det är som det är.
Jag får rapportera när jag köper lakan. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Självklart hoppas man att såpass dyra lakan skall hålla. De jag har nu köpte jag som sagt för ca 10 år sedan hos JC Penney. De kostade nog bara ca $11-12 per styck och har varit mycket bra. 100% Egyptian cotton och har börjat slitas ut först nu.
Jag har ingen symaskin och vill nog inte börja sy för hand. Det verkar litet väl mycket jobb. Nej, jag får nog bara ta det som det är och betala en del.
Det jag reagerar mest inför är att saker och ting tycks försvinna. Alla människor kan väl ändå inte ha tjocka madrasser? Vart har alla tunnare madrasser tagit vägen?

Anne-Marie said...

Hans: Nej, det är mycket långt till närmaste IKEA. Samma avstånd ungefär som mellan Stockholm och Göteborg. Jag bor i glesbygden och får åka långt till allt.
Det blir nog via nätet och att betala en del trots allt.

Anonymous said...


Här finns ett enkelt billigt förslag till ett litet sängmått.
http://www.kmart.com/cannon-200-thread-count-fitted-sheet/p-048VA51051701P?prdNo=7&blockNo=7&blockType=G7

Har en madrass på 20 cm och tycker inte att den är otympligt hög. Madrassens tjocklek beror väl oftast på vad man har för en sängram som madrassen skall ligga i/på. En bäddmadrass ovanpå i tjocklek och material som man tycker passar bäst tycker jag är det lättaste sättet att bädda på.
Köper man sedan lakan en storlek större än sängmåttet så blir det en bra bit runt om att stoppa under. Det blir sträckt och snyggt när man bäddar.
Man kan ju dra ett fitted sheeet över det hela om man har en synbar tjock madrass som inte ligger i en sängram om man vill göra det lätt för sig.
Verkar inte som det säljs så mycket fitted sheet längre utan mest hela set med 2 lakan och örngott. Bäddindustrin verkar vara på topp just nu och det finns så mycket underbara mönster och färger i alla prislägen att välja bland.
Hoppas du hittar det du söker.
Ha en bra vecka.
Kram
BM

Maria said...

Var branden i Weed nära dig? Är du OK?