Wednesday, September 17, 2014

Bolesbranden i Weed nu hos Aftonbladet och Expressen

Tack för alla fina hälsningar via Facebook. :)

Jag hoppades att några svenska tidningar skulle skriva om den tragiska branden (Bolesbranden) i Weed och nu har både Aftonbladet och Expressen korta artiklar. Jag skrev faktiskt till journalisterna och tackade för artiklarna och att jag finns tillhands om de vill ha mer information från någon som bor här. Det finns ju inte så många svenskar här. Den här branden har nu verkligen slagit igenom i massmedia. Det tog ett tag men nu börjar människor veta var Weed finns.
http://www.expressen.se/nyheter/skogsbrand-harjar-i-norra-kalifornien/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19553243.ab

Weed ser inte ut som det har gjort sedan jag kom hit för 17 år sedan. Jag besökte en del av "downtown" Weed för några timmar sedan och har aldrig sett så många bilar och människor som jag gjorde idag. Weed har i vanliga fall runt 3000 invånare. Nu finns här kanske mellan 4000-5000 personer. Brandmän, poliser, försäkringsbolag och hjälporganisationer.

De delar av Weed där elden härjade som värst är helt avstängda. Dit kommer man bara om man har bevis på att man bor där. Jag tog en promenad bort till området där branden lär ha startat. Där finns det ett rätt stort område med lägenheter - "Boles Creek Apartments" - och kullen som fattade eld såg märkbart annorlunda ut idag. Träden på den sidan där det brann var kala och stod som pinnar utmed den branta kullen. Ett stort ängsområde var brunbränt och jag såg brandmän som röjde.
Branden hade sedan fortsatt uppför en annan kulle där det också var lika bränt och kalt men den största förändringen var det område där de flesta har förlorat sina hus. Dit kunde inte jag komma - det fanns poliser och avspärrningar vid järnvängsspåret som skiljer den delen av Weed från andra delar - men det var märkbart tomt och öppet. Det kändes overkligt och konstigt. Områden som jag sett under många år finns inte kvar längre.
När detta område öppnas längre fram kommer jag givetvis att bege mig dit.

I morgon kommer skolans kurser att sätta igång igen och det kan nog vara bra att vi kommer in i mer normala hjulspår.
Tidigare idag hade vi ett möte inom skolan för alla anställda och det var många som var märkbart rörda. Vi fick uppdateringar om läget just nu och det mesta visste jag redan eftersom jag tillbringat så mycket tid med att kolla på olika hemsidor. En god nyhet var att vattnet går att dricka igen .
Flera av de som pratade fick tårar i ögonen när de berättade om det stöd som Weed nu visas från när och fjärran. Pengar samlas in, mat, kläder och annat som behövs doneras, människor öppnar upp sina hem till de som blivit hemlösa. Det här är fantastiskt med USA - människor är otroligt generösa och delar gärna med sig. Amerikaner är sådana och det tycker jag om.

Här är en bra karta om jag lånat från nätet. Jag bor på andra sidan motorvägen I-5 som inte har drabbats. Man ser att det var ett relativt smalt område där det brann. Hade man inte stoppat branden som man gjorde hade Weed troligen inte ens funnits kvar nu. Klicka på bilden så att den blir större.


Alla bilder av Weed är mina idag. Jag kunde inte komma särskilt nära något område så det blir inga detaljbilder.
Boles Creek Apartments där branden lär ha startat. Det finns ett ängsområde i närheten där man tror att det hela satte igång.Kullen som brann när jag gav mig av hemifrån i måndags.


Här syns den tunnare växtligheten och brandens framfart.


Berget hade ett lenticular cloud idag. Det sker ofta vid ett väderomslag.


CalFires bilar syntes i stort antal i Weed idag.


Och man har nu bett om upplysningar beträffande orsaken till branden. $10,000 är summan man betalar för information. Misstankar finns alltså att den var anlagd.

13 comments:

Anonymous said...

Hej, det är ju bra att ni har fått
ett så stort stöd och omtanke. Det,
var ju ett bra stöd, vid svenska branden. Men det kanske var en 25 som
vart av med sina hus. Bara det är en hel
del. För något år sedan bran det en
norsk fjäll by. Det var natt, och extrem stark vind. Det var fina bilder,
du la upp. Hälsningar STIG

Desiree said...

Gud så hemskt och verkligen tragiskt med tanke på att det var en anlagd brand. Så onödigt, så mycket lidande. Man blir förbannad på sådant. Skönt att skolan öppnar igen. Som du säger så kan det vara skönt att komma in i sina rutiner igen. Jag är som sagt glad att du är oskadd och även att ditt hem klarade sig. Jag är glad att man visar Weed invånarna stöd och ser till att de får lite nödvändigheter. Jag tycker Amerikanerna är väldigt bra på att fixa stöd insatser och hjälpa andra i nöd.
Stor kram till dig.

Gunilla Nardin said...

Fantastiskt hur givmilda och empatiska amerikanarna ar nar det
intraffar katastrofer som denna.

Man kan ju bara hoppas och tro att
branden inte var anlagd for hur sorgligt vore det inte, att nagon avsiktligt hade astadkommit sa mycket skada.

Inte sa varst langt harifran omkom
flera i gar ,da slagregn gjorde sa att floden dar svammade over.

Lustiga moln over berget pa ditt
photo, ser nastan ut som de skulle
skydda det pa nagot satt.

Ta hand om dig, och Stor Kram!!
Gunilla

olgakatt said...

Landskapet blir ju helt förändrat efter en sådan katastrof. Utan en effektiv brandkår hade det hela kunnat bli ännu värre, förstås. I en stad blir det många hus som förstörs, den svenska storbranden i sommar drabbade glesbygd och skog så det var inte lika många hus som brann. Illa nog, men de flesta har ju försäkring, i alla fall om det finns lån på huset. Då kräver banken försäkring.
Skönt att det finns hjälpsamhet i nödsituationer!

Katta said...

Så tragiskt. Man är verkligen värnlös om och när elden tar fart. Att återgå till lite mer vardag är nog ändå viktigt. Kram

Anne-Marie said...

Stig: Jag tror de flesta är litet överväldigade av stödet som lilla Weed har fått. Det är fint tycker jag att människor bryr sig.
Så många hus som helt förstördes eller skadades är nog rätt ovanligt. Men brandmännen hann helt enkelt inte - branden var för snabb.
Man talar nu om att 110 hus helt förstördes och runt 90 skadades.
Roligt att du tyckte om bilderna. :)

Anne-Marie said...

Desiree: Man vet ännu inte om den var anlagd. Men misstankarna finns säkert om man har en belöning på $10,000. Om den är anlagd är det fruktansvärt.
Min skola var den första som öppnade idag. De andra två skolorna (elementary och high school) kommer troligen att öppna nästa vecka. Men de blev skadade vilket vi ju, som tur var, inte blev.
Jag är otroligt tacksam att jag har ett hem. Pratade med en kollega idag som inte kommit till jobbet ännu. Hennes familjs hus gick upp i lågorna. Och de hann knappt ut från huset när branden kom.
Amerikanarna är mycket bra på att hjälpa till och skänka till olika projekt.
Kram!!

Anne-Marie said...

Gunilla: Det verkar vara något som finns i den amerikanska kulturen - att dela med sig. Pratade med en god vän och han sade att det är så man är i USA, man delar med sig till de som behöver.
Vi får se om de kommer fram till orsaken till branden. Som du säger, är den anlagd är det fruktansvärt. En annan stor brand som spridit sig otroligt snabbt är King Fire som brinner öster om Sacramento. Där har man arresterat en man som skall ha anlagt den branden. Tänk alla resurser och pengar som går åt. Man blir rent ut sagt förbannad.
Jag läste om översvämningarna i Frankrike. I Austin, Texas, har det också varit översvämningar. Och vi får knappt något regn alls.
Lenticular clouds bildas ofta vid eller över berget vid ett väderomslag. Vi fick faktiskt litet regn i morse. En droppe i havet dock.
Stor kram!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Eftersom torkan tycks fortsätta i Kalifornien vet jag inte riktigt hur återväxten i naturen kommer att bli här i Weed. Vi har haft så många olika brandkårer här att man häpnar. De togs delvis från en mycket större brand en bit härifrån som brinner mest i skogen. Runt 1100 personer finns nu i Weed från olika brandkårer.
Jag har hört ryktas att en del personer kanske inte haft försäkring på sitt hus. Stämmer det har det nog mycket svårt framöver. Jag har en sk "renter's insurance" så att jag i alla fall kan få viss hjälp.

Anne-Marie said...

Katta: Eftersom så många hus i proportion till antalet invånare brann ner känns det extra tragiskt. Branden var inte stor i yta men blev ändå otroligt skadlig.
Det kändes bra att skolan öppnade igen och vi kunde få en litet mer normal vardag.
Kram!

Rebekah M said...

Kom de fram till om den var anlagd, och i så fall ... fick de tag på de skyldiga?

Anne-Marie said...

Rebekah: Jodå, en yngre kille som hade setts i närheten av det lägenhetsområde där branden startade blev dömd men bara till 3 års fängelse. Det är fruktansvärt litet med tanke på att mer än 150 hem/hus förstördes och flera företag förlorade sina lokaler. Han påstod att han bara ville värma sig med att göra upp en liten eld. Tydligen hade han varit i ett bråk med sin flickvän som bodde i lägenhetsområdet och han hade blivit utkastad. Tror nog att han ville hämnas.
Eftersom det blåste något helt otroligt just den dagen fick branden ett otroligt explosionsartat förlopp. Och folk fick - som jag skrev i ett annat svar till dig - springande lämna sina hem. Har nog aldrig sett så många människor i Weed som efter denna brand - brandmän, försäkringsbolag osv.

Rebekah M said...

"Bara värma sig lite" ... det finns tydligen inga gränser för mänsklig dumhet. Tre år var för lite ... det hade ju kunnat utvecklas till mordbrand.