Sunday, September 21, 2014

Paraply, regnrock och stövlar

.. är kanske saker jag aldrig behöver använda här i Kalifornien igen. Men de kan ju behövas på andra platser. :)

Jag känner mig ibland otroligt väl utrustad med paraply, regnrock och regnstövlar om jag jämför med andra som bor här och trotsar regnet (på den tiden vi hade regn) utan någon som helst regnutrustning. Och jag tänker tillbaka på min uppväxt i Sverige när man klädde sig för regn. Ibland får jag känslan av att man inte riktigt gör det längre. Har ni som läser också regnkläder?

Mitt paraply är ett hopfällbart som jag faktiskt köpte i Stockholm på Söder. Vi har väldigt få paraplyer i affärerna där jag bor. Det kan finnas några förskrämda i ett hörn av ett par affärer men det är allt. Om det blåser som det kan göra i Weed kan man givetvis inte ha paraply men jag har haft användning för mitt många gånger. Den plats i världen där jag sett flest paraplyn och paraplyaffärer är på Rhodos i Grekland. Fråga mig inte varför.Jag har ett par olika regnstövlar. Ett par jag köpte i Stockholm för många, många år sedan. De passar bra att ha till jobbet (eftersom de är så små och nätta) om det regnar ordentligt. De andra är ordentliga och rejäla och inhandlades på Hawaii hos Walmart i Hilo. De behövdes i djungeln när Michael och jag höll på att röja den mark han köpte.


Och min regnrock är faktiskt en herrmodell. Tydligen tycker affärerna att kvinnor inte skall ha ordentliga regnrockar. Jag hittade absolut ingenting via nätet för kvinnor utan allt var för män. Den fungerar jättebra och har kommit till användning när det blåst och regnat. Altrec köptes den hos.


Sedan har jag detta ultralätta regnställ (ja, jag vet att det är rött ;)) som inhandlades för väldigt länge sedan i Stockholm.


Som sagt, jag är rustad för regn. Bring it on!

---------------------------------------------------------------
Är det inte bränder som härjar så är det andra naturkrafter. Igår lördag - samma dag som branden i Weed ansågs vara 100% contained - dök det helt plötsligt upp på nyheterna att en del av en glaciär "lossnat" uppe på berget! Man varnade för "mud and debris flows". Skall det här aldrig ta slut?
Bilder visar en blandning av lera, vatten och annat material som strömmat ner genom vissa delar på berget. En så kallad "lahar mud flow". Inga skador tycks ha uppstått ännu i alla fall. Kan det vara så att vulkanen Mt Shasta har någon aktivitet på gång?
När jag kom hit 1997 hade det varit en stor "mud and debris flow" som kommit nerfarande för berget och orsakat skador på en av vägarna. Faktiskt den väg som nu var avstängd flera dagar på grund av branden. Då var jag inte alls medveten om allt som kan hända kring en vulkan och ett berg av den här storleken.
Den här hemsidan har en del bilder och en berättelse. http://www.redding.com/news/local-news/mudslide-reported-on-mt-shasta-two-road-closed

24 comments:

Mimmi said...

Jag har ett gäng paraplyer, bl.a. ett i bilen. Jag ser alltid till att ha paraply med mig om det finns den minsta chans att det skulle regna. Som hundägare så har jag faktiskt gummistövlar, för oavsett väder så måste ju hunden promeneras. Men jag har ingen regnjacka (en riktig sådan alltså), sist jag hade det var nog när jag var typ… 10 år gammal eller så. En regntålig jacka har jag dock. :)

Äventyret framtiden said...

Också här har vi rätt många paraplyer, av någon konstig anledning, för vi är ju ändå bara två men en gång fanns det flera personer som nu har flyttat ut och inte tagit paraplyerna med sig. Tydligen:) För det mesta krävs tåligare regnkläder här i våra nejder när det väl regnar och oftast också blåser samtidigt. Idag stormar det, regnar ymnigt och hösten tycks att gjort sitt intåg.
Jag minns att jag hade ett regnställ för många år sedan av märket Peter Storm, lätt att vika ihop, lätt att dra över de andra kläderna om så krävdes.
Nu har jag, liksom du, en rejäl regnjacka av herrmodell...dammodeller har jag inte sett jag heller. Tydligen har man tänkt det som så att damer ska vara ute när det är paraplyväder;)

Det är ett spännande område du bor i! Kanske till och med lite väl spännande?
Ha det bra!
Kramar!

Fullblodsekologen said...

Jodå jag är också ganska så välutrustad när det gäller regnkläder. I Katalonien får jag ofta kommentarer om vilka "bra" och "praktiska" regnkläder jag har. Folk kommer halvnakna och genomblöta till jobbet medans jag är inplastad från topp till tå.
Kram!!

olgakatt said...

Som hästägare (tlls förra julen) och fjällturist ser man till att ha både rejäla regnkläder, kängor och stövlar. Jodå, det finns regnkläder även för damer! Både sportaffärer och ridbutiker har i mindre eller större urval.
Dock skall tilläggas att en hel del moderna, sk kallade tekniska regkläder är helt otillräckliga på fjället! Där är det gammaldags galon som gäller. De stliga, färggranna och svindyra sakerna klarar en kvarts regn i stan men inte en heldag på kalfjället trots vad reklamen hävdar.
Din rock duger däremot utmärkt!
Otäckt med jord- och isskredet! Just där jag brukar vistas i Norge blir det också skred emellanåt med blockerade vägar och t o m nedrasade järnvägsspår. Mina vänner satt en vår ute i solen och såg ett skred som tog ett godståg med sig nedför berget. Turligt nog kom den gången ingen människa till skada. Som alltid är naturens krafter oberäkneliga, vatten är ofta inblandat.

Gunnel said...

Det händer mycket där du bor. Jag har ett regnställ eller allvädersställ som jag köpte när jag jobbade på Fritids. Det är jättegammalt, men håller fortfarande. Det är skönt att kunna ge sig ut oberoende av vädret, men det är klart att då fodras rätt slags kläder. Ha det gott.

Annika said...

Det regnar ju en del på denna kust. Jag har paraply i bilen hela tiden.
Gummistövlar har jag dock inte längre, borde väl skaffa det. Kanske.
Har en regncape, men erkänner att jag nog inte går ut i hällregn. Det brukar räcka md paraply till och från bilen och vart man nu ska. Men det kan ju vräka ner i massor här.
Glad att er brand nu är inom kontroll. Jag hoppas även att ni verkligen ska få en massa regn! Fåfång önskan kanske, men måtte det bli så!!
Kram!!

My kids' Mom said...

Godmorgon,

Vad full i skratt jag blir, då även jag tog med mig både paraply och regnkläder i flytten hit, dock inga gummistövlar. Jag tog också med mig två ullkappor och läderstövlar!

Jag ser att kvinnorna här ibland använder paraplyn för att skydda sig mot solen, vilket är en bra ide. Jag har också sett något kul...så fort det blir lite mulet, och jag talar pyttelite, så sätter amerikanskorna på sig läderstövlar och lite mer höstiga kläder.

Ja, ur led är vädret! Idag kom Money Magazines lista ut med de bästa platser att bo på i USA...man kanska skall ta sig en titt :-)

Ha en underbar dag.

Kram, Anneli

Marina said...

Jodå, jag har regnkläder som håller, och jag kan tycka att det är skönt att vara ute i regn!

Anne-Marie said...

Mimmi: Du bor ju i alla fall i en del av USA där det fortfarande regnar. Märkligt att skriva så men det tycks ju vara så det är numera.
Har man hund får man alltid ge sig ut oavsett vilket väder det är. Antar att Barney vill ut även i regn. :)
Jag köpte min regnrock för några år sedan när det kunde regna otroligt och då behövs en sådan typ av regnrock.

Anne-Marie said...

Karin: Jag har faktiskt bara ett paraply som jag alltid har med mig. Det har blivit en vana efter en sommar i Salzburg i Österrike när vädret kunde slå om mycket snabbt.
Paraply fungerar ju inte om det blåser ordentligt. Då behövs, precis som du säger, annan slags regnutrustning.
Det låter ju passande med ett regnställ som har "Storm" i namnet. ;)
Kvinnor skall tydligen bara hålla sig inomhus och inte bege sig ut i ruskväder. Det är som med lakanen och andra saker som bara försvinner. Förr fanns ordentliga regnjackor och rockar även för kvinnor.
Jag tycker det börjar bli litet väl "spännande" nu faktiskt. Tycker att det kunde lugna ner sig litet. Såg bilder och en förklaring idag till vad som egentligen hänt. Det var inte en del av en glaciär som lossnat utan det var vatten/lera som finns under glaciären som brutit igenom - troligen pga hettan.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annelie: Jag undrar om inte vi svenskar är vana vid mer praktiska kläder anpassade efter väderleken. En annan sak som vi i Sverige är bra på är reflexer. Det finns inte verkar det som i USA.
Bra att vara inplastad. ;)
Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Nu talar du kanske om svenska affärer. Jag har ju ingen direkt erfarenhet numera av utbudet. Här i USA i mina trakter finns det inget utbud av bra regnkläder. Solen skiner alltid antar jag i Kalifornien. :)
Jag tror att man behöver ha den mer gammaldags regnrocken/byxan för att klara riktigt busväder. Tror inte att "stadsregnkläder" står emot den typen väder.
Min rock klarar ösregn, monsuner och totala skyfall! :) Det är klart att regnar det aldrig hänger den bara på galgen.
Läste litet mer idag om en man som begett sig upp på berget igår och gav en längre förklaring till det som skett. Det var ingen glaciär som brutits loss utan snarare vatten som "svämmat över" och dragit med sig lera, stenar osv. Naturens krafter är mäktiga.

Anne-Marie said...

Gunnel: Det händer litet väl mycket just nu där jag bor. Föredrar det vanliga, litet lugnare tempot.
Skall man ut i naturen och det regnar och blåser måste man ju vara rätt klädd. Här i mina trakter verkar folk för det mesta klä sig sommaraktigt - även mitt i vintern. Har sett flera personer i flip-flops när det snöat och varit minusgrader. Ha det bra!

Anne-Marie said...

Annika: Paraply är ett måste tycker jag.
Regnstövlar har jag bara om det regnar väldigt intensivt. Det brukade det ju göra ibland här under hösten och vintern.
Eftersom det kan blåsa så otroligt i Weed ibland fungerar inte paraply - därav regnrocken.
De tycks prata om litet regn nu till veckan. Vi får se hur det blir med den saken. Det verkar som om alla fronter numera bara upplöses innan de kommer fram till Kalifornien.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Vi svenskar tänker praktiskt. :) Du har nog mindre chans till regn till och med än vad Weed har. Bra att du är förberedd i alla fall!
Man vet aldrig - dina varma vinterkläder kan komma till användning eftersom klimatet är så ur balans.
Paraply mot solen är bra. Jag har alltid solhatt om jag är ute i stark sol.
Undrar om det är så att man i dina trakter kanske förknippar moln med höst. Här tycker jag folk klär sig sommaraktigt hela vintern. Har sett en del i flip-flops mitt i vintern med snö och minusgrader.
Ja, det vore kanske inte så dumt att se vilka platser som de rekommenderar. Det har varit skyfall i Stockholm såg jag. Och så hade ju Dalarna en jordbävning nyligen.
Kram!

Anne-Marie said...

Marina: Har man inga bra regnkläder är det inte roligt att vara ute i regn. Bra att du har "rätt kläder". :)

Desiree said...

Bra regnkläder är viktigt. Jag cyklar i de flesta väder så ett bra regnställ som andas är viktigt för mig. Gummistövlar har jag fast jag använder dem rätt sällan. Ofta regnar det inte så pass att jag behöver dem. Men bra att ha om man ska gå runt i skog och mark och det är vått eller lerigt. Hoppas ni får lite mer regn snart. Nu får det vara nog med naturkatastrofer. Ni i Weed har redan fått eran beskärda del med tanke på bränderna.
Kram!

Anonymous said...

Hej, du får kanske lite användning av
din bra regn utrustning mot slutet av veckan. Men det lite större regnet,
ser ut att komma i slutet av oktober.

Fast det är ju inte dom mängder ni,
behöver. Den ler blandning, är ju
lurig. Skulle det hända, något mer
med berget. Så är det ju en motorväg,
ner till staden. Det skulle väl bli
mycket kraftiga vindar. Ja nu har,
ni det tuft med vädret. Bara att,
inte vulkanen vaknar. Hälsningar Stig.

Annica said...

I min garderob finns tre paraplyer (varav ett hopfällbart), tre par stövlar i olika utförande och så en glatt turkos regncape som är förpackad i ett litet fodral och lätt att ta med. Egentligen är det härligt att vara ute i ruskväder om man bara är rätt klädd. Det är så lätt att andas i regndroppsfull luft.

Snart har din del av Kalifornien uthärdat de mesta av naturkatastrofer - torka, bränder, ler-/jordskred. Det fattas "bara" att Mt Shasta ska få ett utbrott. Och/eller att det blir en jordbävning. Kanske dags att packa bilen och dra iväg för gott till en säkrare och "människovänligare" plats. Man kan också ta flyget. Gamla Sverige t.ex. är faktiskt inte så dumt när allt kommer omkring... ;)

Hoppas den här veckan blir händelsefattig och ospännande! ;) Ha det fint! Kram!

Anonymous said...

Jag har en bunt paraplyn i en
"kärna" innanför dörren och alltid ett i bilen. Har fått en del genom att prenumerera på vissa tidskrifter.
Min make, vars farfar kom från Skottland, gillade regnväder väldigt mycket, och jag måste säja, att jag också gillar att gå ut och känna regnet i ansiktet och har ingenting emot att
få våta fötter. :)

Vill nämna att National Geographic
magazine, som kom idag, har en lång
article om torkan i Kalifornien.
Hoppas du kan få tag på ett exemplar.

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Desiree: Du som är en utomhusperson har säkert bra regnutrustning. Det röda regnstället jag har är perfekt om man vill cykla.
Gummistövlar använder jag sällan men som du säger är de väldigt bra att ha i skog och mark.
Nu har vårt "mud and debris flow" nått Yahoo News till och med. Lägger kanske ut en länk här på bloggen.
Kram!

Anne-Marie said...

Stig: Jag tar inte ut något i förskott betr. regn och liknande. Det har utlovats regn tidigare och kommit två regndroppar kanske.
Men kommer det går jag nog ut och hoppas i vattenpölarna. ;)
Den här lerblandningen har till och med nått Yahoo News. Lägger troligen ut en länk här på bloggen.
Jag börjar undra om det är något på gång med berget. En god vän sade bara häromdagen att om berget inte har snö så kan det bli ett utbrott. Det var tydligen någon gammal profetia. Blir det ett utbrott då kommer vi definitivt inte tillbaka till Weed inom de närmaste åren! Det här berget är den "värsta" sortens vulkan.

Anne-Marie said...

Annica: Det låter som om du också är väl rustad för regn och rusk. Tycker om att andra också kör med regnkläder och liknande. :)
Vilket bra uttryck - "regndroppsfull luft". Gillar det.
Ja, vi har fått vår beskärda del av i stort sett allt som kan hända. Det var ju en rätt stor jordbävning för bara några veckor sedan i Napa Valley (söder om mig). Den låg på 6.0.
Jag börjar faktiskt undra om berget kan vara på gång med något. Hoppas att jag är på en säker plats när det sker eftersom den här vulkanen blir otroligt våldsam om den får utbrott. Då kan vi säga "bye, bye Weed". Inget skulle bli kvar troligen. Jodå, Svedala är troligen som en "filbunke" jämfört med norra Kalifornien. Och flyg går det som tur är.
Vi hoppas på ointressant vecka. ;)
Ha det gott! Jag skickade en liten hälsning via epost. Kram!

Anne-Marie said...

Ruth: Om man har bra kläder är det härligt att vara utomhus när det regnar. Och att gå i naturen/skogen efter ett regn det är väl bland det bästa eftersom det luktar så gott.
Jag tror att folk i Kalifornien inte är lika härdade som vi svenskar vid dåligt väder. De är litet väl vana vid sol och värme.
Tack för tipset om National Geographic! Vet inte om vi har den tidskriften i lilla Weed och Mt Shasta. Får kolla när jag kommer till någon affär. Det tog ett bra tag innan massmedia verkligen började uppmärksamma denna katastrofala torka men nu verkar de köra på rätt bra.