Sunday, February 23, 2014

Två skilda världar

Men hörrni, vad är det för konstigt väder vi har här i norra Kalifornien. Det är runt +15-16 idag och det är bara februari!

Igår blev det en tur till Yreka där det finns litet mer möjlighet till shopping än vad vi har i Weed och Mt Shasta. Fortfarande är det dock väldigt begränsat. Tur att jag är minimalist. ;)

Som jag skrev i inlägget om Mom and Pop affärer har tyvärr de stora kedjorna numera ofta konkurrerat ut de mindre affärerna. Vi har en Walmart i Yreka - som faktiskt är öppen dygnet runt - och den har säkert konkurrerat ut flera mindre affärer som tidigare fanns i Yreka. Walmart är ju en jättekedja som har affärer i hela USA och andra delar av världen. De lär numera ha 11,000 affärer i 27 olika länder. De säljer kläder, möbler, elektronik, mat osv.

Den här bilden tog jag för några år sedan men Walmart ser likadant ut även nu.


En annan affärskedja som finns i hela USA heter JC Penny. De har affärer i alla stater men de har fått känna på den hårdnande ekonomin. I början av 2014 meddelade JC Penny att de kommer att stänga 33 affärer och säga upp 2000 anställda. De säljer mest kläder, skor och olika slags heminredning. Även denna bild togs för några år sedan av JC Penny i Yreka.


Eftersom solen sken igår och det var behagligt varmt även då tog jag en promenad till den gamla delen av Yreka. Jag skrev ett inlägg om den historiska delen för inte länge sedan: http://bo-i-usa.blogspot.com/2013/12/west-miner-street-yreka.html
Att komma till West Miner Street är som att förflyttas tillbaka i tiden. Tyvärr såg jag många stängda affärer när jag promenerade där igår. Men det finns en del affärer kvar och visst är de här skyltarna och gamla, charmiga husen mycket trevligare än "lådorna" som byggs nuförtiden.Det fanns också ett par riktigt fina väggmålningar. Gamla Yreka med häst och vagn.Kalifornien var ett "mecka" under guldruschen på 1800-talet. Så även Siskiyou County där Yreka ligger.


Två skilda världar i samma stad.

26 comments:

T said...

Vi var I Lewiston för några år sedan (på gränsen mellan Idaho/Washington) och deras Main street är oxå en sådan gata som varit full med små affärer som nu var stängda. Och utanför ligger alla dessa affärslador som är fula som stryk. Gatan är kantad med fina träd och så det ser hur trevligt som helst ut.. på avstånd.

Äventyret framtiden said...

Jag har upplevt det tidigare och gör det igen. Vi har liknande väderlek samtidigt, även om temperaturgraderna skiljer åt en del. Vi hade 7-8 grader varmt igår. I februari, mitt i sportlovstider!
De som har råd far till Åre och skidar, så en stor del av den åländska befolkningen fyller backarna där för tillfället. Intressanta iakttagelser om affärerna och butikskedjorna. Vi har samma problem, de stora äter upp de små och nu börjar de stora också känna av varandra. Många far dessutom till Sverige och storhandlar. Ibland förstår jag inte alls varför vi är så shopping"galna" nu för tiden. Men det kanske är för att jag inte alls har det behovet
Ha en bra måndag!
Kramar!

Desiree said...

Gamla Yreka ser väldigt charmigt ut. Kul att man ser till att bevara sådant här. Historian om trakten blir och förblir levande på det här sättet. Vilken härlig dag med solsken du fick. Perfekt dag för en liten extra promenad.
Walmart tycker jag är bra. Man finner det mesta man behöver där. Synd dock att de mindre mer orginella småbutikerna konkurreras ut. Men kedjor som Walmart behövs också och kanske än mer i synnerhet i trakter som dina där det kan vara svårt att få tag på varor annors. De har ju samma sortiment på alla Walmarts. JC Penny gillar jag också. Har man dessa hittar man det mesta man behöver och sedan kan man alltid handla på nätet.
Jag shoppar inte heller mycket längre. Jag tjänar inga egna pengar just nu så jag ser till att hålla igen lite extra. Jag känner också att jag kommit till en punkt där jag inser att jag inte behöver så himla mycket saker. Satsar hellre pengarna på resor och upplevelser.
Kram!

Annika said...

Inte helelr jag shoppar som jag brukade längre.
Hela hösten och vintern har vi hållit igen härhemma eftersom vi rest så mkt med vår dotter, och betalat sååå mkt för college och auditions etc.
Så det är lite köpstopp på vissa plan även här.
Handlar aldrig på Walmart, gillar dem inte . Går till Target istället.
JCP brukar jag inte heller handla på, men de finns verkligen överallt, oftast i malls. De är ju snäppet bättre än Walmart, tycker jag. Skulle hellre handla på JCP än på det andra stället.
Trevligt ser det ut i Yreka, skulle gärna åka dit!
Kram!

Gunilla N said...

Sa fina sma mysiga affarer det finns i YREKA.Man kan ju bara
hoppas pa att de overlever.
Walmart behovs sakert ochsa ,men
just att det ena inte utesluter det andra ar viktigt tycker jag.
Staden ser dock lite overgiven ut,
tom pa folk sa att saga, men kanske bilderna togs vid en tid pa dagen da man befinner sig inomhus?
Kul med vintage butiker,ser att det finns nagra stycken dar.

Ja har ar det full var nu och overallt ser man gul mimosa som
blommar,saa vackert!..vintern har varit kort i ar.

Kram till dig!!
Gunilla N

Anonymous said...

Hej, fina bilder. Trevlig miljö.
ja vart kommer er värme ifrån.
Våran värme kommer, från afrika
i februari. Lite ovanligt, men
ganska skönt. Och all snö har,
nästan tinat bort. Hälsningar Stig.

Anonymous said...

Bra att du har en Walmart som du kan åka till ibland. Walmart har bra basvaror och bra priser. Stor matavdelning. Efter is snö och liten jordbävning väntar vi nu i GA på våren som lär vara på gång.
Kram
BM

olgakatt said...

Även i Sverige tar de stora kedjorna över och små trevliga och personliga butiker slår igen. Stad efter stad utarmas i centrum och folk vallfärdar till olika köppalats. Men även vissa av dem har svårigheter. Ett i Malmö, Entré, har aldrig dragit tilläckligt med kunder och affär efter affär lämnar. Nu ska den tyske ägaren piffa upp huset med ny färg på golven och tror att det ska hjälpa. Jag tar mig för pannan! Jag blir närmast lappsjuk av att besöka dessa gräsligheter.
Dina bilder på småbutikerna i Yreka ser mysiga ut; måtte de flesta klara sig kvar!

Unknown said...

Jag gillar verkligen Yreka. Det är ett mysigt litet samhälle. det finns en liten kladaffär i en gränd, jag tror namnet börjar på J..där jag brukar handla kläder ibland. De har super fina handgjorda väskor med. Det är helt klart roligare att handla på mindre affärer, men jag erkänner villigt att jag handlar shampoo, smink, papper m.m. pa Walmart där märkesvaror är väldigt billigt.

Kram

Unknown said...

Jag gillar verkligen Yreka. Det är ett mysigt litet samhälle. det finns en liten kladaffär i en gränd, jag tror namnet börjar på J..där jag brukar handla kläder ibland. De har super fina handgjorda väskor med. Det är helt klart roligare att handla på mindre affärer, men jag erkänner villigt att jag handlar shampoo, smink, papper m.m. pa Walmart där märkesvaror är väldigt billigt.

Kram

My kids' Mom said...

Anne-Marie,
Du skriver så fantastiskt och beskrivande. Jag ler med hela ansiktet, man kan liksom känna det, nästan som om man vore där…Du skulle kunna skriva en bok om det här med Att bo i USA. Det där med affärer är så unikt med USA.
Ang. ditt förra inlägg:
Torkan oroar mig. Vart är vi på väg? Hur skall det bli med bönderna och med skördar?!

Ha det så bra och tack för allt du skriver om och delar med dig.

Kramar,
Anneli

Annica said...

Vad mysigt det ser ut i Yreka. Påminner om Main Street i en mindre stad i Wisconsin där jag var på släktbesök för många år sedan. Även där fanns många fina hus och trevliga butiker. ---
Som med allt annat här på jorden så är det både för- och nackdelar också med de stora affärskedjorna. Det är bra att de kan ha ett stort utbud och hålla skapliga priser, men trist att de konkurrerar ut de små, mysiga butikerna som ofta har mer originella varor och mycket bättre och personligare service.

Några ord om vädret: I Norrbottens kustland kan tisdagen bjuda på solglimtar och 7-8 grader varmt. Sådan värme i februari!? Denna vinter går till historien! Den är helt "bort-i-tok".

Charlie sa ... said...

Ja USA och shopping! Ett ämne i sig. En vetenskap nästan. Sådant utbud. Jag vänjer mig nog aldrig tror jag.

Vackra bilder och tänkvärt inlägg!

Saknat dig och titta in här.

KRAM!

Anne-Marie said...

T: Har för mig att Michael och jag besökte Lewiston en gång men jag minns inga detaljer.
Det verkar vara samma utveckling i alla delar av USA och övriga världen.
Det är verkligen synd att de små affärerna tycks försvinna på bekostnad av de stora kedjorna.

Anne-Marie said...

Karin: Vi tycks ofta ha samma slags väder även om temperaturen skiljer sig. Att inte ha vinter och snö har jag inte varit med om sedan jag kom till det här området.
Det tycks som om samma mönster finns över hela världen med de stora "jättarna" som tar över på bekostnad av de "små".
Det visste jag inte att man åker till Sverige och handlar.
Nej, jag förstår heller inte varför man måste handla så mycket. Jag handlar egentligen bara när jag behöver något. Gör aldrig spontaninköp och min garderob med kläder är liten och åldern är rätt hög på mina kläder. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Desiree: Det är verkligen trevligt att man bevarat denna gamla del av Yreka. Den behövs som motvikt mot de nya byggnaderna.
Walmart är bra för vissa saker men den nya typen Walmart som man införde för några år sedan har inte alls lika mycket som den "gamla typen" Walmart-affärer. Walmart fick mycket kritik från folk som hade precis samma upplevelse jag har, dvs att man tog bort många varor. Men det brydde man sig inte om. Det skrevs en hel del om detta då.
Vår JC Penny är en rätt liten affär som inte har särskilt mycket men jag kan tänka mig att de större affärerna har ett stort sortiment.
Skönt att komma ur "shopping-ekorrhjulet". :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Annika: Kan tänka mig att ni haft stora utgifter med alla resor och annat i samband med Ks auditions.
Som jag skrev till Desiree är Walmart bra för vissa saker. Men jag gillar egentligen inte heller Walmart så där väldigt. Men vad gör man när man inte har direkt andra affärer. Target finns inte här. Närmaste affären ligger nog ett par timmar bort.
JC Penny i Yreka är en liten affär med relativt litet sortiment. Det är tur att jag är minimalist när jag bor på en sådan här plats. :)
Den gamla delen av Yreka är trevlig.
Kram!!

Anne-Marie said...

Gunilla: Jag blir litet ledsen när jag ser den ena lokalen efter den andra stå tom. Visst behövs Walmart också - eller någon liknande affär - när man bor i ett glesbygdsområde. Vi har väldigt få affärer här - på gott och ont.
Det var folktomt trots att jag var där mitt på dagen. Det är ofta folktomt tycker jag i mina trakter i de små städerna. Litet mer folk är det på somrarna.
Härliga vårtecken du har hos dig. :)
Kram tillbaka!

Anne-Marie said...

Stig: Roligt att du tyckte om bilderna.
Jag vet inte var vår värme kommer från. Idag var det ännu varmare.
Värme från Afrika i februari låter onekligen litet konstigt. Men vad är inte konstigt när det gäller vädret nuförtiden.

Anne-Marie said...

BM: Jag skulle nog hellre gå till en annan affär om det fanns någon - men det gör det inte. Visst finns det en del bra hos Walmart men de verkar ha litet konstiga metoder när det gäller personal och sin affärsverksamhet.
Det visste jag inte att ni haft jordbävning. Ni har väl haft ovanligt kallt i år trots att du bor i södern.
Kram!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det verkar som om "fenomenet" med små affärer som försvinner är ett globalt problem. Trist tycker jag eftersom de små affärerna ofta har en helt annan kundservice.
Jag förstår att du tar dig för pannan! Litet färg är nog inte svaret på hans problem.
En "hardware" affär i den gamla delen av Yreka hade tyvärr slagit igen. Den hade funnits där under lång tid.

Anne-Marie said...

Maria: Kul att du också besökt Yreka och kollat in vad som finns.
Vet tyvärr inte vilken affär du tänker på.
Eftersom jag handlar hår- och hudvårdsprodukter som är utan konstiga tillsatser hittar jag aldrig sådant hos Walmart. Köper allt sådant via nätet. Smink använder jag inte så den utgiften slipper jag. :)
Papper är billigt hos Walmart.
Kram!

Anne-Marie said...

Anneli: Tack för dina fina ord om vad och hur jag skriver. :) Blir glad.
Affärer i USA är litet annorlunda än i Sverige men samtidigt verkar samma mönster finnas i båda länderna med små affärer som försvinner.
Ja, torkan i Kalifornien är allvarlig. Skall bli intressant att höra om ni får vattenransoneringar dit du kommer att flytta.
Jag har ingen aning om vad som kommer att hända men att det kommer att bli konsekvenser är nog rätt solklart.
Ha det bra Anneli och kram!!

Anne-Marie said...

Annica: Jaha, så du har släkt i Wisconsinområdet. Tror att dessa äldre affärsområden liknar varandra över hela USA. Byggnaderna hade personlighet och charm.
Håller helt med dig om hur det är med de stora "jättarna" i förhållande till de "små". Servicen är ju helt annorlunda i de små affärerna.
"Bort-i-tok" var ett perfekt uttryck! :) Det skall jag komma ihåg. Idag var det ännu varmare här - runt +20. I februari!

Anne-Marie said...

Lotta: En vetenskap var rätta ordet. Ibland blir man litet överväldigad. Fast hos oss är det svårt att bli överväldigad eftersom vi har så få affärer. ;)
Har saknat dig också. Trevligt att du är hemma igen.
Roligt att du tyckte om bilderna och inlägget.
Kram!!

Anonymous said...

Men sverige är iallafall inget av de 27 länderna där walmart finns