Saturday, February 8, 2014

Vinter OS

Idag invigdes vinter OS i Sotji i Ryssland. Invigningsceremonin visades i amerikansk TV i kväll men jag tittade bara en liten stund.

Numera har jag egentligen ingen koll alls på vilka svenskar som är framstående inom de olika grenarna. Känner mig litet som en dinosauri faktiskt ;) eftersom jag mest kan de som var stora på 70- 80- och 90-talen. Läste i Dagens Nyheters nätupplaga att det svenska skidlandslaget drabbats av magsjuka. Helt klart ingen bra start.

Jag minns vintrar när hela Sverige stannade av och man samlades framför TV-apparaterna för att se Ingemar Stenmark åka utför. Jag gick på högstadiet och gymnasiet och vi samlades i skolans aula när det var stora lopp och alla "var tvungna" att se hur det gick. Egentligen är det rätt fantastiskt att ett helt land kan avstanna när en idrottsman tävlar.
Jag minns också att man ändrade reglerna eftersom Ingemar vann allt som kunde vinnas och man ville låta andra vinna. Inte riktigt rätt tycker jag. Är någon bättre än de andra så skall givetvis den personen få vinna.

Ingemar var den fåordiga killen som lät sin skidåkning visa vem han var. Han var alltid balanserad och tog både fram- och motgångar med sitt norrländska lugn. Någon frågade honom hur han bar sig åt för att vinna. Ingemars svar lär ha varit "De ä bar å åk". :) Det alpina skidlandslaget spelade in den här sången 1976 med samma namn.En annan person som fick Sverige att sitta fastklistrad vid TVn var Gunde Svan - den pratglada dalmasen. Längdskidåkaren med litet nya och okonventionella idéer. Jag tror att han helt enkelt var före sin tid med sina tankar och idéer. Gunde vann också många medaljer och jag minns ett lopp när han tävlade mot en annan "jätte" inom svensk längskidåkning - Thomas Wassberg. Det var ett femmilslopp som var mer gastkramande än en spännande actionfilm. Thomas vann mycket knappt.
Gunde åkte skidor också på skoj med en stav några gånger - som man gjorde för länge sedan.


Bilden lånad från nätet.

Både Ingemar och Gunde har varit med i flera framgångsrika TV-program. Ingemar vann "Mästarnas Mästare" 2011 och Gunde har bland annat varit en av programledarna i "Fångarna på fortet".

Vi får se hur det går för svenskarna i år. Det är bara att hoppas att det blir några svenska medaljer.

21 comments:

Katta said...

AM, då är vi minst två som har noll och liten kontroll på vilka svenskar som är framstående. Förr tyckte jag att sport var intressant idag ser jag sälla på Tv överhuvudtaget utan njuter faktiskt av att få hålla i en dagstidning. Kram

Desiree said...

Jag såg invigningen igår. Pampigt och imponerande. Just invigningen och avslutningen brukar vara kul att se. Men jag som annars inte ser mycket på sport tycker faktiskt att det är kul att följa OS. Jag hoppas att det kommer gå bra för svenskarna och att de får många medaljer med sig hem. Har inte heller någon vidare koll på vilka de stora namnen är.
Trevlig helg.

olgakatt said...

Även här har vi noll koll och bryr oss inte. Eftersom vi bara har SVT kunde vi inte ens se invigningen då det är nån reklamkanal som sänder OS i Sverige.
Hela jippot är ju ganska förskräckligt och jag tycker synd om alla idrottarna som tvingas spela med i Putins spektakel.
Från Stenmarks tid minns jag bara att ett då 4-årigt syskonbarn fick skidor och trodde att de skulle gå av sig själv. Han hade ju sett Stenmark på TV!

Charlie sa ... said...

Those were the days, med Stenmark, Pillan, Gunde…nu hänger jag inte rikigt med.

Invigningen igår var pampig!

Ha en fin helg

KRAM!

Annica said...

Charlotte Kalla fixade Sveriges första OS-medalj idag. Ett välförtjänt silver.
Invigningen var, som alltid, ett välregisserat skådespel i färg, form och ljus. Men det känns fruktansvärt att vinter-OS 2014 har iscensatts utan en tanke på mänskliga rättigheter och miljö. Bedrövligt. I dessa dagar är vi många som undrar hur OS-kommittén kunde välja Sotji.

Anne-Marie said...

Katta: När jag flyttade till USA tappade jag koll på mycket som har med Sverige att göra. Numera finns ju så mycket via nätet att det är mycket enklare att hålla sig uppdaterad. Men jag tycks fortfarande inte riktigt hänga med.
Såg i alla fall att Sverige idag fick sin första medalj genom Kalla i skidåkning. Nog är det litet kul i alla fall när svenskarna vinner. :) Kram!!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag brukar bli litet uttråkad av att se alla fanbärare. ;) Vet inte varför men det pågår så länge. Däremot minns jag OS i Norge (84 var väl det) där det var otroligt mycket spännande saker som skedde under både invigningen och avslutningen.
Kalla var den första som knep en medalj - ett silver. Såg det hos Dagens Nyheter. Visst är det kul när svenskarna vinner. :)
Ha en bra helg! Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det är tydligen TV 3 - eller de kanske heter Kanal 3 - som sänder i år. Här är det en av de stora, nationella kanalerna som sänder på kvällarna.
Måste faktiskt erkänna att jag inte följt med särskilt mycket kring alla turer för detta OS. Däremot tycker jag det är helt bedrövligt att man förlagt ett OS i Japan där hela landet blir mer och mer förgiftat av Fukushima. Inget man skriver om förstås i vanliga massmedia, men faktum kvarstår.
Ingemar Stenmark hade en otrolig talang och massor med träning. Att "bara" åka och vinna visar på många, många träningstimmar. :)

Anne-Marie said...

Lotta: Ja men, jag glömde ju Pillan. Hon var också helt otrolig. Minns att jag kollade på många av hennes lopp. Visst var det fina stunder när de här "mästarna" åkte skidor. :)
Som sagt, jag tittade väldigt litet på invigningen men vet ju att man varje gång försöker "bräcka" tidigare nations invigningar.
Ha en fin helg och jag såg att du är på väg till varmare trakter. :) Så skönt!
Kram!!

Anne-Marie said...

Annica: Ja, jag såg hos Dagens Nyheter att Sverige nu fått sin första medalj. Kanske det kan inspirera övriga svenskar. :)
Jag har faktiskt inte följt med i turerna särskilt mycket kring detta OS. Men som jag skrev till Olgakatt, att man kan förlägga OS i Japan om några är helt obegripligt. Det landet är förgiftat och kommer att fortsätta att bli förgiftat av all radioaktivitet från Fukushima. Ingen skriver om detta men det är ett faktum.

Unknown said...

Självminns jag inte Ingemar Stenmarks storhetstid, men min styv farfar Bengt Blank var med i landslaget samtidigt som han. Han berättade alltid historier om den tiden.

Marina said...

Tack för den nostalgitrippen! Helt fantastiskt hur hela Sverige kunde bara avstanna sådär! Och stämningen i klassrummet när läraren lyckades hitta en tv och rulla in i klassrummet, underförstått att vi kunde arbeta samtidigt som vi såg Stenmark åka (vilket oftast gick sådär...). Jag kommer också ihåg alla spännande skidlopp med Gunde, Wassberg och de andra. Hur vi satt med papper och penna och skrev upp hålltider efter vägen...det kanske inte alltid var bättre förr, men visst var det kul!!

Anne-Marie said...

Maria: Vad roligt att du fick höra om landslaget genom din styvfarfar. Det var tider det med alla stora, svenska stjärnor. :)

Anne-Marie said...

Marina: Roligt att du också minns den tiden. :) Det var verkligen fantastiskt att ett helt land i stort sett avstannde när Stenmark åkte. Har inget minne av att vi var tvungna att fortsätta med skolarbetet utan vi fick ledigt en stund.
Det var roligt med dessa stora svenska framgångar. Och så hade vi ju Björn Borg - det var också gastkramande matcher.

Saltistjejen said...

Jag gillar OS. har alltid gjort. Men som du har jag väldigt dålig koll på svenskarna nuförtiden. Dels för att man inte ser t ex Alpina världscupen här då ju många svenskar är bra, och dels för att jag inte följer med i sporten i media riktigt i svenska tidningar etc. Men det är såklart skoj när det går bra. Det trista med OS-sändningarna här i USA är att de är helt fokuserade på Team USA. De visar endast sammandrag på kvällarna och då i stort sett enbart amerikaner. Men det är väl för att vi inte har kabel-TV. Då skulle man kunna se mer live såklart.
Stenmark och Gundes tid minns man ju. Då var ju vintersporten nästan helig. Ja även då Anja körde.
Kram!

Anne-Marie said...

Saltis: OS är trevligt men som du säger så fokuserar man mest på amerikaner här vilket är litet trist. Det är som med nyheterna i USA - det verkar inte finnas några andra delar världen. ;)
Genom att TV 3 sänder i år kan man ju heller inte se något via SvT Play. Jag satt ofta och tittade på alla möjliga olympiska vintersporter när jag bodde i Sverige men numera blir det dåligt.
Såg att Sverige nu tagit två silver - kul!
Anja minns jag inte så mycket av men Stenmark och Gunde var nästan "nationalhelgon". :)
Kram!!

malix said...

va det inte Stenmark som sa till en Journalist att det är inte lätt att förklara till en som inte förstår. Journalisten hade tagit åt sig om jag inte minns fel. men just det uttalande tycker jag om för så är det ju det är inte lätt att förklara till en som inte förstår särskilt inte om de inte vill förstå.
Os ja har nog aldrig varit intresserad mera än av hockeyn det är spännande tycker jag.

Anonymous said...

Min årsklass skididol var Mora-Nisse (Nils Karlsson). 1948 hölls den första vinterolympiaden efter kriget, efter ett uppehåll från 1936, då spelen hölls i Garmisch-Partenkirchen, Tyskland. (i St. Moritz) Nisse tog guld på 50 km. Han vann Holmenkollens 50 km två gånger, men Vasaloppen var hans forte. Han vann nio (9) Vasalopp mellan 1943-53.

Det sägs, att han tillsammans med Sven Jerring som radiokommentator, gjorde mycket för Vasaloppets populäritet. Kommer ihåg att "hela Sverige" satt vid radion och lyssnade på Jerring.

1960 hölls spelen i Squaw Valley, California. Tror deltagarantalet var ca 300. Iaf, svenska åkarna bodde på ett hotell i San Francisco några dar Jag ringde dit och frågade, om nån skulle vilja ta en liten sight-seeing tur av SF. Jo då! Åkte till hotellet och hämtade 4 flickor (kommer inte ihåg några namn, tyvärr); träffade också Prins Bertil, som reste tillsammans med svenskarna. Jag körde runt i SF och över Golden Gate bron; vi hade en trevlig eftermiddag tillsammans.

Är inte särskilt intresserad i år, och öppnandet ... Alltför mycket hoopla för min smak.

Ruth i Virginia
(women´s biathalon igår var verkligt spännande)

Anne-Marie said...

Malix: Vet inte alls vad Stenmarks uttalande rörde - minns det inte. Men om det har att göra med att åka slalom och vinna går det ju egentligen inte att förklara.
Om det visades mer av olika nationaliteter i amerikansk TV skulle jag nog titta mer. Tycker om slalom, längskidåkning, hockey och konståkning.

Anne-Marie said...

Ruth: Du har verkligen många intressanta och spännanden minnen från tidigare års OS. Mora Nisse var en banbrytare - litet som Gunde Svan var. Vasaloppen tycker jag skall vinnas av svenskar. ;) Och de har ju vunnit många gånger. Tror nog att det till och med var radion som gällde när jag var liten på 60-talet.
Vilken trevlig historia om din guidade tur i SF. Du skulle kunna skriva en bok Ruth! :) Du har verkligen varit med om mycket.

Anonymous said...

Håller med dej Anne-Marie,att Vasaloppen ska vinnas av svenskar - och allra helst av svenskar från Dalom!!!! :)

Ruth i Virginia