Wednesday, February 5, 2014

Dämpad belysning - Hawaii och Weed

När man bor på Hawaii blir de höga elkostnaderna snabbt väldigt påtagliga. Man har ingen uppvärmning men ändå skjuter elräkningen i höjden. Michael och jag hade ingen luftkonditionering - våra fönster stod öppna 24/7, året runt - så det var inte anledningen till att vi betalade mycket för elen. En hel del hus har luftkonditionering och då blir det givetvis ännu dyrare. Nej, det är helt enkelt dyrt på grund av att till exempel olja måste skeppas långa vägar till de hawaiianska öarna. De här öarna ligger mitt ute i Stilla Havet som bekant.

Även om lampor inte drar enorma mängder med el använde vi belysning sparsamt. När vi inte behövde en lampa släcktes den. Jag vande mig vid att ha dämpad belysning vilket faktiskt är något jag fortsatt att ha. Tycker inte om taklampor utan har hellre punktbelysning.

Den här lilla lampan är en av mina favoriter. Den var min första födelsedagspresent till Michael och passade honom perfekt - böcker och en gräsand (det var hans favoritfågel). :) Och jag hittade den i en presentaffär i Mt Shasta som tyvärr inte finns kvar numera. Den står på mitt skrivbord där jag har datorn.Ris- och papperslampor är trevliga tycker jag. Den här golvlampan står i mitt vardagsrum.


Har ytterligare några punktbelysningslampor som står i köket och sovrummet.

Eftersom jag inte hade någon blogg eller kamera när jag bodde på Hawaii blev det inte någon "dokumentation" av vårt liv där. Vi bodde ju bara där ca 1 år och sedan flyttade vi tillbaka till fastlandet - jag till Weed och Michael till Oregon. Vi hyrde ett par olika hus under vår tid på Hawaii. Det vi bodde längst i var ett litet hus där vi knappt fick rum med våra saker men det var billigt. Här bodde vi med dämpad belysning. ;) Ber om ursäkt för kvaliteten hos bilderna men de är scannade från vanliga papperskort.


Det här var vägen som gick utanför vårt hus. Inte precis någon storstad. ;)

21 comments:

Annica said...

Lampor - och speciellt punktbelysningar - gör mycket för hemtrevnaden. Det är mysigt med ljuspunkter lite här och där.
Din gräsandslampa är fin. Roligt att ha en så ovanlig ljusspridare. Eftersom jag gillar fyrar så är jag "på jakt" efter en fyr-lampfot. Har sett flera men inte någon jag riktigt fallit för. Än... ;)

För att vara snäll mot både miljö och plånbok så har jag snart bytt ut alla de vanliga glödlamporna mot LED-lampor som drar väldigt lite el. De är dyra i inköp men ska hålla i massor av år, så det ska jämna ut sig på sikt. Bara för mina två badrumsarmaturer gick watt-åtgången ner från 180 till 30. Och ändå är det samma ljusstyrka som förr. Inte illa. :)

Annica said...

Kom plötsligt ihåg att det var en utmaning bland bloggare för ett par år sedan där man uppmanade varandra att visa sina lampor. Och för första/enda gången hängde jag på en bloggutmaning.
Här är mitt inlägg om någon är intresserad. http://antasnaque.blogspot.se/2012/03/bloggutmaning-lampor.html
Det var kul att se de andra bloggarnas lampor. Vilka mängder av modeller det finns. Och hela tiden kommer det nya.

olgakatt said...

Med moderna lampor, sk lågenergi eller helst LEDlampor spar man verkligen el jämfört med glödlampor som ju inte heller längre får säljas i Europa.
Vi har massor med lampor, både allmänljus och punktljus. Jag avskyr skumraskbelysning och det är ett faktum att man blir trött om ljuset är för svagt och att man behöver mer ljus med åldern. Däremot släcker jag i de rum jag inte är i.

malix said...

Vilken underbar lampa, Maken är elektriker och brukar tjata på mig här hemma om att jag tänder lampor jag gillar också små lampor jag tänder han släcker. Han har säkert rätt med att det kostar pengar men jag, jag vill ha mysstämningen,
tror även vi behöver ljuset här uppe i norr för att inte tappa orken totalt Äntligen börjar det ljusna lite och tidern är ju att det ljusnar lite varje dag. Ha en fin dag

Linda R said...

Lite spontant så undrar jag ju varför inte Hawaii använder sig mer av solceller och vattenkraft, för naturresurserna finns ju!

Annika said...

Mysbelysning är så viktigt för trevnaden i ett hem. Jag har massor med punktbelysning här hos mig. LEDlampor tar ju över här i USA nu också, snart blir det förbjudet med vanliga glödlampor, iaf i VA.
Tycker tyvärr inte ljuset blir lika vackert med LED, men de jobbar väl på det…
Kram!

Gunilla N said...

En fin liten lampa pa ditt skrivbord, kanske har den ocksa ett kanslomassigt varde for dig.
Jag tillbringade nagra veckor pa Hawaii for en del ar sedan,minns att jag reagerade starkt pa att dar inte fanns nagon stress overhuvudtaget,allting bara flot langsamt, och stranderna som var helt underbara med med hoga vagor.
Har i Provence ar husen alls inte byggda for kyla.De ar kallt hur mycket man an varmer tycker jag,sa elrakningarna blir ju darefter.
jag gillar mysbelysning men fransmannen har i regel ingen kansla for det. Dom anvander helst stora taklampor.
Ha en bra dag.
Gunilla N

Jojo said...

Åh vi älskar Hawaii! Var bodde ni någonstans? Jag har nog varit på Oahu 5-6 gånger, på Maui 2 gånger och 1 gång var på Kauai och Hawaii. Måste nog vara den underbaraste platsen i världen?

Desiree said...

Jag gillar också punktbelysning bäst. Ris och papperlampor tycker jag också om. De sprider ett fint och stämningsfullt ljus. Just punktbelysning blir mycket mysigare än takbelysning.
Det är coolt att ni faktiskt provade på att bo på Hawaii i ett år. Jag skulle väldigt gärna vilja resa tillbaka till Hawaii och besöka några av de öar jag inte har besökt.
Kram!

Anne-Marie said...

Annica: Jag gillar verkligen den lilla gräsandslampan. Den är självklart också ett speciellt minne eftersom det var min första födelsedagspresent till Michael.
Hittar du ingen fyr-lampa i Sverige får du väl beställa från Amazon - de har säkert sådant.
Kollade in dina lampor. Oj, så många fina lampor du har. Där ligger jag i lä. :)
LED-lampor har inte alls samma inbjudande ljus tycker jag även om de ger lägre energianvändning osv. Jag har faktiskt en del vanliga glödlampor fortfarande eftersom vi har sådana här i USA. De håller dock på att försvinna även här.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Lågenergilampor kommer mer och mer även i USA även om vanliga glödlampor fortfarande säljs. LED och halogen-lampor finns en hel del i affärerna.
Du skulle inte alls trivas hos mig, det hör jag. ;)
Jag har faktiskt inte märkt någon skillnad om jag har taklampor tända eller ej och hur jag känner mig. Jag kör på med min skumraskbelysning tills vidare. :)

Anne-Marie said...

Malix: Visst är det en kul och fin lampa. Samtidigt som den ju är ett minne av Michael.
Hemma hos Michael och mig tror jag att jag var den som släckte mest. Jag brukar inte ha lampor tända där jag inte är. Det fick jag "ingraverat" i huvudet när vi hade oljekrisen på 70-talet i Sverige.
Ljus är livsnödvändigt. Och nu märks det verkligen att det blir ljusare, framför allt på eftermiddagarna/tidiga kvällarna.

Anne-Marie said...

Linda R: Välkommen hit! Tror inte att jag sett dig tidigare.
Ja, det kan man verkligen undra. Och man kan också undra varför man inte odlar mer frukt och grönsaker lokalt på Hawaii. Vi bodde på The Big Island och där var det mesta i frukt- och grönsaksväg från fastlandet. Varför odlar man inte lokalt när man har sommar året runt? Ja, jag fattar det inte.

Anne-Marie said...

Annika: Har sett all mysig punktbelysning du har. :)
Jag måste också erkänna att jag inte egentligen gillar lågenergilampornas ljus. Det är inte alls lika varmt som från vanliga glödlampor. Jag har en del vanliga glödlampor fortfarande men jag vet ju att de är på väg bort.
Kram!!

Marina said...

Vad kul det är att "zappa runt" i bloggvärlden. Ibland hittar man platser där man blir fast och här var det en sådan plats! Tack för titten - kommer tillbaka!
/Marina

Anne-Marie said...

Gunilla: Visst är det en fin liten lampa och som du säger, den är ett minne av Michael. :)
Det är helt annorlunda, upplevde jag det, att bo i Hawaii än att besöka som turist. Michael och jag kände oss inte alls hemma där och även efter ett år var det inte "bekvämt". Vet inte om det hade att göra med att östsidan av the Big Island är annorlunda än västsidan och de andra öarna. Men jag trivs faktiskt bättre på fastlandet.
Dessutom har östsidan av the Big Island inga fina sandstränder alls - pga att det är en så ung ö-sida - du vet vulkanismen som skapar ny mark osv.
Våra hus i Weed-området är inte heller byggda för kyla, trots att vi, normala vintrar, har både kyla och snö under ca 5 månader.
Kram!!

Anne-Marie said...

Jojo: Välkommen hit! :) Ser att du flyttar hem till Sverige - skall kolla in din blogg litet mera.
Vi bodde på östsidan av the Big Island - i närheten av Hilo. Det är den regniga, "unga" sidan (avser då ny mark pga vulkanen).
Varken Michael eller jag trivdes faktiskt särskilt bra i Hawaii. Låter kanske som en paradox. Men det är faktiskt helt annorlunda att bo där än att vara där som turist.

Anne-Marie said...

Desiree: Kul att du också tycker om ris- och papperslampor. De jag har (en i vardagsrummet och en i sovrummet) köpte jag via nätet och de kom fram välbehållna som tur var. De är ju annars litet ömtåliga.
Punktbelysning känns mycket trivsammare tycker jag jämfört med takbelysning.
Det var ett äventyr att flytta till Hawaii - ett mycket dyrt sådant. :) Men nu är jag den erfarenheten rikare och har faktiskt ingen längtan tillbaka alls.
Kram!!

Anne-Marie said...

Marina: Varmt välkommen! :) Roligt att du "fastnade" hos mig.
Skall kolla in din blogg också - ser intressant ut med ditt liv i Singapore. Ser flera "kommentarorer" som jag känner igen.
Hoppas att se dig här igen. :)

Anonymous said...

Du har så rätt i att det är helt annorlunda att vara på semester i ett "paradis" än att bo där. Min dotter bodde i Honolulu i 3 år (US Army), och staden är bara som en annan storstad med alltför mycket trafik osv.

Bodde ett par veckor i Kailua-Kona på Hawaii. The Big Island är mycket intressant. Min make var geolog och hade kollegor som jobbade vid vulkanen, så vi bodde i parkens "guest house". Anekdot: En av våra geologvänner var den första, som fotograferade lavaflöde under vatten. Det var många år tillbaka, som du kan förstå.
Intressant att se hur man planterar macadamia nötträd direkt på vulkanaska.
Lite´ magpirrande var det vid sydligaste udden av Hawaii. Branta klippor och stora vågor.
Glad att jag vick tillfälle att se så pass mycket där. Förresten hade vi två veckändar i Hilo. Kommer ihåg de fantastiska banyanträden längs gatorna!

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Jag vet att många människor trivs otroligt bra i Hawaii som bofasta. En anledning kanske till att Michael och jag inte trivdes var att vår relation inte var bra - det var därför vi flyttade till olika platser när vi kom tillbaka till fastlandet, även om vi fortfarande var gifta.
Du verkar ha varit överallt Ruth. :) Hawaii måste vara en guldgruva om man är geolog med all vulkanisk aktivitet och just den "unga" mark som hela tiden föds. Jag tog en hel del geologikurser när jag var elev inom skolan (där jag nu jobbar) och lärde mig mycket om olika slags vulkaner. Och jag lärde mig att de hawaiianska öarna ligger vid (över) en så kallad "hot spot" som finns på havets botten.
Banyanträden i Hilo minns jag också. Hilo är en vacker stad. Vi bodde närmare en mindre ort som heter Pahoa.